Painovoimainen valaistus

LauriH

Member
Tällainen pieni ajatus tuli vain mieleen vailla mitään aikomusta sitä käytännössä toteutttaa. Ihmiskehohan on tunnetusti aivan paska tuottamaan sähkövirtaa mekaanista työtä tekemällä. Mutta mitä jos siitä huolimatta haluaisi toteuttaa vaikkapa sähköttömän mökin valaistuksen ledilampuilla, joiden käyttövoimana olisi muutama tuhat kiloa romurautaa, jonka voisi taljalla vinssata ylös mökin kattoon tai vaikka tarkoitusta varten rakennettuun telineeseen? Sieltä se sitten pikkuhiljaa dynamoon kytkettynä putoaisi alaspäin tuottaen sähkövirtaa, joka riittäisi ledilampuille muutamaksi tunniksi. Tässähän olisi loistava mahdollisuus kierrättää vanhaa rojua varastoista, jolle ei muuta käyttöä ole! Toimisiko? Olisiko siinä mitään järkeä? Ilmaisenergiaahan se ainakin olisi parhaasta päästä.
 
Laskeskelin joskus piharakennuksen 200 neliön kattopinta-alaa ja jos siitä sateella ottas rännistä energiaa mutta tais riittää just kännykän lataamiseen.

100w teholla jaksaa yksi jos toinen polkea kuntopyörää pitemmänkin aikaa (vastaa noin 22 km/h vauhtia satakiloiselle maantiepöyrällä tai 18 km/h maastopyörällä). Ledlamppua varten ei tarttee päivässä montaa minuuttia polkea.
 

denzil dexter

Active member
Työ on voima risti matka. Eli tässä tapauksessa paino x korkeus. Jos meillä on 3000 kg romurautaa 5 metrin korkeudessa, siinä on potentiaalienergiaa 30 000 N x 5 m = 150 000 Nm eli 150 000 joulea tai 150 kJ tai 36 kcal tai 0.042 kWh tai neljä palaa sokeria. Sillä olisi teoriassa mahdollista polttaa 10 W lamppua noin neljä tuntia, mikäli häviöitä ei olisi.

Tulee siis melko kalliita kilowattitunteja.
 
Ylös