• Ilmaisenergia.info -foorumi yhdistetään Konekansa.net -foorumin osaksi vuoden 2025 aikana. LUE TÄMÄ pitääksesi käyttäjätunnuksesi voimassa, kiitos!

Päätin sit tehdä itse konesaumakatolle kiinnikkeet. Ja projektia jatkoksi.

Jussi

Well-known member
- invertterit toimivat eri paneleilla, eri seteillä, sarjassa vai rinnan, eri lappeilla täysin ilman mitään yhtenäistä logiikkaa
Tää invertteri osaa olla epälooginen ihan kokoonpanoa muuttamattakin. Kun aurinko vähenee, niin saattaa vähentää verkosta ottamistakin, vaikka kuorma pysyy samana.
 

Jussi

Well-known member
Kyllä tässä on nyt noilla 5 panelilla selkeempi logiikka ton inven mppt:n kanssa. Tiedä sit syytä siihen, softaa kun on vaikee perata. Aikalailla nimellistehoihin pääsee, kunhan vaan paistaa. Virtaa kaivaa nyt välillä enemmänkin ja antaa jännitteen laskea, mut aika hyvin kuorman mukaan.
Tollai ne 5 panelia on nyt lappeillaan, ei toi yks erilainen kovin hyppää esille. Hyvä lisäys kuitenkin.
IMG_20240502_173007.jpg
 

Jussi

Well-known member
Vaikka toi nyt toimiikin loogisemmin, niin on tolle lisäkuormaohjaimelle saatava se tieto, kun vertti alkaa ottaan lisää verkosta. Se mahdollistaa nopean lisäkuorman poiston kun paiste vaan ei riitä. Panelien jännästä ja virrasta arpominen vaan ei tosiaan toimi kunnolla, kun ei tiedä vertin softaa.
 

Jussi

Well-known member
Tänään sain väkerrettyä lisäkuormakytkimelle infon vertin verkosta ottamalle. Jos softan modaus onnistu suunnitellusti, niin se muiden ehtojen lisäksi tipauttaa lisäkuorman heti pois, jos vertti alkaa ottaan verkosta paikkotehoa. Testiä vaan ei voi suorittaa yöllä, kun lisäkuormakytkin saa sähkönsä paneleista, enkä viittiny purkaa pöydälle koko paskaa.
Tein sen virtamuuntajalla ja vähän epäilin, et sekoileeko kun ottopuolella on aika usein virtaa, vaan ei tehoa. Koska tehokerroin jotain nollan tuntumassa. Vaan kyllä siitä aika loogisen ulostulon sai. Ultimaten romu sai taas olla osanluovuttajana.
 

Jussi

Well-known member
Tästä ei lisäraporttia vielä. Meni kirotusvirheen jahtaamiseen softassa. Ja sen selvittyä löyty pari muutakin ajatusvirhettä. Sit olikin jo liian pimeetä jatkaa testiä.
Tyhmä on tollanen kehitysalusta, kun ei tajuu ees sitä ku kirjotan "d" ni tarkotan "g".
 

Jussi

Well-known member
Pikkasen muuttelin alkuperästä ideaa, nyt lähestyy jo toimivaa. Jos vertti alkaa lainaamaan verkosta, niin se ohittaa kaikki muut lisäkuormalle laitetut ehdot.
 

Jussi

Well-known member
Onpas vaikee hakee sopivaa konkkaa tohon virtamuuntajan lähtöön. Siinä niin iso impedanssi. Sais kuiten olla suht nopee, mutta kuitenkin vakaa taso. Prossu on liian nopee. Ei jaksas alkaa ajallisia keskiarvoja laskeen.
 

Jussi

Well-known member
Piti jo kaivaa erotusmuuntajakin esiin, et sai skoopin tohon virtamuuntajan lähtöön kiinni. Se kun on siellä pv-linjassa, niin sinnepä kärsi mitään maita tuoda.
Aika härskiä aaltomuotoo antaa toi vertti, vaikka on yötilassa by-pass päällä. Nykäsee väliin sellasen virtapiikin, et muuntajan lähtö kiipee pikkukonkalla 4-5x normitason päälle. Ja kun rajoittamaton normitaso on jo 2,5kW kuormalla n.12V, niin olipa hyvä et laitoin trimmerin perään vielä 4v7 zenerin varuilta. Pistin nyt sit kuiten pikkusen 1uF elkon siihen, katellaas rauhottuuko sillä järkeväksi. Testaillessa oli kyllä aika verkkanen jo reagoimaan, mutta jospa tappas noi piikit alemmas.
 

Jussi

Well-known member
Alka loogiselta alko näyttään tolla pikkuelkolla. Vaan sit ei päässy testaan, kun muut arvot ei vastannu keliä. Kuuma ilma, siitepölykerros paneleissa ja ohut pilviverho ei päästäny jännitettä liipasurajalle. Sitä pitää ehkä nyt vähän laskea.
Huonosti jäi vaan aikaa keskittyä tuohon, on puuhommia ja lämpökeräimen putkisto pyrkii tukkoon. Se vaatii ehkä täydellisen huuhtelun nyt 16v jälkeen kun ne paskat pääs liikkeelle tuulivahingossa.
 

Jussi

Well-known member
Laskin vähän jänniterajaa lisäkuorman päälle yritykseen ja tulikin aika hyvä testipäivä. Näytti toimivan aikas hyvin nyt. Ja tuli vielä vertin oman raportin mukaan ennätys tuotetussa energiassa. Pikkasen ärsyttää toi vertin loggerin hidas näytteenotto, vaatis nopeempaa seurantaa. Eikä jaksa istua vieressä kyttäämässäkään koko ajan.
Aurinkolämpökiertokin elpyi viimesten putsailujen jälkeen taas toimimaan ja on koko pytty vielä nyt yölläkin yli 50 asteinen, vaikka on kuumaa vähän käytettykin.
 

Jussi

Well-known member
Lisäkuormakytkin toimi edelleen aika odotusten mukaisesti jopa. Mutta iltapäivällä kun oli sähkösahaa ja painepesuria käytössä, niin noi nopeesti ja reilusti vaihtuvat kuormat aiheuttaa turhaa puuhaa kytkimelle. Se pitää ottaa pois päältä, kun on tollasta tiedossa. Tai siis ei "pidä", mutta on parempi.

Vertin loggauksen kanssa meillä on 30% heitto päivän tuotoista edelleen. Easun on aika optimistinen...
 
Viimeksi muokattu:

Jussi

Well-known member
Nyt näyttäs tosiaan olevan aika hyvät arvot lisäkuormakytkimellä, mutta pikku riesa tuli kun nopeutin lisäkuorman poiston. Pitää käyttää verttiä sbu modessa, kun sub tilassa mppt viivyttelee vähän liian pitkään kuorman lisäyksen jälkeen ja vertti ottaa hetken verkosta.
Toi mun "kiss" periaatteella tehty softa ei salli oikeen helposti ajallista jarrua näyttöjen pimentymättä, ledinäyttöjä kun on ajettava aika tiuhaan ettei vilku. Ja jos taas keksii muuta hidastetta, niin alkaa se simppeliys katoamaan... 2sek pimennys näytössä olis vielä ihan ok hetkittäin, mutta kun se vertti ei vielä siinä ajassa saa lisättyä pv-ottoa ja hylky tulee. No, on mulla yks idea, jahka ehtis jalostaa sen koodiksi asti.
 

Jussi

Well-known member
Tän vuoden kesäkuun kulutus -48% viime vuoteen verraten. Onko syy sit kahden lisäpanelin vai ton toisen invertterin, niin ero on aika merkitittävä. Kun vertailun ulottaa aikaan ennen aurinkosähköä, niin ero on -63%. Vuosierot toki merkittäviä, et ei tuosta mitään julistusta saa aikaan.

Viime vuoden käytössä ollut Easun on sillai petollinen, et näyttäs tekevän hyvää tulosta, vaan ei sit kuitenkaan tee. Tää mikälie vehje taas näyttäs olevan vähän sekasin ja sinnepäin, vaan saapa kuiten homman hoidettua ihan hyvin.
 

Jussi

Well-known member
Hyviä eroja tulee vielä syyskuun osalta edellisvuosiin verraten. Vaikka nyt alkaa oleen lähellä se aika et invertteri joutaa talvitauolle, kun ei tuota enää juurikaan hyötyä. Muutaman päivän seurannu, niin tuotto jää 2-3kWh tasolle per vrk.
Syyskuun kulutus kuitenkin 20% alempi kun viime vuonna, 40% alempi kun 2022 ja 52% alempi kun 2021. Eli kesällä toimii vehkeet.
Taidan tosiaan kohta siirtää noi panelit pelkästään varaajan lisävastukselle, se kun ei kuluta mitään odotteluaikana. Invet kuluttaa koko ajan.
 

Jussi

Well-known member
Vähän haarukoinu nyt noiden setupissa olevien halpismallin energiamittareiden näyttämää.
Eivät oikeen hyvin selviä siitä mittauksesta. Pelkästään invertterin sisäänmenoa mittaava antaa vuorokaudessa muutaman kWh isomman kulutuksen kun koko talon kulutus on samalta ajalta... On täällä muutakin kuluttajaa kyllä, jotka ei näy siinä mittarissa. Ja inven ulostuloa mittaava tietty antaa vielä isomman lukeman, koska siinä auringosta napattu lisänä. Eli kokonaisheitto on aikas iso.
Tarvinnee kattoa paremmat mittarit tuohon, jos niitä johonkin vertailuun haluu käyttää. Noilla ei saa oikeita arvoja.
 

Jussi

Well-known member
Kylläpähän täällä aurinkosähkön kausi on taas ohi. Ei ole enää mitään järkeä pitää verttiä päällä, kun tuotto menee nollaan.
Muutama päivä sitten vaihdoin panelit syöttään varaajan vastusta 1kW asennolla. Umpipilvee ollu ja teho vastaa vertin saamaa, siinä 10W on saanto.
Sen verran yhtenä päivänä vilahti aurinkokin, että kyllä sieltä se 1kW löytyy, jos sattuu paistaan. Vaan kun ei paista ja naapurin puutkin jo varjostaa, kun aurinko kovin alhaalla. Maaliskuussa sit varmaan seuraavan kerran...
 

Savonius

Well-known member
Kovin se on erilaista eri puolilla maata. Kuvassa lokakuun alkupuolen myyntiin menneet. Tuosta on poissa oman käytön osuus joka on noin 2,5-4,5kWh päivässä. Kyllä tuona nollapäivänäkin jotain tuli vaikka ei verkkoon päin riittänyt.
Tuotanto on 14kpl n.240W paneeleista. Tälläkin hetkellä 240W paneeli työntää verkkoon 191,02W teholla. Tänään (11.35 mennessä) tuosta on mennyt verkkoon 0,42kWh

Lokakalku.png
 

Jussi

Well-known member
Tulipa taas aiheellinen muistutus, koska DC ja sormi oli päätä nopeempi.
Vaikkei sieltä taivaalta juuri mitään tullutkaan, niin ei pidä mennä koskemaan varaajavastuksen kytkinpaneliin, jos siellä on sähköä kuitenkin. Jännitehän kimpoo ylös heti ku kuorma poistuu ja nyt vaihdoin sit uuden valintakytkimen rasiaan... Ei jääny paljon kytkinkärjistä ja keinusta jäljelle.
 

Jussi

Well-known member
Mullahan on ollu tuolla mökillä noita aikas tukevia keltaisia Powersafen agm akkuja jo kymmenkunta vuotta. Ne on jo aikasemminkin paljastanu et eivät oikeen tykkää pikkukäytöstä, missä ei kulje välillä virtaa ihan kunnolla. Ja eihän tossa 12V systeemissä kulje, kun maksimi on melkeen kaikki vehkeetkin yhtäaikaa päällä jotain 8A.

Osan noista olen jo kertaalleen elvytyshoitanu sillai mitä ei sais tehdä. Eli purku ihan liian matalaan jännitteeseen ja sit heti lataukseen. Nyt noi oli jo pari vuotta siellä vajuuttanu jännitettään koko ajan vähän ja nyt tänä sysksynä lepojännitekin oli vaan siinä 12-12,2V. Ja heti kun yritti reilummin ladata, niin jännite 14,5 ja akku "täys". Ei siis lataannu. Käyttöä ne silti vaan kesti kyllä, jännite vaan turhan matala koko ajan.



Otin sieltä nyt lähteissä pari akkua taas mukaan elvytyshoitoon tänne himaan, kun saa ladattua kunnolla. Ekaa kiusasin jo tänään ihan kunnolla. Ensin testiin reilua purkua, muutaman minuutin purkua 300A virralla, mikä kyllä löyty. Kun suli johdoista kuoretkin... Kolmesti toistin ja silti jännite oli vielä 11,7V. Sitten 5 tuntia 15A virralla kevyempää purkua 9V tasolle, hitaasti jännite tippu.

Sitten kiinni 15A laturiin. Eipä ole "täynnä" heti... Mikä oli ennen tota tyhjäystä. Kolmen tunnin kohdilla ollaan vajassa 13V tasossa. Ja laturi näyttäs puskevan täysillä.
 
Ylös