Off grid mökin sähköistys

Ho20

New member
Moro! Pitäis aloittaa tommosen sata neliöisen mökin rakentaminen ja sähköverkkoa sinne ei saatavilla, mutta omakotitalon mukavuudet pitäisi saada. Mitä raati suosittelee? Meinasin jotain 10kwh li-ion pakettia plus ehkä 4000w paneeleja ja siihen kylkeen joku genu sateisille päiville. Vesijohtoverkosto suunnitellaan siten, että mahdollista tyhjentää talveksi kun mökki kylmillään. 25 neliön saunamökki myös tulossa johon päämökiltä matkaa 20 metriä. Lvv tulossa päämökkiin ja meinasin jotain 150l varaajaa sinne, josta tulisi sitten lämmin vesi sekä päämökkiin että saunaan eristettyjä putkia pitkin. Riittääköhän lämmintä myös saunamökissä? Heitelkää jotain kysymyksiä ja pohdintoja, ni vois miettii yhdessä mikä ois fiksuin ratkasu. Muutamia tarjouksiakin jo saanut ja pyörii siellä 10-18te. Suurimmat sähkösyöpöt varmaankin ilmalämpöpumppu, jääkaappi/pakastin ja lämpimän veden tuottaminen. Valaistus tietenkin ledeillä. Ilmanvaihto tulee painovoimaiseksi mutta kylppäriin sitten kosteusohjattu puhallin niin saa höyryt pois.
 

denzil dexter

Well-known member
Onhan tuo lämmin vesi aika jäätävä syöppö. Laita saunaan varaaja joka lämpiää puilla samalla kuin saunakin. Tulee sitten kylvettyäkin enemmän ja korona lähtee. Toki jos käyttö ajoittuu ainoastaan aurinkoiseen aikaan, paneeleillakin saa padan lämpimäksi - akulla ei.
 

Ho20

New member
Painevesi on tulossa joka tapauksessa joten ei jaksa tuon kantoveden kanssa alkaa pelaamaan. Vai onko niitä vielä paineistettuja puilla lämmitettäviä pieniä lämminvesivaraajia? Idea oli, että päivällä lämmittää paneeleilla veden lämpimäksi niin siitä riittää saunavedet sitten illalla. Eli ajastaa lämmityksen aurinkoiseen aikaan.
 

Mekaniker

Active member
Painevesi on tulossa joka tapauksessa joten ei jaksa tuon kantoveden kanssa alkaa pelaamaan. Vai onko niitä vielä paineistettuja puilla lämmitettäviä pieniä lämminvesivaraajia? Idea oli, että päivällä lämmittää paneeleilla veden lämpimäksi niin siitä riittää saunavedet sitten illalla. Eli ajastaa lämmityksen aurinkoiseen aikaan.
Löytyy muttei s;)uomesta
 

Ho20

New member
Jos mietitää kevättä ja syksyä niin silloin automaattiagre hoitaa ilppiin virran millä lämmitetään. Jos ja kun ollaan talvella pidempiä aikoja pois niin sitten akut pois mökiltä lämpimään. Toi polyntech 3000 mitä mietin ni on pikaliittimillä eikä paljo paina. Eikä oo kyllä kalliskaa. En ymmärrä miten joku vielä miettii jotain agm akkuja 😂
 

kotte

Well-known member
Jos ja kun ollaan talvella pidempiä aikoja pois niin sitten akut pois mökiltä lämpimään.
Etenkin lyijyakut säilyvät käyttökelpoisina pitempään kylmässä säilytettyinä, kunhan eivät pääse jäätymään. Suomessa ei ole niin kylmää niin pitkään, että akut jäätyisivät, kunhan ne pidetään kunnon latauksessa (eli saavat jostakin hiukan lisävirtaa eikä niitä jätetä osittain purettuna heikolle latausteholle pitkiksi ajoiksi). Hyvä kompromissi olisi pitää akkuja maakellarissa eikä tuo edes ole kovin riskialtista, sillä syntyvät kaasut ovat ilmaa kevyempiä (talvella maakellari tuulettuu parhaiten).
 

vmakela

Member
Kylmä vesijohtoputki menee/tulee meillä mökin viereen ulos hanaan, ja jatkaa siitä edelleen saunalle. Saunalla puukiuas jossa kiinteä vesisäiliö kyljessä. Kun laittaa tulet saunaan, ja samalla täyttää jo 4-5 sankoa suoraan saunan vesijohtohanasta lämpiämään lauteille ja täyttää säiliön, niin parin tunnin lämmityksellä jo peseytyy kovasti. Ei tarvi kantaa vettä, mutta sen verran vaivaa pitää nähdä että polttaa puuta ja vähän täyttää ja sekoittele vesiä. Vanha pata olis kova, mutta ei tila riitä saunalla. Koko tuloputkisto avataan kauempaa (jakokaivolta) syksyllä ja päästetään tyhjäksi ja jätetään auki, että jos jäätyy/paisuu jostain niin tapahtuu vain pituussuunnassa. Varaajissakin on omat juttunsa, varsinkin jos alkaa pumppailla järvi vettä sinne, kokeiltu on, en suosittele. En myöskään laittaisi pitkiä vetoja mökiltä saunalle, kestää ikuisuus saada lämmintä, ja jos vähänkin taukoa suihkuttajien välillä niin taas ihmetellään että koska tulee ja minkä lämpöistä. Jos ei kaihda mökkeilyä, niin kyllä tuolla kiuas-systeemillä tai paidalla saa helposti lämmintä pesuvettä. Mökissä voi vedenkeittimellä tehdä ne tiskivedet, niin meillä ainakin on. Ei viemäröintiä, kuin pelkkä poisto lavuaarista, ei putkituksia mökkiin, helppoa ja varmatoimista.
 

eros

Member
Toi polyntech 3000 mitä mietin ni on pikaliittimillä eikä paljo paina. Eikä oo kyllä kalliskaa. En ymmärrä miten joku vielä miettii jotain agm akkuja 😂
LiFePO akkujen hinnat on tullut ales, mutta tarkoititko Pylontech us3000, vai jotain muuta, linkki?

Jos katolla/telineissä olisi 70⁰ kulmassa 10.4kw (yksi palletti) paneleja, niin se vielä joulukuussakin tuottaisi keskimäärin 150w tehon (24h). Riittäisi led valoille ja vähän muuhunkin..

Systeemi kustantaisi (karkea arvio ja ihan kaikkea ei ole laskettu)
- panelit 10.4kw ~2800e
- invertteri 5kw ~600e
- akku LiFePO 48v 100ah ~1600e
- piuhat, liittimet, kytkimet 200e
- maatelineet itse tehden painekyllästetystä 500e

yht:5700eur
Halvempi kuin sähköliittymä monessa paikkaa, mutta taitaa olla silti liikaa tähän projektiin??

Ja kesällä on iso ylijäämä sähköä, sille ei kait voi mitään. Halvempaa ylimitoittaa panelit, kuin ajella agrella talvella. Joulukuu on pahin, silloin ehkä on turvauduttava agreen. Muina kuukausina saa akun täyteen päivisin, ainakin keskimäärin.
Jos investoisi vielä lisäksi n. tonnin grid-tie invertteriin, pystyisi kesäsin syöttämään ylijäämän verkkoon, olettaen että verkko olisi. Ylijäämän arvo luokkaa 400e/vuosi verkkoon syötettynä. Tuotantoliittymä ei ole niin kallis, kuin kulutusliittymä.

Ja jos tarvit kolmivaihesähköä, niin invertterin saa ketjutettua, eli kolme laitetta tuottaa kolmivaihesähkön pienellä lisäpalikalla. Akku kannattaa tällöin tuplata-triplata.. Lisäkustannus 2x600e+1600e=2800eur luokassa.
Genun pyyntirele oli invertterissä, eli genun automaattikäynistys onnistuu.
~20kw dieselgene kustantaa n. 3ke, eli ei ihan mahdottomia, jos tarvii isoja laitteita joskus..

Ja jos vasta suunitteluvaihe, niin joku 5m³ varaaja on aika kiva, sinne saa työntää agren jäähdytyslämmöt, voi vilpillä lämmitellä, ja liittää alapalosen puukattilan, sekä luonnollisesti lattialämpö kaikkialle. Lattialämpöön voi laittaa oman kierukan ja täytellä laihalla glygolilla, jolloin kestää pakkastakin, eikä mene glykolia juurikaan. Ja on ainakin yksi kohde minne voi kesän aurinkopaneli ylijäämän työntää..
Ainiin varaajan täyttö, kaivovedestä voi käänteisosmoosilaitteella tehdä puhdasta vettä, niin putkistot kestää paremmin..

T:Eerin
 
Viimeksi muokattu:

Savonius

Well-known member
Nyt en ymmärtänyt. Runsaan kymmenen kilovatin paneelisto lataa 48V 100Ah:n akkua.

Jos tuollainen 5m³ varaaja on vaikka 70 asteen lämmössä niin vuorokautiset häviöt ympäristöön ovat noin 13Kwh. Se kannattanee sijoittaa keskelle olohuonetta jotta talviaikana saa häviöt hyödyksi. No, kesällä saattaa olla tukalaa.
 

eros

Member
Nyt en ymmärtänyt. Runsaan kymmenen kilovatin paneelisto lataa 48V 100Ah:n akkua.

Jep. hybridin latausvirta on säädettävissä, ei polta akkua. 4.8kwh akkukapasiteetti latautuu muutamssa tunnissa, jos hönkää paneleista riittää.
Tavallaan törkeä ylimitoitus, jotta talvella riittää edes jonkin verran sähköä, kun ne panelit ei enään maksa juuri mitään vs. agren käyttö.
Akkuja saa toki laittaa enemmän, mutta ne maksaa. 4.8kwh/24h=200w keskikulutus, kovin paljoa suurempaa akkua ei taida tarvia?
Ts. aurinkosähkön kustannus on luokkaa 4c/kwh jos kymmenelle vuodelle laskee ja agren pelkkä diesel kustannus luokkaa 37c/kwh. Ja agre pitää ostaa ja huoltaa, että sillä tehty sähkö on ainakin kymmenen kertaa kallimpaa, kuin aurinkosähkö.

Sitten sähköylijäämän kesällä voi tuupata varaajaan. Voi tosin kiehua jos hyviä paisteita jatkuu pitkään ja käyttöä ei ole. Verkkoonkin voisi tuupata, mutta sitä ei ilmeisesti ole speksattu lainkaan. Harmi sinänsä, sillä saisi rahaa takasin ja kannattaisi sentakia mitoittaa panelisto vielä suuremmaksi, jotta toimisi paremmin joulukuussa..

Jos tuollainen 5m³ varaaja on vaikka 70 asteen lämmössä niin vuorokautiset häviöt ympäristöön ovat noin 13Kwh. Se kannattanee sijoittaa keskelle olohuonetta jotta talviaikana saa häviöt hyödyksi. No, kesällä saattaa olla tukalaa.

Miten olisi sijoitus saunalle? Siellä on luultavasti paremmat eristeet ja pieni lisälämpö ei tee pahaa. Piippu valmiina kattilalle ja puita käsitellään..?

Millasilla eristeillä tuo ~500w lämpöhäviö on laskettu? Paras urtsu vai 10cm villa?
5m³ varaaja vilpillä lämmittäen lattialämpöön ei kannata pitää juuri 45C lämpöisempänä. Leudoilla keleillä päivisin kun paistaa lataa vilp:illä varaajaa ja antaa yöllä laskea 30-35C lämpöihin. Riittää vielä lämpöiseen suihkuun aamulla.
Näin siis loka-marraskuu, tammi, helmi ja maaliskuu. Joulukuu on senverta vähäenerginen, että vilpiin ei riitä oikein aurinkoenergiaa. Tällöin olisi lämmitettävä puukattilalla, pelletillä tai öljyllä. Jos geneä pyörittää, niin siitä voi saada myös hivenen lämpöä varaajaan. Joulukuussa voi laskea myös glygolikierron kylmilleen, jos ei ole paikalla kerran viikossa työntämässä pökköä puukattilaan. Pelletti/öljy ei vaatisi paikallaoloa. Niillä voisi myös pärjätä pienemmällä varaajalla.

Joulukuussa 10kw paneleista tulee jotain 3.6kwh/päivä. Jos kiertoveteen ja muuhun menee 0.6kwh, vilpille jäisi 3kwh, cop3:sella kerrottuna 9kwh varaajaan, eli kyllä sillä vielä pitäisi varaajan sulana ja vähän saattaisi riittää muuhunkin sulanapitoon..? Vilp kävisi siis n. tunnin päivisin joulukuussa aurinkoenergialla..

T:Eerin
 

Anttig

Member
Mulla on mökillä 2kpl Pylontech 2000 akkuja mitkä hommasin Englannista tyyliin 990€ /kpl. Nyt tuossa syyskuun aikana aurinko alkoi olla sen verta alhaalla että jää 6kpl 285W paneelit varjoon ja lataus ei riitä. Tosin mökkikausi on muutenkin meillä jo ohi. Ainoastaan tullee rakennushommissa käytyä viikonloppuisin ja silloin aggren voimin. Pitää varmaankin ostaa vielä kolmas Pyloni...
 

eros

Member
Mulla on mökillä 2kpl Pylontech 2000 akkuja mitkä hommasin Englannista tyyliin 990€ /kpl. Nyt tuossa syyskuun aikana aurinko alkoi olla sen verta alhaalla että jää 6kpl 285W paneelit varjoon ja lataus ei riitä. Tosin mökkikausi on muutenkin meillä jo ohi. Ainoastaan tullee rakennushommissa käytyä viikonloppuisin ja silloin aggren voimin. Pitää varmaankin ostaa vielä kolmas Pyloni...

Metsänraivaus tai panelien uudelleen sijoittelu kenties? Tai ehkä paneleja lisää? Panelien kallistus etelään 70⁰? Lisäakku ei taida korvata sitä, että sähköä puuttuu?

Mitenkä muuten LFP:t ovat toimineet kun niitä olet ilmeisesti tyhjäksi asti vetänyt?

ps. Pylontech on vähän hinnakas kapasiteettiin nähden. Tosin valmis paketti ja paljon syklejä lupaavat.

Edit, lisää panelia vaan. V5 5kva:n saa laittaa 4kw edestä panelia. Maateline sopivaan paikkaan ja siihen 89e/kpl paneleita 8kpl l isää:

Auttaa paljon enemmän, kuin akun kasvatus. Tosin käytöstä kiinni mitä öisin menee?

T:Eerin
 
Viimeksi muokattu:

Puuha

Well-known member
Painevesi on tulossa joka tapauksessa joten ei jaksa tuon kantoveden kanssa alkaa pelaamaan. Vai onko niitä vielä paineistettuja puilla lämmitettäviä pieniä lämminvesivaraajia? Idea oli, että päivällä lämmittää paneeleilla veden lämpimäksi niin siitä riittää saunavedet sitten illalla. Eli ajastaa lämmityksen aurinkoiseen aikaan.
Suomessa on aika monta taloa joka lämpenee keskuslämmityskattilalla. Eli kyllä löytyy.
 

Anttig

Member
Metsänraivaus tai panelien uudelleen sijoittelu kenties? Tai ehkä paneleja lisää? Panelien kallistus etelään 70⁰? Lisäakku ei taida korvata sitä, että sähköä puuttuu?

Mitenkä muuten LFP:t ovat toimineet kun niitä olet ilmeisesti tyhjäksi asti vetänyt?

ps. Pylontech on vähän hinnakas kapasiteettiin nähden. Tosin valmis paketti ja paljon syklejä lupaavat.

Edit, lisää panelia vaan. V5 5kva:n saa laittaa 4kw edestä panelia. Maateline sopivaan paikkaan ja siihen 89e/kpl paneleita 8kpl l isää:

Auttaa paljon enemmän, kuin akun kasvatus. Tosin käytöstä kiinni mitä öisin menee?

T:Eerin

Metsää kaatuu ensi keväänä. Paikka kuitenkin sellainen että sekään ei pelasta täysin. Nyt telineet 45 astetta joita pystyy kääntämään 30ast sivuille. Maastotelineet siis.

Ei pylonit ole vielä mennyt tyhjiin kuin kerran. Oli pidempi pilvinen jakso...

Taidan kallistua lisäpaneeleihin. Nyt on 3 sarjassa ja kaksi sarjaa rinnan. Kolmannen 3 sarjan saisi melko helposti asennettua.

Tänään Pyloni tarjouksessa:
 

Anttig

Member
Samaan syssyyn kysymyksenä että minkälaisella laturilla voisi ladata esim. Pylonia vaikka kotiolosuhteissa? Sopisiko joku 48V sähköpyörän Lifepo4 akuille tehty laturi? Siis jos latausjännite olisi sopiva.... Kaverini toi pohjoisesta omansa myös kotiin turvaan mutta olivat 50% latautuneet...
 
Ylös