Neuvoa mökin sähköistykseen?

Jarmo

New member
Mökki on pieni ja keskellä tiheähköä puustoa mutta lähellä on ranta, johon asentamalla paneelin se saa suoraa auringonvaloa noin klo 10-21. Ajattelin vetää johdot paneelilta vajaan ja sinne sijoittaa akut ja jännitteensäätimen. Matkaa rannasta vajaan on suunnilleen 24 m. Vajasta sitten 12v mökkiin, joka on muutaman metrin päässä vajasta.

Mökillä oleskellaan kevät-kesä-syksy ja käyttöpäiviä tulee maltillisesti 30-40. Tavoitteena olisi saada sen verran sähköä, että pystyy lataamaan kännykät, läppärit ja saada valot mökkiin (huone ja saunatupa). Lisänä voisi olla kiva jos akkuja pystyisi lataamaan aggregaatilla (230V). Joku pikku invertterikin olisi kätevä mutta ei mitenkään välttämätön.

Paneelin asennus siis ihan vesirajaan, jopa osittain veteen (telineen alapää, ei itse paneeli tietenkään), eli asennustelineen paneeleineen joutuu ottamaan pois talveksi kun muuten jäät vie ne mennessään. Ja akut myös vietänee mökiltä talveksi pois. Tosin toisena ajatuksena on laittaa paneeli vähän ylemmäs hongan kylkeen missä se voisi olla talven yli myös.

Koska matkaa paneelilta akulle tulee suhteellisen paljon, pitäisi paneelissa varmaan olla suhteellisen korkea jännite niin ei häviöitä tulisi liikaa.

Osaatteko suositella, että millaiset kilkkeet minun olisi fiksuinta hommata, että en tässä opetteluvaiheessa jo menisi pahasti metsään.

Mökki.jpg
 

hemaris

Member
Paneelin sijaintipaikka näyttää erinomaisen hyvältä, saa hyvin aurinkoa ja vielä heijastukset vedestä. Kuvailemasi käyttö ei vaadi kovin suurta paneelitehoa tai isoa akkukapasiteettia, periaatteessa yhdelläkin pärjää. Itselle riitti tuollaiseen käyttöön aikanaan 100W paneeli, kytkettynä pariin akkuun. Mutta koska paneelit ovat nykyään hyvin halpoja hankkisin samantien reilumman kokoisen. Tai tässä tapauksessa harkitsisin itse asiassa useamman paneelin hankintaa jotta jännite saadaan sarjaan kytkemällä nostettu ylös niin että jännitehäviöt paneelista säätimeen jäisivät pienemmiksi.

Kokoonpanoon olisi minimissään mppt-säädin, ehkä pari akkua, paneeli(t) ja etenkin paneenlilta säätimelle riittävän paksut piuhat. Niiden paksuus sitten riippuu paljon paneelijännitteestä. Myös vajasta mökkiin kannattaa laittaa tukevampaa piuhaa ja haaroittaa sitten mökin sisällä ohuemmalla piuhalla.

Optimaalisin kaikkiin toiveisiin voisi olla yhdistelmälaitepaketti, jossa olisi akkulaturi, säädin ja invertteri samassa paketissa, mutta näissä voi hinta nousta budjetin ulkopuolelle. Itselläni tuollainen Victronin Easysolar, mutta noita varmaan löytyy muiltakin valmistajilta. Pienjännitekäyttö valaisimeen ja kännyköiden läppärien latauksessa ei tosiaan kuluta erityisen paljoa tehoja, mutta tilanne muuttuu välittömästi jos rinnalle tulee invertterikäyttöä (kuinka paljon, millä keskimääräisellä/maksimiteholla?) tai jos esim hankitaan tasavirtajääkaappi. Silloin akkuja ja/tai paneelikapasiteettia tarvitaan enemmän.

Varmaan tätä voisi lähteä purkamaan kysymällä että haluatko laittaa rantaan yhden vai useamman paneelin ja kuinka todennäköistä on että invertterille tulee käyttöä?
 

borg

Ylläpitäjä
Kookkaiden kamojen roudaaminen mökillä keväisin ja syksyin on aika tympeätä puuhaa. Tuo puuhun ripustaminen olisi ihan fiksu ratkaisu. Puu on kuitenkin elävä ja muuttuva alusta, joten se pitää ottaa huomioon asentaessa.

Jos itse ripustaisin paneeleja puiden varaan, niin tekisin puiden taakse metsän puolelle (jäiltä suojaan) ylösalaisen L-kirjaimen muotoiset tolpat, jotka pitäisivät paneelit tietyllä korkeudella. Tolppien kaatuminen estettäisiin kiinnittämällä ne tukevalla asennusnauhalla puihin, mutta sen verran löysälle, että nauha ei painu puun sisään. Mahdollisen häiritsevän löysän voisi kiristää pois kiiloilla. Nauhan kireyttä pitäisi seurata vuosittain ja säätää kuin vyötä.

Näin tolppa pitäisi korkeuden ja puuhun vyöttäminen estäisi tolpan kaatumisen.

asennusnauha.jpg
 

Jarmo

New member
Hyvä kuulla vahvistusta sille, että puuhun kiinnittäminen ei sittenkään ole ihan kuolleena syntynyt ajatus. Ei tosiaan huvittaisi irroitella paneeleita varastoon talvikaudeksi.

Budjetti olisi suunnilleen 1 500 €.

230V sähkölle käyttöä olisi lähinnä akkutyökalujen akkujen lataaminen, läppärien lataaminen, sähköhammasharjojen pitäminen latingissa jne. Jääkaappi toimii kaasulla ja sille sinänsä ei ole päivittämisen tarvetta sähkökaapiksi. Kaikissa läppäreissä ja akkutyökaluissa on omanlaisensa laturi joten siinä mielessä mahdollisuus satunnaiseen invertterin käyttämiseen olisi hyvä juttu. Riittäisi hyvin jos vajassa akkujen vieressä olisi töpseli 230V sähkölle, mökkiin sitä ei tarvitsisi vetää.

Olisiko tämä Aurinkopaneelikaupan paketti hyvä lähtökohta: Sulan veden paketti Ehkä vaihtaisi jotain komponentteja parempiin, jättäisi asennustelineet veks, ottaisi lisää kaapelia?

Ei budjetti mitenkään satasen päälle ole, kun mieluummin tekisi alusta alkaen hyvän ja jos tulee tarvetta päivittää jollain tavalla niin se olisi sitten helposti mahdollista.
 

hemaris

Member
Tuo ehdotettu paketti jossa on 2x160W paneeli ja nuo pari akkua on kyllä ihan riittävä kuvaamaasi käyttöön. Siinä olevasta säätimestä ei itsellä ole kokemuksia, mutta ainakin paperillä näytti olevan OK, ja mahdollistaa jännitteen 150V asti, eli aika monta paneelia voi laittaa sarjaan. Itse hankkisin siihen lisävarusteena saatavan näytön jotta olisi joku käsitys systeemin toiminnasta ja akkujen varaustilasta.

Huomio kiinnittyy tosin tuohon paneelin hintaan, eli 160W paneeli yksittäisenä 99€, samaan hintaa saa ihan samasta firmastakin 280W paneelin. Toki todellinen hinta on hieman halvempi kun tuossa on kyseessä pakettitarjous. Mutta voisi harkia myös että pakettitarjouksen sijaan kasaisi kokoonpanon osista, jolloin esim nuo paneelit saisi korvattu esim näillä jolloin myös paneelien jännite sarjassa olisi jo selvästi korkeampi, kä tarkoittaisi pienempää jännitehäviötä paneeleilta akuille ja/tai ohuempaa piuhaa. Kesällähän tuo 2x160W on sinun käyttöön ihan riittävä, mutta isojen paneelien hyödyt tulevat esiin siinä vaiheessa kun valon määrä vähenee. Myös nuo asennuspaketin osat saattavat olla huonosti omaan tarpeeseen sopivia - esim kynttilälamput ym - kun voi ostaa ihan normaaleja E27-kantaisia led-lamppuja.

Invertteri-käyttö tuohon kuvaamaasi tarkoitukseen kuulostaa selkeältä ja tuo ei vaadi kovin järeää invertteriä. Kannattaa kuitenkin ylimitoittaa jonkin verran, sillä joillakin laitteilla on yllättävän isoja käynnistyvirtoja. Jos haluaa myös aggrella ladata akkuaj, niin siihen tarpeeseen on olemassa myös invertteri-akkulaturi yhteislaitteita. Läppärin kanssa päädyin itse hankkimaan 12V autovirtalähteen, mutta tietysti jos on useita läppäreitä jotka kaikki haluavat oman laturin, niin sitten se ei ehkä kannata.
 

Jarmo

New member
Jep, tuo 280 W/99€ on paljon fiksumpi. Jos laittaisi aluksi yhden sellaisen ja laajentaa myöhemmin tarpeen mukaan.

Olisiko lataussäätimeksi hyvä tällainen 30A, 129 €. Antaako lisänäyttö tuohon lisäarvoa? Se ei paljoa maksa, joten jos siitä iloa on, niin toki sellainen mukaan.

Invertteri/laturiksi kenties tämä Victron 12V/800W/35A 599 €.

Sähkötyökaluja jos käyttää niin ne voi tökätä suoraan aggregaattiin kiinni eikä tarvitse välttämättä invertterin kautta kierrättää isompia sähköjä.

Millaiset akut tai akku kannattaa hommata ja mistä? Vaihtoehtoja näyttää olevan aika paljon, mutta mikä olisi hinta/laatu/kapasiteettisuhteeltaan optimaalinen tässä tapauksessa?

Saako Suomesta jostain järkevään hintaan 2x6 mm2 kaapelia? Minulla sitä menee projektissa aika paljon, joten metrihinnalla on jo merkitystä. Paneelilta säätimelle 25 m, akuista mökkiin joku 8 m ja jos vielä vierasaittaan laittaisi valaisimen ja usb-latauspisteen niin sinne tulee matkaa joku 35 m. Mökin sisällä ja aitassa sitten 2x2,5 mm2 johdolla.

Ajattelin, että jos saisi nyt viikonlopun aikana tai heti alkuviikosta tilaukset tehtyä niin pääsisin parin viikon jälkeen asennuspuuhiin.
 

hemaris

Member
Lisänäytöstä: Oleellinen tieto ainakin meikäläisellä on akkujen varaustila, toki hetkellinen kuorma ja näpajännite myös hyödyllisiä kun miettii akkujen tilaa ja riittävyyttä. Tuossa säätimessä on joku näyttö mutta niissä myyjän antamista tiedoista ei käynyt selville että mitä tietoja sieltä saa. Valmistajan sivuilta saa varmaan käyttöohjeen ladattua.

Tuo Victornin Multi on tosiaan hyvä valinta invertterilaturi. Siinä kannattaa varautua siihen että joutuu ostamaan myös ohjelmointi liittimen. Tämä riippuu siitä käytetyn aggregaating laadusta - jos aggren tuottama sähkö ei kelpaa lauturille niin adapterilla tai bluetooth-palikalla voi säätää asetuksia ja löysentää vaatimuksia.

Uskoisin että tähän käyttöön riittää aika perusakut - tuossa paketissa oli ehdotettu huoltovapaata AMG-akkua joka lienee OK. Akkuhin saa tarvittaessa upotettua huomattivi summia rahaa kuten meikäläisen Rolls-akut, mutta se on perustetltua vaan jos on tarvetta kovempaan käyttöön. Itse ottaisin pari kappletta ja kytkisin rinnan, niin että kokonaiskapasiteetti olisi 200Ah päällä. Se tarjoaa hyvän puskurin pilvisille päiville ja ei kyykkää jos heti jos sähkölle tulee enemmän tarvetta. Valaistus-ym käyttöön tosin yksikin akku voisi riittää, mutta akuista kannatta muistaa että niiden kohdalla kapasiteettia ei voi laajentaa esim parin vuoden jälkeen vaan pitää käytännössä ostaa kokonaan uudet akut jos sattuu jäämään pieneksi.

Paneeleissa on mahdollista ostaa uusi paneeli myöhemmin, kunhan se on suunilleen samanlainen.

Piuhoissa en osaa oikein auttaa. Jos kaivat kaapelin maahan niin kannattaa ehkä hankkia maakaapeli ja sille suojapuki. Itse olen käyttänyt tätä laskuria noiden piuhojen paksuuksien kanssa. Periatteessa kahdella paneelilla voisi käyttää ohuempaa ja halvempaa piuhaa tuossa pitkässä vedossa
 

Jarmo

New member
Kiitos taas. Nythän tämä alkaa jo näyttää aika selkeältä. Tarttee sitten hommata invertteriin jompi kumpi noista ohjaimista jos ei lähde tehdasasetuksilla pelittämään. Aggregaatti on joku vajaa 20v vanha perusvehje. Säätimen lisänäyttö on joka tapauksessa kätevä kun sen voi laittaa mökkiin niin pysyy kartalla tilanteesta.
 
Viimeksi muokattu:

Jarmo

New member
Noniin, tällaisella setillä meinasin edetä. Kilkkeet keräilty listalle eri paikoista. Näyttääkö olevan tasapainossa? Puuttuuko jotain, onko jotain tarpeetonta?

Budjetti.jpg
 

a.karppa

Member
Noniin, tällaisella setillä meinasin edetä. Kilkkeet keräilty listalle eri paikoista. Näyttääkö olevan tasapainossa? Puuttuuko jotain, onko jotain tarpeetonta?

Näytä liitetiedosto 7798
Katsoitko Tori.fi tarjonnan?

Omasta mielestä paneeli ja säädin OK
Onko tarvetta noin suurelle invertterille? Riittääkö 300W?
Akut täältä ?
2x6mm2 johdot Torista ?
tavallissia lamppujen runkojaja led listoja saa aina välillä tarjouksesta, niitä voi myös lisätä pikku hiljaa järjestelmään( pitkin kesää)

Muuten noi ihan ok
 

Raksaaja

Member
Täälläkin mökin sähköistys alkamassa ja tavaraa laitettu tilaukseen. Ennestään löytyy aggregaatti, joka tuon listalla olevan 40A laturin kanssa saa hoitaa lataamisen, kun aurinko ei paista.
aurinkosähkö275W_1500W.jpg
 

wepu

Member
Tuohon 40A akkulaturiin tuli pieni kysymyksen paikka. Yleensä agrekaatin maksimi virta on 10A, joten mitä 40A laturi sitten lataa? Mielestäni latausteho on 10A.
Mulla on 500w, 2200w ja 5000w agret ja kaikissa on tuo 10A max virta ilmoitettu.
Ja akkukapasiteetti on niin pieni, että hiustenkuivaaja tyhjentää sen todella nopsaan. Mikro-aaltouunin/ Moccamasterin käynistysteho saattaa olla niin iso, että 800w ei riitä. Eli invertti voi olla reilusti halvempi malli ja laturi voi olla auton laturi 10A mallli.
Paneelitehoa ja akkukapasiteettia pitäisi mielestäni kasvattaa, ja sitä myöten mppt myös isommaksi. Muista että päivittäisessä käytössä pitäisi tyytyä n.20-30% kulutukseen akuista, jotta akut kestäisivät 10-15v. Jos runttaat ne päivittäin tyhjäksi, niin saat uusia parin vuoden välein.
Sata metriä 2x6mm2 kuulostaa siltä, että jotain on väärin laskettu. Kaapelilaskurilla kannattaa katsoa paksuus tarkemmin.
Sisävetoihin on 2x2,5mm2, eli teet 12V järjestelmän. Niin tein minäkin.
Hups, taisin kirjoittaa Jarmolle ja Raksaajalle yhteen viestiin. No, poimikaa omanne.
 

denzil dexter

Well-known member
Tuohon 40A akkulaturiin tuli pieni kysymyksen paikka. Yleensä agrekaatin maksimi virta on 10A, joten mitä 40A laturi sitten lataa? Mielestäni latausteho on 10A.
Mulla on 500w, 2200w ja 5000w agret ja kaikissa on tuo 10A max virta ilmoitettu.
5000W agre antaa 400A@12V, näin teoriassa. Jos lataat akkua aggregaatin tupakansytkärin kautta 12V (mitä ei kannata tehdä), silloin 10A on rajoite. Lataaminen kannattaa tehdä 240V/12V akkulaturilla, tai toinen vaihtoehto, käyttää 12V aggregaattia (auton laturi). Auton laturista irtoaa tyypillisesti luokkaa 100A, joka jo puhaltaa akut täyteen äärellisessä ajassa.
 

wepu

Member
5000W agre antaa 400A@12V, näin teoriassa. Jos lataat akkua aggregaatin tupakansytkärin kautta 12V (mitä ei kannata tehdä), silloin 10A on rajoite. Lataaminen kannattaa tehdä 240V/12V akkulaturilla, tai toinen vaihtoehto, käyttää 12V aggregaattia (auton laturi). Auton laturista irtoaa tyypillisesti luokkaa 100A, joka jo puhaltaa akut täyteen äärellisessä ajassa.
Kiitoksia oikaisusta. Tuo 10A kummitteli mielessä aamulla. Mutta tuossa vähän aikaa sitten välähti mieleen, että noilla kahdella isommalla generaattorilla on jopa hitsattukin puikkokoneella. Eli ei se10A teholla kyllä onnistu.
Mulla on mökillä 10A autolaturi, mutta ei ole vielä akut olleet niin heikossa hapessa, että olisi pitänyt ladata generaattorilla. Talvella oli kokeilu mielessä, kun 120L dieseliä poltin generaattorilla polttopuuhomman takia, mutta olisi tarvinnut toisen 25m jatkojohdon mitä ei ollut mukana.
 
Ylös