Netotus

korsteeni

Well-known member
täällä on jotain tahtunut mittausten suhteen, aiemmin minulla ei päivällä ole syntynyt laskutettavaa lainkaan, mutta nyt raksuttaa yhden kameran kulutuksen verran
mikään ei ole muuttunut laitteissa, aivan kuin täällä olisi ollut netotus päällä mutta nyt poistettu
kyse on 10-20W kulutuksesta mikä on ennen virta-anturia. en ole tarkastanut onko tuo kamera eri vaiheessa vai samassa mutta aiemmin siitä ei paisteella tullut kulutusta
 

Aurinkoinen

Active member
Korutonta kertomaa, kun tarkastelee ensimmäisen netotuspäivän saldoa. Eilen oli ostosähköä käytetty 1.28 kWh, jos ei olisi netotettu, olisin joutunut ostamaan virtasta 3.24 kWh:n edestä. Eilen suurimpina virran kuluttajina oli pyykinpesukone, tiskari, lämminvesivaraaja, hella ja kahvinkeitin. Jos nyt oikein tarkaksi ruvetaan, niin enemmän olisin vanhalla systeemillä tienannut, koska kiloWattitunnista maksan kaikkineen 11 snt.
Tuo eilinen ostosähkön kulutus on meikäläiselle alin ikinä tässä talossa. Edellinen ennätys oli 0.3 kWh korkeampi ja se on saavutettu silloin, kun koko porukka on ollut mökillä.
 

korsteeni

Well-known member
Eikö se ollut velvoite sähköyhtiöille??

velvoite tuotetta haluaville
kylläkin olan vain perusteena kun johonkin pakotetaan, niin pyydettäessä netotusta ei suoritettaisi
tapahtuma on käsittääkseni laskutoimitus, sama kun mittaisi kolmella anturilla lämpötilan ja tulostaisi keskiarvon tyyliin
siksi ihmettelen miksei kaikki alkaneet heti netottamaan, ei siihen mitään teknistä ongelmaa sinänsänsä ollut, no poikkeus vahvistaa säännön
 

rotzi

Well-known member
Mielenkiintonen keskustelu. Voisiko joku kertoa missä tilanteessa tai miksi joku ei netotusta haluaisi? 🤔
No koska myynnistä saa, ainakin nyt väliaikaisesti kunnes hinnat tasaantuu, paremman korvauksen kuin oma käyttämä sähkö maksaa... :sneaky:
Määrä on kuitenkin niin pieni netotus<>ei netotus että ei sillä nyt mitään merkitystä ole...lähinnä vain jutun juurta aiheuttaa. ;)

Sitten kun kaikilla sähköenergiahinta on ~15c/kWh ollut jonkin aikaa...niin johan netotus taas maistuu. :D
Vahvasti näyttää siltä että sähkön hinnaksi pitää kohta alkaa ajattelemaan 20c/kWh investointimielessä, tuonne se voi tässä maailman hässäkässä nousta ja ei se sieltä äkkiä alas tule vaikka hässäkkä laantuiskin ellei keksitä jotain aivan mullistavaa.
 

trulli79

New member
Kyselin taas vaihteeksi Elenialta Netotuksen perään ja sain tämän vastaukseksi:

kiitos yhteydenotostasi pientuotannon netotukseen liittyen.
Lakimuutos tosiaan ohjaa netotuksen käyttöönoton alkamaan viimeistään 1.1.2023
Tällä hetkellä teemme töitä sen eteen, että kaikki järjestelmämme toimivat sujuvasti netotuksen kanssa yksiin. Tiedotamme käyttöönotosta sivuillamme www.elenia.fi
 

don

Active member
Moro

Kyllä se Elenialtakin on tulossa,pilottijakso on meneillään ja parin kuukauden kuluttua ehkä jo vihdoin Eleniallakin,no siitä ei sitten enään pitkää aikaa 1.1.2023 olisikaan.
 

Aurinkoinen

Active member
Viime kuun 15 päivä alkoi netotus meikäläisellä. Kesäkuussa vuosi sitten ostin sähköä 69.04 kWh:n edestä ja viime kuussa 52.68 kWh: verran. Ostosähköä on siis käytetty netotuksen aikana reilu kWh vähemmän päivää kohti, vaikka sähkön käyttöä on siirretty paisteettomampaan aikaan, jos Spot-hinta on niin 'edellyttänyt'.
 

kotte

Well-known member
Elenialaiset voi hykerrellä tyytyväisyyttä kun he eivät osaa netottaa... :D
Tämän kesän ajan voivat vielä sinnitellä ja myydä (katsantokannasta ja tilanteesta riippuen) sähköenergian myyjältä tai kuluttajalta kuorimansa ylimääräisen netottamattomana mitatun sähkön pörssihinnalla valtakunnan verkkoon asiattoman siirtopalkkion ohella (olettaen, että sähkönenergian myy ja ylijäämän ostaa sama yhtiö; käytännössä nuo marginaaliset kulutuserot kompensoidaan suunnilleen pörssisähkön hintaan, joskus kalliimmalla, joskus halvemmalla, ennakoitavuudesta ja korjauksen suunnasta riippuen). Ei voi energian myyjä siirtoyhtiötä kavalluksestakaan syyttää, kun laki toistaiseksi asian sallii. Kuluttajakaan ei jää tyypillisesti sähkön nykyhinnoin häviölle, jos hankkii kuluttamansa sähkön kiinteään hintaan ja myy pörssihinnalla, vaikkei netotusta vielä olekaan, vaan saattaa hyötyä (toki siirtoyhtiötä vähemmän) verkkoyhtiön väärin mittaamasta kulutuksesta, tuotosta ja näiden hintaerosta. Vastaavasti sähköenergian myyjä-ylijäämäostaja saa melkein aina nokkiinsa, koska harvoinpa tämä ostaa sähköenergiaa halvemmalla, mitä myy. Verot ja siirtopalkkiothan menevät muualle (valtiokin hyötyy netottamattomuudesta).
 
Ylös