miten kytken 50w ja 130w aurinkopaneelit keskenään?

nibe79

New member
Terve. Miten kytken 50w ja 130w paneelin keskenään ovat 12v paneeleita. voiko laittaa samaan säätimeen? meneekö pienemmän paneelin mukaan tehot? Löytyy Mppt 20A (uusi) säädin ja sitten on toinenkin säädin Net 20 sen on 15vuotta vanha säädin (PWR) ja 50w paneeli yhtä vanha. Ja voiko samoihin akkuihin tehä omat johotukset molemmista paneeleista+säätimistä. Miten kannatta toteuttaa? Akut 12v noin 330ah . Vai pitääkö jo tuo 50w paneeli heivata pois? ovat monikide paneleita
 

Jussi

Well-known member
Minä pikkasen vierastaisin kahta eri säädintä samassa akussa. Riippuen säätimien toimitalogiikasta, tuloksena voi olla hyvinkin ei-toivottavaa värähtelyä ja säädön sekoilua.
Jos panelien jännitteet ovat suunnilleen samat, ihan rinnankytkennällä voisi onnistua parhaiten yhteen säätimeen.
 

Puuha

Well-known member
tämä on totta.

epäilisin kyseessä olevan tracerin josta saa samat asetukset kuin tuohon net 20 (steca 2020) jolloin värähtelystyä tuskin pääsee tapahtumaan. molemmissa on jo valmiiksi samat jänniterajat akustolle asetettavissa.


 

nibe79

New member
Sääjin on

Screenshot_2015-03-24-12-41-26.png.jpg
 

Jussi

Well-known member
Puuha sanoi:
tämä on totta.

epäilisin kyseessä olevan tracerin josta saa samat asetukset kuin tuohon net 20 (steca 2020) jolloin värähtelystyä tuskin pääsee tapahtumaan. molemmissa on jo valmiiksi samat jänniterajat akustolle asetettavissa.

Pitää huomata, että harva säädin tyytyy pelkkään latauksen katkaisuun jänniterajan täyttyessä. Kyllä se puuhastelee mitä luultavammin muutakin siinä latauksen aikana. Ja silloin kun toinen säädin ei tiedä toisen tekemisistä yhtään mitään, tuloksena on sotku, kun akun jännite ei käyttäydykään säätimen odottamalla tavalla.

Tähän liittyen tuossa juuri mietiskelin, mitä tapahtuu, jos samaan panelisettiin kytkisi kaksi mppt-säädintä eri akustoille. Ja luultavimmin sama sotku olisi luvassa siinäkin, kun kaksi eri säädintä hakee mpp pistettä toisistaan mitään tietämättä.
 

Jussi

Well-known member
nibe79 sanoi:
miten ne käyttäytyy sarjaan tai rinnan kytkettynä mppt säätimeen?

Riippuu pitkälti panelien jännite- ja virta-arvoista. Samalla jännitearvolla oletettavasti rinnan ihan hyvin. Jos pienitehoisemman panelin jännite on pienempi, kuin isotehoisemman, mutta kuormitusvirran anto samaa luokkaa, silloin sarjakytkentäkin voisi onnistua mppt-säätimeen. Jos kumpikin arvo on paneleissa merkittävästi eri, niin silloin ehkä se pieni kannattaa siirtää muuhun käyttöön, ja ottaa kaksi samanlaista varsinaiseen tarpeeseen.
 

Puuha

Well-known member
nibe79 sanoi:
Vitun vinosilmät jos kusettaa.
Van pitää hommata rahat takas

miten niin jos? mutta jos yhtään lohduttaa niin et ole ainut etkä myöskään viimeinen. tuppaa tuo raha määräämään aika useasti.

alle sataseen ei yhtään minkäänlaista mppt-säädintä saa ja jos meinaa saada rahalle vastinetta pitää latoa vielä ainakin yksi viiskymppinen lisää.
 

nibe79

New member
Ei ne kaikki tiedä mikä on oikea ja mikä ei kun samoja säätimiä myyvään ympäri maailmaa jopa Suomessa. Kyllä sitä nyt luulisi saavan mitä mainostetaan. Van ei homma tähän kaadu. hyvä että kerroitta että on feikki säädin. Toimii se kuitenki pwm:nä tai toimii jos toimii vanha ainakin pelaa
 

Puuha

Well-known member
sinänsä ei vahinkoa ole tapahtunut ellei sitten mielipahaa oteta huomioon sillä hintaluokka on kiinalaisille PWM-säätimille ihan kohtuullinen. enemmän varmasti harmittaisi jos puhuttaisiin isommista summista.

netistä kun ostaa pitää vähän tietää mitä on ostamassa, laitteista voidaan ilmoittaa käytännössä mitä tahansa mutta kun tuotteen saa käteen voi mielikuva rapista aika nopeasti. itsekkin olen oppirahat maksanut asian tiimoilta.
 

nibe79

New member
Joo se kun aasiasta tilaa ei tosiaankaan tiiä aina mitä saa. Ei onneksi oo kallis sääjin.Pitää hommata joskus kunnollinen mppt säädin jos on ees tarvetta. varmaan riittää tuo pwm säädinki yhelle paneelille tai kahdelle johto vedot on lyhyet noin 5m.
 

nibe79

New member
Tämmönen vastaus tuli kun kysyin on säädin feikki mttp. Thanks for your message. Sorry to hear that. Please don’t worry, we will solve the problem for you smoothly. I have asked the technical staff, they explain that the “pwm“ is a Constant Charging Mode, the “MPPT“ = Maximum Power Point Tracking. MPPT controller can detect the generated voltage of solar panels, the maximum voltage and current track (VI), the maximum power output of the system to charge the battery in real time. Used in solar photovoltaic systems, coordination of solar panels, batteries, workload, is the brain of PV systems. So MPPT is not a charging mode, but it is a better additional features. Please you can understand this. If any other questions, please get me back freely, I’ll try my best to help you. Best regards.
 

Puuha

Well-known member
nibe79 sanoi:
http://www.tori.fi/lappi/Aurinkopaneelin_lataussaadin_20A_LCD_Naytolla_17803012.htm?ca=18&w=3 näkyy joku myyvän lapissa samaa säädintä

ilmoituksen sisältö jo kertoo ettei kyse ole mppt säätimistä.  mppt säädin kestää suurempia jännitteitä paneleilta muuttaen hakkurilla latausjännitteen alemmaksi mutta vastaavasti nostaa latausvirtaa samassa suhteessa jotta teho pysyy samana. myyjästä kannattaa tehdä ilmoitus ylläpidolle.
 

Jussi

Well-known member
Siis kyllähän tuo vastaus sinänsä on ihan oikein. Mppt säädinkin voi hoitaa varsinaista latausta lisäksi pwm säädöllä, ja niin varmaan moni "oikeakin" tekee. Ongelma onkin siinä, mitä tapahtuu siellä sisääntulon puolella, ja liittyykö tuo vastaus mitenkään juuri kyseessä olevaan värkkiin.
 
Ylös