Tuli kiva pikku ajatusleikki, johon kiinnostaisi saada selvennystä:
Jos paneelitehoa olisi vaikka 36x410W ja paneelin kuormittamaton jännite 37,25V.
- niin kuinka isoa DC-vastusta voisi käyttää?
Ei mitään huolta varaajatilavuudesta.
- paljonko vuosituottoa Jyväskylän korkeudella?
Lähinnä mielessä eräs kaukolämpöverkoston aluekeskuksen katto ja lämmön tuotto.
<p>Longi HI-MO5 Mono 410W on mustilla kehyksillä varustettu tehokas ja tyylikäs Half-Cut yksikiteinen aurinkopaneeli. Laadukas moduulitekniikka tarjoaa erinomaista tehokkuutta ja pitkän aikavälin luotettavuutta. Takuu 12/25 vuotta. Valmistettu Kiinassa.</p><p>Half Cut (HC) yksikide...
www.onninen.fi
En sähkömies ole, vaan ikänsä elektroniikkaa rakentanut Pelle Peloton, joten nää on mututuntumaa. Mutta veikkailisin, että DC-jännitteet on tommosessa systeemissä jo niin kovat (jos ne sarjaan lyö, niin miltei 1500VDC piikkijännite) että osia ei varmaan suoraan löydy mistään. Ite pilkkosin ton järkevän kokosiks piireiks, samalla tavoin kun ton kokoset aurinkojärjestelmät Invertterinkin kanssa pilkotaan, ja käyttäsin sitten sopivan määrän piireille optimoituja vastuksia. Tommoselle setille kannattas varmaan jo rakennella rinnalle joku relesysteemikin, joka yhdistelis piirejä ja tiputtelis vastuksia pois, koska muuten jo aika merkittävät määrät potentiaalia menetettäs taivaan tuuliin. Ehkä myös jo vois olla järkevämpää pyörittää sitä invertterin kautta ja olla maalämpöjärjestelmä rinnalla, jollon tehoa irtois huomattavasti enemmän.
Mutta jos nyt tommoset sivuseikat jätetään pois laskuista ihmisteb iltaa pilaamasta, niin koska vastuksen hyötysuhde on kokolailla sata, niin aurinkoisena päivänä sieltä purkautus sopivalla vastussetillä se miltei 15kW teholla lämpöö. Eli vastukset sen kokoset.
Ja jos aattelee, että meillä on nyt kototuvassa 1,5kW systeemi ja se lämmittää 4-henkisen perheen käyttöveden sen valoisamman puolikkaan vuodesta, niin vois sanoo että kyllä se yhden korttelin vedenkulutusta mukavasti tukisi kesäaikaan. Jopa niin että se varaajan rajat saattaa tulla vastaan. Meillä on niin pieni systeemi, että ”ylimäärälämpö” menee vaan surutta harakoille, kun ei sitä kustannustehokkaasti saa muhinkään hyödynnettyä.
Mut tuo on jo sen luokan hanke, että kannattanee invertteristäkin jo jotakin maksaa. Ja toisaalta, jos paneelit piuhoibeen ja tilpehööreineen maksaa 10k€, niin kannattasko siihen iskeä 20k€ päälle, jollon se pyörittäskin esim. Vesi-ilmalämpöjärjestelmää tai, ja sama järjestelmä tuottaskin yhtäkkiä arska helottaessa lämpösenä kesäpäivänä sen 50kW lämpöö kattilaan.