Mikä paneeli veneeseen

elen

New member
Pieneen purjeveneeseen (h-vene) on tulossa sähkömoottori ja nyt siihen pitäisi vielä löytää aurikosähköä millä akku pysyisi riittävässä latingissa. Lataussäätimeksi ehdin jo tilata Sunbeam Moonray MPTT 160 W -mallin, mutta kaikki on vielä auki kun mitään ei ole asennettu. Säätimen manuaalissa sanotaan että 24 V järjestelmän latauksessa tarvitaan vähintään pari panelia, eli jo ennestään ahdas tila käy entistä ahtaammaksi. Onko suosituksia mikä olisi hyvälaatuinen noin 50-80 W paneeli tällaiseen käyttöön? Ajatus olisi tehdä jonkilainen teline jonka voi sitten tarpeen vaatiessa nostaa pois tieltä. Toki jos joku yksittäinen paneeli tekisi riittävän jännitteen, niin aina parempi, mutta taitaa olla toiveajattelua?

Edit: Ensimmäinen potentiaalinen paneeli voisi olla Sunwind Standard 80 W: https://www.sunwind.fi/product/show/?id=1637&Aurinkopaneeli-Standard-80-W . Muita?
 
Viimeksi muokattu:

vesioinas

Active member
Paneeliston kuormittamaton lähtöjännite ei saa ylittää 45Vdc muuten Sunbeam kärähtää. Se on syytä varmistaa ennen paneelien kytkentää. Jos laitat 2 paneelia sarjaan niin laita samanlaiset.
 

elen

New member
Joo, toi Voc taitaa tulla ongelmaksi. Monista paneista mitä oon katsonut ei ilmoitata Voc-arvoa ja niistä mistä ilmoitetaan liikutaan lukemissa ~25 V, eli yli sarjassa mennään. Olisiko joku parempi lataussäädin 24 V -järjestelmään?

Edit: toi Sunbeam on selvästi joku Epeverin säädin uudelleen teipattuna (1206N tms). Epeverin speksissä lukee:
Max. PV open circuit voltage: 60V (At minimum operating environment temperature) 46V (At 25℃ environment temperature)

Onko paneleiden Voc kuinka lämpötilariippuvainen? Siis jos speksi sanoo 25 V niin onko se sitten mitattu pakkaskelissä ja siitä se sitten laskee kun lämpötila nousee? Ehkä tällä on kuitenkin turha vaivata päätä kun Epeverillä on parempiakin malleja.
 
Viimeksi muokattu:
Ylös