Mikä invertteriaggregaatti?

Jarmo

New member
Ajattelin oman pienen aurinkosähköjärjestelmän tueksi hommata pienen edullisen invertteriaggregaatin. Victronin Multiplus 800 on minulla invertterilaturina aurinkosähköjärjestelmässä.

Olen kahta eri vaihtoehtoa ajatellut:

Timco 2000i
tai
Briggs&Stratton P2000

Timco on varsin edullinen, reilu 400 € ja B&S lähtöhinnaltaan liki tuplat mutta saisin kaverilta sellaisen vain pari tuntia käytettynä samaan hintaan kuin uuden Timcon. Speksit suunnilleen samat mutta B&S on vissiin sivuventtiilimoottorilla ja Timco OHV.

Tarkoituksena käyttää pientä jiirisirkkeliä ym. sähkötyökaluja satunnaisesti ja latailla akkuja sadepäivinä. Kumpaan kannattaa hankinnassa kallistua vai onko muita fiksumpia vaihtoehtoja. Kalliit Hondat on pois suljettu.
 

hemaris

Member
Ajattelin oman pienen aurinkosähköjärjestelmän tueksi hommata pienen edullisen invertteriaggregaatin. Victronin Multiplus 800 on minulla invertterilaturina aurinkosähköjärjestelmässä.

Olen kahta eri vaihtoehtoa ajatellut:

Timco 2000i
tai
Briggs&Stratton P2000

Timco on varsin edullinen, reilu 400 € ja B&S lähtöhinnaltaan liki tuplat mutta saisin kaverilta sellaisen vain pari tuntia käytettynä samaan hintaan kuin uuden Timcon. Speksit suunnilleen samat mutta B&S on vissiin sivuventtiilimoottorilla ja Timco OHV.

Tarkoituksena käyttää pientä jiirisirkkeliä ym. sähkötyökaluja satunnaisesti ja latailla akkuja sadepäivinä. Kumpaan kannattaa hankinnassa kallistua vai onko muita fiksumpia vaihtoehtoja. Kalliit Hondat on pois suljettu.
Täällä on toisessa ketjussa keskusteltu paljon Multin ongelmista, eli sitä että sille ei välttämättä kelpaa mikä tahansa virta. En tunne noita aggreja, mutta kannattaa varmistaa että tuottavat hyvälaatuista sähköä. Invertteriaggre kyllä kuulostaa sellaiselta että voisi toimia.
 

b58

New member
Tuo Timco on ihan kohtuu hintanen, ei mitenkään erityisen edullinen, Kiinassa sen 150e... TM:ssä kehuttu kampe ja karavaanarit nuita retuuttaa pitkin mettiä mukanaan. Osta sellanen!
 

hemaris

Member
Olen itsekin harkinnut aggren hankkimista omaan systeemiin ja sen takia olen viimeaikoina käynyt läpi noita Victronin dokumentaatioita. Sieltä huomasin että Victron ei itse asiassa suosittele inverreriaggregaatteja, ja lisäksi aggregaattien kokosuositukset ovat aika järeitä.


Eli omakohtaista kokemusta ei ole mutta tuossa faq:ssa oli ainakin pari pointtia pointteja jotka ovat relevantteja tähän keskusteluun:

- invertteriaggreja ei suositella, mutta jos sellainen on tai sellaisen hankkii niin pitäisi muuttaa Multin asetuksia niin että ne saa toimimaan

- Multit lataavat oletusasetuksilla isoilla virroilla ja vaativat ison aggren. Esim suositus Multi 800 on 2000 kVA. Jos käyttää pienempää vehjettä niin pitää säätää asetuksia, käytännössä rajoittaa Multin latausvirtaa niin että aggre ei kyykkää.

Koska invertteriaggregaatit tuottavat hyvälaatuista siniaaltovirtaa on houkutus hankkia sellainen jolloin ei joudu tappelemaan huonolaatuisen virran aiheuttamista ongelmista. Invertteriagregaatissa kuitenkin suositellaan että pitää kytkeä päälle "dynamic current limiter" joka on siis oletusarvoisesti pois päältä. Lisäksi, koska invertterivehkeet ovat kalliita, etenkin nuo tehokkaammat mallit, on houkutus hankkia pienempi laite. Tällöin pitää myös rajoittaa latausvirtaa joka esim Multi800::n kohdalla näyttäisi olevan 35A tai näin ainakin kuvittelen sen olevan jos käyttöohjeessa sivulla 25 olevaa taulukkoa luen oikein

https://www.victronenergy.fi/upload/documents/Manual-MultiPlus-Compact-800-1200-1600-FI.pdf

Tämä tarkoitta sitä että pieni aggre kyykkää kyllä aika totaalisesti jos sitä käyttää Multin kanssa yhdessä ilman että rajoittaa latausvirtaa.

Eli pienen aggren, etenkin invertterilaitteen ostajalle tulee pakollisena ostoksena MK3 ohjelmointipalikka ja verkkopiuha että nuo asetukset saa säädettyä oikeanlaisiksi. Jos ei ole invertterilaitetta niin voi silti joutua jumppaamaan "weak AC" ym asetuksia, eli siloinkin tarvii tuon MK3:n. Ainoa poikkeus lienee se että on esim Easysolar tai muuten vaan CCGX-näyttö, jolloin tuon voi tehdä myös Victronin pilven kautta pienellä inssauksella.
 

avensi

Active member

Linkki suomeksi​

MultiPlus Generator FAQ​

Mitä tehdä, kun MultiPlus tai Quattro ei hyväksy generaattorin tehoa
Generaattorin virtalähde on tyypillisesti vaihtelevampi kuin virtalähde maalta tai pääverkosta. MultiPlus on herkkä tälle ja hylkää virran, joka on sen ohjelmoitujen asetusten ulkopuolella, jolloin laite ei muodosta yhteyttä, synkronoi tai lataa.

Generaattorin valitseminen​

Jotkut generaattorit soveltuvat paremmin kuin muut taajuusmuuttajan / laturien kanssa käytettäviksi. Keskustele paikallisen Victron-jälleenmyyjän kanssa ennen generaattorin ostamista. On suositeltavaa hankkia generaattori paikalliselta toimittajalta ongelmiin ja huoltoon.
Esimerkiksi; Jotkut asiat, joita on syytä etsiä generaattoria valittaessa, ovat korkealaatuinen laturi ja AVR (automaattinen jännitteen säätö).
AVR: llä varustetut generaattorit kamppailevat ja lopulta pysähtyvät ylikuormitettuna, mikä ilmoittaa ongelmasta. Ne pystyvät myös selviytymään paremmin lyhyestä suuresta virtakuormasta, joka ylikuormittaa invertteripohjaista generaattoria.
Invertteripohjaisilla generaattoreilla on ominaisuus, jossa moottori käy edelleen, vaikka yksikkö olisi sähköisesti ylikuormitettu eikä enää tuota virtaa. Voi näyttää, että generaattori toimii ja järjestelmä lataa, kun se ei ole. Nämä yksiköt ylikuormittuvat myös helpommin ylikuormituksella, koska ne ovat elektronisesti rajoitettuja eikä mekaanisesti.
Varmista, että generaattori, invertteri / laturi ja alueellinen taajuus ja jännite vastaavat toisiaan. Esim. 230V / 50hz. Älä sekoita taajuuksia ja jännitteitä tai osia eri alueilta.

Generaattorin mitoitus​

Generaattoreita on mahdollista ylikuormittaa Multiin laturin vaatimalla teholla. Seuraavat generaattorikoot osoittavat, että ne sopivat eri multien latauspotentiaaliin. Näitä generaattorikokoja on edelleen mahdollista ylikuormittaa suurilla kuormilla ja tyhjillä paristoilla PowerAssist-toiminnolla, joten niitä tulisi kohdella turvallisina vähimmäisvaatimuksina tämän poistamiseksi ongelmien mahdollisena syynä. Suurempi generaattori on yleensä parempi.
Taajuusmuuttajan laturin kokoPienin suositeltu generaattorin koko240 V: n vaihtovirran tulovirran raja
800VA2 kVa5A
1200VA2,5 kVa7A
1600VA3 kVa10A
3000VA5 kVa16A
5000VA8 kVa25A
Jos generaattorisi on pienempi kuin taajuusmuuttajan / laturin suositeltu koko, sinun on ehdottomasti mukautettava invertterin / laturin asetuksia ja pienennettävä AC-tulovirran rajaa ja / tai DC-latausvirran rajaa generaattorin ylikuormituksen estämiseksi.
Jos haluat invertteripohjaisen generaattorin (esim. Melusyistä alemmalla kuormituksella), hanki vähintään 30% vaadittua suurempi kuin vastaava AVR-pohjainen malli, jotta vältetään häiriöiden ylikuormitukset.
On myös tärkeää tarkastella generaattorin DUTY CYCLE -luokitusta. Joitakin generaattoreita markkinoidaan huipputehonsa vuoksi, mutta ne voidaan suunnitella kestämään vain 50% huippukuormituksesta pidempään.
Akun lataaminen on generaattorille erittäin raskas käyttökotelokuormitus, joten varmista, että se on työhön sopiva, ja asennuksessa on runsaasti hyvää ilmavirtaa ja ilmanvaihtoa käytettäessä, jotta lämpö haihtuu.
Jotkut generaattorit on suunniteltu toimimaan vain useita tunteja, ennen kuin ne tarvitsevat aikaa levätä ja jäähtyä. Varmista, että tämä rajoitus on osa kuormitusprofiiliasi ja järjestelmän suunnittelua.

Operaatio​

On tärkeää huomata, että taajuusmuuttajan / laturin synkronointi voi kestää minuutin tai enemmän (vaikka se voi olla paljon nopeampi). Käsittele laitetta kärsivällisesti, jos asetusten uskotaan olevan oikeita.
Jotkut generaattorit muuttavat jännitettään tai taajuuttaan kuormituksen muuttuessa. Tämä voi olla merkittävää, jos generaattori siirtyy tyhjästä täyteen kuormitukseen nopeasti. Se voi auttaa saamaan pienen 'vakauttavan' resistiivisen kuorman, kuten 75 W: n valopallon, tasoittamaan tämän käynnistysjännitteen / taajuuden vaihtelun.
Jos generaattori toimii sujuvasti, mutta se ei silti lataa järjestelmää, sinun on ehkä tehtävä joitain säätöjä MultiPlus-ohjelmistossa VEConfiguren kautta.

Ohjelmiston asetukset​

Asetukset, jotka sinun on ensin yritettävä, ovat Poista käytöstä UPS-tila ja Ota käyttöön dynaaminen virranrajoitus. Nämä vaarantavat ominaisuudet, mutta säilyttävät virtalähteen laadun.
Jos generaattori ei edelleenkään synkronoi tai katkaisee yhteyden, yritä ottaa käyttöön heikon AC-asetus. Tämä vaarantaa tehokkuuden.
Viimeiseksi säätämällä jännite- ja taajuusikkunoiden asetuksia. Nämä ovat suurempia riskejä laitteillesi, niitä tulisi käyttää varoen vain, kun on varmistettu, että kuormat sietävät määritelmän ulkopuolisen virtalähteen. Pätevän teknikon tulisi tehdä tämä yleismittarin avulla ja avata vain niin pitkälle, että toiminnot ovat turvallisia.
Sähkövirta kulkee MultiPlusin läpi vain, jos se täyttää ohjelmoidut vähimmäislaatuvaatimukset; tällä tavoin MultiPlus suojaa herkkien laitteiden sähkönsyöttöä.
Varoitus: näiden asetusten muuttaminen antaa mahdollisuuden syöttää virtaa, joka saattaa olla huonolaatuinen laitteidesi sähkövaatimuksiin.
Lisätietoja VEConfiguresta ja siitä, miten pääset alkuun, on tällä VE Configure Software -sivulla tai ota yhteys paikalliseen Victron-jälleenmyyjään.

1. VEConfiguren "Ruudukko" -välilehdessä:​


1.1 Aaltomuodon laatu​

UPS-toiminto: (oletus = käytössä)
Kun siniaalto on hyvälaatuista, MultiPlus-taajuusmuuttaja kytkeytyy siihen, mikä mahdollistaa synkronoidun ja nopean siirron, kun generaattori pysähtyy.
Monilla generaattoreilla on enemmän tai vähemmän huonon muotoisia siniaaltoja, erityisesti äkillisten kuormituksen muutosten aikana. Näissä tilanteissa MultiPlus katkaisee yhteyden usein tai ei lainkaan. UPS-toiminto on tällöin poistettava käytöstä. Haittana on hieman pidempi siirtoaika.

1.2 Taajuuden vakaus​

Hyväksy laaja tulotaajuusalue (45-65Hz): MultiPlus hyväksyy taajuudet välillä 45-65Hz (oletus = käytössä). Jos generaattori on erittäin vakaa ja jos sama vakaus vaaditaan MultiPlus-lähdössä, tämä asetus voidaan poistaa käytöstä.

1.3 Minimijännitetasot​

AC matala katkaisu: alaraja: tämän arvon alapuolella MultiPlus katkaisee yhteyden (oletus = 180Vac).
Generaattoreissa, joissa lähtöjännite laskee kuormituksen alaisena, tämän arvon asettaminen korkeammalle arvolle voi auttaa ratkaisemaan taajuusmuuttajan ylikuormitussammutukset.
Syynä tähän tapahtuu, että Multi synkronoi ja seuraa generaattorin jännitettä sen laskiessa.
Jos generaattori kytketään irti kuormituksesta (joko matalajännitteisen irtikytkennän, pysähtymisen, polttoaineen puutteen jne. Vuoksi), silloin kun Multi vaihtaa takaisin invertteritilaan; sen on syötettävä välittömästi kaikki kuormien edellyttämä teho samalla matalalla jännitteellä (ja sitä seuraavalla suuremmalla virralla).
Koska ylikuormitusta ohjaa virta, ei teho, se voi johtaa ylikuormitukseen.
Suurentamalla tätä vähimmäisjännitetasoa, käsket invertterin / laturin kytkimen vaihtosuuntaajan tilaan nopeammin, korkeammalla jännitteellä ja siten pienemmällä vaihtovirralla, ja mahdollisesti estät ylikuormituksen.
AC Low connect: vähimmäisarvo: tällä tai millä tahansa korkeammalla arvolla MultiPlus muodostaa yhteyden uudelleen katkaisun jälkeen (oletus = 187Vac).

1.4 Enimmäisjännitetasot​

AC high disconnect: korkea raja: tämän arvon yläpuolella MultiPlus katkaisee yhteyden (oletus = 270Vac).
AC high connect: suurin arvo: tällä tai millä tahansa pienemmällä arvolla MultiPlus muodostaa yhteyden uudelleen katkaisun jälkeen (oletus = 265Vac).

1.5 Verkkotunnistuksen menetys (LOM)​

Verkkotunnistuksen menetys työntää ja vetää jännitteellä ja taajuudella nähdäkseen onko olemassa vielä lähdettä. Tämä prosessi voi aiheuttaa ongelmia joissakin generaattoreissa tai korkean impedanssin yhteyksiä generaattoreihin.
Suurille ja vakaille generaattoreille tyyppi B LOM toimii ja on turvallisempi. Jos sinulla on kuitenkin ongelmia jännitteen, taajuuden tai tehon vaihteluiden kanssa, kannattaa ehkä kokeilla LOM: n poistamista käytöstä.
Poista LOM käytöstä
LOM-toiminnon poistaminen käytöstä verkkoon liitetyssä tulossa on sallittua vain, kun muut ulkoiset turvalaitteet on asennettu. LOM voidaan poistaa käytöstä generaattoriin liitetyssä tulossa, mutta silloin on annettava muita menetelmiä / varoitusmerkkejä / fyysisen lukituksen turvatoimenpiteitä. Varmista, että kaikki asentajat, jotka työskentelevät generaattorin, johdotuksen tai järjestelmän kanssa, varmista, että sammutat tai muuten irrotat invertteri- / laturijärjestelmän.
Katso tarkemmat tiedot verkkovirran menetyksen havaitsemisesta tästä yksityiskohtaisemmasta selityksestä.
Esimerkkikokoonpano VEConfiguressa
  • Generaattori, joka vaatii LOM: n poistamisen käytöstä.
  • Generaattori AC: ssä 1 ja verkkovirta 2: ssa suositusten mukaisesti.

2. VEConfiguren Yleiset-välilehdessä:​


2.1 Dynaaminen virranrajoitin​

(oletus = ei käytössä)
Tämän ominaisuuden tarkoituksena on vähentää pienitehoisten generaattoreiden, kuten kannettavien invertteritekniikkamallien, kuormitusvaikutuksia. Nämä generaattorit eivät ehkä pysty vastaamaan äkillisiin kuormitusvaikutuksiin.
Aktivoimalla rajoitin, MultiPlus- laitteen PowerAssist®- toiminto absorboi kuormituksen muutoksen ja siirtää sen sujuvasti generaattorille, jolloin siihen on aikaa reagoida.

2.2 AC-tulovirran raja​

Multiplus-laitteen laturi on erittäin tehokas. Jos sinulla on olemassa oleva generaattori, joka ei pysty toimittamaan Multi: n suurinta latausvirtaa, sinun on säädettävä AC-tulovirran rajaa VEConfigure-sovelluksen Yleiset-välilehdessä.
Kohtuullinen aloituspiste vaihtovirran tulorajalle on 80% generaattorin kapasiteetista watteina. Esimerkiksi:
5kVA-generaattori tuottaa tyypillisesti noin 4 kW
80% 4 kW: sta on 3200 W
3200 W / 230 V voltti = 13,9 A
Aseta vaihtovirran tulorajaksi 13 A
Jos huomaat, että generaattori on edelleen ylikuormitettu tai käy liian kovaa, voit laskea sitä edelleen. Sitä voidaan myös lisätä, jos huomaat, että generaattori hoitaa kuorman helposti (vaikka sitä voi olla vaikea testata, koska se vaatii tyhjän akun maksimoimaan lataustarpeen ja suuren kuormituksen).
Laturi-välilehdessä on toinen lisäasetus tasavirran rajoittamiseksi.
AC-tulovirta tulisi säätää ensin, koska se ottaa huomioon myös PowerAssist-toiminnot.
Multi pystyy synkronoimaan generaattorin aaltomuodon omaansa ja toimittamaan virtaa generaattorin kuormille sekä lataamaan akkua. Tämä tarkoittaa, että on edelleen mahdollista ylikuormittaa generaattoria matalalla DC-laturin virtarajalla, jos myös AC-tulorajaa ei ole asetettu oikein generaattorilähdön kokoon.

3. VEConfiguren "Laturi" -välilehdessä:​


3.1 Tehokertoimen laskeminen​

Joillakin generaattoreilla on aaltomuoto, joka vaikeuttaa lataamista normaalilla latausmekanismilla. Aktivoimalla ” Heikko AC-tulo ” -toiminto, käytetään toista mekanismia, jonka avulla MultiPlus-laite voi ladata käytännössä kaikissa olosuhteissa.
Tämän vaihtoehdon haittana on, että tulotehokerroin, yleensä yhtä suuri tai lähellä arvoa 1, heikkenee. Tätä toimintoa tulisi käyttää vain, jos edelliset eivät ole tehokkaita.
Tämä johtava tai viivästynyt tehokerroin johtaa siihen, että generaattorilta vaaditaan enemmän kVa samoille tai pienemmille DC-watteille, jotka toimitetaan paristoihin. Saatat joutua vähentämään DC-virtarajaa edelleen VEConfigure-laitteen Laturi-välilehdessä, jos generaattori jatkaa ylikuormitusta tämän asetuksen muuttamisen jälkeen.
Käytännössä, kun heikko AC on käytössä, koko mahdollinen latausvirta on pienempi kuin laturin nimellislatausvirta (normaaleissa olosuhteissa).
Tärkeä muistiinpano:
Yksityiskohtainen kuvaus kaikista asetuksista on VEConfigure-ohjevalikossa, ja lisää ohjeita on käsikirjoissamme.

4. VEConfiguren Inverter-välilehdessä:​


4.1 PowerAssist​

PowerAssist ominaisuus voi olla erittäin hyödyllistä, mutta se rajoittaa pienin AC tulovirta rajan ja tämä saattaa ylittää generaattorit kyky toimittaa. Tarkka rajoitus vaihtelee mallien - katso tästä luettelosta.
Jos sinulla on pieni generaattori ja sinulla on vaikeuksia muodostaa yhteys tai pysyä yhteydessä, poista PowerAssist käytöstä, jotta laite voi pienentää AC-tulovirran rajaa.

Etkö vieläkään muodosta yhteyttä?​

Jos yksikkö ei vieläkään muodosta yhteyttä,
Tarkista VE.Bus-näyttö ja AC-tuloliitännän ajastin

Kun Multi firmwares xxyy460 tai uudempi, VEConfig ilmoittaa, miksi verkkotulo hylätään, ja näyttää myös jäljellä olevan odotusajan sinisenä palkkina.
Odotusaikojen jälkeen laite muodostaa yhteyden vaihtovirtatuloon edellyttäen, että ei ole avustajaa, joka estää laitetta muodostamasta yhteyttä verkkoon ja että vaadittu reletesti suoritetaan.
Vaihda Multi-tila Vain laturi -tilaan.
Kokeile toista generaattoria.
Koska näiden vikojen vianetsinnällä ja korjaamisella on vakavia turvallisuusvaikutuksia, niistä keskustellaan parhaiten paikallisen asentajan, jolla on asianmukainen sähköalan ammattilainen, tai Victron-jälleenmyyjän kanssa.
Vikavirtalaitteilla (RCD), ohjauselektroniikalla tai katkaisimilla varustetuissa generaattoreissa voi olla ongelmia. Näiden ongelmien vianmäärityksestä on keskusteltu tässä Victron-yhteisökysymyksessä - moninkertainen generaattorilla ja jäännösvirtalaitteella .
Yksinkertaista AC-johdotusta. Kun kaikki on sammutettu ja jännite testattu, irrota AC-lähtö aktiivinen, nolla ja maadoitus. Suora johto generaattorin liitännöissä ilman muita kiskolinkkejä. Yhteinen neutraali voi aiheuttaa ongelmia.
Jos yhteyttä ei vieläkään ole, ota yhteyttä jälleenmyyjään tai jälleenmyyjään. Kerro heille vaiheet, jotka olet jo suorittanut yrittääksesi saada sen toimimaan, ja he voivat auttaa sieltä.

Lisälukemista​

Generaattoreista ja niiden vuorovaikutuksesta Victron-järjestelmien kanssa on kirjoitettu kattavia artikkeleita ja asiakirjoja. Tämä sisältää vianmäärityksen, reaalimaailman sovelluksen ja teorian.
MultiPlus-taika: Pieni generaattori, iso voima - perusteellinen blogiartikkeli, jossa on purjeveneen todellinen sovellus.
Multiplus-laitteen käyttäminen generaattorin käyttökustannusten alentamiseen - polttoainetta säästävä valkoinen paperi.
Marine Generator Test - Meridieselmoottorilla toimivien generaattoreiden yksityiskohtainen testaus ja soveltaminen pieniin hybridivoimajärjestelmiin
Automaattinen generaattorin käynnistys / pysäytys - generaattorin automaattisen käynnistyksen kuvaus ja viite Victron-järjestelmissä.
Victron-yhteisön kysymyksiä ja vastauksia generaattoreista.
Victron-invertteri / laturit ja Honda-generaattorit
MultiPlus & Quattro -invertteri / laturit: AC-tulovirran vähimmäisrajat

DISQUS​

 

Jarmo

New member
Huh, siinäpä kattava tietopaketti Hemarikselta ja Avensilta. Kiitos paljon. Itse kun tuon Multiplus 800 speksejä katselin, niin siinä latausvirta on 35 A, joten lataustehoksi tulee noin 500 W. Luulisi, että tulopuolella ei ihan tolkutonta kuormaa aggregaatille tulisi. Mutta täytyy hommata tuo ohjelmointipulikka varmuuden vuoksi. Minulla on kyllä 15 v vanha "perinteinen" aggregaatti, mutta sitä saa olla korjaamassa liki joka kesä. Tietysti voisi ennen uuden ostoa vielä testailla sitä akkujen lataushommissa. Ei minulla kuitenkaan aggregaatin käyttötarvetta ole kuin satunnaisesti muutaman kerran kesässä.
 
Ylös