Microverkkoinvertterien aika alkaa

Savonius

Well-known member
Mitä enemmän tulee tietoa noista microverkkoinverttereistä sitä hienommalta se alkaa tuntumaan.
Itselläni tuli sellainen tilanne eteen että otin tuosta telineen edestä pois sen marraskuun puolivälissä asentamani paneelin. Syy oli siinä että tuolla ~1400 vatin tuotolla varaaja alkoi olla tunti puolenpäivän jälkeen lämmöt tapissa. Seitsemästä paneelista tulee tasaisesti 1000W josta seuraa että termostaatti katkaisee virran tuossa neljän nurkilla.
Tuosta ylläolevasta voi tehdä sen johtopäätöksen että päivän pidetessä hetken perästä voisi ottaa taas yhden paneeleista muuhun käytöön. Mahdollisesti kolmannenkin. Microinvertteri tuntuisi hyvältä ratkaisulta saada panelit taas töihin.
Ajatukseksi tuli viedä tuonne paneelien viereen 5x1,5mm2 kaapeli ja kytkeä jokaiseen vaiheeseen pistorasia johon tarvittaessa saa kytkettyä micro.v.invertterin ja mikä parasta tarvittaessa voisi kytkeä vedenlämmitykseen lisäpaneelin vain "liitintä vaihtamalla". Tuollaisesta 245W paneelista saisi vaihtosähköä runsaat 200W per laite.
Nyt siis olisivat kaikki kokemuksenne ja tietonne tarpeen. Etenkin olisi kiva tietää mitä ongelmia verkkoyhtiön kanssa mahdollisesti oli. Niin ja edellyttääkö tuollaisen kytkeminen verkkoon yleensä jotain lupaa.
 

Esäätäjä

New member


Tällaistako tarkoitat? Eli sähkö syötetään jollekin laitteelle tai ryhmälle suoraan, mutta onko tuo ko. ryhmä edelleen myös mittarin jälkeisessä sähkössä kiinni? Sähköyhtiön verkkoon päinhän se ei syötä.
 

nikfly

New member
Sähköyhtiön verkkoon päinhän se ei syötä.
Noi ei toimi ilman valtakunnan sähköverkkoa, ne on verkkoinverttereitä.

Niin ja edellyttääkö tuollaisen kytkeminen verkkoon yleensä jotain lupaa.
Jep vaatii ilmoituksen/testipöytäkirjan ja hyväksynnän sähkölaitokselta.
Kannattaa kattoa että on vähintään se VDE-AR-N 4105 (ehkä pitäisi vielä olla oikeat arvot ohjelmoituna) ja/tai EN 50438

Noi invertterit maksaa siinä ~200€ kappale(300W) ja verkko invertterin saa 300€ ylöspäin... ::)
saa niitäkin näköjään halvemalla: http://pvshop.eu/micro-inverter

Näköjään saa pakettejakin 5,5 kw hintaan 6545€
http://minijoule-pro.h2lokal.de/english/5-5-kw-bundle.html

Sitten on taas olemassa erilainen purkki... siinä on sisäänrakenettu MPPT säädin jokaisella (parille) paneelille (ulostulo DC-jännite taso??).
Olen joskus katellut niitä netistä ja miettinyt että sopisiko ne suoraan vastukseen paremmin kun "tuhlaavampi" menetelmä ilman säädintä?
http://pvshop.eu/optimizers
 

Savonius

Well-known member
Taisin olla epätarkka tuossa avauksessa. Tietenkin tarkoitin Micro verkkoinvertteriä jotka siis liitettäisiin valt. verkkoon. Nuo paneelit tulevat turhiksi siksi että tuo vesi lämpenee tuolla suhteellisen sopimattomallakin vastuksella (53ohmia) riittävästi kun päivä pitenee. No, tässä tuli googlattua  ja lopputuloksena päädyin tuohon Sanny Boy 240 saksan versioon.

Noiden Sharppien cd liittimien pitää myös sopia suoraan microinvertteriin. (liitin näyttää olevan kaikissa joista kuvan näin juuri tuo)
Tuo AC puoli myös on hakusessa. Saksalaisessa uutislähetyksessä ripustettiin paneeli kerrostalon parvekkeelle, kytkettiin paneeleista johdot inverteriin ja invertteri liitäntä ac puolella muistutti auton lämmittimen liitäntää. Pistotulppa työnnettiin pistorasiaan jonka jälkeen invertteri alkoi puskea virtaa verkkoon päin. Tuosta SMA:sta näytää lähtevän kaksi johtoa AC liittimestä. Voi olla että kuva on US-versiosta.

Se mikä tuossa micro verkkoinvertterissä kiinnostaa on tuo helppo mahdollisuus vaihtaa tarvittaessa paneeli takaisin tuohon veden lämmittämiseen. Tarvitsen nuo paneelit talvella tuohon vedenlämmittämiseen.
 

Savonius

Well-known member
Olin siinä uskossa että tuosta kolmannesta liittimestä tulee ac 230 ja että Tuossa Multigatessa rinnankytketään samaan vaiheeseen max 12 kpl noita S.B:tä.
Oiskohan siinä myös MPPT. Olen tässä todella heikoilla joten voitko tarkistaa.

Ajatuksenani oli laittaa laite per vaihe Siten että jokaisessa vaiheessa olisi siis runsaat 200W . Loput verkosta.

SMA Multigate Überwachung/NA Schutz
Der ideale Wechselrichter für ein flexibles PV-System auf Modulebene: Der Sunny Boy 240 ist in Kombination mit dem Sunny Multigate die perfekte, leicht zu installierende Lösung für verschiedene Anwendungen, wie z.B. für unterschiedlich ausgerichtete Teilgeneratoren sowie Anlagen mit regelmäßig verschatteten Modulen. In jedem Fall lassen sich Anlagen mit dem Sunny Boy 240 und dem Sunny Multigate aufgrund ihres modularen Aufbaus jederzeit neu anordnen oder aufrüsten. Darüber hinaus sind bei SMA das Modul-Wechselrichterkonzept und das bekannte String-Konzept perfekt miteinander kombinierbar. 
AC-Daten
• max. Anzahl Modulwechselrichter:    12x SB240
• AC max. Wirkleistung:    2760W
• AC-Netzanschluss:    L, N, PE
• Nenn-Leistungsfaktor:    1
• Verschiebungsfaktor einstellbar:  nein
• max. AC-Strom:    12A
 

Savonius

Well-known member
Kyllä Suomi on niin,niin kaukana muusta mailmasta.
Pistin verkkoyhtiölle kysymyksen,Fortum nyk Caruna, onko heille asennetuna microverkkoinverteriä ja liittyykö siihen jotain erityistä huomioonotettavaa. Vastauksessa kerrottiin että microinverttereitä on täällä lounais suomen alueella liitettynä verkkoon monia tuhansia. Käskettiin myös tutustua tähän alle 50kWA pientuotantolaitteistojen verkkoon liittämisen säännöstöön.
Siis vastaaja ei ollut koskaan edes kuullut microverkkoinvertteristä. Voi voi voi.
 

nikfly

New member
http://pvshop.eu/PV-Solar-Micro-Inverter-250W-AEConversion-INV250-45EU.html
tuo voisi olla hyväksyttty, ainakaan se ei tarvitse rillistä verkonvalvonta relettä?
ainakin on ARN jos valitsee German mallisen mutta, mutta Netherland asetukset on samat kun Suomessa ja se on EN50438 mukainen??
NL - Netherlands (PN# -10)
Nom. AC voltage range: 195.5 V ... 253V
AC frequency range: 48 Hz ... 51 Hz
Product Safety: IEC 62103:2003,IEC 62109-1:2007,IEC
55011B, VDE 0126-1-1:2006 with limits of EN 50438:2007,
EN 50178:1997

http://www.eborx.com/download/en/aeconversion/Manual_INV250-45_INV350-60_EU-50Hz_EN.pdf  sivu 15
 

Savonius

Well-known member
Kiitos Nikfly vaivannäöstä. Tilaan tuon hollantiversion. Nyt pitää saada pummattua hallitukselta rahaa tuohon. ;-)

Tuo Ac puolen kytkentä askarruttaa. Voikohan sen tehdä pistotulpalla pistorasiaan. Tuo Ac puolihan on virraton niinkauan kun johto ei ole pistorasiassa.
Taisi olla muuten juuri tälläinen laite siinä Wdr:n uutisfilmissä.
 

nikfly

New member
JOs haluat olla varma että sähkölaitos hyväksyy laitteen (jos ilmoitat  8) )
niin kysy ennekuin ostat.
Katselin papereita ja verkonsuojassa (antiislanding) on ENS valvonta (aktiivinen) jota Suomessa ei käytetä... (pitäisi olla passiivinen suoja??)

Tämän luvun suojausasettelut täyttävien laitosten lisäksi myös teknisiltä ominaisuuksiltaan Saksan mikrotuotantonormin VDE-AR-N-4105 mukaiset laitteet soveltuvat jakeluverkkoon Suomessa.
ota nyt sitten selvää tästä?? luultavasti ei tarvitse olla EN 50438 hyväksyntää mutta arvot pitää olla suomen mukaiset..

Taulukko 2. Tuotantolaitteiston suojauslaitteiden asetteluarvot
Parametri Toiminta-aika                          Asetteluarvo
Ylijännite0,2 s Un + 10 %
Alijännite0,2 sUn - 15 %
Ylitaajuus0,2 s51 Hz
Alitaajuus0,2 s 48 Hz
Saarekekäyttö enintään 5 s
Taulukon arvot poikkeavat Suomelle asetetuista maakohtaisista arvoista standardissa EN 50438. Taulukon arvot on määritelty ottaen huomioon laitosten koko ja ominaisuudet sekä olemassa olevista asennuksista saadut kokemukset. Verkonhaltija voi poiketa arvoista tapauskohtaisesti.
 

sähkökylmäDI

New member
Terveisiä täältä Turun kupeesta. --- Vakka-Suomen Voiman alueella verkkoon saa kytkeä joko uudemman VDE-AR-N 4105:n mukaisen laitteen sellaisenaan tai sitten vanhemman VDE V 0126-1-1 mukaisen laitteen jonka asetteluarvot ovat SFS-EN 50438 mukaiset (= Espanjan parametrit ovat OK, saksalaiset eivät käy).

Hyväksytty verkkoliityntä edellyttää toki erilisen turvakytkimen asentamista verkonhaltijan ulottuville (= ulkoseinään) + ilmoitusta verkkoyhtiölle. -- Ja mikäli tarkoitus on myydä verkkoon päin syötettävää sähköä (eikä vain tuupata pientä hetkellistä ylijäämää sinne) niin myyntisopimusta ostajan kanssa.

Lisätietoa täältä:
http://www.vsv.fi/sahkoverkot-ja-liittymat/tietoa-urakoitsijoille/
http://www.vsv.fi/sahkoverkot-ja-liittymat/hajautettu-tuotanto/fi_FI/hajautettu-tuotanto/  --> Mikrotuotantolaitteiston yleistietolomake.pdf

Koko Suomen osaltahan yleismäärittelyt, joita nykyään kaikki verkkoyhtiöt pyrkivät noudattamaan löytyvät täältä: http://energia.fi/sahkomarkkinat/sahkoverkko/pientuotanto


 

Savonius

Well-known member
Jotenkin jäi askarruttamaan että ymmärsiköhän sähkökylmäDI mikä on micro verkkoinvertteri. Sillä tuotettu sähkö kuuluu luonnollisesti tuohon microtuotantoon ja säännöt ovat liittämisessä samat kuin isoimmillakin verkkoinverttereillä.

Aika pitkä on tuo saarekekäyttöaika 5s. Tarkoittaako tuo että  tuon täyttävä  laite yrittää työntää 5 sekuntia verkkoon päin sähkökatkon tullessa.

Taidan lykätä tätä hankintaa parilla kuukaudella. Tai niin kauan että tapaan jonkun sähköpuolen  DI: n joka tietää mikä on microverkkoinvertteri. Tai tavallisen I:n joka on nähnyt sellaisen.
 

STP

Member
nikfly sanoi:
Saarekekäyttö enintään 5 s
aikasemmin se oli paljon nopeampi 0,15 sek... en tiedä onko siinä liitteessä kirjoitusvika?

No jos sähköt tippuu jakelumuuntajalta, niin ei työnnä viittä sekuntia saarekkeeseen kun jännitteet ja taajuus meni alas = 0.2s maksimissaan ja luultavasti ei sitäkään kun kaikki verkossa kiinni oleva kuorma jää invertterin harteille  ::)
 

rotzi

Well-known member
STP sanoi:
No jos sähköt tippuu jakelumuuntajalta, niin ei työnnä viittä sekuntia saarekkeeseen kun jännitteet ja taajuus meni alas = 0.2s maksimissaan ja luultavasti ei sitäkään kun kaikki verkossa kiinni oleva kuorma jää invertterin harteille  ::)
hheheh...voi olla juu että mikroinvertteri jos toinenkin kyykkää tossa tilanteessa  8)
 

laturi

Member
Microinvertteri on tarkoitettu kytkemään yksi tai kaksi paneelia suoraan valtakunnan verkkoon
näin ei menetetä koko pv kentän tuottoa jos edessä paljon varjostavia kohteita vaan voidaan
säätää kuormaa paneelikohtaisesti.
Jos varjostavia kohteita ei ole  vehkeestä ei ole hyötyä.
Silloin jää ainoaksi hyödyksi helppo kytkettävyys ja rajaton laajennettavuus.
 
Ylös