Maalämmön tehostusta, onko järkee?

Aurinkoinen

New member
Meikäläisellä on upotettu 900 metriä maalämpöputkistoa entiseen peltoon. Maa kasvaa nykyisellään rehevästi kaikkea voikukasta koiranputkiin. Jos möyhisin maan pari kertaa kesässä mustalle mullalle, niin kannattaisiko moinen? Aurinko kyllä lämmittää mustaa peltoa tehokkaammin kuin sellaista, jossa on paksu vihreä vaippa päällä. Osaako joku arvioida, minkälaista 'tuottoa' tuosta voisi saada vuositasolla. Kustannuksia nykyisillä polttoaineiden hinnoilla tulisi 7-8 € vuodessa. Omalle työlle ei tietty lasketa mitään kustannuksia.
 

Puuha

Active member
Tee emppiirinen testi sijoittamalla lämpöantureita eri syvyydelle maahan sondilla. Aloita vaikka 10cm, 20cm, 30cm, 50cm ja 1m syvyyteen upotetuilla antureilla kahdessa paikassa. Toinen jättää heinikolle ja toinen alue myllätä.
 

Mikkolan

New member
Nurmi toimii melko hyvänä "routaeristeenä", nurmen alla  routaa on n. puolet paljaaseen maahan verraten. Mikä kesällä menetetään se talvella voitetaan :D

Vihreä nurmi on kyllä hyvä ottamaan lämpöä vastaan mutta lämpö menee enimmäkseen kasvien käyttöön mm. veden haihdutukseen. Pitämällä nurmen hyvin lyhyenä haihduttavaa lehtipinta-alaa on vähemmän ja lämpöä jää yli. Syksyllä jättää pidemmäksi että toimii "lämpöeristeenä".
Jos maa jäis kosteammaksi niin luulisin sen "varaavan" enemmän lämpöä talveksi.

Liekkö tuosta mitään tarkempaa tutkimusta, edellä oleva "teoriakin" hiukka mutua  ;)
 
Ylös