Mökkiin aurinkovoimala

Puuha

Well-known member
Wussy sanoi:
Puuha sanoi:
en tiedä mikä teillä on ns. starttiakkuja vastaan. sellaisen kun laittaa on se mitoitettava niin että akun lataus ei laske peruskulutuksessa juuri alle 70% jolloin elinkaari on sama kuin vapaa-ajan akuissa ja jopa pitempi. esimerkiksi tuo lataustason laskeminen 30% tarkoittaa 225Ah:n akussa 67Ah eli 12 voltilla  0,8kWh energiasisältöä. 800Wh riittää n. 4 päivän kulutukseen ilman mitään ulkopuolista latausta.

toki tämä on minun näkemys enkä pidä tietenkään vääränä käyttää agm tai vapaa-ajan akkuja mutta pidän niitä turhina kokemusten perusteella. agm:lle on olemassa "pakolliset" syyt esim. asennuspaikka ja akun asento jotka ovat rahaa tärkeämmät turvallisuuden nimissä.

tuota halppis mppt säätimissä juurikin epäilen. tuossa katsellut sillä silmällä morningstarin sunsaver mppt hintaahan sillä on 240-300 euroa riippuen mistä katsoo. mikä sinänsä huvittavinta suomesta löytyi 8 euroa kalliimpi laitos kuin saksasta tst photovoltaik shopista.

Perus starttiakuilla täälläkin menään. On laskettava vain "vakio purkauksenmäärä" per kuukaus (myös  per pimeäkuukausi).
Esittämäni kommenttini oli tarkoitus esittää pohtiva kysymys sinulle siitä, että mitä haluat mppt säätimeltä?
Kerrotko arvot?
Kestoa säätimen maximi latausteholta akulle vai säätimen maximi tehonkestosta akkulähdöltä, mut Invertterihän ei näihin arvoihin vaikuta

mppt säädin sen vuoksi että se luo paremman mahdollisuuden laajentaa järjestelmää kuin perinteinen pwm. akkulähdoltä tehonkestoa pitäisi löytyä vähintään sen 15A.

pimeänä kautena mökillä käydään harvoin ja silloinkin vain päivä reissuja joten sen huomioon ottaminen ei ole niin olennainen mitotuksessa.
 

Puuha

Well-known member
eros sanoi:
Puuha sanoi:
70% jolloin elinkaari on sama kuin vapaa-ajan akuissa ja jopa pitempi.

Tuo käyttöraja unohtuu kovin monilta. Ja jos katsotaan käytettävissä olevia ah lukemia, niin starttiakku ei olekkaan enään niin halpa..
Lisäksi tuo pitempi elinkaari kyllä pistää hiukan mietityttämään, ettei vain olisi legendaa? Yleensä lyijyakkujen elinkaari on suhteessa levyjen paksuuteen. Starttiakuissa on ohuet levyt. No voihan tämäkin tieto olla legendaa..

Sitten on muuten huomattava valita semmoinen säädin, joka huomioi starttiakkujen hivenen matalemman latausjännitteen, jotta ei tapahdu turhaa kiehumista.

Toki jos starttiakut oli ilmaisia "vähänkäytettyjä", niin mikäpä siinä, mutta kaupasta ulos kantamisen kanssa kannattaa olla tarkkana järkevyyden kanssa.
Kierrätysakkujen kanssa kannattaa tutustua "battery desulfator" laitteisiin. Omakohtaista jossakin määrin positiivista testitulosta on tullut, ei kumminkaan mitään maata järisyttävää ihmekorjaantumista. Semmoisia kumminkin ihan onnistuneita tapauksia, että autoon talveksi unohtunut tyjjentynyt täysin hengetön köntti, laturilla nollatulos, muutaman kuukauden pakutuksella jaksaa pyöritellä moottoria käyntiin jne. ts. ehkä 20% palautui orkkis kapasiteetista tms.

T:Eerin

vaikka olisikin vehkeet ja mahdollisuus testata akun kunto niin näen paremmaksi että uusilla aku(i)lla mennään. perinteinen käynnistysakku antaa myös mahdollisuuden syvemmälle purkaukselle mikäli tilanne poikkeuksellisesti niin vaatii ilman suurempaa ongelmaa. tällainen ominaisuus puuttuu muista hinnaltaa kovemmilta akkutyypeiltä koska ne on mitoitettu kokonais Ah:n mukaan kattamaan tarpeen.

käsittääkseni morningstarin säätimissä on olemassa mahdollisuus valita akkutyyppi.
 

Puuha

Well-known member
homma taas nytkähti liikkeelle pienen takistelun jälkeen.

ebaysta tilasin 100W panelin kotio tuotuna 112 euroa. toimitusaika oli viikko ja tuli dpd:n kuljettamana kotipihaan.
säätimeksi antennikauppa.fistä steca pr1515 116 euroa.

seuraavaksi metsästetään sopivat asennuskaapelit jotka todennäköisesti on 2,5mm2 ja 7mm2 tai 6mm2 maadoituskaapeli jolla kytketään latauksen, kuorman, akkun plus navat maihin sekä myös panelin runkoon ja vedetään läheiseen ojaan riittävän kosteaan paikkaan "häntänä" riittävän maadoituksen aikaan saamiseksi ja estämään panelin sekä säätimen mahdollinen rikkoontuminen ukkosen johdosta. varistorit jätän tälläkertaa laittamatta. mahdollisesti myös vedetään saunarakennukselle 4mm2 kaapelilla valaistukseen tarvittava virta. saunarakennuksessa jaetaan pienempiin kaapeleihin jakorasiassa tarpeen mukaan.

akuiksi on valikoitunut kustannuksiltaan edullisin vaihtoehto ns. tunnettusti hyvä merkkinen hupiakku 100-200Ah jokseenkin tuuletettuun tilaan joka riittää myös keväisin sekä syksyisin varastoimaan riittävästi energiaa kulutuslaitteille viikonlopuiksi. kulutuslaitteet pääasiassa valaistus ja puhelimien lataus.

paneli asennetaan suoraan seinään kiinni ilman kiinnikkeitä jolloin myös talvella saadaan estettyä lumen kerrostuminen panelin pinnalle ja pidettyä akut täydessä latauksessa. keskipäivän aurinko pääsee paistamaan suoraan talvella panelille. kesäisin puiden oksat aavistuksen varjostavat panelia ja pitää katsoa tarvitaanko niitä poistaa sillä uskoisin niiden aiheuttaman haitan olevan sen verran vähäiset ettei toimenpiteisiin tarvitse alkaa.

hinta-arvio näyttäisi koko hommalle pyörivän siellä 700 euron hujakoilla kun valaisimien runkoina käytetään normaali 230V valaisimia joihin sijoitetaan joko 12V esl tai ledit e27 kannalla. myös sovitteiden hankinta voi olla mahdollista jolloin saa paremman valikoiman ledipolttimoita käytettäväksi. hinta-arvioon kuuluu myös n. 20" tv+dvd soitin. vastaavan paketin hinta suomesta suoraan ostettuna 1300 eurosta ylöspäin ostopaikasta riippuen.
 

Puuha

Well-known member
neste vapaa-ajan akun ja syväpurkaus geeliakkun hintaero oli sen verran pieni että otin tuo geeliakun. samalla parempi pakkasen kestävyys kun akku jää mökille käynnin jälkeen vajaana. toki tulee pitää huoli ettei pääse kokonaan tyhjentymään. käyttöön saadaan kuitenkin saman verran Ah olisi ottanut sitten kumman akkutyypin tahansa.

vapaa-ajan akuiksi olin ensin kaavaillut 75Ah*2 josta siis käytössä perjaatteessa akkujen eliniän maksimoimiseksi olisi ollut maksimissaan 75%. geeliaku oli 85Ah joten päätään kutakuinkin samoihin lukemiin. kompromissi etten sanoisi ja samalla tilaa säästyy hivenen.

kupariköyden löytyminen näyttää olevan varsin haasteellinen tehtävä eikä intoa näytä löytyvän myymälöissä tilata tai sähkömiehillä myydä joten se sitten muuttaa vähän maadoitussuunnitelmia. täytynee tehdä niin että pukkaa maahan kupariputken riittävän syvälle ja vetää sisältä maadoituksen sitten kyseiseen putkeen. äkkiseltään tuntuisi että kupariköyttä pitäisi olla joka rautakaupassa 20/25m kiepeissä myynnissä...

myös riittävän paksun ajm:n löytäminen oli niin tiukassa että luovutin ja hain perinteistä kaijutinkaapelia 2,5mm2 asennuksiin sekä tv:lle ja valoille sitten 1,5mm2. toistakymmentä metriä kumpaakin. samassa sitten vähän muutakin tilpehööriä sulakerasioista katkaisijoihin.

ensiviikolle ilmeisesti menee asennushommat sitten...
 

Puuha

Well-known member
no niin. nyt olis paneli seinällä ja piuhat kiinni. 2,5mm2 piuhalla panelilta säätimelle ja akulle. kulutuslaitteille kytketty sitten 1,5mm2 kaapelilla. jos kulutus nousee yli 5A niin silloin vedetään säätimeltä uusi veto kulutuslaitteille. johdotukset tuli vedettyä ei niin hienosti mutta näyttää kuitenkin toimivan. maadotus tehtiin niin että 4mm2*2 piuhalla ulos johon panelimen runko kytkettiin ja vedettiin sitten kaapelista kuori pois n. 5m matkalta ja upotettiin maahan. oletettavasti riittävä sillä samalla osuu anturan maadoitukseen pyöräyttämällä ympäri koska ei ollut sopevia puristeliittimiä matkassa.

panelilta parhaillaan tuli 5A säätimelle eli aika hyvin seinälle pystyyn asennettulle panelille. kuitenkin koska puiden lehdet ovat hivenen edessä lataus lienee siellä 2-3A kohdilla.

steca oli kyllä nätti kytkeä ja yksinkertainen käyttää.

katotaas kuvia joskus kun kerkiää paremmin.

 

Puuha

Well-known member
johan tuo kuullosti että laajentamaan heti pitäis alkaa mutta täytyy vähän topuutella kun muutamalla ledillä ja tv:llä ei vielä saa panelin tuottoja "tuhottua" ainakaan heidän käytöllä.

joutuu vähän tekemään jakotukkeja kun/jos saunarakennukseen virrat vedetään. loppuupi stecasta porteista tila sillä maadoituskaapelin virkaa hoitava kaapeli tukkii aika loistavasti koko portin kerralla että teki tiukkaa mahduttaa vielä pakolliset kaapelit portteihin. (akun, panelin ja kuorman piuhat)

tuossa nyt katsellut mistä sitten sopevaa invertteriä alkaisi hakemaan akkuporakoneille jne. ladattaville työkaluille. olisi sittenkin pitänyt sijoittaa säätimeen muutama kymppi lisää niin kestäisi paremmin kuormaa. taitaa olla aika tuttu vaiva mutta senhän saa kyllä korjattua kun ottaa kuorman suoraan akusta jos tuntuu että loppuupi säätimestä vara ja teho.

näyttää vain tuon invertterin osalta että siniaaltosta ei myöskään kannata ulkomailta alkaa tilaamaan sillä hintaerot ovat muutaman euron luokkaa alle 200W inverttereissä lisäksi vielä osaan olisi tullut toimituskustannukset. isompia en edes katsonut joten niistä en osaa sanoa.

sitä tässä pohtinut vain että kuinkahan mahtaa panelille ensi talvena käydä vai saako olla kaikessa rauhassa...
 

Puuha

Well-known member
siitä puhuttiinkin mutta ei se silti estä varastamista.

tuolla irkissä tuulivoimaa kanavalla kanssa ollaan aiheestä puhuttu ja siellä nousi esille miinat, natolanka, juoksuhauta, jne.

vähän siihen kantaan olen päässyt että olisi kohta helpompaa asentaa niin että irtoaa joko hajottaen panelin ja asennuskohtaa tai sitten niin että irtoaa helposti jolloin rakennus ei koe tuhoja.

jos olisi ollut kierretankoja matkassa niin oltaisiin vedetty seinän lävitse jolloin varastaminen olisi aika haasteellista ja into varmasti vähäisempää kun lopputulos olisi joka tapauksessa se että paneli särkyisi.

haasteellinen on kyllä suojata laitteistot pitkäkyntisten osalta. edellä olleet natolangat jne. ja niiden virittely voi tuoda käräjille lähdön jos varas vahingoittuu varassuojauksen vuoksi. eräs joutui maksamaan auton lisävalovarkaalle sairaalakustannukset, oikeudenkäynti kulut sekä vahingonkorvaukset koska oli asentanut partakoneen teriä piiloon niin että silpoivat varkaan sormet. olisi ollut halvempaa antaa 10 kpl lisävalosarjoja varkaalle käteen kuin pyrkiä estämään varastaminen.
 

savonhumu

Member
Joo haasteellista se varmasti on!! Nuo klykolipuolen keräimet vaatii onneks jo vähä kalustoo että saapi katolta alas, että sen kummempaa suojausta ei tarvii värkätä vaan luottaapi vakuutusyhtiöön jos niin huonosti käy etä joku hullu ne teluaa alas ;D
On se lainsäädäntö vaan välillä kummaa touhua. minun puolesta saapi vaikka pitkäkyntinen saada kunnolla kynsilleen jos ansotettua kampetta koittaa mukkaasa haalia. Joku laitteista poispäin suunnattu viuhkaräjähe olis aika kova sana ;D ;D ;D
 

Puuha

Well-known member
viime viikkoiset vieraat ja sää osoitti että akuston kapasiteetti on liian pieni kulutukseen nähden. kulutusta oli 140Ah ja tuottoa sadekeleistä ja pilvisestä säästä johtuen 90Ah. siksipä sitten 85Ah:n akku sai kaveriksi toisen AGM:n 80Ah:n jolloin akkukapasiteettia konaisuudessaan 165Ah.

tuskin kovin useasti moista kulutusta tulee mutta akkukapasiteetin nosto auttaa varmasti myös talven yli säilymistä ettei säädin ainakaan pääse tyhjentämään akkua.

muutama puu pitäisi kaataa pois edestä varjostamasta. sillointällöin seuraten latausvirtaa parhaillaan säätimeltä akkuun on mennyt 6,8A 13,3V jännitteellä joten tehoa kyllä panelista löytyy kun kelit vain sallivat. mielenkiintoista on myös se että sadekelillä kun aurinkoa ei ole näkyvillä menee 0,2-0,5A akkuun virtaa kun seurailin tuossa tovin. tuskin talvella tulee kovin suurta ongelmaa akkujen tyhjentymisestä tässä valossa.
 

Puuha

Well-known member
noniin...

stecan ominaisuuksiin näköjään kuuluu että laitteisto pitää buutata kun akustoa laajennetaan. ei riitä pelkästään että akustosta irroitetaan vaan pitää myös paneli irroittaa.

homma meni hänelleen kun asensin toisen akun. steca jäi latamaan vanhan akun asetuksilla ja eikä siksi ole ladannut akkustoa täyteen kunnolla. huomasin tämän eilen mökillä käydessäni kun ihmettelin miksi latausta ei tapahdu vaikka akun jännite on 12.2V. vaihtamalla tilan soc:n näytti se täyttä akkua. tästä sitten ihmetellessä otin yleismittarin käyttöön joka ilmoitti myös akuston jännitteeksi 12.15V. hetkisen aikaa aprikoitua tilannetta otin panelin ja akuston sulakkeet irti jolloin säädin sammuu ja kytkemällä uudelleen sulakkeet alkoi lataus taas toimimaan ja soc:n päälle kytkemällä  akun varaukseksi steca ilmoitti 47% joka tästämäisi kutakuinkin jännitteen kanssa.

sitä tuossa ihmettelin että miksi tuo soc vaikuttaa vaikka se ei olisi edes käytössä? tässä valossa kaikilla joilla on steca kannattaa buutata säädin kerran vuodessa keväällä tai syksyllä jotta säädin pääsee hajulle akuston vanhentumisesta ja kapasiteetin muutoksista. mahdollisesti sama ongelma voi olla myös muissa soc:n sisältävissä säätimissä sama. muuten homma kyllä pelaa aika mainiosti.
 

Puuha

Well-known member
tuossa alkukuusta kävin kaverin kanssa saunomassa ja parantamassa maailmaa. hyvin oli vehkeet pelanneet sillä akuston jännite oli 13.1V eli jonkinlaista lataustakin on tapahtunut. mittaristoon oli pyörähtänyt 55Ah marraskuun alusta.

koska siinä oli tarkoitus törpötellä ja valoja sekä tv:ä kattoa otettiin aggregaatti myös völjyyn jolla sitten akusto ladattiin vielä täyteen iskuun ennen kuin lähdettiin pois. olihan kulutusta parissa rissa päivässä tullut sen verran lämmityskeikkojen lisäksi että akuston jännite oli laskenut 12,2V. kolmisen tuntia isoilla virroilla akkuihin virtaa varmuuden vuoksi ja pois lähdettäessä akkujen palauduttua pari tuntia oli napajännite 12,7V luokkaa.

taas pitäisi käydä mutkaa katsomassa ovatko piiput pysyneet puhtaina kun tuota lunta on taas tullut kiitettävästi ja samalla tarkistaa tuotto.
 

Puuha

Well-known member
no joo, taas sitten tammikuunalun täällä mökillä ihmettelemässä maailmanmenoa. kohta olis sauna niin pääse katsomaan tulvavesien valumista.

tammikuusta tuottoa oli tullut 59A kulutusta 0Ah. noh, tilanne voikin huomenna olla eri kun on nyt tietokoneet, puhelimet ja tv huutaneet viimeiset kolmetuntia. :O).

lisätäänpä tänne myös kuvat valoista joita käytetään. siis tavalliset valaisimen rungot joihin on ruuvvattu e14/27 -> g4 adapterit. näihin adaptereihin on sitten liitetty 6,2W ja 1,2W maisseja valaisemaan tarpeen mukaan.

2013-04-26-239.jpg


2013-04-26-242.jpg
 
Ylös