Mökin sähköistystä.

Jussi

Member
Paneliksi tuli sitten valittua ohutkalvoja, ihan täältä ostin Avancis 105W paneleja 8kpl. Akkuasian järjestyttyä lähinnä mukavasti, päädyin sitten tekemään sekä 12V, että 24V systeemit molemmat. Toistaiseksi puolet paneleista on asennettuna, ja näyttää näin kesäkäytössä riittävän tarpeisiin niukasti, mutta riittävästi. Näiden ensimmäisten asennuskulma on lähes pysty, eli talvioptimoitu, mutta silläkin pääsee liki 70% nimellistehosta hyvässä paisteessa. Loput neljä voisi päästä paikalleen lähiaikoina, vähän kesäisempään kulmaan laiteltuna.
24V puolen latailusta huolehtii Voltacon invertteri-laturi (on eri merkeillä sitäkin), 12V puolelle otin AliExpressistä 50A kiinuski-MPPT säätimen, jossa ei juuri asetuksia ole, mutta toimii hyvin. Myydään mm. Solar Odyssey merkillä.
Toistaiseksi en ole havainnut merkittävää eroa ohutkalvon ja perinteisemmän piipanelin välillä hajavalotuotossa, aaika samoin käyttäytyvät. Paitsi, että ohutkalvon varjonsieto on reilusti parempi.
Kuvassa varasto-osasto lähes valmiina.

2015-06-03-248.jpg
 

Puuha

Well-known member
ei kestäisi täällä jättää näin alas alimpia paneleita talviaikaa ajatellen.

mutta kiinnitysratkaisu on varmasti toimiva ja olosuhteet erilaiset.
 

Jussi

Member
2 edeltävää talvea ei toki olleet kovin normaaleja, mutta näinä tuossa kiveyksen ja mökin välissä ei ollut lainkaan lunta, vain vähän paannejäätä. Siinä on kallio heti alla, niin varmaan sitä pitkin valuva vesi on sen verran lämmintä, että sulattaa lumet pois. Eipä täällä nyt toisn muutenkaan päätyseinän räystään alle koskaan yli 70cm lunta tule, kun siihen ei katoltakaan sitä putoa.
Nuo kallistetutkin voi vielä talveksi pudottaa pystyyn, jos haluaa.
 

Jussi

Member
Nyt kun on vähän kokemusta kertynyt, niin jos noita Avancis 105W paneleja jossain vielä näkyy myynnissä, pitää huomioida hinnassa, että ovat kesällisissä optimiolosuhteissakin vain noin 80 wattisia. Setissä oli pari näkyvästi valmistusviallista, ja se käynnisti tarkemman mittausoperaation. Takuu toimi sillain, että sain jo valmiiksi käytetyt tilalle... En sitten jaksanut enää hieroa pidempään, kun täältä saaristosta on työlästä palauttaakin kaikki. Sain sentään pitää ne pari vielä vajaatehoisempaa, joka hivenen kompensoi.
Hajavalolla noiden tuotto on tasan ihan yhtä huono kuin perinteisimmillä piipaneleilla, varjon sieto sen sijaan kyllä oikein hyvä.
 

Jussi

Member
Ikävästi syksy lähestyy, ja huomaa kuinka ikävä paikka tämmöinen pohjoiseen viettävä rinne on. Paneleille on vaan huonoja ja vielä huonompia paikkoja. Suurmaanomistajalta sain kyllä luvan kaadella ylärinteestä puita pois edestä, mutta pitäis ehtiä tehdä ne klapeiksikin, joten vielä ei viitti kaataa.
 
Ylös