Lattialämmitys ja kaksi pumppua?

gronros

New member
Tervehdys täältä etelä-Ranskasta!

Ehkä joku voisi neuvoa miksi yläkerran lattialämmitys ei toimi...

Alakerrassa toimiva vesikiertoinen lattialämmitys; pumpun jälkeen T-haara (sillä kaksi jakotukea eri puolella taloa), jakotuet, lattialämmitys putket, paluu putket, T-haaroituksella takaisin yhdeksi putkeksi, takaiskuventtiili, sieltä sitten nelitiesuntille ja takaisin pumpulle.

Yläkertaan on nyt laitettu lattialämmitys ja olen asentanut toisen pumpun hoitamaan tämän puolen. Ennen olemassaolevaa pumppua lisäsin T-haaran, sieltä putki uudelle pumpulle mistä putki jakotukeen, lattialämitysputket, paluuputki T-haaran kautta olemassaolevan paluuputken (siis heti yllämainitun T-haaran jälkeen mutta ennen takaiskuventtiiliä ja nelitiesunttia), ja sieltä sitten takas pumpulle.

No, eihän tämä toimi  :eek: Lämmin vesi tulee kyllä nelitiesuntin läpi 'kakkospumpulle' ja sieltä jakotukeen, mutta paluuputkesta tulee pelkkää kylmää vettä. Vaikuttaa siltä että pumppu työntää kuuman veden lattialämmitysputkiin mutta jostain syystä se vesi ei kierrä. Suljin alakerran lattialämmitys-jakotuet sillä arvelin että tämä vesi jotenkin esti yläkerran lattialämmitys veden kierron, mutta ei auttanut.

Olisiko kenelläkään neuvoja?

Kiitos,
gronros
 

savonhumu

Member
Siis se yläkerran jakotukkiko lämpee kädellä tunnustellen?
Jos näin on niin kyllä siellä jotain virtaa koska ei lämpö muuten jakotukille asti menis. Paluupuoli täysin kylmä eli oletko lämpömittarilla todennut vaikka putken pinnasta ettei lämpee yhtään? kädellä on aika vaikee todeta muutamien asteiden eroja..
Miten ilmasit nuo piirit eli onko ilmalukkoja madollisesti jänyt jonnekkin jne.. Jakotukin linjasäätövena on kiinni tjms..
Vaikee arpoo.. Kuva tuosta yläkerran jakotukista vois auttaa myöskin ja joku kaavio tuosta pumppujen kytkyistä niin vois selventää jtn..
 

gronros

New member
Terve taas savonhumu. Laitan kuvat ja kaavion huomenna.

Yläkerran jakotukki (meno) lämpenee (lämpömittari näyttää 40) mutta paluu vain 20 astetta (pumppu päällä yön yli). Kaikki tarvittavat venttiilit auki, ilmalukoista en tiedä... miten tämän voi testata/korjata?

gronros
 

pökö

Member
Mites sulla on lämpöverkossa painetta? Jos asetit paineen samaan arvoon kuin ennen muutosta, voipi olla ettei se vesi vaan jaksa nousta ja kiertää kunnolla sinne yläkertaan asti ja sieltä takaisin. Millainen paisunta-astia sulla on ja missä se on? Jos se on avonainen eikä sijaitse ullakolla voi olla tosi hankalaa saada vesi yläkertaan asti.
Myös ilmakuplat pitää saada kunnolla pois verkosta, missä sulla on ilmaimet?
Ei kait Ranskassa lämmittää tarvi, vai tarviiko ;)?
 

savonhumu

Member
Tuo pökön mainihtema paineasia on varmaan se ilmeisin jota en hokannu edes ajatella kun on niin perushomma ;D
Onkos se lämpömittari missä,  josta toteat yläkerran jakotukin lämpeevän? jakotukin kupeessa vai kuitenkin pumpun lähellä jossain alakerran puolella?
 

gronros

New member
Pökö, kyllä täällä etelä-Ranskassakin kylmenee talvisaikaan  ;) tällä hetkellä +30 mutta parempi testata tuo lattialämmitys nyt kuin vasta myöhemmin kun on pakkasta...

Pieni selvennys tuohon aikaisempaan postiin: sanoin että yläkertaan on asennettu lattialämmitys mutta tarkoitin että yläkertaa varten on asennettu jakotukki. Eli tällä hetkellä 'yläkerran' jakotukki hoitaa alakerran eteisen ja pienen vessan, ja tulevaisuudessa myös yläkerran kaksi kylppäriä. Eli yläkertaan asti ei vielä mene putkissa vettä, 'yläkerran' jakotukki on alakerrassa...

Liitteenä kuva jakotukista, pumpuista sekä käsin piirretystä kytkentäkaaviosta.

Ilmaus jakotuen ilauskellon kautta, en tiedä menikö oikein mutta avasin sekä kylmän että kuuman linjan kellot ja vettä sieltä tulee. Kauanko pidän aukia, riittääkö pari tippaa vettä vai puhutaanko litroista  :eek:

Paisunta-astia 150l alakerrassa heti tankin kupeessa (ei siis avonainen).

t. gronros

image.jpg


image.jpg


image.jpg
 

gronros

New member
Esäätäjä sanoi:
Mikä noiden takaiskuventtiilien tarkoitus on?

Esäätäjä, en itse asiassa tiedä... tällä foorumilla neuvottiin näin, mutta on mahdollista että ymmärsin asian väärin. Kuvittelisin että ovat sielä jotta lämmin vesi nelitiesuntista sekä tankin alaosasta/täytöstä ei valu alaspäin paluuverkostoon.

Takaiskuventtiilit asensin toki samaan aikaan kuin jakotuet I sekä II ja lattialämmitys toimi silloin mainiosti. Tällä hetkellä mikään ei toimi kunnolla... ei siis I, II tai III ('yläkerran' jakotukki).

gronros
 

savonhumu

Member
Juu ei nuista takaiskuista mittään hyötyä tuossa ole eikä haittaakaan ;D
Taisivat ennemmin liittyä tuohon täyttöryhmään jolla ei ole muuta tekemistä kun että sekin on paluupuolella kiinni.. Tarkkaan en muista mutta kun nuita vanhoja keskusteluja/kuvia selasin läpi niin en kyllä löytäny tuommosta kytkentää mistään... Täyttöryhmässä on takaisku joka estää varaajan ns. ikiveden sekoittumisen käyttöveteen josta voisi olla seurauksena mielenkiintosia WC-kokemuksia ;)

Onkos sulla se täyttöryhmä olemassa jossainpäin vai pelkkä sulku käyttövesipuolelta tuohon takaiskujen väliin?
 

savonhumu

Member
Sulla on tainu lattialämmtys+patterit kombo muuttua lattialämmitys+lattialämmitys muotoon tässä matkan varrella :eek: :)
JA tämän myötä kahden suntin+kahden pumpun tarvekkin on poistunu. Periaatteessa tuohon kolmen jakotukin komboon riittäs 1kpl pumppuja, 1kpl 4-tiesuntti ja 1kpl täyttörymä paluupuolelle johonki.. Tosin nyt en tiedä nuiden pumppujen tehoja eli riittäskö yks nuista pumpuista ja pitäs tuon kolmen jakotukin systeemin pyöriä kahdellakin pumpulla..

Kuulostaa ainaki siltä että uuden jakotukin ilmaus on aika vaillinainen ja on voinu ilmaa päästä muihinki jakotukkeihin. toinen mikä tökkäs tuosta jakotukkikuvasta silmään on linjasäätö tai pikemminki sen puute? linjasäätö meinaa sitä että jakotukkien välisiä virtausesiasetuksia voidaan säätää ja jos tämmönen säätö uupuu niin voi onnistuneesta ilmauksesta huolimatta joku jakotukki jäädä pimeäksi kun se veden virtaus tuppaa menemään sinne mihin helpoiten pääsee eli pitkäpiirinen eniten virtausvastusta sisältävä jakotukki jää paitsioon.  ilman oikein laitettua linjsäätöö et saa jakotukkien suhteita kohdilleen.. Oletuksena on yleensä että ne tulevat lattialämmitystoimittajan jakotukkien mukana...

Asiaan: Ilmaa koko lattialämmitysjärjestelmä alkuun kunnolla sen mahdollisen täyttöryhmän/tai muun ulkosen vesipaineen avulla niin näätpähän samalla että reitit on kunnossa uusimmalle jakotukille ja voit olla varma että ainakaan ilmakuplat ei aiheuta ongelmaa...
Ilmaus-> yks jakotukkipari kerrallaan ja piirien esiasetukset täysin auki+muiden jakotukkien sulut kiinni! aluksi pyöritetään kaikki piirit ilmattavasta jakotukista kiinni ja tukin ilmausyhteestä viedään letku viemäriin tai pihalle+ avataan ilmausyhde jo valmiiksi-> kierretään yksi jakotukin piiri auki ja laitetaan aiemmin mainitusta täyttöryhmästä painetta järjestelmään. Huom! varaajan kaikki lattialämmitykseen littyvät sulut kiinni ja suntti käsikäytöllä niin saadaan sen asentoa muuttamalla paineet oikeisiin paikkoihin. sitten annetaan käyttöveden paineen huuhdella ilmat pois kyseisestä piiristä esim 5-10 minuutin ajan ja kierretään toineen piiri auki ja sen sen jälkeen suljetaan ensimmäinen. annetaan tokan piirin ilmautua ja avataan kolmas+toka kiinni jne kunnes kaikki piirit on ilmattu. Lopuks kaikki piirit jakotukista auki huuhdellaan vaikka vartin ajan ja sitten pitäs tuo ilmausyhde sulkea hiukan etupainotteisesti täyttöön nähden mutta kuitenki niin ettei täyttö puske mitään 6-barin painetta järjestelmään kun varo on varaajan katolla sulkujen takana tässä tapauksessa..

Toinen tapa tuolle ilmauspaineelle on tuoda vaikka puutarhaletkulla vedet jakotukkiparin ilmausyhteeseen ja toisesta vastaavasta yhteestä viedä pihalle/viemäriin niin on sama asia kun tuo täyttöryhmällä pelaaminen.. edelleen varotaan kuitenkin ylipaineita tuollakin tyylillä!


EDIT: lisäsin liitteeks ne suunnitelmat joista tuo nykyinen on sovellettu niin selventää vähä mitä yritän sepostaa...


Slide1.jpg


Slide2.jpg


Slide3.jpg
 

Esäätäjä

New member


Itse ilmasin tuon lattialämmön ja jakotukin tuon puutarhaletkun kautta. Ensin yksi lenkki kerrallaan kierrättää pumppu täysillä ja sen jälkeen aina avaa tuon ohikierron jolloin putkisto jakotukilta eteenpäin "puhdistuu". Suntti täytyy olla täysin auki jotta ilma menee varaajaan paluun kautta, varaaja ei tietenkään saa olla kauhean kuuma. Muutaman kerran kun toisti ei ilmaa ollut. Tässäkään ei noilla jakotukin alkuperäisillä ilmausnipoilla tehnyt mitään.Tällä ilmanpoistimella sen piti toimia, mutta ohi ne kuplat meni, vaikka paluu oli alhaaltapäin eli olisi luullut niiden väkisin sinne menevän. Tästä otin tuon jo pois ja korvasin 90 asteen kulmalla.Aurinkolämmön ilmanpoistin toimii vielä huonommin, kun virtaus on ohi.
 

gronros

New member
Tervehdys savonhumu,

En ole vielä asentanut sunttia ja pumppua pattereita varten, enkä edes tiedä ovatko tarpeen... tällä hetkellä mennään pelkästään lattialämmityksellä. Pumput ovat muuten Primaflow GPD25-5S merkkiset mutten tähän hätään löytänyt tietoa tehoista.

Linjasäätö puuttuu, tovottavasti pärjään ilman niitä...

Ilmaustoimeenpide menossa, ilmoittelen kun tiedän auttoiko vai ei.

En tiedä miksi, mutta lopullisessa planissa oli takaiskut lattialämmityspiirissä (kuva liitteenä), postan ne sitten jossain vaiheessa.

t. gronros

Screen Shot 2014-07-04 at 15.38.48.jpg
 

savonhumu

Member
En millään muista niiden tarkotusta mutta ei niistä nyt ole mitään haittaakaan eli elä suotta poista niitä!
Oiskoon ne ollu tuon patterikierron ja ilmauksen takia eli estetään kiertoo takaspäin..
Onko sulla gronros tallessa se kuva mistä tuo on modattu?

Itse hoidin ilmauksen kuten edellä kuvasin eli käyttöveden paineella tuon täyttöryhmän kautta ja jakotukista oli letku viemäriin...
Toivotaan että kunnolinen ilmaus auttas ja homma ruppeis rokkaamaan kun kuitenki aiemmin nuo kaks lattialämmitysjakotukkia pelas ok...
 

pökö

Member
Letkulla ja vesijohtovedellä olen kanssa ilmaukset hoitanut, toimii hyvin. Kait ilmauksen ja riittävän verkkopaineen asetuksen jälkeen pitää veden kiertää myös Ranskassa. Kannattaa vielä tarkistaa että lattiatukissa on kaikki venttiilit auki ja toimintakunnossa.
uteliaana kysyn ohi aiheen tämmöstä että millaisia lämmitysratkaisuja Ranskassa yleisesti käytetään?
 

gronros

New member
No niin.

Ilmaus tehty savonhumun neuvomalla tavalla (kiitos ohjeesta), molemmat pumput käyntiin, vesi vanhassa osassa (jakotukki I ja II) lämpeni viidellä asteella puolen tunnin jälkeen mutta uudessa ei muutosta vaikka sisään pukkaa 40 asteista vettä.

Luulisi että vesi kiertää myös täällä Ranskassa mutta huonolta näyttää  :p

Kaikki venttiilit ovat auki (aivan varmasti), pitäisikö seuraavaksi kokeilla vain yhdellä pumpulla eli jakotukki I, II ja III kaikki kiinni siihen yhteen pumppuun?

Pökö, ainakin täällä etelässä (maaseudulla) näkee vaikka mitä ratkaisuja, maalämpöä, öljylämpöä, ilmanvaihtopumppuja, aurinkokennoja ja kaikenlaisia takkoja sillä tammiklapin hinta aika alhainen (noin 60-70 euroa per kuutio).

 

savonhumu

Member
Koitas nyt kuitenki eka laittaa kahden vanhan jakotukin sulut kiinni ja jätä tämä uusin vain auki. Sammuta lisäks se kahden muun tukin pumppu. Näät että kiertääkö siinä uudessa jakotukissa ylipäätään lämpö jos se on itekseen toiminnassa.. Vika voi olla muuallaki..

Nouseeko se uuden jakotukin lämpömittari menopuolella mutta paluupuoli ei värähäkkään? onko sen piirikohtaset esiasetukset säädetty vai mennäänkö arvalla? Onhan sen uuden tukin pumpun siipi pyörivä eli ei ole juminut?
 

gronros

New member
Vanhat jakotuet (I ja II) ovat kiinni, uusi (III) on auki ja pumppu pyörii (toinen pumppu on kiinni). Vesi sisään 40 asteisena ja ulos noin 20 asteisena. Annan nyt pyöriä noin 30 min ja tsekkaan sitten onko yhtään lämpöä tullut lisää.

Menopuolella lämpömittari nousee samalle tasolle kuin se vesi mikä tulee suntista ulos mutta tulopuolella ei ole vielä liikkunut suuntaan eikä toiseen. Lattia jopa lämpiää pikkaisen heti jakotukin läheltä mutta pysyy muuten kylmänä.

pökö, paine on 1,5bar.
 

pökö

Member
Ei nopeita liikkeitä, anna pumpun käydä ainakin vuorokausi jotta lattia ehtii lämmetä jolloin paluulämpökin nousee.
Paine lienee ihan ok.
Millais Ranskassa talvi menee, millaisia on pakkaset siellä?
 
Ylös