Lataussäätimen tiedot (Net-16)

Nedved

Member
Aurinkösähköjärjestelmäni keskipisteessä on Net-16 merkkinen lataussäädin. Mitään merkintöjä kojeessa ei ole ja Google ei ole ikinä tuosta kuullutkaan.

Kaikki tiedot tietenkin olisivat tervetulleita, mutta eniten kiinnostaa ampeeri kesto. Voisiko olla 16A, kun markkinoilla olevat lataussäätimet tuntuvat olevan 10A/20A/jne?
Mikäli tietoa ei löydy, niin miten voisin asian kokeellisesti kotikonstein selvittää?

Ohessa vielä kuva.IMG_2706_pieni.jpg
 

Puuha

Well-known member
20A joten tässä valossa pärjäät sillä.

oletan kyseessä olevan kuitenkin next-16 säädin joten speksit löytyvät http://www.eurosolar.fi/aurinkoenergiaopas/8s.pdf jolloin kyse on 12A säätimestä jonka kautta voidaan kulutuslaitteille syöttää maksimissaan 20A virta. Eli 200W panelille tämä säädin ei riitä aikaisemman ketjun mukaisesti.
 

Nedved

Member
Vau, kiitos!

Taidankin skaalata suunnitelmiani alaspäin parillakymmenellä Watilla ja hyödyntää nykyinen säädin liittämällä nykyiseen 55w paneelin rinnalle noin 130w.
 

Puuha

Well-known member
tämä varmasti onnistuu sillä pienempi paneli on jo laskenut tehojaan nimellisestä tehostaan jolloin panelistojen yhteistuotto ei ylitä säätimen maksimivirrankestoa.

oletko päässyt akuston suhteen itsesi kanssa minkälaiseen lopputulokseen?
 

Nedved

Member
Edelleen pohdinnassa. Tekee tietenkin mieli hyödyntää maksimaalisesti olemassaoleva kalusto, ja toisaalta tietenkin en halua pilata uutta akkua tyhmyydellä.

Mielessä pyörii muutama vaihtoehto.

1) Vaiheittain: Pidän vanhan akun ainoana akkuna ja ajan sen loppuun. Lisääntyneellä paneeliteholla kattaa varmasti suurimman osan tarpeista. Jos ei niin uusi akku tilalle, vanha pois. Pelkona on että vanha akku ei pyöritä tyydyttävästi edes pieniä aikoja 1.4kw käsisirkkeliä 2kw invertterin läpi.

2) Kapasiteettiä heti: Ostan uuden akun rinnalle ja vanha akku kytkimen taakse jonka kytken irti kun poistun mökiltä yli päiväksi. Eli luottaisin siihen että vahinkoa ei pahemmin synny kun "sähköä tulee ja menee" kokoajan.

3) 2 järjestelmää: Eristän vierasmökkille vanhan akun, halpissäätimen (pitää ostaa), invertterin (pitää ostaa) ja vanhan paneelin jolloin voin hullutella esimerkiksi sähköpatterilla.

Voin rullata suunnitelman ulos kohdalla 1 ja siirtyä sitten 2:een tai 3:een riippuen minkä suunnan otan jos kohta 1 ei ole riittävä.
 

Puuha

Well-known member
kyllä vamhalla akulla jonkinaikaa käyttää varmasti sähkötyökaluja. sitä en epäile. vuorokauden tuotolla saa käyttöaikaa n. 30-60 minuuttia tuollaiselle 1.4kW sahalle.

sahan käynnistyvyyttä voi tehostaa kytkemällä auto-hifistä tutuilla 1 faraadin kondensaattorilla joka kytketään vertiin välittömään läheisyyteen. estää tehokkaasti vertin kyykkäämistä alijänniteen vuoksi laitteita käynnistettäessä joka yleensä on vaivana vanhoilla akuilla. hintaa muutama kymppi.
 
Ylös