Lämpöä kiukaan savutorvesta

Esäätäjä

New member


Eli tämä ollut n. 15 vuotta käytössä, tilavuutta n. 30 litraa ja jotain haponkestävää se kai oli. Kylmä painevesi alhaalta sisään, ylhäältä sekoittimen kautta varaajan sisääntuloon. Nyt sauma savutorven ja säiliön pohjan välistä vuotaa.
Nyt kun varaaja on vaihtunut kierukalliseksi energiavaraajaksi, tähän saisi helposti kierron aikaiseksi.

kannattaako tuo yrittää korjata jos muut saumat on ehjiä, vai tehdä (teettää) uusi, vai kiertää savutorven ympärille kupariputkikerukka vaikka metrin matkalta ja siihen kierto vaikka pumpulla? Kumpi on tehokkaampi?
 

savonhumu

Member
Käytännössä oon nähny tuommosen kieputetun kuparisysteemin Isäukon telttarantasaunassa. Rst-hormin ympärille on kieputettu muistaakseni 10mm hehkukuparikiepistä tiheä korkkiruuvi( noin puolmetriä kivien yläpuolella vapaata hormia eka) joka on ehket metrin korkee. kupariputken kokonaispituudesta ei ole muistikuvaa.. Toimii vapaakierolla 30-litran astiaan. Roplottaa kun kahvinkeitin konsanaan, mutta hyvin se vesi lämpee.. Verrata en osaa että onko parempi kun rst-vaippa.
Voithan koittaa kieputtaa isommankin metrimäärän vaikka 15mm hehkukuparia kun aika paljo on matkaa kattoon sulla tuossa.. joku viksumpi osais varmaan laskeakkin paljoko tuohon hormin ympärille metreinä sitä putkee sais jos laitta niin tiivisti kun mahdollista..
 

kotte

Well-known member
Esäätäjä sanoi:
kannattaako tuo yrittää korjata jos muut saumat on ehjiä, vai tehdä (teettää) uusi
Kyllä tuon korjausta kannattaisi yrittää, jos kerran pytty ei muuten ole syöpynyt, eli vain sauma vuotaa. Riippuu tietenkin siitä, tunteeko korjaajan, joka tekee työn kohtuuhinnalla. Oletan, että jos itselläsi olisi TIG-hitsauslaite, et edes kysyisi asiaa, vaan olisit jo hommaa yrittänyt. Saattaa korjaus onnistua MIG-laitteellakin hankkimalla puolen kilon kela sopivaa lankaa ja sopivaa suojakaasua kertakäyttöpullossa (ja saattaa tuo sauma mainitussa käytössä riittävästi kestää, vaikka suojakaasuna olisi vain hiilidioksidiakin).
 

Esäätäjä

New member
Hitsaustaitoa ei tuohon itsellä riitä, työpaikalla sopivat vehkeet tuolle materiaalille kyllä olisi...

Kupariputkea tuohon esim. 115mm putken ympärille saisi metrin matkalle  vaikka 24m 15mm ja 30m 12mm. 25m on hehkutetun kiepin pituus, mutta maksaakin jo jonkun verran.

Kiuaskin on periaatteessa loppu ja tuon olemassa olevan pöntön sopivuus uuteen kiukaaseen on kanssa mietittävä.
 
Ylös