Lämmitysjärjestelmä hirsitaloon

Kepuli

New member
Jaettu erilleen tästä aiheesta -Samppa

Seurannut tätä sinun rojektia mielenkiinnolla,sillä rupean sorvaamaan itelle 150m2 taloa 270mm hirrestä ja lämmitysjärjestelmä vielä hakusessa.Iso pirtti 73m2 keskellä taloa ja muuraan uunin vuolukivestä pirttiin teknisentilan seinää vasten.Aurinkoenergiaa ajatellen loistosenssit samoin tuulienergialle.Talo tulee korkealle vaaralle 246 metriä merenpinnasta ja katolta esteetän näkyvyys 20-30 kilometriä joka suuntaan.kaivonrenkaatkin pitää sitoa kiinni ettei tuuli vie myrskyllä samoin pienimmät lapset.Sanomattakin selvää että taloon tulee ulkovuoraus.Vesikiertoinen lattia lämmitys ja ehkä piuhat myös lattiaan,ja jos ottaisi uunista savonhumun systeemillä varaajaan lämpöjä niin loput kilovatit otettaisi vaihevuotisesta emännästä .Aurinkokeräin/paneeli ja tuuli sekä uuni+savonhumun systeemi +varalla emäntä. Ottakaapa kantaa tähän systeemiin.Niin ja sauna tulee erillisenä rakennuksena,taloon tulee suihku.
 

savonhumu

Member
Meinaatko ulkoverhouksen lisäks laittaa ekovillaa sinne ulkopuolelle ja ilmansulut yläpohjaan? Jos et niin unoha uunikierto. Patterilämmitykseen tää ei kans käy! Laittasin ennemmin ulkosaunan yhteyteen pannuhuoneen ja ison energiavaraajan varustettuna isolla käänteispalokattilalla. Tuosta kanaalilla lämmöt pirttiin ja ne aurinkokeräimet saunan katolle! Itselle olis tullu puupannu mutta ilman lisärakennusta ei ois sopinut ja muun remontin kanssa olis ampunu budjetin ohi sektorin niin tyydyin sitte tähän nykyiseen viritelmään! Sulla ku tulee muutenki ulkorakennus niin ei paljon enää tunnu jos 10m2 kasvattaa sen kokoa  ;)

Edit. Ne sähköpaneelit sitte päärakennuksen katolle! 8)
 

Savonius

Well-known member
Jos on noin komea suunnitelma niin miksi laittaa seinään lämmönjohdetta lämpöeristyksen sijaan.

Tee demo: Laita parinkymmenen asteen pakkasessa ulos pihalle metrin pätkä kuuden tuuman hirttä ja viereen 15cm vuorivillalevy. Seuraavana päivänä istut kummankin päällä kolme tuntia. Kun siitä nousee tietää katsomatta kumpi on eriste ja kumpi johde.
Paras paikka tuulivoimalalle tuollaisella mäellä on muuten tuo hirren sauma. Siinä vetää aivan sikana tyynelläkin.
Nim.m. Ikänsä hirsitalossa palellut.
 

savonhumu

Member
Savonius sanoi:
Jos on noin komea suunnitelma niin miksi laittaa seinään lämmönjohdetta lämpöeristyksen sijaan.

Tee demo: Laita parinkymmenen asteen pakkasessa ulos pihalle metrin pätkä kuuden tuuman hirttä ja viereen 15cm vuorivillalevy. Seuraavana päivänä istut kummankin päällä kolme tuntia. Kun siitä nousee tietää katsomatta kumpi on eriste ja kumpi johde.
Paras paikka tuulivoimalalle tuollaisella mäellä on muuten tuo hirren sauma. Siinä vetää aivan sikana tyynelläkin.
Nim.m. Ikänsä hirsitalossa palellut.

Sillähän tuossa koitinki kysellä että onko tulossa muutaki eristettä seinä rakenteeseen eli jos ei niin paukut ei riitä näissä "kevyemmissä" lämmitysmuodoissa vaan täytyy olla jo tosi järeet kamppeet jos oikeeta puhasveristä hirsitalloo meinaa lämmitellä ja siinei auta vaikka hirren ulkopuolelle väsätään huokonen tuulensuoja ja sen päälle koolaten ulkoverhous vaan vaatii sinne ihan "oikeetakin" eristettä, viisaammat ottakoot kantaa että paljoko. Nyrkkisääntönä on käsittääkseni semmonen että ulospäin pitää harventua ja sisäpuolen höyrynläpäsyn on oltava 5kertaa parempi kun mitä muun seinärakenteen...

PS. jos tää juttu paisuu kovin isoks niin voidaan pyytää modee siirtään nämä omaks säikeeks niin pysyy tämä alkuperänen topikki aiheensa ympärillä...

Edit: Siis tuo 5 kertaa parempi meinas tietenki sitä että on tiiviimpi kun muu seinärakenne. Ei näköjään kaikkee ossaa sanoiks pukkee niin ettei tulkinnan varaa jää :eek:
 

Kepuli

New member
Taloon tulee ulkopuolelle ekovilla/pellava tyyppinen eriste sekä tuulensuojalevy+paperi sekä yläpohjaan paperi+tuulensuojalevy ja paljon eristettä.Pohjanteko vaiheessa tein lämpö kanaalin valmiiksi ja lämpökeskukselle olisi tilat jo valmiina vanhassa navetassa,mutta haluttais kokeilla savunhumun tyyppistä systeemiä ensin ja jos ei paukut riitä niin sitten siirtyä keskuslämmitykseen.Rakentamisen ja lämmitysjärjestelmän teen kokonaan omana hommana.Niin ja piipun teen itse rosterista lämmöntalteen ottona.Loppuisi nuo kovemmat pakkaset että pääsis sorvia pyörittämään viimmeistää tämän kuun lopulla.
 

savonhumu

Member
Kuulostaa hyvälle :) Varaukset muutoksiin on aina plussaa!! Talosta tulee ilmeisesti eristeiden puolesta jopa matalaenegiamalli niin luulis homman onnaavan varsin jos sietää hiukan lämpötilavaihteluja eri osissa taloa.. Vesikiertoon muista suunnittelijalle mainita ilmasta haistavat huonetermarit ainaki uunin viereisiin tiloihin niin leikkaa äkkiä pois kiertoja kun uunia lämmitetään eli ei tule tukalaa hitaasta reakoinnista. Lisäks ulkoseinäpiirit tupakeittiössä kannattaa olla erillään termareista käsisäädöllä niin pysyy kovemmilla keleillä pintalämpötilat lämpösinä sielläki kun uuninlämmitys katkoo termaripiirit ainaki meillä pois aika äkkiä uunin lähistöltä.. Jos siis päivittän lämmittää niin voi olla pitkiäki toveja jotkin piirit kylmänä kun uuni hohkaa lattiat ja ilman lämpöseks niin nuo ulkoseinä piirit tuli onneks laiteltua käsisäädölle niin pysyy lämpösenä neki seuvut lämmönsäätökäyrän mukana eli mitään hantaakeja ei tarvii väännelä kun ne kerran hakee kohilleen ;)

Uuniin vaan reilusti putkee kvertsihiekan sisään haudattuna. Laittasin ulkovaipan sisäreunaan hiukan kovaa eristettä ja ne putket sitten lähemmä sisempää vuolukivikerrosta.. Niin paljo ku kohtuudella saapi laitettua ihan jokapuolelle ydintä kun kerran muurausvaiheessa saapi asennettua. Sitte lenkin loppupäähän hapokasta poskikanaviin, vaikkapa pystyssä oleviin niinku itelläki on niin ei oo ihan niin kova polte niillä mutta kuitenki riittävä.. Liitoksia mahollisimman vähä ja jos raatsii kampakuparia käyttää niin voipi saada enempi irti, en tiijä kun ei ole kokemusta.. kampakuparin juotettavuudesta ei ole hajua mutta silee hehkutettu kieppi tavara ainaki soveltuu tuohonainaki hyvin kun kiepin kokoja on monenmoisia eli ei tuu ihan hirveesti juottohommia! Hapokas ja kupari juottuu yhteen hoppeella ihan ok kun hetken reenaa.. Peraatteessa kaikki avaimilla kirittävät liitokset pitäs olla näkösällä ja putkilinja tkntilaan ilman liitoksia. Lisäks vakuutusyhtiöt on aikas riittisä näiden omien rävellysten suhteen eli huolellinen kannattaa olla kun maksumies löytynee peilistä jos jottain tapahtuu ::) ;D :eek:
 

Kepuli

New member
Mitenkähän kytkisi piipunlämmönoton,omana piirinä ? vaiko uunin kanssa samaan piiriin,jos samaan uunin kanssa niin ennen vai jälkeen uunin??. Taloon tulee koko rakennuksen kiertävä katollinen veranta,aurinkokeräimen vois sijoittaa verannan alaosaan etelälappeelle pystyasentoon 20 metrin matkalle ja veisi putket varaajalle talon alla.Pystyasento leikkaisi keskikesän pahimpia kuumuuksia pois ,ja sijoituksesta johtuen helppo huoltaa ja puhdistaa sekä peitellä jos pukkaa reilummin lämpöjä,keräimestä tehtäis reilusti ylimitoitettu jolla haettaisiin käyttöajan pidennystä keväällä ja syksyllä  .Että tämmösiö ajatuksia tällä kertaa ja selevin päin.........
 

savonhumu

Member
Laittasin samaan piirin uunin kanssa kun vissiin on kyse uunin hormista? Lämpeevät kuitenki yhtämatkaa niin sama vaikka ovatki yhessä.. Kierto niin että eka piippu ja sitte uuni kun hormi luultavasti jäähtyy äkemmin kun uuni tai ainaki lämpötilat on matalia kun uuni "sammuu." Suotta jäähyttää uunissa lämmeneitä kamoja hormiin kun sitä matalempaa lämpöö on sieltä uunin puolelta pitkiäkin aikoja tulossa.

Toisinpäin jos kytkee nuo piirit niin voiha tuohon lykätä uunilta palaavaan putkilinjaan kolmitievenan vaikka ihan manuaalisen ja siittä oksa piipulle ja paluu t-haaralla takas linjaan. Tulet pesään ja kolmitie niin että kiertää piipunki kautta ja tulet kun on pois niin kääntää piipun ohittavaan asentoon/kiertoa kuristamaan alkuun ja myöhemmin kokonaan ohi! Automatiikkaakin tuohon saapi tehtyä jos ei halluu manuaalina hommia tehhä! Teitpä niintai näin niin muista ottaa turvallisuusvinkkeliki aina huomioon ettei jää inhimillisen virheen/unohuksen mahollisuutta eli aina on joku hallittu paikka josta järjestelmä antaa periks jos paikat keittää tai unohat jonku riittisen sulun kiinni.. Joku varo täytyy olla jota et saa suluteltua pois ja riittävä paisunta koko hommelilla ettei paikat posaha jos tulee sähkökatko tai tosiaan unohat jonku sulun kiinni jostai ja kierto estyy..
 

Kepuli

New member
Miten on savonhumun systeemi pelittänyt,vai onko poksahtanut?. Oma projekti etenee hitaasti mutta varmasti,kehikko katto pääällä toukokuun ensimmäisellä viikolla.Kesä meni muissa hommisa eli työt haittasi harrastuksia.tällä viikolla laittelen lattialämmitys putket paikalleen ja sitten valu jos ei tule kovat pakkaset.Uuni on suunniteltu ja piirretty,painoa tulee rapiat 10 tonnia ,lto piippu tulee savumaxilta kuten myös varaaja ja keräimet sekä ohjaus.Laittelen kuvia kunhan ehdin,vaikkapa tällä viikolla.
 

savonhumu

Member
Ei se mihinkään poksahtele vaikka lämmittäs ilman sähköjäki, testattu on :eek: ;D Porisee vaan rumasti kun höyrystyy veet putkistoissa..

Lämpöjä tuottaa entiseen malliin, vaan tässä on hyvässä suunnitteluvaiheessa kolmannen evoluution teko tuolle härvelille!
arvelin vaihtaa ehkä jo tämän vuoden puolella niiden 15mm kuparien tilalle reilun mittasen yhtenäisen kurtturosteriletkun ja poskikanaviin huomattavasti pitemmät lenkurat tuota samasta putkee nykyisten "liika" lyhyiden lenkkien tilalle.. Nälkä kasvaa syödessä pikkuhiljaa.. Sitte pitäs suunnitella joku uppsi tuolle jo kanssa kun voi tuo kiehumienn muuttua aika paljo rajummaks näillä vinkeillä ilman sähköjä. Vaihtoehdot kallistunee akku+inwertteri tai joku riittävän iso tietokone uppsi..
Tuo akku+inwertteri olis ehkä kiinnnostavampi kun sitä vois ladata ehkä tulevaisuudessa muullakin kun ylläpitolaturilla!
 
Ylös