Lämmönsiirtopuhaltimet makuuhuoneisiin

LauriH

Member
Lähtötilanne siis oli sellainen, että makuuhuoneiden ovia pidetään suljettuina lähes koko ajan yötä päivää ja olohuoneeseen sijoitetun ilmalämpöpumpun lämpö ei tämän vuoksi juuri huoneiden lämmitykseen tuottanut iloa. Talo on -75 rakennettu ja siinä on painovoimainen ilmanvaihto ja huoneissa sähköpatterit.

Päätin siis ottaa pienen riskin ja testata, miten tällaiset Mobair 4100 -lämmönsiirtopuhaltimet (https://www.taloon.com/lammonsiirtopuhallin-mobair-4100) ovien päälle asennettuna ratkaisisivat ongelman. Kyseiset puhaltimet ovat kieltämättä hieman hintavia, mutta päädyin silti niihin, koska niitä kehuttiin hiljaisiksi, mutta kuitenkin tehokkaiksi.

Noissa puhaltimissa on tosiaan kolmiportainen muuntajaan sijoitettu tehonsäätö, kakkosasetuksella ääntä ei juuri kuulu, mutta lämpö siirtyy jo sen verran hyvin, etten ole tarvetta nähnyt kolmosasetusta käyttää muuten kuin kokeilun vuoksi alussa. Kolmosasetuksen huminakaan ei juuri unta häirinnyt, mutta liekö sattumaa vai mitä, joka tapauksessa tunsin aamulla hieman karheutta kurkussa ja siksi tyydyin kakkoseen..

Ovien alaosaan en raaskinut Mobairin omia säleikköjä laittaa, vaan sinne meni tällaiset halpissäleiköt https://www.k-rauta.fi/rautakauppa/ovisäleikkö-prof-2-puolinen-valkoinen
Ovien alapuolella kuitenkin valmiiksi on rakoset, joten katsoin pienemmänkin säleikön riittävän riittävän ilman takaisinvirtauksen varmistamiseksi. Aavistuksenomainen ylipaine huoneeseen ilmeisesti kuitenkin muodostuu, koska jos oven jättää sentin verran raolleen se sulkeutuu itsestään. Toivottavasti se ei ole liikaa, jotta kostea sisäilma ei virtaa ulospäin rakenteisiin ja aiheuta kosteusvauriota ajan myötä. Ainakaan ikkunoiden sisään ei ole kertynyt asennuksen jälkeenkään huurretta, joten uskoisin kaiken olevan sen suhteen kunnossa.

Asennuksen suoritti tuttu LVI-firma ja sille tuli hintaa kaikkinensa
Puhaltimet: 795,00
Säleiköt: 29,70
Muut tarvikkeet: 113,00
Työ: 630,00
Yhteensä: 1538,00

Liekö tuo ollut sen arvoista, sitä on hieman vaikea arvioida. Mutta ainakin sain mitä halusin eli kolme suljettujen ovien huonetta pysyy asuttavan lämpimänä patterit sammutettuna aina n. -15 asteeseen asti ja selkeästi halvemmalla tuon kokonaisuuden kuitenkin sai kuin mitä yksittäinen asennettu ilmalämpöpumppu maksaa. Ja energiaa säästyy, mikä on ihan hyvä vakuutus mahdollisten tulevien energian hinnankorotusten varalta. Puhaltimien tehonkulutus on varsin mitätön (5W) ja lisäksi huoneiden ilma pysyy raikkaampana kuin aiemmin.

Huoneiden äänieristys työn seurauksena toki jonkin verran heikkeni. Toisaalta, painovoimaisen ilmanvaihdon talossa käsittääkseni useimmiten joutuu valitsemaan joko huonon äänieristyksen tai huonon ilmanvaihdon ja itse suosin ensimmäistä vaihtoehtoa. Ovenalusraot kun olivat edellisen asukkaan tekemän lattiaremontin vuoksi turhan pienet (arviolta 0,5cm kun lukemani suositus olisi 2,5cm).

Kommentteja?
 

vesioinas

Member
Uskoisin, että tuo parantaa myös ilmanlaatua. Itselläni on makuuhuoneessa CO2-mittari ja ppm-tasot nousevat nopeasti punaiselle, jos huoneen ovea pitää kiinni kahden ihmisen nukkuessa. Huono ilmanlaatu voi aiheuttaa esim. päänsärkyä.
 

Anttig

Member
Uskoisin, että tuo parantaa myös ilmanlaatua. Itselläni on makuuhuoneessa CO2-mittari ja ppm-tasot nousevat nopeasti punaiselle, jos huoneen ovea pitää kiinni kahden ihmisen nukkuessa. Huono ilmanlaatu voi aiheuttaa esim. päänsärkyä.
Meillä ainakin aamuisin on makkarissa melko tunkkainen ilma... Tiedä sitten paljonko suolikaasu vaikuttaa, mutta kierto ei olisi pahitteeksi. Mökille on kyllä pakko rakentaa tuollainen systeemi. Mökkimme makuukoppi on kirjaimellisesti koppi! Noin 5m2 :sneaky: Ehkä joillain laitetuulettimilla toteutan...
 

kotte

Active member
Meillä on käytössä huoneiden ovien päällä olevat laitetuulettimet (4 kpl 120mm x 120mm kunkin oven päällä) kierteisen äänieristysmateriaalilla vuoratun kanavan suulla. Paluureittinä on oven alla oleva rako. Pääkäyttötarkoituksena on kevättalven auringonpaisteen lämmittämän kattotason ilman johtaminen huonetta lämmittämään, vaikka ovi olisi kiinni. Ohjaimena on kellokytkin, joka kytkee puhaltimet päälle puolen päivän jälkeen iltapäivän ajaksi.

Termostaatti katkaisee tuon ansiosta vesikierron radiaattoreista, kun aurinko lämmittää toisesta suunnasta kunnolla. Nuo ovat niin hiljaisia puhaltimia toimiessaan alennetulla jännitteellä, ettei ääntä juuri pysty erottamaan yöaikaankaan. Makuuhuoneiden ilmavaihto on kuitenkin hyvä muutenkin (suodattavat korvausilmaventtiilit ja noihin integroitu maaliuoksella ja poistoilmasta talteenotetulla lämmöllä lämmitetty nestekiertoinen kenno), ja ilman laatu pysyy yöllä parempana, kun puhaltimet eivät sekoita huonompaa ilmaa tuoreeseen suodatettuun. Makuuhuoneen ilman toivoo muutenkin viilenevän yöksi ja radiaattoritermostaatit ovat kello-ohjelman ohjaamia (radiaattori ei yleensä lämmitä öisin, ellei ulkona ole pakkasta).
 

LauriH

Member
Ihan kiva vajaan 7000 kWh:n tiputus tuli sähkönkulutuksessa verrattuna edellisvuoteen. Sitä mun on toki mahdoton arvioida, paljonko tästä selittyy milläkin osatekijällä, suurin pudotus tuli varmastikin lauhojen säiden ja toisen ilpin asennuksen vuoksi. Pieni osuus selittynee toissa syksynä tehdyllä välikaton lisäeristyksellä ja ulko-oven uusimisella. Loput menee sitten puhaltimien piikkiin.

Tosin puolet viime vuoden tammikuusta mentiin kokonaan ilman ilppejä, kun vanha ilppi hajosi uuden vuoden tienoilla, siitä tuli ylimääräistä kulutusta ainakin se 500 kWh.

Tällä hetkellä tuntuu, että helpoin lisäsäästökohde olisi tehdä jotain tuolle 30v vanhalle 500l Jäspin käyttövesivaraajalle, joka hukkaa vuodessa arviolta 1000-1500 kWh häviöinä. Toki taloa sekin hukkalämpö lämmittää, mutta hoituisi sekin osuus lämmityksestä ilpillä tehokkaammin.
916F50EA-A63C-4080-BC1F-CFC3217D0FF8.jpeg
 
Ylös