Kvarttaali

Aurinkoinen

Active member
Ensimmäinen vuosineljännes on lusittu ja on hyvä tilaisuus verrata sitä viimevuotiseen, etenkin kun näissä on havaittavissa merkittäviä eroja. Aurinkoa on näkynyt horisontissa selvästi vähemmän kuin viime vuonna, koska kolmessa kuukaudessa on tullut 162.48 kWh vähemmän tuottoa edellisvuoteen verrattuna. En kuitenkaan aio repäistä vaatteitani, koska vastaavana aikana on ostoenergia vähentynyt yhteensä 657.05 kWh. Olisihan se tietysti vähentynyt vieläkin enemmän, jos aurinko olisi paistanut kunnolla.
 

Aurinkoinen

Active member
Toisella neljänneksellä tuottoa tuli kutakuinkin saman verran kuin edellisenä vuotena. Itse asiassa olisi tullut 14 kWh enemmän kuin viime vuonna, mutta eri syistä menetettiin toukokuussa n. 40 kWh ja kesäkuussa n. 2 kWh, joten n. 28 kWh jäätiin pakkaselle. Vuoden alusta lähtien tuottoa on ollut 174,58 kWh viimevuotista vähemmän. Vaatteiden repäisemiseen en vieläkään aio ryhtyä, sillä ostosähkön osuus säilyi edelleen hyvällä vähäisellä tasolla. Kesäkuussa sähköä ostettiin 97,41 kWh, ensimmäistä kertaa alle satasen haamurajan. Vuoden alusta ostettu sähköä 860,29 kWh se on 653,4 kWh viimevuotista vähemmän.
Mielenkiintoista, että kesäkuussa sähköä tuli reilu 20 % enemmän kuin toukokuussa, joka on tähän asti aina ollut tuotannossa paras kuukausi.
 

Aurinkoinen

Active member
Vuosineljännes takana ja on tarkastelun aika. Heinäkuu vähän pakkasella, mutta elo- ja syyskuu plussalla, joten tuottoa tuli  60 kWh viime vuotista enemmän. Heinäkuukin hakkasi toukokuun 23 kWh;lla aika harvinaista. Viime vuoteen verrattuna kokonaistulos 130 kWh miinuksella. Päivät lyhenevät vauhdilla, joten tuota kaulaa ei enää tänä vuonna saavuteta. Ostosähköä kului kvarttaalilla 80,72 kWh viimevuotista vähemmän, vuoden alusta vähennystä 734,12 kWh.
 

Aurinkoinen

Active member
Neljäs kvarttaali ei aivan yltänyt viime vuoden verrokkilukuihin, vähennys tosin hiuksenhieno. Lokakuun tuotanto jäi vajaa 20 kWh pienemmäksi ja vaikka sekä marras-, että joulukuussa ylitettiin viimevuotinen tuotto kvarttaali jäi pakkaselle  16,66 kWh. Ostosähköä käytettiin kvarttaalilla reilu 10 kWh vähemmän ja koko vuonna 744,4 kWh vähemmän. Sähköä ostettiin viime vuonna 1743,8 kWh, jota pidän varsin hyvänä tuloksena.

Elokuun lopussa tein uuden sähkösopimuksen. Syys-, loka- ja marraskuussa ostin sähköä yhteensä 472 kWh. Samana ajanjaksona myin ylituotantoa 468 kWh. Ostin siis 4 kWh enemmän kuin myin. Tästä huolimatta sähköyhtiö maksaa minulle 1.89 €, joten myyntihinta oli hivenen ostohintaa parempi. Jos en olisi vaihtanut sopparia olisin joutunut maksumieheksi n. 20 eurolla. Siirto ja verkkomaksuja + sähköveroja jouduin ko. ajalta maksamaan verkkoyhtiölle rehti kuusikymppiä.
 

Aurinkoinen

Active member
Jatkan tähän vanhaan ketjuuni, kvarttaalien seuraaminen aikoinaan loppui, kun pullahdin palstalta noin vuoden ajaksi.
Aurinkosähkön tuotot olleet tänä vuonna surkeita lähinnä kahden heikon kuukauden vuoksi. Toukokuu oli heikoin ja elokuu lähes yhtä huono, viimevuotiseen verrattuna yli 400 kWh tullut takkiin noiden kahden kuukauden aikana.
Jotain positiivistakin kerrottavaa löytyy, ostosähköä kulunut alkuvuoden aikana 791,35 kWh, reilu 200 kWh vähemmän kuin vuotta aiemmin. Ensi vuonna kun pääsee netotuksesta nauttimaan, niin lupaamani 1000 kWh:n alitus ostosähkössä vaikuttaa realistiselta.
 

Aurinkoinen

Active member
Posti toi sähkölaskun, joka oli kolmea päivää vaille kolmelta kuukaudelta.

perusmaksu 8.71 €
energia 12,38 €
oma tuotanto - 160.44 €

Spot-hinta oli kuukausittain, jos olisi ollut tunneittain, niin tulos olisi ollut reilusti suurempi, sillä yöaikaan hinta putoaa yleensä tosi alas. Hyvä kuitenkin pitää mielessä, etteivät tällaiset pientuottajan onnenpäivät jatku pitkään, päivä lyhenee ja tuotot putoavat kuin lehmän häntä. Ja sitten, kun tuo toistakymmentä vuotta myöhässä oleva ydinvoimala käynnistetään, niin Spot-hinnat putoavat takaisin maan pinnalle.
 

Aurinkoinen

Active member
Eilen paukahti tonni rikki, nimittäin ostetuista kiloWattitunneista tänä vuonna. Periaatteessa tuon pitäisi tapahtua vasta kolmen viikon kuluttua, mutta kun spot-hinnat (vaihdoin tuntitariffiin) ovat välillä olleet huipussaan, olen myynyt virtasta ja kuluttanut silloin, kun tuottoja ei ole ollut. Ensi vuonna, kun lopultakin pääsee nauttimaan netotuksesta, pitäisi vuosittaisen ostosähkön osuus jäädä helposti alle tuon tonnin haamurajan. On toki mahdollista, jos jatkossakin spot-hinta on huipussaan, tulee tuotanto pääosin myytyä ja ostettua silloin, kun omaa tuotantoa ei paljoa ole. Taloudellisesti järkevää, mutta haamuraja jää tuolloin rikkomatta.
 

Aurinkoinen

Active member
Vuosi vaihtui, joten täytyy hieman tarkastella viime vuoden tulosta. Lähinnä katastrofaalisen toukokuun ansiosta vuoden tuotanto jäi viime vuotisesta ennätysvuodesta noin 340 kWh. Ostosähköä kului toissa vuonna 1471 kWh ja viime vuonna 1323 kWh. Ostosähköä olisi kulunut parisensataa kWh vähemmän viime vuonna, mutta pitkään korkealla pysytellyt Spot-hinta aiheutti sen, että tuli myytyä maksimaalisesti ja siksi tavallaan kulutettua enemmän. Kulutus ei juurikaan lisääntynyt, ajankohta vain muuttui.
Olin tätä päivää odotellut kuin kuuta nousevaa, pitihän netotuksen alkaa tällä päivämäärällä. Joku kuitenkin kertoi tällä palstalla, että viimeinen mahdollinen netotuksen aloitusajankohta olisi vasta vuoden päästä. En ole mistään googlettanut tuota päivämäärää, koska en voi siihen mitenkään vaikuttaa. Ilmeisesti kuitenkin paratiisin portit aukeavat vasta vuoden kuluttua.
Ja tuo ostosähkön 1000 kWh:n alitus siirtyy vuodella. Jos Spot-hinta pysyy korkealla uudesta ydinsähkökapasiteetista huolimatta, niin voi käydä että raja jää ikuisesti rikkomatta, ellen sitten hanki lisää aurinkopaneeleita.
 

Aurinkoinen

Active member
Vaikka meikäläinen ei vieläkään nauti netotuksen eduista, vaikuttaa siltä, että vuodesta tulisi historiallinen. Nimittäin siten, että myydystä sähköstä nettoaa enemmän kuin ostetusta, siis sisältäen kaikki siirtomaksut, perusmaksut ja verot. Edellinen vuosi oli jo siinä kinthaalla, olisi vaatinut joulukuussa muutaman tunnin enempi paistetta, niin olisi kääntynyt plussalle. Spot-hinnat oli kyllä kohdillaan, mutta kun ei paistanut niin ei hinnoista ollut paljoa hyötyä.
 

don

Active member
Moro

En nauti minäkään,on kuulemma Elenialla vaikeuksia saada homma pelaamaan,taitaa olla "enämpi kädettömiä" heppuja koodaamaan juttuja.Kun kysyin varovaisesti että ei kai asiaan vaan vaikuta se että haluavat nauttia pidempään enemmästä kW:ien siirtomaksuista ja se ei sitten kai ole ollenkaan vaikuttamassa asiaan:mad::mad:kertoivat Elenialata.Saas nähdä koska onnistuvat netotuksessaan kun piti olla jo toista vuotta sitten käytössä,alkaa lakimääräinen aika käymään vähiin.
Taidan hommata lisää kennoja.
 
Ylös