Kuuman käyttöveden esilämmitys itsetehdyllä "keräimellä"

Mika_P

New member
Tilanne on tämä: lämmitykseen käytetään Veto 60 kW-stokerikattilaa. Polttoaineena on hake. Kesällä hakkeen polttaminen on iso ongelma koska kulutus on niin pientä. Takapalovaara on aina iso kun stokeri seisoo pitkiä aikoja käyttämättömänä. Joten kesäaikana stokeri otetaan pois käytöstä ja lämmitys hoidetaan kattilassa olevalla sähkövastuksella. Myös öljypoltin on kiinni kattilassa. Ollaan mietitty että hankittaisiin tyhjiöputkikeräimet joka hoitaisi lämmityksen kesäaikana.

Mutta nyt tuli mieleen että voisi tehdä halvan esilämmittäjän kattilaan menevälle vedelle. Eli kattilaan menevä kylmä vesi on todella kylmää, lähes jääkylmää.
Ajatuksena on siis että kylmä vesi johdetaan pannuhuoneesta ulos kupariputkella itsetehtyyn laatikkoon. Kupariputki kiertää laatikossa ja vesi lämpenee sielä. Sen jälkeen lämmennyt vesi johdetaan takasinn kattilaan missä se lopulta kuumenee sähkövastuksen voimasta.

Laatikko rakennettaisiin puusta ja eristettäisiin esim villalla. Sisätilat maalataan mustaksi ja kupariputki myös. Lasiksi tulisi käyetty vanha talon ikkunalasi. Eli mentäisiin käytetyillä ja halvoilla materiaaleilla. Tarkoituskaan ei ole että pelkkä aurinko hoitaisi siis lämmityksen vaan saatasiiin hieman lämmitettyä kattilaan menevää jääkylmää vettä. Pannuhuoneen sisälle tulisi tietenkin hanat millä syksyllä ohitettaisiin tämä laatikko ja toinen hana millä laatikossa olevat putket tyhjätään vedestä.

Mitä te olette mieltä että onko tälläsessä mitään järkeä? Paljonkohan kupariputkea tarvittaisiin kiertämään laatikkoon että se ehtisi lämmetä? Onko kupariputki paras ratkaisu tähän? Musta vesijohtoputki olisi tietysti halpa ja helppo jos sitä laittaisi 50 m ulos mustaan laatikkoon niin vesi ehtisi sielä hieman lämmetä. Mutta ei taida muovinen vesijohto putki tykätä auringosta hirveästi? Irtoaako siitä haitallisia aineta veteen? 

Olisi mukava kuulla mielipiteitä ja miten te tekisitte? Itsellä todella vähän kokemusta näistä asioista.

Terveisin Mika
 

VPJ

Member
Paljonko sähköä kuluu pelkän kattilan lämpimänä pitämiseen kun kulutusta ei ole?
=>tilalle erillinen paremmin eristetty varaaja.
Paljonko sähköä kuluu veden lämmittämiseen eli kuinka suuria säästöjä saadaan mahdollisesti syntymään?
=>onko järkeä tehdä mitään.



 

denzil dexter

Well-known member
Omatekoisista keräimistä löytyy lähes rajattomasti ohjeita esimerkiksi hakusanoilla "aurinkokeräin tekeminen" tai "building solar collector" jne.
Jos kemikaalien irtoaminen käyttöveteen huolettaa, voi keruupiiri olla kokonaan erillinen, eli lämpö otetaan siitä pois lämmönvaihtimella, kierukalla tms.
Periaatteessa esilämmitys kyllä on hyvinkin kannattavaa; kylmä vesi lämpenee tehokkaasti taskulämpimäksi melko huonoillakin keräimillä.
Jos vedentarve on vähäistä, silloin voisi olla kannattavaa myös laittaa hyvin pieni varaaja kesäajaksi. 50-litrainen tankki ei kuluta käytännössä lainkaan sähköä muuten kuin jos vettä käyttää. 3000-litrainen taas hukkaa joitakin kymmeniä kilowattitunteja vaikkei vettä käyttäisi lainkaan.
 

kotte

Well-known member
Melko lyhytkin kupariputki toimisi kohtuullisesti, jos kerää auringon lämpöä väliaineeseen. Itse etsisin vesitiiviin laakean altaan, jonka maalaisin mustaksi, täyttäisin vedellä (tai pakkasnesteellä), kattaisin kaksinkertaisella lasilla ja upottaisin muutaman metrin pituisen putken altaaseen lämpimän käyttöveden esilämmittimeksi (melko lähelle pintaa lämpimimpään vesikerrokseen). Ideana on, että tuo myös varaisi lämpöä illaksi ja pilviselle säälle. Allasta voisi vielä lisäeristää routaeristeiilä ja jos syvyyttä kasvattaa, lämpö saattaa kesäaikaan säilyä jopa päiviä niin, että esilämmityksestä on ainakin jonkin verran hyötyä.

Olen itse käyttänyt 50 metrin pituudelta katolle heitettyä kasteluletkua lasten kahluualtaan lämmittimenä. Tuo vaatii toki pumppausta, mutta paras mittaamani lämpötila muovikalvolla peitetystä pääosan päivästä varjossa olevasta altaasta oli kuluvalta kesältä +38 astetta. Tuollaisella järjestelyllä saisi esilämmitysaltaaseen vielä lisäenergiaa, mutta pumppausenergian tarve toki vie hyödyn osittain tai kokonaan.
 

Pähkäilijä

Active member
Talosta riippuen aika monelta välikatolta vois saada suoraan käyttölämpöistä vettä kun putki kiertäs siellä. Tosin kondensoitumista voi tulla putken pinnalle.
 

Aurinkoinen

Active member
Itse kyllästyin lämmittämään kesällä isoa varaajaa pelkän käyttöveden takia. Hankin 60 litraisen varaajan, joka on 3-vaiheinen ja jossa on 3kW:n vastukset. Vesi varaajaan tulee ison varaajan lämpimän veden lähtöputkesta. Näin saan pikku varaajaan esilämmitettyä reilu 20 asteista vettä. Lämmin vesi riittää hyvin, lämmitän sitä kerran päivässä aurinkosähköllä,. Jos aurinko ei paista lämmitän sitten seuraavana päivänä. Jos silloinkaan ei paista, joutuu käyttämään vähän ostosähköäkin. Meillä on viisi vedenkuluttajaa taloudessa ja kaikki suihkuttelevat tarpeensa mukaan. Pikku varaajan lämpö on tietenkin säädetty maksimiin, eli 85 asteeseen.
 
Ylös