Kolmen neliön tasokeräimen tuotto

Jussi

Well-known member
Tänään Pollun lukema kasvoi 4kWh:lla, eli lukematarkkuus huomioiden tulos oli likiarvoina 3,1-4,9kWh. Täytyy ottaa muutaman päivän luvut vertailuun,
jos nyt sattuisi aurinkoisia olemaan. Yhden päivän noin pienellä tuotolla laskeminen on lähes yhtä hyvää, kuin arvaaminen.
Voisi kuitenkin sanoa neliötuoton olevan yli 1, mutta vähemmän, kuin 2.
 

savonhumu

Member
Miten tuo heijastin on kestäny tuulet ja tuiskut?
Mitä materiaalia on heijastava osa?
Vois harkita itsellekkin jtn tuommosta kompensoimaan loivahkoa asennuskulmaa talviajalle.. laittas vaikka saranat siihen ja jonkin pikakiinnikkeen niin sais tarvittaessa veke..
 

Jussi

Well-known member
On se kestäny. Tosin en ole käynyt katsomassa, joko vanerissa alkaa olemaan vesivahinkoa. Maalailin kyllä erityisesti päädyt hyvin.
Heijastuspinta on ohuesti paperia pohjassaan olevaa alumiinifoliota. Levittelin sen viimeiseen pintamaaliin märkänä, mikä ei ollut ihan hyvä
toiminnallisesti. Se tauspaperi turpoili jopa liuotinmaalin "kosteudesta", ja rypytti pintaa. Oikeampi tapa olisi ehken ollut tapettityyli, jollain
kosteantilan liimalla. Tosin siinäkin voi jäädä ryppyjä, kun eihän alumiini kuitenkaan turpoa. Paperiton voisi mennä paremmin, mutta kun tuota on
iso rulla.
Tuossakin on saranat, ja sen voi vaikka halutessaan kaataa keräimen päälle suojaksi. Tai säätää kulmaa.
Kallistuksen säätömoottoritkin on ollu mielessä, mutta niin paljon pitäis ja vaan osan ehtii.
 

savonhumu

Member
Kiitti! :)
Toimiskohan tuossa kiillotettu rst pelti? tekis alumiini tai rst putkesta kehikon mihin kiinnittäs sen pellin ja saranat.. sitte helahoito kiinni keräimien päätyyn.
 

Jussi

Well-known member
Miksei pelaisi, kiiltävä rosteri heijastaa hyvin. Tein grillikatoksen "takkaan" tauslevyn vähän koveraksi rosterista.
Kyllä lämpee jalat syksyviileillä hyvin.
Mutta katolla rosterin paino voi olla huono juttu. Ohuessa ja kevyessä sitten omat ongelmat. 
 

savonhumu

Member
Kevyen tuosta saapi kyllä tehtyä.. Veikkaan että ihan käsi nosteltava malli tullee jos teen tuon.. Tuuli on mulla ongelma kun iso peltoaukee just asennus-suunnassa eli se on tekijä, mikä pitäs huomioida kunnolla. Kovin korkee ei kestä olla ja jotkin stopparitangot riittävän jämyillä tukipisteillä täytys olla. Sen pitäs kuitenki sietää ukkosmyrskykin! ellei tee siihen moottoriohjausta, joka kääntäää sen alas jos lämpötila on semmonen ettei pumppu pyöri. Talvella sitte tuossa taas lumi ja jää ongelma eli ei välttämäti kääntyile sillon kun tarvetta olis.. Mietittävää riittää!
 

Jussi

Well-known member
Nyt kun tämä taas nousi esille, niin päivitetäänpäs noita saantotilastojakin.
Vuosi 2010, 1047kWh
Vuosi 2011, 841kWh
Vuosi 2012, 1005kWh (syyskuun loppuun saatu)

Ja vastaavat per neliö sitten 349, 280 ja 335kWh vuodessa. Onkos kukaan mittaillut omia kaupallisiaaan?
Ai niin, tietty ei voida puhua aivan absoluuttisesta totuudesta, koska Pollucom on kalibroitu puhtaalle vedelle. Mulla on noin 30% glykolia seassa.
 

Jussi

Well-known member
Päivitin tätä omatekelettä nyt vähän kaupallisella keräimellä ja laitoin kaveriksi 6m² tasomallia. Sijoitus vähän alemmas katolla ja huonommassa kulmassa, kun toi ensimmäinen. Rinnan kytkiessä piti vähän paneutua virtausmääriin, mikä kumpaankin menee, ja lisäksi modasin Esben termostaattisesta sekoitusvenasta lämmössä avautuvan t-kappaleen uusien keräimien lähtöön. Kun toi vanha saa kuitenkin ensin aurinkoa. Vanhan keräimen lämpötila saa ohjata pumppua. Tein kyllä säätöälyyn softan kahdelle moottorivenalle ja erikseen valvotulle lämpötilalle, mutta hylkäsin sen ainakin toistaiseksi kiss periaatteen vuoksi.
Maaliskuun mittailut ei vielä kummoista parannusta tarjoillut, paitsi hetkellisessä tehossa. Se on nyt ollu puolenpäivän kahta puolen sellaista 3,5-3,8kW. Päivän saanto näin maaliskuussa on luokkaa 13kWh. Uusi on sen verran alempana, että on vielä varjossa osan hyvääkin aikaa (koivut joutas kyllä kiukaaseen).
Vanhan keräimen vanerinen heijastin alkaa olemaan aika huonossa hapessa, se on varmaan purettava sieltä lähitulevaisuudessa pois. Vaikkakin sen hyöty on aivan ilmeinen. Rumakin se on, vaikka eipä sitä nyt yleensä katsella.
 

Jussi

Well-known member
Nyt näyttää todella siltä, että tuo keräimen huono kulma ja paikka kostautuu vahvasti vuosituotossa. Vaikka uuden systeemin lisäyksen jälkeen piikkitehot kasvoivat hyvinkin 2,5 kertaisiksi, niin vuosituotto ei nouse edes tuplaksi. Hyvä jos 1,5*.
Mitenköhän tuollainen pystyyn tarkoitettu sitten kuitenkin toimisi vaakaan asennettuna... Saisi ylemmäs ja pystympään.
 

Jussi

Well-known member
Miten tuo heijastin on kestäny tuulet ja tuiskut?
Mitä materiaalia on heijastava osa?
Vois harkita itsellekkin jtn tuommosta kompensoimaan loivahkoa asennuskulmaa talviajalle.. laittas vaikka saranat siihen ja jonkin pikakiinnikkeen niin sais tarvittaessa veke..
No nythän tässä on jo vähän tullu testiaikaakin...
Heijastinhässäkkä on edelleen elossa. Kerran jo vaihdoin foliopinnan, mutta ei oikeen onnistunu kostean tilan seinäliimalla. Kesto jäi vuoteen. Jotain muuta keksittävä, orkkissysteemi maalilla liimaus sentään kesti vuosia.
Pexi kestää putkena, kunhan ei saa aurinkoa. Tai keitä keräintä sähkökatkossa tosi kuumaksi. Aurinko saa kaiken muovin hapertumaan kun sitä on tarjolla. Halvat putkieristeet kestää muutaman vuoden ku pinnoittaa ne ulkomaalilla. Eriste kun kitistyy, niin pexi tulee näkyviin ja sit alkaa murentua.
 
Ylös