Koiravetoinen generaattori

Bsm

New member
Tarttisin "hiukan" vinkkejä miten lähteä viemään eteenpäin päähäni pälkähtänyttä visiota. Alunperin ajatuksena oli kyhäillä vetokoirilleni karusellimallinen juoksupyörä treenikäyttöön, mutta sitten keksin, että siinäpä samalla pyörittäisi varsin tehokkaasti myös jonkunlaista generaattoria ja näyttäisi fortumille keskaria.

Koiria on hyvä määrä ja tällä hetkellä normitreeni on 6-8 otusta kiskomassa minua 75kg n. 80kg mönkijän raadon päällä. Matka vaihtelee tällä hetkellä viidestätoista kolmeenkymmeneen kilometriin. Eli käytännössä tuota voisi pyöritellä vastuksesta riippuen n. kahdesta viiteen tuntia päivässä.

Miten tätä kannattaisi lähteä viemään eteenpäin? Mitä tarvitsen? Budjetti ei näin opiskelijalla ole suuri.
 

denzil dexter

Well-known member
Polkurattaat, polkusillat, hevoskierrot yms taidettiin lopullisesti kieltää joskus ensimmäisen maailmansodan aikana. Tuolloin oli vielä käytössä ainakin hevoskäyttöisiä röntgenlaitteita, joissa tykistöhevonen "vapaa-aikanaan" pyöritti dynamoa, jolla sitten tehtiin röntgensäteitä kenttäsairaalan tarpeiksi.
Toisin sanoen pitää olla aika varma siitä, että koirat juoksevat laitteessa mielellään ja vapaaehtoisesti vaikka maisema ei vaihdu eikä tuuli tuiverra naamaan. Vetokoira voi näin kyllä tehdäkin.
Muutenhan tuo toteutuksena on vain iso juoksumatto. Jostakin kuljettimesta voisi saada hyvän aihion. Niitä taas on satunnaisesti halvalla saatavilla esimerkiksi kiertonet tai huutokaupat-sivustoilta. Moottorin tilalle genu sopivalla välityksellä ja säädöllä.
 

Bsm

New member
Kiitos vastauksesta! Se ei varmastikaan ole ongelma etteivätkö juoksisi ihan vapaasta tahdostaan.

Tämän näköinen aparaatti siis mielessä, mutta hiukan pitemmillä "oksilla" ja ilman mitään koppivirityksiä keikkumassa mukana. Ja koirilla olisi luonnollisesti istuvat vetovaljaat, eikä mitään kaulapannasta hirttäytymistä.

https://youtu.be/ZMDJwE7OlXQ
 

denzil dexter

Well-known member
Tuohon karuselliin käy varmaan mikä tahansa muutaman kilowatin tuulivoimalan generaattori pystyyn asennettuna ja sopivalla välityksellä. Vielä halvemmalla saisi laitteen jolla tehdään lämmintä vettä: generaattorin tilalle vesipumppu ja virtaukseen kuristin, jonka kohdalla vesi kuumenee. Koirat tekevät saunaan lämpimän pesuveden...
Pimeällä keskiajalla näitä käytettiin juuri veden pumppaamiseen ja viljan jauhamiseen, joten se olisi paluu juurille.  8)

Jokeriratkaisuna sellainen, että hommaa sähkömönkkäri: sitä vedätät koirilla niin, että akku latautuu.
 

Savonius

Well-known member
Etelänmaissa on vuosituhansia käytetty aasia oliiviöljyn puristuksessa, Aasi kulkee altaan ympäri selässään akseli jossa jauhinkivi kulkee urassaan puristaen mehut oliiveista. Akselin toinen pää on laakeroitu altaan keskitolppaan.
Taidan lähteä Italiaan katsomaan olisiko kiertämään tottuneita aaseja myytävänä. Ideahan, tuo karuselli, on varsin mainio.
 

denzil dexter

Well-known member
Savonius sanoi:
Taidan lähteä Italiaan katsomaan olisiko kiertämään tottuneita aaseja myytävänä. Ideahan, tuo karuselli, on varsin mainio.

Italiasta, ainakin Modenasta, voisi löytyä sellaisiakin moottoreita, jotka eivät paina 700 kg yhtä hevosvoimaa kohden. Hepasta kun lähtee irti 0.5-0.75 hevosvoimaa.
 

Savonius

Well-known member
Aasin paras puoli olisi se että se tankkaisi itsensä nurmikolta. Lisäksi se hoitaisi nurmikon lannoituksen. Parasta olisi vielä se että aasin voisi valjastaa sähköntuotantoon silloin kun siitä (sähköstä) olisi puutetta.

Niin ja leikkaisi vielä nurmikonkin. Ja säästyneillä ruohonleikkurin bensoilla voisi pyörittää agrea. Tämä vaihtoehto tuntuu entistä paremmalta.
 

mktutsi

Member
Ite oon kattellu noita suoraveto pesukoneita sillä silmällä. Pesukoneen jo bongasin ilmaseksi nettikirppikseltä, mutta muuten projekti odottelee vielä aloittamistaan. Eli jos hakee pientä budjettia ja harrastus-intoa riittää, niin se vois olla yks diy vaihtoehto.

[https://www.youtube.com/watch?v=0ieFZI4-6K8&t=393s][/url]
https://www.youtube.com/watch?v=pjXpHAGCMC0

Aiheesta löytyy netistä aika paljon. Ovat käyttäneet suoraan tai muokkaamalla käämien rinnankytkentää. Luokkaa 1W/1rpm väittävät noista saavan.

https://offgridworld.com/600-watt-water-powered-generator-made-from-an-old-washing-machine/
https://www.thebackshed.com/Windmill/FPRewire.asp

Pwer spout ainakin jopa ihan uskottavan näköstä materiaalia
https://www.youtube.com/watch?v=KLzHr0Qntgo
https://www.youtube.com/watch?v=iXPp22dJA54
 

kotte

Well-known member
Jos koirat ovat tottuneet juoksemaan tietyn lenkin, tien päälle voisi ehkä ripustaa koko matkalle vaijeriparin trolley-bussien tapaan. Valjakon perässä voisi sitten olla vaunu, jonka elektronisesti säädettävän jarrumoottorin tuotos syötetään noihin lankoihin. Voisi myös ajatella tuotetun energian välivarastoimista soveltuvaan vaunun mukana kulkevaan akkuun (jokin hybridiajoneuvoakun kaltainen nikkelihydridiakku sopisi ominaisuuksiltaan tarkoituksiin eikä muutaman kilowattitunnin varauskapasiteetti välttämättä vielä ylitä ohjastajan painoakaan; tuohan vastaa jo hevosvoimien tuottotehoa tunnin ajan).

Käsittääkseni juoksumatoissa on useimmiten niin kova kitka ja muut häviöt että esimerkiksi kuntovälineeksi tarkoitetut jokseenkin aina kuluttavat sähköä eivätkä tuota mitään (poikkeuksellisen jyrkkää ylämäkiasetusta lukuunottamatta). Koiravaljakkoa ei saa kovin pienellä kaartosäteellä kääntymäänkään, jolloin karusellimaisen kierron mittasuhteet ja rakenteet kasvavat herkästi turhan järeiksi.
 

Savonius

Well-known member
Käsitin niin että karusellin pistetään yksi koira per paikka eikä koko valjakkoa. Karusellissä kyllä voi voisi olla useampi koira kerrallaan varmaankin.
 
Ylös