Keräimet sarjaan vai rinnan? 6 kpl

lmfmis

Member
Katolle tulossa 6 kpl keräimiä ja en löydä hyvää mitoitussääntöä pitäiskö nuo laittaa kaikki sarjaan vai esimerkiksi 3+3 rinnan?

Kumpi?
 

Mekaniker

Active member
Jos on tavoite varaajan "täyttäminen" kuumalla vedellä niin sarjaan mutta viimeiset kiehuu hyvin herkästi...
Kaikki mitä olen asentanut/huoltanut on rinnakkainen kytkentä, on helpompi hallita säätämällä pumpun tuotto automatiikan kautta
3+3 rinnakkais-asennus on mahdollinen jos laittaa molempiin virtaus-säätöventtiilin
Oletus:
Keräin 2x1m x 6= 12m2 tekee parhaimpana päivänä noin 6<->7 kW hetkellisesti, varaajaan pitää "mahtua" siten 6h*6kW ilman että lämmöt nousee yli 90 asteen
Ja lämmönsiirtonesteen jatkuvan käytön lämpötila ei saa nousta yli 80 astetta, vanhenee nopeasti= Kallis vaihtaa

Timo Jodat kirjoittaa asiasta jossain tässä:https://www.energiakauppa.com

Tämä kesä on meillä tuonut monta kertaa stagnaatiolämpötiloja (+200<-> +230 astetta) ja talveksi on sitten taas lämmönsiirtonesteen kanssa tekemistä
 

denzil dexter

Well-known member
Jos haluaa napata maksimimäärän (matala-arvoista) lämpötehoa, silloin keräimien lämpötilan pitää olla mahdollisimman alhainen, jolloin hyötysuhde on korkeimmillaan. Jos taas ei tee mitään taskulämpimällä vedellä vaan tarvitsee esim käyttövettä, siihen luonnollisesti sarjaankytkentä auttaa.
 

lmfmis

Member
Eli laitan väliin venan että voin vaihtaa sarjaan talveksi ja kesäksi rinnan. Ok.

Varmaan rinnankytkentä: paneelien tasapainoon riittää että vesi lämpenee suht saman lämpöisrksi kummassakin piirissä.…helpompi toteuttaa.
 

maanma

energiaonnellinen
Lämpö siirtyy nopeimmin suurella lämpötilaerolla.

En usko että kovin paljon on eroa kytkentätavalla.

Keräimestä ulostuleva maksimi lämpötila siirtyy melko helposti varaajan yläosan lämpötilaksi jos kerrostuminen on häiriötönt ts. Jatkuvaa kulutusta ei ole. Eli kulutustavalla on myös merkitystä.
 

rotzi

Well-known member
...tämä minun ajatus:

Talvella sarjaan ja kesällä rinnan

Eikös tällä saavuteta vain hyviä asioita?
Ei tiedä kun ei tiedä yhtään mistä vehkeistä kysymys ja mitä yritettään tehdä ja saavuttaa...kaikenlaisia vastauksia kertyy mutta ei välttämättä tiedä osuuko yhtään siihen mistä kysymys ja mitä kysytään :cool:
 

lmfmis

Member
pääajatus on että talvella/aamulla/pilvisellä saa tuotettua kuumempaa vettä varaajakierukkaan ja kesällä l/päivällä lämpötilaeroa piisaa.... mutta jos viimeinen keräin kiehuu, niin laitetaan 3+3 rinnan.

Tähän kaksi 3-tievenaa paneelien vaihtoon, näitä ohjaa keräinten paluuveden lämpötila. esim kun keräimiltä sarjassa tulee yli 60 astetta, vaihdetaan rinnankykentään ja vaikka kun keräinpaluu tippuu 50 asteeseen, niin laitetaan taas sarjaan...... automaagisesti näin. (en nopeasti löytänyt termostaattia yli 10 asteen hystereesillä)

....virtaussäätöventtiilit voi laittaa kumpaankin keräinlinjaan ...mutta varmaan paluun lämpötilaseuranta silmällä riittää - eli kun rinnankytkennässä kerääjiltä tulee samanlämpöistä vettä, niin virtauskin on tasapainossa.

Ja koska on olemassa vikatilanne jossa keräimessä ei virtaakkaan vesi, niin laitan vielä 10 bar varoventtiilit kummallekkin paneeliriville erikseen. Varmahan on aina varmaa :cool:


tämmössiä ajatuksia...mitäs vielä?
 

lmfmis

Member
Kysyppä mitä haluat tietää? Vilppi lämmitää varaajaa. Varaaja 600 littraa, kierukat lämmitykselle ja auringon hukkalämpö ohjataan uima-altaaseen. Varaajassa myös esilämmitetään käyttövesi kierukassa, tulistusvaraaja 80l ja talossa lattialämpö.

Ja talossa amme :cool: jolle esilämmitetty vesi täyttövaiheessa ohjataan suoraan.
 

maanma

energiaonnellinen
Eli oikeastaan halutaan kehittää käyttöveden esilämmitystä ja lämmittää uima-allasta. Ja kesällä sammuttaa vilp.

Minulla on aika samanlainen ratkaisu, mutta 4 aurinkolämpökerääjää. En saa millään uuden vilpin hankintaa kannattavaksi ja olen monta kertaa harmitellut etten ostanut vilppiä ensin. Virallista hybridi varaajaa ei ole vaan aurinkolämpö kytkeytyy levarin kautta kuten myös vilppi tekisi aurinkolämpöpiirissä.
 
Viimeksi muokattu:

rotzi

Well-known member
Kysyppä mitä haluat tietää? Vilppi lämmitää varaajaa. Varaaja 600 littraa, kierukat lämmitykselle ja auringon hukkalämpö ohjataan uima-altaaseen. Varaajassa myös esilämmitetään käyttövesi kierukassa, tulistusvaraaja 80l ja talossa lattialämpö.

Ja talossa amme :cool: jolle esilämmitetty vesi täyttövaiheessa ohjataan suoraan.
Mitä tarkoittaa "kierukat lämmitykselle"?
Minkälaiset keräimet?
Millä tavalla aurinko ladataan varaajaan?
Aurinko ohjataan altaaseen sieltä 600L varaajasta miten?
Minkälaiset kierukat LV esilämmitykselle?
 

savonhumu

Member
Hämmennämpä minäkin. 6kpl keräimiä/600 litraa on liki tuplamitoitus vesimäärään nähden jos keräimet on kohtuulaatuiset. laittasin suoraan 3+3 rinnankytkentä kun lämpö piisaa käyttövedelle aika joutuin kun auringosta ylipäätään on saatavissa mitään, varsinkin kun on tulistuspönttö erikseen. panostaisin eniten siihen uima-altaan dumppiin kun se tulee oikeesti käyttöön tällä setupilla:cool:
 

lmfmis

Member
Ennenkuin altaassa on vesi, täytyy varmaan peittää keräimet pressulla ...😎

Päädyn nyt laittamaan 3+3konfiguraation koska keräimille tulee jatkuva kierto. Tästä lämmitys kiertää varaajakierukassa vasta kun lämmintä on talteenotettavaksi. Saa reagoida kevätaurinkoon rauhassa.
 

lmfmis

Member
Kierto harjkotusti jatkuva eli käynnissä vasta kun ehdot täyttyy (aurinko, keräimenlämpö) mutta voihan se kiertääkkin eristetyissä putkissa.
 
Ylös