Kannattaako vaihtaa MPPT-säätimeen?

Aurinkoinen

New member
Rakentelin mökille aurinkosähköä viitisentoista vuotta sitten. Säätimet ovat perinteistä mallia, MPPT-säätimistä en silloin vielä ollut kuullutkaan, liekö niitä paljon markkinoilla ollutkaan. Syksymmällä alkaa taas virta käymään vähiin ja siksi ajattelin kesällä tehdä asialle jotakin. Paneeleita mökillä on 325 amppeerin edestä, mitä nyt ikä on vähän tehoja syönyt. Tontti on puustoinen, varjostuksia tulee, omia puita olen vähän kaadellut, mutta ihan vieressä olevalle naapurin sankalle metsälle ei oikein mitään pysty mitään tekemään.
Nykyisiin säätimiin pystyisi vielä lisäämään paneelitehoja 150 A:n verran. Paneelit ovat 12 volttisia. Onko kannattavampaa lisätä paneeleita vai jättää ne nykyiselleen ja vaihtaa MPPT-säätimeen? 
 

Raksaaja

Member
Jos akut on 15 vuotta vanhoja käynnistysakkuja, niin akkujen vaihtaminen uusiin vapaa-ajan akkuihin voisi olla myös ajankohtaista.

Käytöstä riippuen on järkevämpää lisätä/vaihtaa akkuja (viikonloppukäyttö) tai paneleita (ja MPPT) (pidempijaksoinen käyttö).

Käyttäisin MPPT-säätimen hinnan uuteen paneliin (ja vaihtaisin akut mikäli vanhoja/huonoja tai liian vähän)
 

Aurinkoinen

New member
Akusto oli aluksi 225 Ah vapaa-ajan akkuja. Nykyisin 915 Ah deep cycle (tai jotain sinnepäin) AGM akusto. Akustoa ei ole tarkoitus uusia vielä vuosikausiin.
 

VesA

New member
http://ilmaisenergia.info/foorumi/index.php?topic=1675.msg20459#msg20459

Yltääkös tuon peitto jo sinne, se antaa paneleille parhaat paikat omalla katolla.
 

Aurinkoinen

New member
VesA sanoi:
http://ilmaisenergia.info/foorumi/index.php?topic=1675.msg20459#msg20459

Yltääkös tuon peitto jo sinne, se antaa paneleille parhaat paikat omalla katolla.
Ei yllä, vaan ei kauaa tarvitse odotella, jos sanansa pitävät.
 

EiMikäänArska

New member
Katsoppa tietoa säätimistä, akuista ja muusta vaikkapa näiltä sivuilta: www.solarsynergia.com

Lähtökohtaisesti, niin paneelit, akusto kuin myös säädin pitää sovittaa/optimoida toisiinsa siten, että kaikista saa parhaimman mahdollisen hyödyn. Jos akku on deep-cycle akku, niin hyvä. Kapasiteettia pitäisi olla vain 60% yli oman tarpeen, jotta kestäisi käytössä pidenpään. Samoin paneelit pitäisi olla keskenään yhteensopivat, ja jos käyttää PWM-säädinta niin silloin  myös yhteensopiva latausjännitteen kanssa.
 
Ylös