Köyhän etätyöläisen aurinkoenergiaa

vmakela

Member
Nyt kun aurinko vielä paistaa hienosti, ja suht korkealtakin, mutta ulkona jo kylmenee, kannattaa etelänpuolen ikkunat/kaihtimet avata aurinkoisella säällä. Think Speakista kun katselee, niin hienosti nousee jo aamusta alkaen lämmöt, patteri pois päältä, eikä silti tule liian kuuma. Kun on etäpäivällä, voi avata, tai olla avaamatta kahtimia. Samoin, jos alkaa satamaan, pilvistyy, voi sälekaihtimet laittaa kiinni etelänpuolen huoneista. Ilmaista, jos ei omien sukkien kulumista laske.
 

Mikkolan

Member
Noinhan se on :)
Lyhytaaltoinen säteily tulee ikkunasta sisään ja muuttuu pitkäaaltoiseksi osuessaan sisällä oleviin esineisiin. Pitkäaaltoinen säteily ei sitten helposti karkaa ikkunasta ulos.
Kannattaa nautiskella vielä kun voi.
Tähän aikaan vuodesta menee groksit mutta talvemmalla sitten reinot.
 

denzil dexter

Well-known member
Asiaan liittyy paha pulma: jos kaihtimet nostaa ylös, silloin säteilyä tulee hiukan enemmän, mutta toisaalta ikkunan sisällä oleva konvektiolooppi voimistuu. Toisin sanoen ikkunan eristyskyky heikkenee. Todennäköisesti kannattaisi pitää sälekaihtimet paikoillaan, mutta suunnata niitä jatkuvasti auringon paistekulman mukaan niin, että maksimimäärä energiaa syöksyy ikkunasta sisälle. Ei tule jalkoihinkaan tromboosia kun hyppii sohvalta aina 15 minuutin välein säätämään.
Joskus keväällä pitää muistaa ratkaista kysymys lopullisesti: mittaan lämpökameralla ikkunan sisälämpötilaa ja olohuoneessa olevan mustan levyn lämpötilaa sekä kaihtimet suunnattuna, että ylös vedettynä.
 
Ylös