Kääntyvä paneeliteline

JuhKa

New member
Olisi kiinnostusta rakentaa aurinkoa seuraava teline pihaan. 6-8 n300w paneelille.
Onkos alan harrastajilla kääntyviä telineitä?

Kiinasta saa satasen pintaan sarjoja, jossa on työntävä/vetävä varsi, ohjainboksi ja aurinkoa haisteleva tunnistin. Perustukset tekisin neljällä kierrepaalulla, jotka pulttaisin yhteen rhs-putkikehikolla. Ympärille valumuotti, valuun tarpeeksi verkkoa ja kiinnitykset telineen tolpalle..

Tuulihan tällaiseen laitokseen ottaa jo varsin mukavasti, joten on harkittava myös tuulianturia ja pystykallistusta säätävää työntövartta. Tuulen yltyessä teline ajaisi itsensä vaakaan, jolloin tuuli ei työnnä laitosta nurin. Hitsaustaitoa löytyy, joten teline olisi tarkoitus tehdä itse.
Pihasta löytyy 2,7kw kiinteä maateline, joka on ollut käytössä vuoden verran, mutta lisää pitäis päästä rakentamaan. Laittakaa ideoita ja mietteitä. Vai unohdanko koko suunnitelman.
 

denzil dexter

Active member
Se vain voi tuulenpuuska näin ukkoskeleillä tulla aika äkkiä. Laita samantien sellainen, että kestää tuulta - rauta on halpaa ainakin keräysastioissa.
 

JuhKa

New member
Totta. Ohjaus ei välttämättä ehdi reagoimaan puuskittaiseen tuuleen. Täytyy vähän perehtyä tuulen voimiin. Jos paneeleilla olis 13 neliöö pinta-alaa ja siihen puhaltaa 20m/s, vaatii aika jämäkkää pilaria.
 

korsteeni

Member
On sillä tuulella voimia ja ne pyörteet tekevät tehtävänsä kääntyvissä telineissä. minulla oli yksi paneli kääntyvänä, toimi moitteetta, seurasi hyvin tarkasti aurinkoa, laitoin siihen 4 panelia lisää, ei se pysynyt tuulella aloillaan piti naruilla sitoa ettei pyörinyt ja väännellyt kääntäjä systeemiä.
tarkoitus oli rakentaa yksiakselinen keinu paneleille mutta sitten se jäi enkä taida edes kokeeksi enää alkaa tekemään
 

Turskis

New member
Olen siinä käsityksessä että kaikissa isoissakin voimaloissa on luovuttu kääntyvistä paneeleista, kun halvemmalla ostaa sen verran lisää paneeleja että kääntymisen hyödyt ylittyy.
 

Savonius

Well-known member
Niin, omista kääntyvistä paneeleistani on tänä vuonna tullut noin 5330kwh. Paneeleita on 24 x 245W vastaava määrä.
 

denzil dexter

Active member
Olen siinä käsityksessä että kaikissa isoissakin voimaloissa on luovuttu kääntyvistä paneeleista, kun halvemmalla ostaa sen verran lisää paneeleja että kääntymisen hyödyt ylittyy.
Isoissa voimaloissa tavoitellaan lähinnä maksimi kWh määrää vuodessa sijoitettua euroa kohden. Se ei aina ole tärkein asia.

Paneelien kääntymisellä saavutetaan pari hyötyä joita ei voi kompensoida määrää lisäämällä:
- Vapaan suuntauksen avulla sähköä saadaan sellaisena ajankohtana, jolloin kiinteä suuntaus ei tuota mitään
- Kallistussäädöllä voidaan lähes kokonaan eliminoida lumen ja kuuran muodostuminen paneeleihin.

Ne siis ikään kuin "jatkavat kasvukautta" ja jos tämä hyöty on merkittävä, silloin ne kannattavat koska muita vaihtoehtoja ei ole. Esimerkiksi ilman verkkosähköä olevan mökin käytössä ei saavuteta mitään hyötyä sillä, että tuotetaan vuoden aikana maksimimäärä kilowatteja. Sen sijaan talvella/keväällä/syksyllä joku 1 kWh voi jo olla asumismukavuuden kannalta hyvin merkittävä.
 

JuhKa

New member
Aurinkoa seuraavalla järjestelmällä saisi juurikin jatkettua tuottoa iltaan asti. Keväällä ja syksyllä auringon paistaessa matalampaa, lämmitykseen käytettävän aurinkosähkön arvo korostuu. Pihassa olisi kyllä tilaa laittaa puoliympyrään paneeleja. Ehkäpä teen vuoden mittaisen kokeilun yhdellä kääntyvällä paneelilla ja viereen laitan paneelin kiinteällä asennuksella. Katsoo sitten, kannattaako isompaa hökötystä tehdä pihaa koristamaan.
Eniten tuulikuorma askarruttaa..
 

Savonius

Well-known member
Omat paneelini ovat kääntyvissä telineissä. Suurimmassa seitsemän paneelia. Telineitä on eri puolilla tonttia käyttötarkoituksen mukaan sijoitettuna ja siten että telineiden varjo ei osuisi toiseen.
Jos laittaisin paneeleja nyt niin laittaisin ne kahteen kiinteään telineeseen. Paneelit noin 60 asteen kulmaan ja osoittamaan kaakkoon ja lounaaseen. Lisäksi niihin tulisi katos suojaamaan lumelta ja kasteelta. Sellainen katoksellinen on ollut käytössä jonkin aikaa tuossa lattialämmityksen ryhmässä eikä siitä ole juuri lumia tarvinnut pyyhkiä.
Vajaan parikymmenen kilometrin päässä meiltä maatilalla 20Kw kenttä jaettuna kahteen osaan. Kaakkoon ja lounaaseen paneelit 45 aosuisisteessa. Teline on perustettu kierrepaaluille. Lumessa näyttävät joskus olevan jos talvella lunta on mutta tuotot ovat kadehdittavia.
 

Savonius

Well-known member
Pääsääntöisesti SuperJack työntötankovarsia. Pitää huomata että yhdellä työntötangolla saa kääntöä noin 140 astetta. Se on liian vähän joten käytän kahta. Toinen kääntää kehtoa jossa paneelit ovat, toinen koko telinettä pystytolpan ympäri. Lisäksi manuaalisesti akselia jossa kehto on saranoitu, kolme neljä kertaa puolessa siten että paneelit keskipäivällä osoittavat kohti aurinkoa. Silloin ne 90 astetta käännyttyään osoittavat horisonttiin ja kääntyessään seuraavat aurinkoa melko tarkasti. Päivän pidentyessä yli 12 tuntiseksi tuo toinen tunkki kääntää koko telinettä niin että paneelit aamuin illoin ovat kohti aurinkoa. Systeemi on helppo ja halpa rakentaa ja kello ohjaa kääntymistä. Siinä siis kolmen euron verkkokello kytkee virran 36 voltin virtalähteeseen viideksitoistaminuutiksi kerrallaan ja rele päästää tarvittavat sekunnit tunkille.
 
Ylös