Ilmankeräin nestejäähdytyksellä varaajaan ym

Pähkäilijä

Active member
Lähtökohtana, pannuhuoneessa 3 m3 varaaja yhdellä KV kierukalla ja puukattila joka on vaihtumassa syksyn kuluessa. Pannarin viereen tulee 20 m2 lisää puolilämmintä tilaa jonne on tulossa lisävaraaja noin 1,5-2 m3 sarjaan.

1 Pannarisiiven kattoremontissa (noin 80 m2 tummaa peltiä) laitoin välikatolle 2 x 160 mm ilmastointiputkea eristeiden päälle 24 metriä joiden lähtö on yläkerrassa ja laskeutuvat tulevan varaajan viereen. Tarkoituksena on hyödyntää välikaton lämpöä lämmityskaudella ja jäähdytyskaudella saada ilma kiertämään yläkerrasta alas. Varaajan äärelle on tarkoitus laittaa VILP josta ylimääräisen lämmön saa siirrettyä veteen.

2 Lisähuone tulee pääasiassa puu ym varastoksi ja puunpolttoaikana on ulkuivan puun tasapainokosteus 25% paikkeilla.  Yksi palanen seinää on tarkoitus tehdä ilmankeräimeksi (noin 7 m2). Aurinko osuu seinään noin 8-15 välisen ajan. Syksystä kevääseen tällä saa reilun ilmanvaihdon ko huoneeseen. Kiinnostus olisi hyödyntää keräin myös keväästä syksyyn. Miten ja mistä materiaalista (kupari?) tuonne kannattaa tehdä alumiiniverkkojen väliin putkisto?

Varaajaan on suunnitteilla 3 kierukkaa, alin glykolikäyttöisenä ja vielä puoliksi koteloituna josta lähtee ylöspäin lataajaputki. Samalle putkelle sitten VILP ja jäähdytyskaudella ehkä joku ilmasta veteen jäähdytin (intercooler?) jos jostain löytyy tehokas jolla saa 50c ilmasta parikyt astetta pois.

Kiitos ev3449 varaajankuvasta

http://www.sailergmbh.de/en/products/sailer-stratified-storage-tanks.html



Lisäksi 2 käyttöveden esilämmityskierukkaa varaajaan. Uuden varaajan alapäähän tulevan kiertoveden yritän saada mahdollisimman haaleaksi, patteriverkon paluu menee lattialämmitykseen ja sen paluuseen on tulossa levylämmönvaihdin josta lähtee uuden huoneen + tulevan autotaliin lattialämitys (glygoli että autotallin voi päästää myös pakkaselle). Tarkoituksena on saada varaajien energiat käytettyä mahdollisimman hyvin (lämmityskaudella pidennettyä lämmitysten välejä) ja pienetkin aurinkoenergian pilkahdukset sitten saatua käyttöön jos varaajan alapää on lähempänä 20 kuin 30c.

Ideat tervetulleita.
 

savonhumu

Member
Hienon kuulonen rojekti, mielenkiinnolla seuraan etenemistä! :)
Muistahhan päivitellä tännekkin välleen!

Millätapaa meinasit tuota ilmakeräintä hyödyntää kesäajalle? Lämpöa varaajaan jollain tapaa vai?
 

Pähkäilijä

Active member
Keräimeen on tarkoitus laittaa putket sisälle, kupari lienee sopiva materiaali? Glygolikierrolla ja suoraan alimmaiseen kierukkaan. Kuitenkaan mikään auton lämppärin kenno/ intercooleri ei pysty ilmasta veteen siirtämään niin hyvin kun suoraan auringossa lämpenevä neste.

Eikös tuollaisen nestekierron vois tehdä suoraan pikkupaneelilla ja 12v kiertovesipumpulla?

http://www.motonet.fi/fi/tuote/386750/Kiertovesipumppu-12V-o19mm
 

savonhumu

Member
Jos meinaat kieputtaa villinä yhteensuuntaan virtaavaa putkee niin hehkukuparikieppiä löytyy aika monen pitusta niin ei tarvii kovin montaa välijuotosta.. Toisaalta tuo tyyli tarvinnee kohtuu jämerän putken kun tahtoopi virtauvastusta tulla pikkupillillä ehkä liiaks tuolle motonetin pumpulle joka muuten vois pelatakki tuolla aurinkokennosysteemillä ainaki kunnon paisteella. Sitä en osaa sanoa että pyöriikö tarpeeks hyvin harmaana yläpilvipäivänä jolloin tuottooki on usein tarjolla! Etuna tuossa olis tietenki  sen automaattisuus auringon antaessa tuottoa ja halpa hinta myöskin vrt älyillä varusteltuihin pumppuryhmiin!

Toinen vaihtoehto on hommata vaikka tasokeräinrakennus-sarjasta nuita pelkkiä sisäosiä eli valmiiks reikäset päätytukit ja sitten niiden väliin keruulevyillä varustetut pienemmät pillit. Rakentelis sinne seinän sisään usseemman keräimen ja kytkis ne sarjaan tai rinnan(makuasia lähinnä). Vaatii tieten juottotaitoo ja muutaki näpertelyä mutta ei se tuo ilmakeräinkään kädettömällä synny ;) eli tuskin on ongelmia toteutuksessa!
 

Pähkäilijä

Active member
Mietin tuota kuparia, johdehan se on ja muovi on enempi eriste mutta lattialämmitysputketkin on johtavia :) Ei kait tuo virtausvastus kummoinen tule olemaan kun 20w riittää täällä koko talon patteri ja lattialämmitysverkon veden kierrättämiseen. Sinänsä joku puutarhan kasteluletku periaatteessa riittäs kun painettahan tuohon ei tule, pelkästään uv ja lämmönkesto on enempi vaatimuksena. Joku teräspunos hydrauliikkaletku kestäs kumpaakin eikä mene luttuun mutkakohdissa.

Yhden pitkään roikkuneen projektin sain sentäs pannarissa tehtyä. Aikaisemmin sauna-pesuhuone ja tuulikaappi-eteinen lattialämmitysvesi oli vain kuristettu, nyt sain muutettua patterikieroon paluun lattialämmitys lähtöön, 6 helmiliitintä ja 90 senttiä putkea siihen sitte meni, mutta suunnitteluaika oli reipaan pitkä  8)

Hyvin suunniteltu on vasta puoliksi pilalla
 

Pähkäilijä

Active member
varaajaa mallailin käyttöön, toimisko tuollainen mitenkään ja mitä ehdotuksia 1600 litran varaajaan lisää jos ja kun sen laittaa sarjaan isomman 3000 litraisen kanssa jossa yks käyttövesikierukka?

Tarkoitus ajaa tuohon aurinko & ilmalämmitys ja varaajan alapää saada mahdollisimman nopeasti "puulla täyteenlatauksenkin" kerrostumaan viileäksi jolloin pienikin auringoenergia saadaan talteen.

onkos kellään taitoa tekniseen piirtämiseen? YV:llä vinkkiä niin vois tilata varaajankin  ;)

edit

ilmankeräimen nestejäähdytyksen putkimateriaaliksi taitas käydä myös alumiininen japp putki, sitä sais taivuteltuakin sopiville kurveille ja johtavuus hyvä. Liitoskohtiin kumiputkea päälle ja lemmarit.

toru-juri varaaja.png
 

Pähkäilijä

Active member
Projekti nytkähti 2 metriä eteenpäin toissapäivänä kun kerrankin oli auringonpaistetta tarjolla. Sottasin seinää yhden spray pullollisen verran ja parikyt minuuttia myöhemmin katoin IR mittarilla niin oli maalattu pinta 30c paikkeilla ja sitten sottasin toisenkin pullollisen. Illalla viritin tilapäisesti kasvihuonemuovin päälle odottamaan keväisempiä aikoja. Tänään aamulla olinkin kotosalla ja aurinkoa oli jälleen tarjolla, parhaimmillaan puhallus nousi 20c, seinän takana oleva huone on vielä lämmittämätätöntä tilaa ja neliön verran oli eristämätöntäkin mutta nyt sekin on tilkitty.

Seinälle on tarkoitus keväämmällä pyörittää DN12 RST putkea

http://www.ebay.de/itm/Edelstahl-Wellrohr-DN8-DN12-DN16-DN20-DN25-DN32-DN40-DN50-/180793470994?pt=Solaranlagen&var=&hash=item2a18217012

pumppu pitäs koeponnistaa jossain vaiheessa niin näkis miten paljon se tarviaa virtaa ja sitten hankkia paneeli. Pumppu jo on
http://www.motonet.fi/fi/tuote/386750/Kiertovesipumppu-12V-o19mm

Mites tarviiko paneeli mitään regulaattoria väliin jos sillä pyöritetään vesipumppua ja/tai 12v puhaltimia?

EDIT 13.2 oli näköjään väärän paikkakunnan data taustakuvana ja se on vaihdettu. 15.2 pääsi jälleen nauttimaan aamupäivän aikana auringon lämmöstä ja huomasin ainakin puolentusinaa puuta joiden latvat ylettivät auringon eteen tähän aikaan vuodesta, tarttee tehdä niistä polttopuita.

Lämpömittari laitettu joka jättää näkyville maksimiarvon
13.3 41c

WP_20150211_002.jpg


WP_20150212_002.jpg


15_2_15.png.jpg


15_2_13.png.jpg
 

Pähkäilijä

Active member
Vähän päivitystä,

2016        auringon kulman asteet
1.1  1120 5.5 - 1140 5.9 astetta melkein osuu jo savupiippuun
5.1  1220 6.5 astetta, koht lähtee savupiipusta kuurat
15.1  1200 7.9 astetta, kolmannes yläreunasta auringossa
29.1  1200 11  astetta, 19c ilman puhallinta, puhallin päällä tippu jäähtyi pari astetta, ulkona -2c ~180w/m2
16.2  1200 16  astetta, 32c ja ulkona -5c, 270w/m2, aurinkokennopuhallin laitettu ja se on lähempänä aurinkolämmitintä

eli 16.2 saatiin ensimmäiset lämmöt seinästä. Pikkupaneeli riittää puhaltimelle mutta jossain vaiheessa tarttee hankkia suurempi seinän nestekierron pumppua varten. Kakkosvaraajan suhteen ei ole vieläkään mitään valmista, pari tarjousta laitoin viime talvena muttei löytynyt firmaa joka tekis varaajaa latausputkella. Näillä näkymin taidan kallistua ihan kahden kierukan varaajaan, tuolla näyttäs olevan ihan kohtuuhintaisia http://www.hemeltron.fi/mi

paneeli
http://www.motonet.fi/fi/tuote/383310/Aurinkopaneeli-15W

ja puhallin

http://www.coolermaster.com/cooling/case-fan/megaflow-200-red-led-silent-fan/

sitten kun on ohutta yläpilveä niin puhallin lähtee jo pyörimään tähän aikaan vuodesta vaikka seinältä ei lämpöä tulisikaan joten osa kennosta tarvinnee peittää. Tänäänkin ledivalot loistaa mutta puhaliin ei sentäs pyöri lumisateessa  ???



 

Pähkäilijä

Active member
Projekti on "vähän" ollu unohduksissa mutta kait tässä taas tarttee tehdä jotain. Kasvihuonemuovi kesti koko elinkaaren ajan, se elinkaari tuli sitte täyteen viime yön ja tän päivän puuskittaisissa tuulissa...  Mitäköhän tohon ettis tilalle - semmosta paksumpaa muovia jossa on kudottu lankaverkko sisällä? Se on tosin huonosti läpinäkyvää.

WP_20160930_002.jpg
 

VesA

New member
Pähkäilijä sanoi:
Projekti on "vähän" ollu unohduksissa mutta kait tässä taas tarttee tehdä jotain. Kasvihuonemuovi kesti koko elinkaaren ajan, se elinkaari tuli sitte täyteen viime yön ja tän päivän puuskittaisissa tuulissa...  Mitäköhän tohon ettis tilalle - semmosta paksumpaa muovia jossa on kudottu lankaverkko sisällä? Se on tosin huonosti läpinäkyvää.

Joskus kokeilin sellaista lankaverkolla varustettua muovia, olikohan sen nimi siihen aikaan eurapeite. Kyllä siinä se verkko kesti, mutta muovi on ehkä jopa nopeammin happanevaa kuin tavallinen.
 
Ylös