Halkojen /polttopuiden tekoa

avensi

Active member
Moi ,olen halkonu vuosia halkomakoneella 6t 230v ja laittanu ibc kontteihin valmista klapia, koska kestää mönkijällä siirtelyä kallion päällä .
Nyt säiliöt loppu ja uutta ideaan haetaan halkojen varastointiin ?
 

Mekaniker

Member
IBC kontin kehikko on aika hyvä polttopuiden kuivatus/ säilytys-varasto, säiliöstä saa katoksen jos se sahaa nurkasta nurkkaan
DonnDIY näyttää videoillaan mallia
Pari puumyyjää täälläpäin lyö kaksi kärpästä yhdellä iskulla:
Ostavat rekallisen "puhtaita" IBC-kontteja ja myyvät säiliön vesi-säiliöksi, heille jää metallikehikko ja loppukustannus on 0€?
Nykyhetki taitaa olla karumpi, kun on kuljetus-säiliöistä pulaa maailmassa
 

avensi

Active member
Täällä tehään polttopuita aina auringon tuottamalla virralla ja akkusahalla kesäsin.
Pilvisellä säällä huilataan .
Nyt on ibc kontit loppu mutta jos hakis 60-80l halkosäkkejä joka voi sitten valmiina tuoda sisälle saunan ja takan viereen .
Säkit maksaa non 0,50e kpl
 

ErkkiXC

Valakkarintalakkari
IBC kontin kehikko on aika hyvä polttopuiden kuivatus/ säilytys-varasto, säiliöstä saa katoksen jos se sahaa nurkasta nurkkaan
DonnDIY näyttää videoillaan mallia
Pari puumyyjää täälläpäin lyö kaksi kärpästä yhdellä iskulla:
Ostavat rekallisen "puhtaita" IBC-kontteja ja myyvät säiliön vesi-säiliöksi, heille jää metallikehikko ja loppukustannus on 0€?
Nykyhetki taitaa olla karumpi, kun on kuljetus-säiliöistä pulaa maailmassa
Saattaapi nuo vesisäiliön (huom. oikeinkirjoitus:ROFLMAO:) ostajat hiukan olla käärmeissään, kun ei se muovinen ibc-kontin säiliö ilman sitä metallikehikkoa kestä ryhdissään laittaa lähellekkään täyteen esim sadevettä. Ai mistäkö tiedän, tuli meinaan viime kesänä kokeiltua ja tulevaksi kesäksi palautuu tuo kehikko talaisin siihen säiliön ympärille.
Kyllä minä tekisin ihan rehellisen halkopinon vaikka kuormalavat alle ja päätyihin pystytukia päätyyn ja vino reivoja yms ja peltiä tai vastaavaa päälle sateen suojaksi.
 

Puuha

Well-known member
Nuo IBC kontit on kyllä ihan perseestä ihan kaikkinensa, enkä ymmärrä miksi niitä jokku kehuu. Vielä surkeampia kuin säkit. Yhtään ainoaa häkkiä ei tehdä jollei ole ostaja valmis maksamaan extraa niiden käsittelystä. Ei edes mahdu paljoa puuta, vie älyttömän tilan ja työlästä onkia puita ja itse polttopuun määrä on olematon. Se on paras kun pinoaa suoraan liiteriin tai katokseen mistä sitten tarpeen mukaan hakee, samalla pääsee vähimmällä.

Ne pikkuset 40-80l verkkosäkit on myös ihan saatanasta ellei saa heittää koko säkkiä kerralla pesään puineen päivineen. Yksi vuosi oli sellainen fetissi eräällä että niitä pitää saada, ei ollut kuin sen vuoden. Jossain retkelle voi muutama säkki vuodessa olla poikaa tai sitten myyntiin pieneen tarpeeseen, mutta jokapäiväisessä käytössä ne ei ole kovin toimivia eikä käytännöllisiä.

Kuivia rankoja jos tekee niin kestokasseihin on jotku tuuskanneet. Se voisi vielä menetellä kun ei tarvitse niin monesti edes takaisin lappaa. Senku kassi kerrallaan vie liiteriin kun valmiiksi saa ja hakee sitten liiteristä kassi kerrallaan tarpeen vaatiessa. Siinä vain se ettei kestokasseissa voi juuri kuivattaa vaan pitää olla oikeasti kuivaa puuta jo valmiina. Ikean isot siniset kassit ovat ainakin oivia puukasseina joten niitä lähtisin kyllä hyödyntämään.

Näin niinkö kokemuksesta kun 50-150m3 kiintoa vuodessa tulee niitä puita tehtyä.
 
Viimeksi muokattu:

denzil dexter

Well-known member
Verkkosäkkejä ei kyllä voi suositella, ellei myy puita muille ja ole säkityskehikkoa. Täyttövaiheessa jokainen tikku tarttuu jokaiseen verkonreikään ja repii säkkiä. Sama homma silloin, kun yrittää ottaa puita pois säkistä. Joskus askartelin niiden kanssa yhden talven ja meni hyvin nopeasti siihen, että turosin muutaman klapin pois säkistä ja sitten loput säkkeineen uuniin.
 
Kyllä täälläkin oon ihmetelly tuota kaikenmualiman säkkien ja kehikkojen kanssa puljaamista. Kustannuksia ja helvetin vaivalloista onkia jostain säkinpohjalta viimesiä klapeja.

Itellä katoksessa 10 pino/m2 tila missä korotettu harvalautapohja (n 50cm maasta). Tuuletus toimii liiterin alla, läpite, harjapellin alta ja venttileistä. Aurinko paistaa liiteeriin melko koko päivän. Nytkin siellä on "arinalla" kuivumassa 2vko sitten kaadettu koivu ovet levällään.

Seuraavat 3-4 vuoden puut on sitten rukkilavojen päällä pihalla parissa paikassa johon aurinko paistaa ja vanhat kattopellit päällä.

Kaikkeen on kulunu rahhaa ehkä 0€. Rukkilavoja saa ilmatteeks mistä vaan melkein ja kattopeltejäkin kun ossaa ehtiä.

En oo ite parempaa keksiny enkä kuullu.

Ymmärrän toki jos puuta kuluu yli 10-20m2 vuodessa vaikka kattilassa ym niin sit ois keksittävä muuta. Esim appiukko tekee raktorin klapikoneella suoraan peräkärreihin aina sen 10heittomottia ja ajjaa ne aurinkoon siinä kuivumaan. Sit ajjaa talon nurkalle ja ottaa suoraan ne sieltä.
 

denzil dexter

Well-known member
Aika samanlaiseen ratkaisuun on evoluutio ajanut täälläkin: Avokatos pulpettikatolla ja harvalattia 50 cm maasta. Pinon alla on siis oltava täysin vapaa virtaus - puita on turha latoa maata vasten tai jonkun ranteenvahvuisen rangan päälle.
Katos aukeaa etelään päin, sivuseinillä hyvin harva laudoitus, mutta takaseinä auki. Vesimärät puut alkavat näillä keleillä halkeilla päistään alle viikossa ja ovat rutikuivia huomattavasti ennen lämmityskauden alkua.
Ranka- kuitupuu tms kuorma tulee katoksen eteen joko tilattuna, tai itse kerättynä. Rangat sahaan sähkösahalla niin, että ne valuvat kaltevalle pöydälle. Tuolta pöydältä rivi siirtyy halkomakoneelle (vauhtipyörällinen pikakone, n 1-2 s syklillä). Halkomakone itse työntää valmiit klapit liiterin lattialle. Ne sitten laitan pinoihin, tai jos on kiire, annan kasan olla siinä mihin kone sen työntää.
 
Kyllä sitä ohtaa raavitutti tässä männävuonna kun lokakuussa pistäydyin tuttavan luona. Oli äkänny et liiterissä olevat polttopuut ei riitä alkuunsakkaan koko lämmityskaudelle.

Vilkasin liiteriin niin siellä maassa loju muutama heittomotti sekametelisoppapuuta.

Oli sit pihasta pari koivua kaatanu hätäpäissään. Niitä sit pienellä klapikoneella siinä lumisohjossa pienenteli ja nakkeli sinne vesisohjoon.

Tuli siinä sitä touhua katellessa mieleen et voihan sen toki noinkin tehä..:D
 
Ylös