Höyrykone 1-3KW

Savonius

Active member
Näinä pilvisinä, sumuisina, sateisina päivinä alan aina enemmän kaipaamaan höyrykonetta. Olisihan se helppo tapa pyörittää laturia.
Onko kellään kokemusta tai tietoa valmistajista tai hinnoista. Niin tai harrastajista suomessa.
 

Puuha

Active member
muistikuva on sellainen että denzil on perehtynyt näihin jonkinverran. toki itseltä löytyy myös mikko ivalon teos höyryveturit ja niiden huolto joka on aika pätevä opus jos mielii itse tehdä höyrykoneen.
 

denzil dexter

Active member
Uusia tuossa kokoluokassa taitaa tehdä vain Tinytech Intiassa ja ruotsalainen harrastaja Breding http://breding.nu/

Bredingin koneet ovat kalliita, ulkonäöltään hienoja harrastajakoneita ja Tinytechin koneet taas halpoja työhevosia, siis sellaisia, jotka tekevät töitä jossain pannuhuoneessa tai tehtaassa. Tinytechin laitteessa pitää huomioida, että hinta on vapaasti Ahmedabadissa. Merirahti maksaa pari sataa, merirahdin nosto Suomessa auton lavalle maksaa 300! ja päälle tulevat alvit ja tullit.

Höyrymoottorin lisäksi tarvitaan tietysti kattila ja sen rakentaminen on aika tiukasti laissa säädeltyä. Minulla on aiheeseen liittyvät ohjelmistot, kirjallisuus (SFS-käsikirja 43-1, Vesiputkikattilat, materiaalit, suunnittelu, valmistus ja tarkistus sekä aika paljon muita) jos jostain kumman syystä haluaisin oikeasti leimat papereihin.

Lappeenrannan tkk:ssa opetetaan puukattiloiden suunnittelua, joten jos onnistutte sieltä hankkimaan harjoitustyön, sitä voisi käyttää lähtökohtana. Itse olisin jopa valmis maksamaan jonkin verran hyvin tehdystä harjoituksesta, jos jollakin on suhteita sinne. Ilmoitelkaa, jos tiedätte rahapulasta kärsiviä teekkareita sieltä.

Käytännössä kun liikutaan 10 bar painetasolla ei pienillä vesiputkistoilla voi kovin pahasti kämmätä, jos varoventtiilit toimivat, kuivakäyttö ei ole mahdollista ja jos käyttää laitetta jossain vähän sivummalla. Lisäksi kannattaa muistaa, että hanavedellä käytettäessä muodostuu kattilaan kattilakiveä ja mönjää, joka pitää aika-ajoin poistaa. Jos putkisto tukkiutuu kovin pahasti, estyy lämmönsiirto ja putki kuumenee. Kuumentuneen putken lujuus alentuu merkittävästi joten sitä ei kannata päästää tapahtumaan.
 

Savonius

Active member
Googlailin aiheeseen liittyviä sivustoja. Saivat kuulostamaan mahdottomalta.
Jäi kuitenkin kaivertamaan mielen syvyyksiin syksyllä katsomani reportaasi saksalaisesta höyryvenetapahtumasta. Satoja 5m-7m pituisia höyryveneitä joissa oli tavallisen nelipyttyisen auton koneen kokoinen  höyryvoimanlähde puolentoista metrin piipulla ja klapilämmityksellä. Helposti näyttivät kulkevan kuutta solmua pidemmät reippaasti enemmänkin. runsaat puolitoista metriä leveään veneeseen näytti mahtuvan höyrykoneen lisäksi neljä - kuusi matkustajaa.
Pitääköhän tässä lähteä veneenostoon saksaan (tai veturin ostoon venäjälle).
 

tengu

Member
HeTi sanoi:
Miten olisi puukaasu.

Suomessa on jonkilaisia perinteitä aina sota ajoista lähtien. Jonkinlainen renesanssi tuntuu olevan menossa kun on taas alettu bioenergiasta puhumaan.

http://www.ekomobiili.fi/Tekstit/piirustukset_saatavilla.htm

En tiedä kuinka pienessä mittakaavassa noita voi tehdä, autonmoottori taitaa olla turhan iso projekti.
Maailmalta löytyy joka kokoluokkaan ammattimaisiakin puukaasuttimia, siis jos raha ei ole ongelma. Esim: http://www.leafgenerator.com/

Löytyy teeseitse ohjeita myös vaikka millä mitalla. Esim: http://www.mdpub.com/gasifier/index.html
 

denzil dexter

Active member
Puukaasulla toimii melkein mikä tahansa hidaskäyntinen polttomoottori. Briggs&Stratton saattaisi olla hyvä kokeilukohde jos innostusta riittää. Tervamaiset epäpuhtaudet aiheuttavat todennäköisesti ongelmia pidempiaikaisessa käytössä joten jotain kaasun puhdistamiseksi pitäisi keksiä.
Helpointa olisi tislata kesällä etanolia, koska polttomoottori käy lähes suoraan sillä ja koska kesällä aurinkoa on tarjolla ylenmäärin. Ehkä juuri sen vuoksi se on kiellettyä.
Puukaasun vaihtoehtona voisi toimia pienessä aggregaatissa myös biokaasu (sen tekeminen on jopa laillista). Jos oma p:n tuotto ei riitä moottorille, niin rikkaruohoa, piennarten niittojätettä ym biomassaa saa käytännössä ilmaiseksi. Myös hevosenlanta on käytännössä ongelmajätettä joka nykymääräysten mukaan pitäisi viedä kaatopaikalle "käsiteltäväksi". Sitä saa siis monin paikoin ilmaiseksi jos ei hakureissuistaan kovin suurta meteliä pidä.
 

Puuha

Active member
tuli vain tuossa mieleen että onko tuollaisen höyrykoneen tai vaikka pienmoottorin säätö kulutuksen mukaan mahdollista. ajatuksena siis se että jos akusto alkaa olemaan jo täynnä tai kulutus on pienempää jolloin tehoa laskettasiin vastaamaan kulutusta?
 

Savonius

Active member
denzil dexter sanoi:
Meinaat, että kehitys on taantunut niin paljon 1800-luvusta, että enää ei onnistu? :)
Kyllä se onnistuu 2000 luvullakin. Pitänee löytää turvallisin, halvin, ja eniten luovuutta vaativa ratkaisu.
Tuossa runsaan kymmenen kilometrin päässä asuu kaveri joka teki jenkki pikappiin puukaasujärjestelmän kahdeksankymmenluvulla. On käynyt sillä Turussa töissä päivittäin. Ainakin viime vuonna olin näkeväni auton liikenteessä. Sitä oli vaikea havaita liikenteessä sillä toteutus oli uskomattoman tyylikäs.
Puukaasu ei olisi huono vaihtoehto tilapäistuotantoon.
Tuo puukaasutin on kiehtova laite. Siinä hiilidioksidi muuttuu polttoaineeksi.
 

denzil dexter

Active member
Puuha sanoi:
tuli vain tuossa mieleen että onko tuollaisen höyrykoneen tai vaikka pienmoottorin säätö kulutuksen mukaan mahdollista. ajatuksena siis se että jos akusto alkaa olemaan jo täynnä tai kulutus on pienempää jolloin tehoa laskettasiin vastaamaan kulutusta?
Vähän riippuu, kuinka nopeasti haluat tehoa vaihdella. Höyrykoneen pyörimisnopeutta ja tehoa voi säätää joko automaattisella tai manuaalisella, höyrynpainetta/virtausnopeutta säätävällä venttiilillä (governor).
Kattilan säätö on vähän hitaampaa. Säätökapasiteettia saa tilavuutta kasvattamalla ja pidemmällä tähtäimellä ohjaamalla palokaasuja höyryputkiston ohi, tai ottamalla putkistosta lämpöä vesivaraajaan tai huoneilmaan.

Minulla ajatuksena on juuri tuo lämmön tuottaminen vesivaraajaan, josta toiminnosta otetaan höyryä sen verran kuin sähköntuottoon tarvitsee. Tavoitteenakaan ei siis ole sähkön tekeminen parhaalla mahdollisella hyötysuhteella, vaan lämmön tuottaminen puulla, kuten tähänkin asti + sähköä luokkaa 10% lämpötehosta tarvittaessa.

Aurinkovoimala mölisee vieläkin sillä teholla, että sähköntarve rajoittuu käytännössä ajalle marras-helmikuu, jolloin pitää puuta polttaa muutenkin enemmän kuin riittävästi.
 

Savonius

Active member
Tässä unelmien peli 1800 luvun puolivälin tienoilta. Noin 4 hevosvoimaa. Kuvasin televisioruudulta pysäytyskuvasta. Oli toimiva peli. Valmistajan nimikin kyljessä mutta tuskin kannattaa enää soittaa.  :) 

Liitetiedostot

Puuha

Active member
höyrykoneen teko on aika yksinkertainen ja onnistuu kovin alkeellisilla vehkeillä nykyajan materiaaleilla. se ei ole suurikaan ongelma. suurempana pitäisin tuon kattilan tekemistä ja paloprosessin ohjaamista niin ettei paine tai lämpö nouse liian korkeaksi. tosin tästä seuraa se että höyryä ei voi enää tulistaa jolloin saavutettaisiin muistaakseni n. 10% tehonlisäys.

tästä ei ole kauon kun näin käytännössä muovista tehdyn höyrykoneen jonka materiaalina oli pääosin polyamidi ja paineena käytettiin 5 baaria ja tulistamatonta höyryä. kattilan tilavuus oli pikkuisen vajaat 10 litraa ja veden syöttö kattilaan automaattisesti höyryn paineella avonaisesta astiasta.

tuo oli tehty porakoneella, taltalla sekä muilla yleisillä työkaluilla mitä yleisesti lähes jokaiselta löytyy.

suurimmat ongelmat tuossa oli ollut se että polttoprosessi olisi sopiva moottorin höyrynkulutukseen nähden sillä ylipaine venttiili oli aluksi huutanut lähes tulkoon koko ajan jolloin energiaa hukkui aika suuria määriä.
 

avensi

Member
Mitenkä sais edullisesti tehtyä putken sulatus höyry laitteen ?
Mitä laitteita vaatisi ? Saisko yksinkertaisesti ostamalla mehumaija, jossa hiehuu vesi ja höyry tulis putkea pitkin ?
 

kotte

Active member
ave sanoi:
Mitenkä sais edullisesti tehtyä putken sulatus höyry laitteen ?
Mitä laitteita vaatisi ? Saisko yksinkertaisesti ostamalla mehumaija, jossa hiehuu vesi ja höyry tulis putkea pitkin ?
Ei höyrypuhdistin kelpaisi? Siinä on valmiina kaikki tarvittava turvalaitteista alkaen. Korkeintaan voisi hommata avuksi silastic-putkea, jonka voi uittaa höyrypistolin suuttimen ympärille, kiristää paikalleen letkunkiristimellä ja työntää sopivalta pituudelta sulatettavan putken sisäpuolelle.

Tyypillisestä vehkeestä saa nopeasti suuren ylimäärän höyryä, sillä vehjehän sisältää höyrykattilan, jonka kuuma vesi tuottaa nopeasti lisää höyryä jäähtyessään sähkövastuksen rinnalla.
 
Ylös