Fronius Symo 6kw ja paneelien jakaminen per MPPT

markok

New member
Terve,

Olen asentamassa 12 kpl 400W paneeleja (Suntech STP400S-C54, half-cell, mono) katolle. Invertterinä Froniuksen 6kW kahdella träkkerillä. Katolle on vedetty varmuuden vuoksi ja tulevaisuuden laajennettavuuden takia tuplakaapelit - eli nyt on helpohko kytkeä katolle vaikka kaksi erillistä kenttää.

Paneelien sijainti katolla saa varjoa puista seuraavasti (X varjossa, O ei):

X X O O O O
X X O O O O

Varjo tulee iltapäivällä ja liikkuu hieman oikealle. Ajattelin jakaa paneeliston keskeltä kahteen 3 x 2 ryhmään, jolloin kytkettäväksi tulisi kaksi kuuden paneelin sarjaa. Laskin Froniuksen Solar Configuratorilla vaihtoehdot ja jännitevälit laskurista olivat

- kaikki sarjassa yhdessä träkkerissä (1x12): 491 V - 374 V - 313 V (-10C/+25C/+70C), virta 13.73 A
- kaksi 6 paneelin sarjaa rinnankytkettynä (yhteen) träkkeriin: 246 V - 187 V - 157 V, virta 27.46 A
- kaksi 6 paneelin sarjaa kahdessa träkkerissä: 246 V - 187 V - 157 V, virta 13.73A

Froniuksen 6kw Symossa speksit on siis

- DC-tulojännitealue: 150 - 1000 V
- Syöttöjännite (Udc start): 200 V
- Nimellinen tulojännite: 595 V
- MPP-jännitealue: 195 - 800 V
- Käytettävä MPP-jännitealue: 150 - 800 V

Tuo 6 paneelin sarjan jännite (187V ja varmasti hetkittäin alhaisempikin lämpöjen noustessa) onkin sitten alle syöttöjännitteen, alle MPP-jännitealueen, mutta on ns. "käytettävän" MPP-jännitealueen sisällä. Eli ei varmaankaan ihan optimaalinen.

Pelkään tietenkin sitä, että invertteri toimii huonosti ja alkaa pätkimään. Tuo Froniuksen laskuri kuitenkin antaa tällaisen vaihtoehdon vaikka arvot ovatkin alle invertterin varsinaisten speksien. 5:lle paneelille laskuri ei enää antanut vaihtoehtoja. Ei tahdo oikein löytyä Froniukselta kanavaa, josta tätä asiaa kysyä niin sattuisiko täällä olemaan joku Froniusten kanssa enemmän puuhastellut?

Kiitos!
 

Savonius

Well-known member
Tuon paneelin kuormittamaton jännite on n. 37,3, Kuormittamaton jännite on se joka määrää invertterin käynnistymisen. Kuuden paneelin kuormittamaton jännite on noin 223,8V. (222,24V) Siihen ei kovin paljon valoa tarvita. Käynnistyttyään invertteri ei sammu 200V:n kohdalla vaan sille on oma proseduurinsa.

Jossain prosuissa tuo kuormittamaton näkyy olevan 37,04V
 
Viimeksi muokattu:

markok

New member
Tuon paneelin kuormittamaton jännite on n. 37,3, Kuormittamaton jännite on se joka määrää invertterin käynnistymisen. Kuuden paneelin kuormittamaton jännite on noin 223,8V. (222,24V) Siihen ei kovin paljon valoa tarvita. Käynnistyttyään invertteri ei sammu 200V:n kohdalla vaan sille on oma proseduurinsa.

Jossain prosuissa tuo kuormittamaton näkyy olevan 37,04V
Juu 37.04V näyttää seisovan tuossa omassa lappusessani.

Mites tuo kuormitettu jännite - Symossa tuo DC-jännitelua alkaa tuosta 150 voltista niin liittyykö se tuohon sammumiseen enemmänkin? Ehkä sammumisen "algoritmi" ei ole välttämättä mitenkään suoraviivainen, mutta onko siinä jotain logiikkaa niin, että jos kentän jännite putoaa tuon alle liiaksi / liian pitkään, laite lopettelee hommat?

Jos näin olisi niin tuo +70C 157 V on jo niin lähellä, että olosuhdevaihtelut huomioiden aika rajoilla ehkä mennään.

Tiedän, että mitään lupauksia tai vastauksia kukaan ei voi antaa, että näin kytkettynä homma varmasti toimii. Ehkä enemmänkin haen sitä, että jos joku heti pystyy sanomaan, että Symon tapauksessa tällaista ei kannata edes koittaa niin se olisi hyödyllistä. Jos rajoilla ollaan niin oikeastihan toimivuuden tietää vain testaamalla, koska olosuhteet vaihtelevat. Lisäksi en usko, että nuo jänniterajat inverttereissäkään välttämättä ovat kiveen kirjoitettuja vaan niissä on aina hieman puskuria ja valmistajakohtaista vaihtelua.
 

dbwarrior

New member
Onko Froniuksen MPPT algorytmistä tarkempaa tietoa ?
Minulle tuli half-cuttien kanssa "yllärinä" että Solax BOOST sarjassa ei ole kyvykkyyttä Global tyypisen trackkäykseen joten tietty varjostus tilanne ei päätynytkään optimi toimintapisteeseen.
 

markok

New member
Jottei ketju jää tänne roikkumaan, vastailen itselleni kun sain yhteyden Froniuksen tekniseen tukeen.

Ihmettelin, mitä "MPP-jännitealue" (195V ->) ja "Käytettävä MPP-jännitealue" (150V ->) tarkoittavat. Tarkoittavat yksinkertaisesti sitä, että 150V on minimijännite per MPPT millä homma toimii. Käytettävä MPP-jännitealue tarkoittaa vain sitä, että se on maksimivirralla laskettuna alin jännite, jolla invertterin maksimiteho saavutetaan (195V * 16A * 2 [trackeria] = 6240W * 0,96 efficiency =~ 6kW).

Sanoivat tuesta, että 6 paneelia pitäisi toimia - 5 enää ei. Laiskana en jaksanut lähteä testailemaan ja kytkin kaikki 12 sarjaan. Ja joo, aurinko laahaa jo hieman matalammalla ja varjot kyllä tappaa tuoton aika tehokkaasti myöhemmin iltapäivällä.
 

Savonius

Well-known member
Tuo ylläoleva tarkoittaa siis sitä että kun paneeleilta tuleva jännite laskee 150V:tiin niin Fonius ei enää pysty siitä muuntamaan vattiakaan vaihtovirtaa verkkoon päin.
 

Untamo

New member
Lainataan tätä ketjua...
Voiko vuoden vanhojen paneelien jatkoksi laittaa uusia samanlaisia paneeleita sarjaan? vai onko järkevämpää vetää uudet piuhat ja laittaa ne omalle kanavalle?
 
Ylös