Etä-sääaseman sähkönkulutus

weatherc

New member
Ollut nyt pari kesää etäsääasema pystyssä "keskellä ei mitään" joka toimii aurikopaneelien voimalla.  Eli lyhyesti:

Sääasemana toimii Davis VP2 jossa dataloggeri. Siihen mahtuu x päiviä dataa riippuen miten usein se tallentaa datat (esmex 1 minuutin tallennusväli = 1.5 vrk). Loggerissa on myös paristot jotka kestävät kuukauden verran.

Tietokoneena toimi RasPi (oli ennen Cubietruck) joka hoitaa säädatan keruun lisäksi myös muita toimintoja kuten relettä ja paneelisäätimen datan keruuta sun muuta. Siinä on sisäänrakennettu wifi.

Lisäksi on Blitzortung salamapaikannin sekä Dovado Tiny reititin 3G mokkulalla. Tuo Tiny on osoittautunut aika pihiksi sekä siinä on myös connection-tracker joka hakee netti-yhteyden uudestaan jos se katoaa.

Kamerana toimii RasPi jossa kameramoduuli. Tämä on A-version RasPi jossa säädöt vedetty aivan minimiin.

Säätimen ilmoittama kulutus on tällä hetkellä 0.4 A @ 12V eli 9.6 Ah/vrk. Tarkkoja laitekohtaisia lukuja ei ole mutta RasPi:t ottavat suunnilleen 1 watin verran per palikka ja siten kolmisen wattia jää salamapalikalle sekä reitittimelle.
Viime kesänä oli kulutus 18 Ah/vrk. Suurin syy pudotukseen on IP-kameran joutaminen verkonpainoksi ja RasPi-kameran laittaminen tilalle. IP-kamera oli näin jälkikäteen ajatellen varsinainen syöppö ;D.

Tuota kulutusta olen koittanut saada alas lähinnä talvea ajatellen koska näin kesällähän sitä virtaa on vaikka huru ja paljon. Talveksi kehiin tulee myös valo-anturi joka pätkii virrat poikki (poislukien dataloggerilta) kun tulee pimeää ja takaisin päälle kun tulee valoisaa. Keskitalveksi (joulu-tammikuu) pitää vielä hienosäätää joku idea jossa datat haetaan loggerilta talteen ja upataan nettiin tuoreen kamerakuvan kera jonka jälkeen härpäkkeet sammutetaan. Sellainen idea käynyt mielessä että jos keksis erittäin pihin viikko-ajastimen jostain vois hakea datat loggerilta vaikkapa joka toinen päivä jos laittaa sen tallennusväliksi 5 minuuttia.
 

karbas

New member
Itsellä on lämpötiladataa ja kuvadataa keräämässä seuraavanlainen kokoonpano:
- TP-link wr703n openwrt-softalla
- USB-hubi
- USB-muisti
- Joku USB-kamera (lähettelee määräajoin stillkuvan)
- 3G mokkula USB (huawei)
- USB-1wire -adapteri
- pari 1-wire anturia

Joskus mittailin yleismittarilla ja tuo kulutus maksimissaan oli 0,3A 12V:lla. Tuo TP-link valikoitui raspin tilalle sen takia, että nuo raspit syö sähköä. Raspista on nykyisin olemassa Raspberry Pi Zero, joka on aika pihi virran suhteen.

 

weatherc

New member
Pientä pohdintoa tulevan talven varalle.

2 x Raspi (sääasema + kamera) sekä Dovadon reititin haukkaa noin 300 mA @ 12V. Tämän lisäksi on salamapaikannin jonka sammutan talveksi joka vie noin 200 mA. Lukemat hitusen epätarkkoja koska ovat Victronin datasta jossa desimaalien määrä on hitusen vähäinen.

Kameran ja sääaseman voisi tietty yhdistää samaan RasPi:hin jos löytäisi riittävän pitkän "kaapelin" kameralle sekä saisi kyhättyä sää-tiiviin ikkunallisen kotelon sille. Mutta RasPi:n kulutus (A+ malli 35 mA, wifillä 70 mA) ei sinänsä ole se suurin ongelma tässä.

Viime talvena mulla oli valo-anturi joka laittoi virrat päälle aamulla ja sammutti virrat illalla. Tämä toimi sinänsä ihan hienosti, talvella se antaisi noin 6 tunnin päälläoloajan. Aika mitä talvella tarvitaan on että puretaan sääaseman dataloggeri (saa laskea noin tunnin tähän koska SD-kortti + SQLite-yhdistelmä on hidasta puuhaa), sekä lähetetään data websivujen palvelimelle. Toisin sanoen päälläoloaikaa tarvittais ehkä 1.5h (reitittimen voisi kytkeä päälle 1h kohdalla). Tämä voisi tietenkin tehdä niin että kun hommat pulkassa niin annetaan "sudo halt" komento. Mutta ei sekään täysin katkaise viiran syöntiä, ja se vaatii virran katkaisun valoanturin avulla jotta syteemin saa takaisin päälle, eli on aika ei-joustava.

Törmäsin SleepyPi-palikkaan sekä myös sen edullisempaan klooniin WittyPI:hen jolla saisi sekä RTC-kellon settä pystyisi ajastamaan RasPin päälläoloa. Tuota voisi kokeilla että olisko siitä mihinkään, tyyliin päällä 2h/vrk. WittyPi:n omakulutus on heitin sivujen mukaan 1 mA luokkaa.
Laskennallisesti tuolla voisi päästä johonkin 0.3 Ah vuorokausikulutukseen ja silti saada datat talteen sekä päivittäisen tuoreen kuvan.

Periaatteessa tuolla WittyPi:llä voisi ajastaa vaikka timelapsen keruun tyyliin 1 kuva kerran tunnissa ja RasPi nukkuisi loput 55 minuuttia tunnista....Hmmm...
 

weatherc

New member
Ensimmäinen uusi vuosi jossa asemalla virtaa, tähän asti virta on aina loppunut marras/joulukuussa. :)

Joulukuun tuotto 2 x 135w paneelilla 530 wattia ja kulutus 310 wattia.

Mutu on että virran riittämiseen on vaikuttanut useampikin tekijä,
- siirsin aseman korkeammalle, nytten aurinko pääsi puiden latvojen yläpuolelle Joulunakin
- suht "aurinkoinen" syksy
- Victronin säädin (?)

Asema on täällä hetkellä päällä seuraavasti:
- Datan keruu klo 10-15, tarkoitusena saada säädin-data talteen valoisalta ajalta. Päälläolo-aikaa olen säädellyt syksyn mittaan WittyPi:stä pitäen sen noin puoli tuntia auringon noususta => puoli tuntia ennen auringon laskua
- Datan uppaus palvelimelle klo 10-12 (eli käynnistys + 2h)

2512.jpg
 
Ylös