Energiaomavaraisuus

korsteeni

Active member
aiemmin käsitelty https://ilmaisenergia.info/foorumi/...-omakotitalo-polttokennolla-unelmointia.2270/

aihe varmaan askarruttaa jokaista hieman vallitsevasta maailmantilanteesta johtuen

nyt kun uutta ydinvoimalaa ajetaan ylös, ja toisen rakentaminen kenties jäihin niin pakostakin tulee ajatus toiminnan keskittämisen vaikutuksista ja riskeistä
kriisitilanteessahan talvipakkasella yhteiskunta halvaannutetaan muutamalla pikku täsmäiskulla

kaikki keskitetty ei kuitenkaan tule edullisemmaksi useinkaan aina
kaukolämpö ja vesiosuuskunnat ovat käypä esimerkki, sähkön jakelukin aikamoista rahastusta

kun en ole asiantuntija, niin mikä on esteenä kunnalliselle pien-ydinvoimalalle? tai jopa yhden talouden tai asuin-alueen oma laitos.
eikö se toimi pienenä yksikkönä?
sellainen olisi omiaan täyttämään keskitalven pimeät ja tyynet vuorokaudet

teollisuus on sitten oma lukunsa ja tuo omat kiemuransa
 
Ydinparistoja on ollut vuosikymmeniä, mutta ovat liian kalliita ja ilmeisesti vaarallisia kotitalouskäyttöön. Niitä on käsittääkseni kehitetty sähkötuotantomielessä, mutta eikös noita voisi kehittää myös puhtaasti lämmöntuotantoon? Tuohon riittäisi varmaankin pienempi lämpötila ja turvallisuus voisi hoitua passiivisella jäähdytyksellä. Kun tuossa äsken luin aiheesta suomenkielisen Wikipedia-artikkelin, niin huomasin että perinteisten ydinparistojen rinnalle on kehitetty valosähköiseen kennoon pohjautuvia ydinparistoja sekä "betasähköisiä paristoja" - tiedä vaikka tuollaisilla hoituisi joskus rakennusten lämmitys ja sähkön tarpeen tyydyttäminen. Avainehto lienee riittävän turvallisten materiaalien löytäminen.
 

kotte

Well-known member
Laitokseen tarvitaan enemmän tai vähemmän korkeasti koulutettua vastuu- ja käyttöhenkilökuntaa, jotta voisi saada luvan. Myös rakentamisen vaatima luvitus vaatii sellaisen pinkan papereita ja niissä kuvattuja laskelmia ja testejä, että pientä ei kannata pystyttää. Isokin on siinä ja siinä nykyisin kannattavuuden puolesta. Saattaa olla, että joskus tulevaisuudessa hommaa tuotteistetaan, mutten laskisi mitään tuon varaan näillä näkymin. Matkalla voi tapahtua kaikenlaisia yllätyksiä.

Pienessä ja hajautetussa mittakaavassa tulisi paljon halvemmaksi vain investoida aurinkopaneeleihin, tuuliturbiineihin ja akkuihin, vaikkakin viimeksi mainittuihin uppoaa paljon rahaa. Oikein pahan päivän varalle pitäisi hommata puulla lämpiävä höyrykone (jollaisia muuten periaatteessa monien keskikokoisten kaupunkien kaukolämpövoimalat jo ovatkin).
 
Ylös