BIOKAASUSTA

R

risto.parikka

Jo vain pieniähän nämä jutskat ovat. Mullakaan ei vielä ole meininki tehdä ikuista valkiaa pannuun.
Kun nyt sais vaikka kerran viikossa jonkun watin talteen niin saatua on sekin.Kiva kokeilla ja leikkiä jos ja kun aikaa on.
Alkutekijöissään koko projekti, mutta toivossa on hyvä elää. Aurinko on nyt pää-projektina.
Tulee hässäkkä kevät/kesä kun on vielä leikkuukin edessä. Labrat ja hampaat on jo ok. Tulis vain puukotusaika äkkiä,
niin pääsis toipumaan.
 

Puuha

Well-known member
uudestaan taas vähän mielenkiinto herännyt biokaasuun ja sen tekemiseen. laitteiston teko on kuitenkin kohtuu helppoa sillä käytännössä tarvitaan kolme tynnyriä.

ensimmäinen tunnyri on reaktorina. tynnyri jaetaan kahteen osaan jättäen yläosasta  n. 10cm auki kauttaaltaan. lietteen lisäysputken pää upotetaan niin syvälle että tynnyrin pohjan ja putken pään väliin jää n.5cm toiselle puolen väliseinää. poistoputki sijoitetaan samanlailla senämän toiselle puolen jonka voi johtaa suoraan kasvimaalle tai muualle pihamaalle. tynnyrin päältä otetaan putkella kaasu toiseen tynnyriin joka on täynnä vettä. toinen tynnyri liitetään letkulla kolmanteen jolloin veden pinnan avulla voidaan seurata kaasun tuottoa ja kulutusta.

millaisilla polttimoilla voitaisiin kaasua oikein hyödyntää? polttomoottori käytössä olisi hiilidioksidi saatava pois kaasusta joka onnistuu kyllä vesipesurilla mutta miten lienee sitten tuon veden käsittely? se lienee jossainmäärin myrkyllistä suoraan maahan laskettavaksi ja tarvitsisi ilmeisesti jonkin sortin regenoinnin?

tosin lienee turhaa haaveilla edes moottorikäytöä sillä 1m3 lantaa tuottaa n. 0,25m3 kaasua, 1m3 normaali biokeittiöjätettä tuottaa n. 0,90m3 ja 1m3 vihreä nurmikkojätettä 1,2m3. kun yksi kuutio biokaasua on energia sisällöltään 3-7kwh riippuen mitä biomateriaalia on käytetty.

edit: tosin taas eteen tuli sellainen seikka ettei pelkällä biojätteellä kovin kummosiin pysty. viikossa jos tulee kiinteää biojätettä 15 litraa keskimäärin tekee se 1:1 suhteella lietteeksi tehtynä vuodessa 1,5 kuutiota josta kaasua saa sen n. 1m3 eli 3-7kwh. tynnyrit on ilmaisia, letkut ja putket maksaa pari kymppiä joten takaisinmaksu aika venyy useampaan kymmeneen vuoteen jos pelkällä kotitaloudessa syntyvällä biojätteellä tehdä kaasua.
 

eros

Member
Reaktoriin menevä kama kannattaa ajaa homogenisaattorin läpi. ts. silppuri, joka jauhaa kaman erittäin pieneksi. Tällöin reaktiot nopeutuu.
Tuommoinen 30m³ liene reaktorin minimikoko, sitä pienemmässä lämpötalous on senverta heikko, että taitaa hukata enemmän, kuin tuottaa. Toki jos on sisällä, mutta..

Reaktorissa pitää olla tehokas sekotus. mm. tuossa envorilla ihmettelivät, kuin identtiset reaktorit ja bakut, sekä safka, mutta vanhempi reaktori tekee 30% enemmän kaasua. Syy todennäköisesti sekottimissa, vanhempi sekotin syö 15% enemmän energiaa, siihen luultavasti tarttunut muovipussia senverta enemmän.

35C reaktorilämpö, n. 10% kuiva-aine, 30vrk viipymä, siis 1m³/vrk ruokitaan ja poistetaan, siitä 100kg kuivaa. Tuotto riittänee 1kw polttomoottorin pyörittämiseen, riippuen syötteestä.

Tuleva liete ei ole ongelmajäte, mutta typpipitoisuus on korkea.

Jos haluaa harrastella, niin niitä 1000L muovikuutioita saa muutamalla kympillä. Muoto huono sekotuksen kannalta, mutta ei ehkä ole se suurin ongelma. 33L/vrk pitäiis ruokkia, siis ~3kg kiintoa. Aika leikkimiseksi menee.

T:Eerin
 

Puuha

Well-known member
kuution säiliöistä ei viitsi maksaa kun ovat yleensä ongelma ja niitä lahjoitetaan. ongelma on vain se että kuution tankkin kokoluokka on liian suuri ottaen huomioon biomassan määrän jota syntyy. kokeellisesti voisi olla ihan mielenkiintoinen pienemmässä mittakaavassa.

olen saanut ymmärtää että esimerkiksi lihamyllyllä saa oivaa einestä reaktorin bakteereille. tosin mukana on myös sattumia mutta ne eivät varmasti ongelmaksi tule. tosin tällöin kuitenkin olisi sitten vesi sekoitettava vielä joukkoon jollain konstilla. Harmittavan vähän on kuitenkaan tarjolla tsi suomalaisia versioita reaktoreista.

tuossa pohdin töissä sitä olisiko mahdollista saada reaktori pysymään käynnissä eli yli 20 asteen lämpöisenä ympäri vuoden mikäli päällystäisi 50mm styroksilla niin että päädystä näyttäisi hexagonilta ja ruutaisi väliin uretaanit sekä kylmään varastoon sijoittaisi reaktorit. sisään tynnyriin lavat jotka sekottaisivat massaa kun tynnyriä pyöritettäisiin massan lisäyksen yhteydessä. pohdin myös sitä että rektoreita olisi kaksi jolloin ensimmäisestä johdettaisiin massa toiseen reaktoriin vielä muhimaan ennen kompostointia tai pihalle levittämistä. jos oikein ymmärsin on pienetkin reaktorit saatu toimimaan ympäri vuoden vain sekoittamalla kiintoaines lämpimään veteen ja jonkinmoisella eristyksellä reaktorissa.

homma on menossa ajatusvaiheessa ja saattaapi kaatua jos oikein työlääksi tulee mutta onpahan ainakin sitten vähän ajatuksia kasassa. hyötyhän joka tapauksessa marginaalinen joten sillä ei hommaa voi perustella.  ;D
 

eros

Member
Siis matalassa lämmössä on oma bakulajinsa kyllä, mutta se on varsin hidas. Ts. reaktorin koko kasvaa mahdottomasti. Ne bakut toimii jossain 1-15c lämmössä, jossain näin käyrät.

Hyvin eristetty reaktori toimii melkein sillä, että sisäänmenevä on lämmitetty. Esim envori ei lämmitä reaktoria, sisäänmenevä vain 40C ja reaktori pysyy 35C.

Oli jokin koirapuisto, jossa ~kuution reaktori, puiston käyttäjät mätti kikkareet reaktoriin ja pieni kaasukello keräsi kaasun, joka käytettiin koirapuiston valaisemiseen kaasuvalolla.

Pihavalot paskakaasulla olisi ihan makea juttu..

En tyrmää, mutta on puhdas harrastus. Tosin jos harrastusta vähän venyttää, niin isoa säiliötä tarvittaisiin taloudessa kumminkin lämpövaraajana keräinsysteemissä, silloin ei ole väliä onko säiliössä paskaa vai puhdasta vettä. Lämitysputket/keruuputket voi olla säiliön päällä. Säiliö voi olla tehty jopa betonista ja wrisboa valussa. Epoksipinnoite päällä. Reaktorin lämpöä voi heiluttaa 30-40c välillä, siis sopivaa lattilämpöön.

Reaktorin kautta kaikki biojäte ja ulosteet (kuivakäymälä esim syöttölaitteiston päällä). Lisäksi ruokitaan vaikka apilarouheella, joka varastoitu aumakellariin ja peitetty ilmatiiviisti. voi olla muovipaalissakin. Muutama hehtaari apilaa riittää hyvin kattamaan talouden energiatarpeen. Liete levitetään sitten takasin pellolle, osa voidaan käyttää muuallakin viljelyssä, esim kasvimaalla tms.
Kaasua voisi hyvin riittää jonkin verran kaasuauton käyttöön, tuulivoimala ja keräimet+panelia, kaasukello, silloinkun ei tuule/paista, niin pyöritetään kaasukonetta. Hiukan vielä nife akustoa, niin se sähköliittymäkin on varsin tarpeeton.
Olisi varsin riippumaton systeemi, sekä polttoaineen harvestaus onnistuu koneella paljon helpommin, kuin puu versiossa, toiseksi ravinteet kiertää. välissä voi olla vielä lehmä, joka kasvaa lihaa ja lypsää maitoa.

T:Eerin
 

Puuha

Well-known member
jatkuva toimisena prosessina voisi pyörittää samaa vettä laitoksen sisällä lisäten tarvittaessa nestettä lisää joten veden kulutus ei ole se ongelma.

yritin etsiä niitä kaavoja miten kaasun kehitykseen ja lietteen kiertoaikaan vaikuttaa lämpötila ja bakut olivat ne sitten psykofiilisia, mesofiileja tai termofiilisia. toki termofiiliset olisivat niitä parhaimpia mutta taas tuo lämpötilat sitten omat rajoitteet.

tuo ulosteen käyttö myös reaktorissa lisää kummasti syötteen massaa. muistelisin että n. 500g päivässä on ihmisen keskiverto ulostemäärä.

toki tällainen systeemi olisi hyvin pitkälle harrastepohjoista kun siihen liittyy kuitenkin monenmoista pikku arbeettia laitteiston seurannasta, syöttöön aina puhdistukseen saakka.
 

Puuha

Well-known member
tuossa miettinyt että kuinka tuota hilidioksidia saisi kerättyä talteen. olisiko mahdollista vaikka paineistaa biokaasu 6 baariin jolloin hilidioksidin pitäisi käytännössä alkaa nesteytyä koska hiilidioksidi pysyy nesteenä 20 astee lämmössä 5,2 baarin paineessa? silloin hiilidioksidi kerääntyisi astian pohjalle josta sen voisi ohjata erilliseen säiliöön ja käyttää vaikka suojakaasuna hitsauksessa.

millä/millaisilla pumpuilla voisi saada aikaiseksi vähintään 6 bar paineen? litra tehot eiät tartte ola kummoiset koska järjestelmä kuitenkin tuottaa kaasua sen verran vähän vuorokaudessa että vaikka kompuran litra teho olisi 5 litraa tunnissa riittääisi se kuution säiliön kaasumäärän paineistamiseen ongelmitta. olisiko tämä edes toteuttamiskelpoinen idea ja edes toimisiko niin kuin oletan sen toimivan? suojakaasut ovat kuitenkin sen verran arvokkaita sillointällöin kolvaamiseen että ei rahallisesti kannata suojakaasupulloa hankkia sen vuoksi. pieni hiilidioksidi pullokin kestää n. 15 minuuttia ja maksaa sen 20 euroa jolloin laitteistolle tulisi myös todellista rahallista hyötyä.

ajatuksena oli että jos kaasun määrää tarkkaillaan uppopumpun kytkimellä. kun kaksi tankkiä josta toisessa kaasu syrjäyttää vettä ja nostattaa veden pintaa toisessa säiliössä jolloin tietylle korkeudella noustessaan uppompumpun kytkin kytkisi kompuran päälle kunnes kaasun pinta on laskenut.
 

kotte

Well-known member
Puuha sanoi:
tuossa miettinyt että kuinka tuota hilidioksidia saisi kerättyä talteen. olisiko mahdollista vaikka paineistaa biokaasu 6 baariin jolloin hilidioksidin pitäisi käytännössä alkaa nesteytyä koska hiilidioksidi pysyy nesteenä 20 astee lämmössä 5,2 baarin paineessa? silloin hiilidioksidi kerääntyisi astian pohjalle josta sen voisi ohjata erilliseen säiliöön ja käyttää vaikka suojakaasuna hitsauksessa.
Eikö tuosta ole pudonnut nolla pois perästä painelukemasta ainakin suunnilleen, vrt. esim. http://en.wikipedia.org/wiki/Carbon_dioxide?
 

eros

Member
Puuha sanoi:
jatkuva toimisena prosessina voisi pyörittää samaa vettä laitoksen sisällä lisäten tarvittaessa nestettä lisää joten veden kulutus ei ole se ongelma.

Ei onnistu, koska typpeä keräytyy veteen ja bakut kuolee. Yleensä raaka veden määrä ei ole onglema, vaan jäteveden määrä. Paitsi jos saa pellolle.

yritin etsiä niitä kaavoja miten kaasun kehitykseen ja lietteen kiertoaikaan vaikuttaa lämpötila ja bakut olivat ne sitten psykofiilisia, mesofiileja tai termofiilisia. toki termofiiliset olisivat niitä parhaimpia mutta taas tuo lämpötilat sitten omat rajoitteet.

Mesot ovat helpoimpia ylläpitää. Termot ovat varsin nirsoja, ne tappaa herkästi. Toiseksi lämpöhäviöt suuret.

T:Eerin
 

Puuha

Well-known member
näyttää siltä että tuo hiilidioksidin erottaminen ei oikein muuten onnistu järkevästi kuin vesipesulla. hiilidioksidin tiivistyminen vaatisi niin suuret paineet että ei enää vastaa tarkoitusta.
 

eros

Member
Puuha sanoi:
millä/millaisilla pumpuilla voisi saada aikaiseksi vähintään 6 bar paineen? litra tehot eiät tartte ola kummoiset koska järjestelmä kuitenkin
http://www.puuilo.fi/cat/product_catalog.php?c=38
vuoksi. pieni hiilidioksidi pullokin kestää n. 15 minuuttia ja maksaa sen 20 euroa jolloin laitteistolle tulisi myös todellista rahallista hyötyä.

Tjaa minusta limsakoneen täyttöpullot maksaa 10eur tarjoustalossa, toiseksi niissä kaasu nesteenä, joten jos sen hurutat tyhjäksi 15min, niin kannattaa ehkä katsoa ne migin säädöt.

ajatuksena oli että jos kaasun määrää tarkkaillaan uppopumpun kytkimellä. kun kaksi tankkiä josta toisessa kaasu syrjäyttää vettä ja nostattaa veden pintaa toisessa säiliössä jolloin tietylle korkeudella noustessaan uppompumpun kytkin kytkisi kompuran päälle kunnes kaasun pinta on laskenut.

Siis kaasukello, kanneton tynnyri alassuin vesialtaaseen, painotetaan alareunasta ja ohjurit, jotta ei kellahda kumoon. Parit rajakytkimet ja se on siinä.
Painailmakompurassa/laitteissa on niitä paineenalentimiakin, joten saa sopivaa letkupainetta tehtyä.

CO2 lähtee vesipesulla, samalla lähtee jonkin verran rikkivetyäkin, mutta kaasu kannattaa ensin ohjata säiliön kautta, joka on täynnä ruostetta, rikkivety sitoutuu siihen. Jos CO2 pestään pois, niin kannattaa pestä kahdessa vaiheessa, jälkimmäinen vaihe soodavedellä, emäksen pitäisi vesiympäristössä hajottaa silaani.
Kalmari paineistaa kaasun pumppaamalla paineastiaan vettä painepesurin pumpulla (sadetus). Ainakin 140bar pesureita saa marketeista.
~vesimäntä ja sadetus sitoo lämpöä, joten prosessi suht energiataloudellinen ainakin teoriassa. Käytännössä hidas, mutta riittää pienelle määrälle autoja hyvin ~20kplvrk.

T:Eerin
 

eros

Member
Puuha sanoi:
Toki nolla lisätään perään jos puhutaan Kpa:ta.

Ota huomioon höyrynpaineet myös, seos vaatii rutkasti enemmän painetta, kuin puhdas, jotta nesteytyy osapuilleen kaikki CO2. Kohtuullinen paine ja pakastinkylmyys pitäisi onnistua. Vesi helpompi.

T:Eerin
 

Puuha

Well-known member
tuossa kun asiaa kaivellut niin ihmiset ovat käyttäneet 100bar painetta. yksi sovellutus oli hydraulisylinteri jossa sylinterin isompitilavuuksinen on varattu kaasulle ja paineistus tapahtuu pumppaamalla hydrauliöljyä varrenpuolelle jolloin kaasu painuu kasaan. epäilen suuresti onko mäntä riittävän tiivis pitämään kaasun ja että se päästäisi lävitseen.

paljon painetta tulisi olla pakastinsovellutuksessa?

kuinka sitten tuo hiilidioksidi saadaan vedestä talteen kerättyä?

harmittavan suuritöistä saada kaasut erilleen.
 

eros

Member
Hydrauliikan jättäisin tekemättä, koska metaani liukenee öljyyn halukkaasti paineessa ja purkautuu paineen laskiessa.

-20C 2000kpa näkyisi olevan höyrystymislämpötila, 20bar tulee jo yhdellä jääkaapin kompuralla jne.

Vedestä hiilidoksidi irtoaa samoin, kuin vischy pullosta, paine laskee ja jos ei muuten, niin hiukan lämmittää.
Paljon helpompaa, kuin kuivat prosessit.

T:Eerin
 

Puuha

Well-known member
Olen antanut itselleni ymmärtää että myös sähköllä saadaan metaania aikaiseksi. Prosessi on vain hivenen hämärässä kun en ole aiheeseen kerennyt tutustua. Paljonkohan tarvitaan energiaa kuution kaasun muodostamiseen normaalissa ilmanpaineessa? Lähtökohtana kun miettii tuota uusiutuvilla ongelmana olevaa liikatuottoa silloin kun energian kulutusta ei ole. Mielikuvana on että olisi huomattavasti edullisempaa kuin vedyn prosessointi ja näin ollen voisi olettaa hyötysuhteen myös olevan korkeampi. Mahtaako laitteisto olla kovinkin monimutkainen?
 

eros

Member
Puuha sanoi:
Olen antanut itselleni ymmärtää että myös sähköllä saadaan metaania aikaiseksi. Prosessi on vain hivenen

Lähtökohtana kun miettii tuota uusiutuvilla ongelmana olevaa liikatuottoa silloin kun energian kulutusta ei

Minulla ei ole ko. prosessista hajua, mutta lähtöaineena tarvii ainakin hiiltä ja vettä + energiaa.

Minusta ei metaani ole fiksuin tapa, vaan esim vääntää savesta alumiinia ylijäämäsähköllä. Metallia aina tarvitaan ja hintakin on varsin sopiva.

Toinen fiksu tapa on rikki/natrium akku, mutta ne oltava hiukan isompia, kuin kotitalouskäyttö.

T:Eerin
 
Ylös