Aurinkoseuraimet

maanma

energiaonnellinen
Onko tietoa aurinkoseuraimista? Onko niitä täysin päiväohjelmoitavia malleja järkevään hintaan vai toimivatko sumealla anturilogiikalla?

Mielessä on peilinkääntäjä lämpökeräimille.
 

nikfly

New member
Netissä on esim.  http://www.solar-motors.com/gb/solar-tracker-d487.shtml
ainakin hinnat on ollut "siedettävällä" tasolla
 

juhapumppu

New member
Nostetaan tämäkin aihe ylös.
Onko joku tehnyt kohtuuhintaista kääntäjää paneeleille?
Luin Rakennusmaailmaa ja löysin taulukon jossa on optimi aurinkokulmat. Ymmärsin niin siitä että tuo pystysuuntainen kääntö ei ole niin merkittävää joten sen voisi unohtaa. Laittaa paneelit vaikka 45 asteen kulmaan.
Vaakasuuntaisella käännöllä sen sijaan saisi merkittäviä etuja. Jopa 40% lisää energiaa..
Tämä on puhtaasti kustannusharkintainen projekti koska kaupallisilla vehkeillä hinnat nousevat pilviin.
Itse kaavailin sitä niin että paneelit tulee katolle muutomaan ryhmään ja ryhmän alla olisi putki joka on alhaalta pyörimisen mahdollistamassa kolossa ja putken/paneelien toisessa päässä olisi iso polkupyörän (etu)ratas. Siihen joku edullinen ja vahva DC moottori jossa pieni ratas eli välityssuhde ketjun kautta iso.
PC:lle joku softa mikä lukee kääntöarvot kiinteästä taulukosta eli kellonajan ja päivämäärän mukaan. Tämä antaisi apureleen kautta joko +- tai -+ virtaa DC moottorille lasketun ajan verran.
Täh  :eek:
 

maanma

energiaonnellinen
Kaksi erillistä glykoli-vesisylinteriä vapaasti rullaavalla kaarella. Sylinterissä olevan veden kuumentuessa sylinteri työntää. Työntö vastapuolelta, kuin missä aurinko paistaa.  ;D
 

maanma

energiaonnellinen
Noissa kasvihuoneversioissa on kaikki valmiina muuten, mutta painoraja rajoittaa.

Musta sylinteri pitää saada lämpiämään varjopuolella. Jos sylinterit laittaisi vain toiselle puolelle.
 

juhapumppu

New member
Niin, ja toinen vaihtoehto on noi hydrauliikkasysteemit. Meillä on sellainen 7000kg voimainen itse tehty klapikone. Siinä ainakin kääntövoima riittäisi. Lähtisi samalla peltikattokin kääntymään jos joku vähän jumittaisi :) 
Tosin turha tyyriit ja rajut osat tähän käyttöön. Ehkä voisi selvittää myös nuo Kiinan lineaarimoottorit..
 

maanma

energiaonnellinen
Kyllä tuohon voisi riittää ihan toimimoottori, joita käytetään suntin ja iv-peltien säädössä.

12v sähköpaneeli kiinteällä kulmalla aamuaurinkoon yhdistettynä 12v / 10e kompura ja jousipalautteinen paineilmasylinteri. Jousipalautus hitaasti kun paineen tuotanto lakkaa.

Kaksisuuntaiset saranat voisivat ehkä korvata liukuradan.
 

juhapumppu

New member
Täytyisi kuitenkin olla ns.myrskyn kestävät systeemit ja myös matalarakenteiset etteivät naapurit naura :)
Pienimmän tilan vie sellainen pohjan suorakulmainen kolmiokiinnitys jossa alaosassa(kulmassa) menee putki jonka varassa kääntyilee.
Vasemmalle kääntyessään paneeli ottaisi vasemmasta alakulmasta kattoon ja oikealla kääntyessään oikeasta alakulmasta toiselle puolelle kattoon.
Säädön täytyy olla jämäkkä jotta tuuli tai talvella lumikuorma ei paneeleita väännä/heiluta/rämistä.
Esim. mekaaninen ketju/ratas -systeemi tai joku työntötanko pitää asennon..

Pitänee miettiä pääsiäisen yli..
 

Puuha

Well-known member
yksinkertaisin systeemi on se että asennetaan panelit tolppaan joka pyörii kerran ympäri kerran vuorokaudessa. toki virrankulutus ei ehkä ole se optimaalisin mutta hinnaltaan edullinen. hinta lienee tässä tapauksessa se oleellisin.

tarvikkeina 10 euron 12V akkuporakone, säädettävä potikka, kierrukka-akseli ja hammaspyörä.

miksi ei tätä rakennetta voisi myös käyttää vipuvarren avulla jolloin panelit voivat olla katolla mutta liike saadaan aikaan kuten tuulilasinpyyhkijöissä työtangoilla. monimutkaista, ehkä...  :D
 

nikfly

New member
piiri säätöön..
http://solartracker.greenwatts.info/solar_tracker_LM339_schematic.htm

tolla haulla satoja kuvia ja piirejä.
https://www.google.fi/search?q=solar+tracker&hl=en&client=firefox-a&hs=tkE&rls=org.mozilla:en-GB:eek:fficial&tbm=isch&tbo=u&source=univ&sa=X&ei=dExUUaSZNYa4hAfIr4CICg&ved=0CDYQsAQ&biw=1600&bih=772#imgrc=_
 

nikfly

New member
Pienimmän tilan vie sellainen pohjan suorakulmainen kolmiokiinnitys jossa alaosassa(kulmassa) menee putki jonka varassa kääntyilee.
Tuommoisen rakentamista olen itsekin suunnitellut. pitääpä pistää cad tulille kun ehtisi.
"pää"putken pituus.. ehkä ~3 metriä mahtuu kolme paneelia rinnan. Jako 2-2-1 (yhteensä 5-paneelia). elikä alas tulisi vain yksi paneeli.

Kulma 45' , alapään korkeus n. 0.7 metriä . toisen pään korkeus 2.1 + alapään korkeus.. (alapäätä voi lyhentää kun pyörii 45 asteen kulmassa, pitää laskea..no ainakin jää lumivaraa).

Valmiit laakeri pesät esim IKH:sta n. 20€ tai 2*mönkkärin peräkärryn napa/laakeri/tuki yhdistelmä á 15 € (yksi löytyy jo mun savonius roottorista, kestää 1600 kg painoa), helppo hitsata kiinni se tuki (umpi-rautaa ehkä 20X20) pääputkeen.

Kääntöön Lineaarimoottori. ja ohjaukseen pikku logiikka/ohjain kellolla tai sitten tommoinen itse virittely ilmaisimilla..

Nopea skettsi virityksestä

seuraaja luonnos.jpg
 
Ylös