Aurinkosähköä naapureiden kanssa

Nedved

Member
Aurinkosähkön maagisuudesta mökillä jo vuosia nauttineena tekisi mieli keräillä sitä kaupunkiasunnossakin. Paritalo naapurilla samanlaisia mietteitä.

Onko jollain kokemusta miten kannattaisi aurinkosähkön keräys ja jakelu optimaalisesti rakentaa? Puhutaan varmaan jostain noin yhteensä noin 10kw paneelistosta josta meillä 6kw ja naapurilla 4kw. Sähköpääkeskus ja mittarit on samassa paikassa vierekkäin yhteisessä varastossa talon alla.

Käytön kannalta hyvä tilanne olisi se että:
- kummatkin käyttävät ensisijaisesti oman paneeliston tuoton suoraan kulutukseen
- jos jää yli niin annetaan naapurin käyttöön ja tästä kirjanpito jotta voidaan sitten tasailla tilejä esim 50% verkkoon myytyä hintaa korkeammalla hinnalla
- mahdolliset loput työnnetään verkkoon

Onko ylläolevan teknisestä ratkaisusta kokemusta kenelläkään?

Kun tuota itse mallintelin niin tuntinetotuksen mahdollisuus tuo tuohon hankalan mausteen joka saattaa tehdä naapurille ylimääräisen sähkön myymisestä kallista (johtuen ostetun sähkön ja verkkoon myydyn sähkön (=käytännössä siirtohinnan) hinnasta. Ylimääräisen sähkön kohde pitää tietää tuotantohetkellä (naapurille luovutus, verkko) mutta etukäteen ei voi ennustaa tunnin saldoa, eli olisiko kannattanut kerryttää nettoa alkutunnista jos lopputunnista tulee pilvistä/tarve kasvaa.

Toimivan, ennustavan mallin rakentaminen olisi varmaan todella kovan työn takana, varsinkin kun kyse on pikkusummista. Jotenkin vain minkä tahansa optimoinnin tekemisestä jotta siirtoyhtiö saa vähemmän tuntuu henkisesti houkuttelevalta.
 

Nedved

Member
Kyllä. Carunan alueella siirron osalta. Kummallakin sitten omat sähkösopimukset. Sähkösopimusten osalta tietty voidaan siirtyä samalle yhtiölle jos sillä on mitään merkitystä tilanteeseen.
 
Taitaapi verottajaa kiinnostaa, mikäli sähköä aletaan naapurille myymään. Sähkön lainaus naapurille lienee laillista, mikäli hän maksaa lainansa sähköllä eikä rahalla.
 

kotte

Well-known member
Periaatteessa voisi yhdistää paneelit tasavirtapuolelta, eli kun on ylituotantoa, tasavirtamuunnin nappaa tehoa esim. omalta paneelita ja toimittaa tietyn osan naapurille. Kaikki täytynee suunnitella ja rakentaa itse ja mittaustavasta täytyisi sopia. Periaatteessahan riittää mitata välitetyn virran suunta, itse virta ja sen jännite. Miten tuo sitten järjestetään muutoin on asianosaisten oma asia. Tuollaisessa systeemissä välitetyn tehon määrä olisi kyllä teknisesti melko helposti säädettävissä, jos siirron määrästä sovitaan jollakin mitattavan ja tavoitteeksi asetettavan kriteerin ja asetusarvon perusteella.

En oikeastaan näe syytä, millä tuollainen yhteistyö voitaisiin pohjimmiltaan estää, vaikka aiheuttaisikin ensi alkuun jonkinmoista nikottelua, jos asiasta keskustelee sähköyhtiön kanssa. Kannattaa kyllä omistaa perusteellista ajatusta järjestelyn turvallisuudelle, myös mahdollisten ukonilmojen varalta. Periaatteessa mennään teknisessä mielessä alueelle, missä sähköturvallisuusmääräykset rajoittavat melkoisesti sitä, mikä on hyväksyttävää ja mikä ei, kun jännitteetkin voivat olla melko korkeita, jotta järjestelystä tulee taloudellinen.

Kun kulutuspaikat ovat eri kiinteistöillä, ei voi soveltaa uusia energiayhteisön sääntöjä, https://www.finlex.fi/fi/laki/alkup/2020/20201133.
 

Nedved

Member
Kiitos tuosta pohdinnasta. Pitääpä tosiaan perehtyä tuohon vielä paremmin, varsinkin teknisessä mielessä. Rahallisesti tuossahan ei puhuta mistään merkittävästä. Melkein antaisi kaiken tuntinetotuksen ylittävän osuuden mielummin ilmaiseksi naapureille sähköyhtiön sijaan. Mutta kuten sanottu, pitää perehtyä lisää ja toi tuntinetotus mahdollisuus lisää monimutkaisuutta.
 
Ylös