Aurinkopaneelin tekeminen itse. Kennot ebay:n kautta...

wepu

Member
Keväällä väärin tehty paneeli oli äsken purettavana. Siinä oli 23 kpl viisituumaisia cellejä ja 13 kpl pienempiä.....enimmäkseen 5x5cm kokoisia. Lisäksi siinä oli kaksi 36kpl settiä 5x5 senttisiä antamaan virtaa jäähdytyspumpulle, mutta koska jäähdytys epäonnistui niin tehot oli kytketty isoon systeemiin.
Koska tuli ilmi, että paneeli antaa virtaa pienimmän cellin mukaan, niin otin tämän nyt korjattavaksi.

Paneelissa oli pohjana 6mm farmilevy ja lasina polykarbonaatti. Jäähdytysletkujen takia väli oli noin 8mm.
Lasi oli liimauksen takia kiinni vanerissa neljällä ruuvilla, joista kolme oli ruostunut poikki. Neljäs oli melkein poikki. Jatkossa siis vain rosteriruuveja, ei sähkösinkittyjä.
Liimana oli polymeeri-liimaa, kirkasta. Liima oli ottanut erittäin hyvin polykarbonaattiin, mutta vanerin keltaisesta pinnasta lähti kevyesti nostamalla pois. Ja liimausvaiheessa putsasin pinnat lakkabensalla. Ei hyvä. Jatkossa vain silikoonia, kun nyt on kaupoissakin saatavana Wurthin etikkavapaata silikoonia. Ja vanerin pinta pitää karhentaa jotenkin.

Kaikki muut cellit paitsi viisituumaiset meni roskiin. Ei niitä ehjänä irroita mitenkään, vaikka oli vain liimatipoilla kiinni sieltä täältä. 85 kpl siis roskiin. Nyt syö miestä.
Viisituumaiset jäi kiinni, ja Kiinasta tulevat samanlaiset laitetaan niitten jatkoksi. Jäähdytysletkut purin myös pois tarpeettomina.

Kysymys kuuluu, että jos laitan tähän paneeliin cellejä 40 kpl yhteensä, eli 20V mukaan, ja systeemin muut paneelit ovat 36 cellisiä eli 18V, niin mitä tapahtuu? Eli kuusi paneelia on 18V ja tämä yksi 20V. Rinnankytkentä. Ja diodit joka paneelissa. Paljonko on voltteja.

Jokainen maksaa oppirahat jollain lailla. Tämä nyt on minun tapa.
 

wepu

Member
Takapihalla tilapäisessä testiasennuksessa ollut 324w paneelisto pitää purkaa nyt pois. Akku on pelkästään purkaantunut lumisateiden ajan, eli nyt ei enää ole tuottoa korvaamaan joka öistä 5 ah purkaantumista ledilamppuun. Paneelin päällä oleva lumi estää sähkön syntyä tehokkaasti, ja jatkuvasti harmaa taivaskaan ei ole hyväksi. Jotain virtaa kuitenkin syntyy, koska osaa sytyttää ja sammuttaa lampun auringon nousun mukaan. Mutta akku alkaa olla kohta aika tyhjänä ja on vaarassa jäätyä.

Muuten paneelisto on pelannut hyvästi. Rikkoontumisia ei ole ollut. Kahden ikkunalasin väliin kapseloidut paneelit ovat hiton tukevia. Ennen lumisateita jaksoi hyvin täyttää akkuun tuon päivittäisen 5ah, jos aurinko vähänkin vilahti.
Talven mittaan pitää vielä rakennella yksi tai kaksi paneelia lisää tähän systeemiin. Seuraavana on tulossa 52x 78mm cellejä, joista tulee yhden lasin alle nätti 58 wattinen. Jos nuo cellit ovat hyviä, niin otan vielä toiseen lasiin lisää.
Tai jos tekisi kolme 58 wattista, niin saisi lataussäätimen kestoksi ilmoitetut 500w täyteen. Eihän tuo ole kuin 240kpl cellejä juotettavaksi. Varmaan tänäkin talvena riittää huonoja kelejä, jolloin sisähommiin joutaa.

Mutta nyt siis purkamaan tilapäistä asennusta, ja paneelit autotalliin odottamaan seuraavaa tuotantokautta.

 

wepu

Member
En ajatellut kotona laittaa seinälle pystyyn. Ei ole soveliasta seinää saatavilla etelään päin. Muutenkin vaatii vähän miettimistä, kun kattokaan ei vaikuta helpolta vaihtoehdolta.

Yksi ratkaisu, mitä olen vähän kuutioinut, olisi tehdä katos takapihalle, ja paneelit sen katolle. Pystyisi suuntaamaan aika hyvin ja katos olisi hyvä olla peräkärrylle. Ja saisi sinne polttopuuntyöstökoneetkin sateen suojaan ja muutenkin hyvää työtilaa. Katoksia ei koskaan ole liikaa.
Haittana on tietysti luokkaa 20m veto virtakaapelille.
Pitää nyt tuumailla. Kesään 2018 on vielä aikaa.

Oli sittenkin yksi taustalasi rapsahtanut halki sivusuunnassa. Elokuussa tehty paneeli. Korjattu nyt liimaamalla lasin suikale päälle.
Akussa olikin 12,62V jännite, kun äsken mittasin. Eli ei lähellekkään tyhjä vielä. Pari tuntia oli lämmennyt. Aamulla näytti lataussäädin 12,4-12,6V lukemia auringon nousun aikaan, ja aste oli pakkasta. 5 senttiä lunta paneeleitten päällä.
Kyllä paneelit oli virtaa lappaneet sisään, vaikka lataussäätimen ja akun välinen puolen metrin kaapeli oli ihan yksi neliöistä :). Testiasennuksiin tulee laitettua sitä, mitä ekana käteen sattuu. Eli ollut kuitenkaan sulanut tämän syksyn 'auringonpaisteessa'.
 

wepu

Member
Huolissani olen ollut noista mökin akuista, kun paneeleiden tuoton pitäisi riittää talvikuukausina........mutta riittääkö vai ei?
Aamulla kytkin sitten noita takapihalta purettuja paneeleita mökin seinälle pystyasentoon. Kaksi lasia eli yhteensä 108w, samalla seinällä olevien 350w lisäksi. On siis nyt 98w yli lataussäätimen kestokyvyn, mutta tuskin joulu-tammi- ja helmikuun valo on niin voimakasta, että se hajoaa. Puran sitten nuo ylimääräiset pois............vai laitanko lisää paneeleita ja isomman säätimen - mistä tuota vielä tietää.
Kiinalainen toimittaja  onnistui tyrimään viimeiset tilaukset totaalisesti, ja ei ole vielä päässyt juottamaan. Mysisesti tuntuu paketit katoavan. Viikottain olen ronkunut tietoa, ja tyttö aina ilmoittaa uuden seurantanumeron ;D  Tällä hetkellä on tilattuna 200 celliä, mutta jos kaikki kadonneetkin tulevat, niin sitten on 500 celliä.
 

Riku_84

New member
Kiinasta on turha odottaa toimituksia muutakun vasta tammikuun loppupuolella sielä on varmasti joka paikka tukossa joulutilauksista ja sitten suomen päässä myös venähtää lajittelut.
 

wepu

Member
Kyllä lokakuun alussa tilattujen olisi jo pitänyt saapua marraskuuna aikana.
Sen tiedän, että 11.11 tilattujen tulo viivästyy. Ja tästäkin ruikuttaminen kannatti, koska tänä aamuna tyttö lupasi pistää tämänkin lähetyksen epackkina tulemaan resendinä.
Eli jos epackit tulevat ja 'kadonneet' tulevat niin 500kpl tulee 200kol hinnalla.

Ilmeisesti siellä on niin paljon paketteja menossa maailmalle, että china posti ei paljon seurantakooodeja piippaile kapulaan. Paljon on tullut paketteja joiden tracking pysähtyy Kiinaan, vaikka tavara on perillä.
Siksi odotan, että noista 'kadonneista' ainakin osa tulee kaikesta huolimatta. Ja koska paketti ei näy järjestelmässä, niin lähettäjäkin olettaa paketin kadonneen, ja tekee 'resendin'.
Aina kannattaa kohteliaasti kysellä, ja moneen kertaan varmistaa....
 

Puuha

Active member
Riippuu vähän siitä mistäpäin kiinaa oova tulossa ja mitä kautta. Vielä jos kirjeenä sitä kauemmin.

Soittorasioiden tulemisessa kesti 4kk, käyden useammassa Euroopan maassa varastoissa notkumassa seurannan mukaan ja Postillahan ei tietenkään mitään tietoa vasta kuin jakopäivänä seurantakoodista.

Mutta kirjattuna lähetetyt tulleet kaikki kirjeet ja paketit alta 3 viikkoon.
 

wepu

Member
Tuota lämpötilan vaikutusta paneelin tehoon olen koettanut ymmärtää, kun siitä on palstalla kovin kohistu jossain vaiheessa.
Nyt löytyi ilmeisesti se oikea tapa laskea:
"Here’s an example: if you have solar panels with an efficiency rating of 17 percent and a temperature coefficient of -0.45, they will lose 0.45% of their efficiency for every degree above 25 °C. If the surface temperature of your roof increases to 30 °C (86 °F), your solar panel’s efficiency will fall to 16.7 percent. If it increases to 35 °C (95 °F), efficiency falls to 16.3 percent."

Eli tehon lasku/ nousu lasketaan annetusta paneelin tehoprosentista.
Tuosta kun laskee, niin 350w  17% paneeleita antaa +60C lämmössä tulokseksi 296w. Eli wateista laskettuna 296/350= 84,6%, eli siis paneelin teho laskee 15,4%.

En kyllä enää keskity millään lailla jäähdytyksen rakentamiseen. Helpompi on rakentaa lisää paneeleita korvaamaan hävikkiä.
 

VesA

New member
wepu sanoi:
Tuota lämpötilan vaikutusta paneelin tehoon olen koettanut ymmärtää, kun siitä on palstalla kovin kohistu jossain vaiheessa.
Nyt löytyi ilmeisesti se oikea tapa laskea:
"Here’s an example: if you have solar panels with an efficiency rating of 17 percent and a temperature coefficient of -0.45, they will lose 0.45% of their efficiency for every degree above 25 °C. If the surface temperature of your roof increases to 30 °C (86 °F), your solar panel’s efficiency will fall to 16.7 percent. If it increases to 35 °C (95 °F), efficiency falls to 16.3 percent."

Eli tehon lasku/ nousu lasketaan annetusta paneelin tehoprosentista.
Tuosta kun laskee, niin 350w  17% paneeleita antaa +60C lämmössä tulokseksi 296w. Eli wateista laskettuna 296/350= 84,6%, eli siis paneelin teho laskee 15,4%.

En kyllä enää keskity millään lailla jäähdytyksen rakentamiseen. Helpompi on rakentaa lisää paneeleita korvaamaan hävikkiä.
Aktiivinen jäähdytys on ihan ääripää - mutta siitä on vielä monta ripustusvaihtoehtoa siihen että pahimmillaan paneli jotenkin tulee lämpöeristettyä/sijoiteltua niin että ympärillä on tosi kuuma. Onkohan missään annettu näiden elinaikakäyriä suhteessa lämpötilaan ? Puolijohdevehkeiden ikä lyhenee hyvin rajusti lämpötilan noustessa, eli ainakin äärilämpöjä pitää karttaa kuin ruttoa.
 

wepu

Member
Summa summarum viimeinen vuosi. Melko tarkkaan vuosi sitten aloitin juottamaan ensimmäistä aurinkopaneelia kiinasta tilatuista celleistä. Ja sitten onkin tullut juotettua paneelitehoa kaikkiaan noin 850w. Lisäksi lapsenlapsille syntyi paneeleilla toimiva pieni vene, joka on kooltaan lähinnä Barbeille sopiva. Paatissa on paneelia yhteensä huimat 18w, ja voi myös käyttää kännykän lataamiseen. JOskin yksi vaurio siihen oli jo tullut.
Lisäksi joulun seutuun tuli 200kpl pieniä cellejä Kiinasta, joten juottaminen vielä jatkuu. Niistä syntyy lisää 145w, joten valmistettu kapasiteetti tulee olemaan vähän auki 1kw.

Työnä juottaminen on tarkkuutta vaativaa, ja vähän tylsää hommaa. Ja etenkin isojen cellien käsitteleminen on hermoja raastavaa. Herkkiä ovat särkymään etenkin kun isojen paneelien käsitteleminen pienessä huoneessa on hankalaa. Noita isoja viisituumaisia tuli kolmeen paneeliin, ja muuten olen tehnyt pienemmistä. Kyllä pienistä celleistä saa samat tehot kuin isommista, mutta juottamista on enemmän. Vastaavasti käsittely on helppoa ja nopeampaa.

Kustannusten kannalta homma on kannattavaa, jos on ilmaista lasia. Liimoineen ja muine tarpeineen (ilman lasia)paneelin hinta on karkeasti noin kolmasosa- puolet valmiin paneelin hinnasta. Tuohon ei lasketa satunnaisia sekunda-paneelien dumppausmyyntejä. Lisäksi omalle työlle ei saa laskea mitään.

Tokmannissa näkyi olevan valmista 40w paneelia hintaan 69€/kpl. Tuohon jos vertaa, niin itse tekeminen on hyvin kannattavaa.
 

jolla

Member
https://www.aurinkopaneelikauppa.fi/epages/aurinkopaneelikauppa.sf/fi_FI/?ObjectPath=/Shops/20120903-11092-142553-1/Products/%2202250%20eurolava%22

eipä tuossa watille enää tule kun reilu puolikas euro kotiovelle toimitettuna
 

VesA

New member
jolla sanoi:
https://www.aurinkopaneelikauppa.fi/epages/aurinkopaneelikauppa.sf/fi_FI/?ObjectPath=/Shops/20120903-11092-142553-1/Products/%2202250%20eurolava%22

eipä tuossa watille enää tule kun reilu puolikas euro kotiovelle toimitettuna
No - niitä pitää tilata se 26 kpl paketti joka saattaa hiukan rajoittaa, vaikka eihän se aivan mahoton setti vielä ole. Vaan miksiköhän ne noita juuri nyt siivoavat nurkistaan ?
 

jolla

Member
VesA sanoi:
jolla sanoi:
https://www.aurinkopaneelikauppa.fi/epages/aurinkopaneelikauppa.sf/fi_FI/?ObjectPath=/Shops/20120903-11092-142553-1/Products/%2202250%20eurolava%22

eipä tuossa watille enää tule kun reilu puolikas euro kotiovelle toimitettuna
No - niitä pitää tilata se 26 kpl paketti joka saattaa hiukan rajoittaa, vaikka eihän se aivan mahoton setti vielä ole. Vaan miksiköhän ne noita juuri nyt siivoavat nurkistaan ?
300 wattisista tulee seuraava 'volyymituote'
 

jolla

Member
wepu sanoi:
Olisiko ne lukeneet tämän uutisen:http://recyclingtrade.blogspot.fi/

Eli paneeleiden 'recycling'-busines alkaa isommassa mittakaavassa. Koreasta saa käytettyä 250 watin paneelia 5600 kpl kierrätyshinnalla. Vaikuttaa varmaan uusienkin hintaan.
ei sillä panelin hinnalla ole paljoakaan merkitystä, sama kuin puun hinta oli 40 vuotta sitten euromääräisesti jokseenkin sama kuin tänä päivänä, puun korjuu/hankinta puolella 40 vuoden takaisella hinnalla ei liikahtaisi lehtikään
paneleissa on sama siinä mielessä, että tiliä tekevät myyjät, asentajat ja muu väliporras (toimenpideluvat yms.)
vaikka panelit olisivat ilmaisia, ei sillä toimintavalmiin yksikön hinnassa olisi suurtakaan merkitystä, panelihan on jo halvempi kuin petauspatja
 

VesA

New member
jolla sanoi:
wepu sanoi:
Olisiko ne lukeneet tämän uutisen:http://recyclingtrade.blogspot.fi/

Eli paneeleiden 'recycling'-busines alkaa isommassa mittakaavassa. Koreasta saa käytettyä 250 watin paneelia 5600 kpl kierrätyshinnalla. Vaikuttaa varmaan uusienkin hintaan.
ei sillä panelin hinnalla ole paljoakaan merkitystä, sama kuin puun hinta oli 40 vuotta sitten euromääräisesti jokseenkin sama kuin tänä päivänä, puun korjuu/hankinta puolella 40 vuoden takaisella hinnalla ei liikahtaisi lehtikään
paneleissa on sama siinä mielessä, että tiliä tekevät myyjät, asentajat ja muu väliporras (toimenpideluvat yms.)
vaikka panelit olisivat ilmaisia, ei sillä toimintavalmiin yksikön hinnassa olisi suurtakaan merkitystä, panelihan on jo halvempi kuin petauspatja
No .. 250W panelilla voi saada 25e edestä sähköä vuodessa. Jos se paneli maksaa 125e tulee pelkälle panelille kuittausaikaa 5 vuotta jos kaiken saa käytettyä. Olisihan sekin osuus mukava saada pienemmäksi.. mikähän mahtaa olla aurinkosähkön hinta/W ilmaisilla paneeleilla ? Siellä Koreassa oli niitä panaleita eilen jo 14000 myynnissä..
 

jolla

Member
VesA sanoi:
jolla sanoi:
wepu sanoi:
Olisiko ne lukeneet tämän uutisen:http://recyclingtrade.blogspot.fi/

Eli paneeleiden 'recycling'-busines alkaa isommassa mittakaavassa. Koreasta saa käytettyä 250 watin paneelia 5600 kpl kierrätyshinnalla. Vaikuttaa varmaan uusienkin hintaan.
ei sillä panelin hinnalla ole paljoakaan merkitystä, sama kuin puun hinta oli 40 vuotta sitten euromääräisesti jokseenkin sama kuin tänä päivänä, puun korjuu/hankinta puolella 40 vuoden takaisella hinnalla ei liikahtaisi lehtikään
paneleissa on sama siinä mielessä, että tiliä tekevät myyjät, asentajat ja muu väliporras (toimenpideluvat yms.)
vaikka panelit olisivat ilmaisia, ei sillä toimintavalmiin yksikön hinnassa olisi suurtakaan merkitystä, panelihan on jo halvempi kuin petauspatja
No .. 250W panelilla voi saada 25e edestä sähköä vuodessa. Jos se paneli maksaa 125e tulee pelkälle panelille kuittausaikaa 5 vuotta jos kaiken saa käytettyä. Olisihan sekin osuus mukava saada pienemmäksi.. mikähän mahtaa olla aurinkosähkön hinta/W ilmaisilla paneeleilla ? Siellä Koreassa oli niitä panaleita eilen jo 14000 myynnissä..
jos noin, niin tma on tosi lyhyt verrattuna vaikkapa lämpöpumppuun, missä on sitten sen 5v jälkeenkin niitä ylläpitokuluja epämääräinen summa kun taasen paneli porskuttaa ilman kustannuksia ja tuotto paranee sähkön/siirron /perusmaksujen noustessa
 

VesA

New member
jolla sanoi:
VesA sanoi:
jolla sanoi:
wepu sanoi:
Olisiko ne lukeneet tämän uutisen:http://recyclingtrade.blogspot.fi/

Eli paneeleiden 'recycling'-busines alkaa isommassa mittakaavassa. Koreasta saa käytettyä 250 watin paneelia 5600 kpl kierrätyshinnalla. Vaikuttaa varmaan uusienkin hintaan.
ei sillä panelin hinnalla ole paljoakaan merkitystä, sama kuin puun hinta oli 40 vuotta sitten euromääräisesti jokseenkin sama kuin tänä päivänä, puun korjuu/hankinta puolella 40 vuoden takaisella hinnalla ei liikahtaisi lehtikään
paneleissa on sama siinä mielessä, että tiliä tekevät myyjät, asentajat ja muu väliporras (toimenpideluvat yms.)
vaikka panelit olisivat ilmaisia, ei sillä toimintavalmiin yksikön hinnassa olisi suurtakaan merkitystä, panelihan on jo halvempi kuin petauspatja
No .. 250W panelilla voi saada 25e edestä sähköä vuodessa. Jos se paneli maksaa 125e tulee pelkälle panelille kuittausaikaa 5 vuotta jos kaiken saa käytettyä. Olisihan sekin osuus mukava saada pienemmäksi.. mikähän mahtaa olla aurinkosähkön hinta/W ilmaisilla paneeleilla ? Siellä Koreassa oli niitä panaleita eilen jo 14000 myynnissä..
jos noin, niin tma on tosi lyhyt verrattuna vaikkapa lämpöpumppuun, missä on sitten sen 5v jälkeenkin niitä ylläpitokuluja epämääräinen summa kun taasen paneli porskuttaa ilman kustannuksia ja tuotto paranee sähkön/siirron /perusmaksujen noustessa
50snt/piikkiWatti pihalle kannettuun paneliin jonka tuoton voi käyttää kokonaan on nyt kai suunnilleen se johon voi päästä 5 vuoden TMA:lla - se edellyttää että ne voi sitten ottaa tulille ilman sen kummempia lisäkustannuksia vaikka lisäten vanhaan systeemiin niin että laittaa panelit seinää vasten nojalleen ja vetää johdon ikkunanraosta. Tämmöinen systeemi on väistämättä melko pieni sen 'voi käyttää kaiken itse ' ehdon takia koska kesällä sitä sähköä tulee eniten - joku uima-allas auttaa heti, käyttöveteen menee aika rajallisia määriä. TMA karkaa heti jos kaikkea ei käytetä.

Mikähän mahtaa sitten olla talon verkkoon vaihtosähköä syöttävän systeemin minimiTMA jos ne muutkin investoinnit laskee mukaan ? Vaikkapa sen sinun systeemisi ?
 
Ylös