Aurinkopaneelin tekeminen itse. Kennot ebay:n kautta...

samivi

New member
Nyt on sitten todellinen amatöörit asialla, mutta mitään tässä mailmassa ei opi jollei yritä ja erehdy  ;D

Ajattelimme kaverin kanssa tilata kennoja "pienen" harjoittelu erän (eli esim. 1000W) ja tehdä aurinkopaneelit itse. Kennot tilaamme ebay:sta ja tällä tavoin piheinä tyyppeinä ajattelimme säästää ison kasan euroja. Nyt kaivataan vinkkejä vähän kokeneemmilta amatööreiltä ja ammattilaisiltakin.

Kennoiksi ajateltiin jotain tälläisiä http://www.ebay.com/itm/1000w-DIY-solar-cells-panel-kit-6x6-cells-wire-kit-/150655614935?pt=LH_DefaultDomain_0&hash=item2313c63fd7 hintaa tulee 500 dollaria + alvit

Paneelien kotelointi on vielä aika hakusessa, mutta halvalla haluttaisiin päästä :) Yhtenä ajatuksena on ollut alumiinisesta U-profiilista runko ja siihen lasi ja sitten jokin muovilevy taakse. Pienet naarmut ei lasissa varmaan haittaa, jolloin voisi käytettyjä hyllylevyjä tai vastaavia katella.

Vinkkejä saa laitella :) Ja hulluutta päivitellä.

 

totaskin

New member
Miten on projekti mennyt? Itsekin tässä opiskelen aihetta ja ehkäpä kesälllä aloittelen omaa aurinkokenno -projektia.
 

riku

New member
Moroo!

Onko edistystä yhtään??
Itse olen tekemässä samaa projektii, tilasin just ebaysta myös A-Grade kennoja hinnaksi tuli 20cnt/watti. tilasin värkit n.500W paneliin..
Lataus säädin on vähä kyseenalainen viellä, kai se on pakko 60A säädin laittaa...

Elikkäs projektia itsellä on myös vähä jäässä kun tässä on ollut kaikennäköistä hommaa.. mutta nyt olis pari kysymystä et sais tota eteenpäin, sataa vettä -> enemmän aikaa muihin hommiin:

- Mitäs lasia porukka on käyttänyt? Karkaistu lasi vissii on ok, sitä ei vaa saa leikattua?? vois tossa jos paikallisessa lasi-liikkees kävis kattoos..
- Mitäs mömmöö porukka on pistänyt kennoihin, jotai 2-komponentti juttuja missä on kovete mukana?

Ajattelin toteuttaa paneelin sillain, että laitan lasia vasten kennot ja siihen päälle sitä kovete mömmöö/ainetta. se on mielestäni ainot tapa saada se kosteudelta kuivaksi, noihin kennoihin ei saa tulla yhtään kosteutta.. muuten ne on entisiä.. ne ei ole lakattu, eikä ne tarvi olla mielestäni :)
Olen kattonut videoita ja ohjeita netistä aika paljon, mutta missään ei oikee tahdo löytyä suomalaista ohjetta, tarttisin suomalaiset tuotteet noihin, eli esim. mitä haen kaupasta, millä nimellä ja minkä hintaisia ja mistä?
ehdotuksia kaivataan..

rungon teen varmaa alumiinista, jos löydän jostain halpaa L-profiilia.. olisko mitään ehdotuksia mistä sellaisia vois kattoa? :)
kuva kennosta:


blogikirjoitukseni kuvineen:
http://www.titanix.net/~riku/wordpress/?p=365 ja http://www.titanix.net/~riku/wordpress/?p=387
 

Wussy

Member
riku sanoi:
rungon teen varmaa alumiinista, jos löydän jostain halpaa L-profiilia.. olisko mitään ehdotuksia mistä sellaisia vois kattoa? :)
Kysy romuliikkeestä. Myyvät kilohinnalla.  :)
ostin taannoin 6metrin pätkän u-profiilia (olikohan se 25*25*25) niin maksoi vajaa 10€
http://www.romukauppiaat.com/index.php?id=8

 

jaskiainen

New member
Myöskin yrityksistä, jotka käyttävät alumiinia kannattaa kysellä.
Meilläkin jää töissä tommosia metrin pätkiä ylitse erilaisia profiileita, joita ei enää voi juurikaan käyttää.
Sellaisilta yrityksiltä saattaa saada romualumiinin hinnalla.
 

laturi

New member
http://ilmaisenergia.info/foorumi/index.php?topic=393.0

Kannattaa kattoa vähän vanhoja juttuja pätevät edelleen.
Sillä erotuksella että tuolloin paneeli maksoi n.1,30....1,80€/w ja itse tehty n.0,8..1,0€/w
Nyt saa paneelia n.0,7€/w
kannattaa laskea tarkkaan etukäteen mitä tulee itsetehdylle hintaa
siihen tarvitaan sitten montaa pientä tarviketta niistä kertyy äkkiä kiva summa.
Vaatii todella hyvät komponentit jos odotetaan eliniäksi pari vuosikymmentä.
Villi veikkaus että tulee kalliimaksi ainakin jos meinaat ostaa suomesta, kaikkia ei varmaan edes saa.

Niinhän harrastukset yleensä maksaa !
 

yurkie

New member
Ostin DIY kitin minäkin pari vuotta sitte, mutta projekti kuivui kasaan kun selvisi minkä hintaisia litkut on joilla ne kennot suojataan, hartsi tvm. Tsekkasin äsken hintoja eivätkä olleet ainakaan halventuneet. Elleivät jopa kallistuneet suhteessa valmiisiin paneeleihin. Nyt jos miettisin DIY-kennojen ostamista niin en enää lähtisi hommaan.
Ei tekemisen ilosta tee oikein mieli maksaa kun muutakin tekemistä ja keskeneräisiä projekteja on lukemattomia, vuosiksi (ellei loppuelämäksi) eteenpäin.
Mutta toi jo ostettu setti pitäisi saada tehtyä, homma siis on edelleenkin kiinni siitä että mulla ei näyttäisi yksinkertaisesti olevan varaa ostaa mitään soveltuvaa mömmöä kennojen suojaksi.

Hinnat EBAY:ssä oli joitain kymmeniä dollareita/puntia (ei vielä liikaa), mutta kun PK:tkin oli luokkaa 30-50 EUR...
Moni myyjä EBAY:ssä hinnoittelee tuotteen hinnan alas ja ottaa omansa postikuluissa, joten vaikea sanoa vieläkään varmuudella että löytyykö esim. suomesta jostain rakennustarvikekaupasta tarkoitukseen  sopivaa litkua halvemmalla vaiko ei.

Onko olemassa mitään huomattavasti halvempaa korviketta (vaikka sitten hyötysuhteen kustannuksella) jota voisi käyttää superkalliiden hartsien tms. sijasta?
 

Raksaaja

Member
yurkie sanoi:
Onko olemassa mitään huomattavasti halvempaa korviketta (vaikka sitten hyötysuhteen kustannuksella) jota voisi käyttää superkalliiden hartsien tms. sijasta?
Pari (käytettyä) ikkunalasia ja saniteettisilikoonia/sikaflex?
 

rotzi

Active member
Taitaa lasittelua+litkuttelua halvempaa tässä kohtaa olla ostaa valmiita paneeleita ja käyttöikäkin lieneis tublaantuvan  ;D
Jos se pää on jo kolahtanut siihen kiveen niin kannattanee ottaa askelia taakse ennenkuin lisää eteen  ;)

Tai ainakaan itseä ei tommonen harrastelu aiheuta riemunkiljahduksia, ennemmin se pistää hymyn huulille kun saa toimivaa systeemiä nopeahkosti ja pääsee tuotosta katteleen.  :)

Tämä nyt tämmösenä yhtenä katsantokantana.
 

Mail man

New member
Raksaaja sanoi:
yurkie sanoi:
Onko olemassa mitään huomattavasti halvempaa korviketta (vaikka sitten hyötysuhteen kustannuksella) jota voisi käyttää superkalliiden hartsien tms. sijasta?
Pari (käytettyä) ikkunalasia ja saniteettisilikoonia/sikaflex?
Meikäläinen teki tällaisen juuri näin. Ilmaiseksi hain ikkunalasit käytettynä ja laittelin kennot sisälle, sitten pienet korotuspalat kaksipuoleisella teipillä ja silikoonilla sauma kiinni toimi hyvin. Sen muuten vielä tein että aluksi jätin yhden nurkan auki ja annoin silikoonin kuivua. Sitten kun oli silikooni kuivaa niin vähän lämmitin lasia (ajattelin että kosteutta poistuu lasien välistä) ja sitten se kolo kanssa täyteen silikoonia. Ei huurtunut talvellakaan. toimi hyvin, mutta sitten menin pentele tikapuilla sen paneelin hajottamaan, harmittaa vieläkin.

Mutta sitten asiaan. Tällä tavalla ei saa mitään järkevää järjestelmää aikaiseksi järkevään hintaan, mutta olihan se vaan hauska puuhata ja oppi vähän ymmärtämään asioita paremmin. Eli jos jostain saa ison kasan kennoja halvalla niin kannattaa kokeilla.
 

avensi

Active member
Mitäs tähän aikaan, maksaa aurinkopaneelin teko ,
siis kennot kaupasta ja tinat ?
Paljonko halvempi tulee ,kun ostais valmiin ?
 

jaskiainen

New member
avensi sanoi:
Mitäs tähän aikaan, maksaa aurinkopaneelin teko ,
siis kennot kaupasta ja tinat ?
Paljonko halvempi tulee ,kun ostais valmiin ?
En enää tänä päivänä lähtis edes harkitsemaan itse tekemistä.
Jopa kotomaasta ostetut paneelit alkaa olemaan järkevän hintaisia nykyään.
Ja jos omalle työlleen laskee vähänkään hintaa, niin jää luu käteen...
 

riku

New member
Moi, vielläkin on kennot odottamassa. hinnat on tullut huimaasti alas.
olen tässä harrastuspohjana koittanut testipaneelia tehdä, sainkin yhden tehtyä EVA:lla ja sanon heti, että se meni ihan vatuiksi koko homma... eva kutistui liikaa ja se ei riittänyt, paneelit halkeili meni oikkariin ja ja.. noooh kyllä se toimii silti jotenkin puskee melkeim maksimejä suorassa auringossa.

seuraava samanlainen paneeli olen tekemässä solar silikoonilla, löysin yhen paikan EU:sta josta tilasin purkin, katotaan millainen tulee. pikku-kennot tulee tän viikon loppupuolella, että saan alkaa testaa. teeh vanhaan tuuletusikkunaan.

tosiaan teen tätä harrastuksena, ja tuolla odottaa melkein 500w edestä kennoja, et ne tarvis tehdä pois. :)

miten muuten lasi, onko porukka ikkunoihin tehnyt? onko se karkaistu lasi ihan pakollinen? siis jos tekee isomman kokoisen.
Löytyis myös vanha akvaario siittä vois jotai kehitellä :D
Pointti oli se et muutaman vuoden jälkeen projekti etenee :D

koittanut tästä kattoa mistä saisi yksittäisiä paneeleita tilattua, niin ei oikee tahdo löytyä mistää halvalla postimaksulla:/ toi topikki mikä tuolla on mistä niitä saa linkit on kutakuinki rikki
 

Liitetiedostot

wepu

Member
Nostetaan vanhaa ketjua niin ei tarvitse uutta aloittaa.
Tein ekan kennon. Vaneripohjalle ja polykarbonaatti-lasille. 100w teholtaan ja 18,62V antoi äsken yleismittariin pilvisella taivaalla.

Nyt on sitten kolme kennoa odottamassa vuoroaan, luokkaa 80w per kipale. Mutta nyt kysyisin mitä kaikkia materiaaleja kannattaa käyttää taustana. Loppui meikäläiseltä sopivat vanerin palaset, joten nyt kannattaa käydä läpi kaikki vaihtoehdot. Halpakin pitäisi olla.
 

wepu

Member
virta= teho/jännite............100w/18,62= 5,37A  :) Noin laskennallisesti. Ei ole hajuakaan kuinka King merkkisellä keltaisella yleismittarilla mitataan virtaa. Vastukset ja voltit osaan.
 

Puuha

Active member
Jep, näin saat panelin maksimivirran. Se ei ole kuitenkaan se millä teholla paneli tuottaa tällä hetkellä.

Kaksi määrettä mitataan. Jännite sekä virta. Vain teho lasketaan saatujen arvojen mukaan kertomalla ne toisillaan. Näin saadan mittaushetken teho.

Eli tässä tapauksessa et voi laskea näin virtaa koska virta on muuttuva paneleilla. Se on tähän aikaan vuodesta luokkaa 1A maksimissaan. Tällöin panelin teho on todellisuudessa vajaat 20W hyvällä säällä.
 

maanma

energiaonnellinen
wepu sanoi:
Nyt on sitten kolme kennoa odottamassa vuoroaan, luokkaa 80w per kipale. Mutta nyt kysyisin mitä kaikkia materiaaleja kannattaa käyttää taustana. Loppui meikäläiseltä sopivat vanerin palaset, joten nyt kannattaa käydä läpi kaikki vaihtoehdot. Halpakin pitäisi olla.
Voisiko ne liimata suoraan lasiin? Rakentaa vanhoihin ikkunalaseihin? Liimat on kyllä aika kovilla tuollaisessa.
 
Ylös