Aurinkopaneelien mietintää

Jounie

New member
Joskus on käynyt noitten mielessä noitten paneelien laitto. Kannattavuuden puolesta ei ole niinkään epäselvyyttä.
Mutta miten kun ei tuo sähköpuoli ole itsellä oikein hallinnassa niin mitä pitäisi ottaa huomioon jos laittaisi esim. 10 kpl paneeleita kahteen paikkaan.
Itsellä on tuo katon harjan suunta melkein pohjoi-etelä suunnassa niin ei ihan optimi ole.
Joskus käynyt mielessä että miksei voisi laittaa 6+4 kpl tyylisesti paneelit. Miten tuo invertteri toimii tuommoisissa tapauksissa? Nuo mikroinvertterit taitaa kannattaa unohtaa hinnan ja jos ne pitää olla vai ovatko ne paneelien luona esim. katolla kovassa lämmössä niin kestävyyden ja toiminnan puolesta?
Toimisko tuo invertteri yhdellä sisääntulolla vai vaatiiko kaksi?
Onko noilla invertereillä jokin käynnistyskynnys eli vaatiiko ne paneeleilta minkälaisen tuoton että alkaa toimimaan. Eli toimisko tuo neljän paneelin määrä muuta kuin täydellä aurinkon paisteella?
Joo olen kyllä yrittänyt hakea tietoa mutta ei kaikki ole ihan auennut niin jos joku voisi avittaa mietinnoissä.
Siksi kahteen paikka että olisi iltapuolellakin tuottoa eikä vain aamupäivällä. Näyttäis porukoilla olevan melkein aina kaikki paneelit yhteen suuntaan suunnattu,onko tähän muuta syytä kuin paikkat ja ilmansuunnat kun tuntuisi olevan järkevää jakaa tuota tuottoa koko päivälle jos mahdollista.
Kiitoksia jos viitsis joku vastailla ,vaikka näihin kysymyksiin on varmaankin vastailtu kirjoituksissa jo.
 

eros

Member
Jos kahteen paikkaan paneleita, niin tarvit invertteriin kaksi MPPT sisään menoa. Käynistyskyynnys on yleensä vähäinen, mutta MPPT jännitteet pitää täsmätä paneliryhmien jännitevaihteluihin.

Tasoasennuksella pääsee aamun/illan tuottoihin kiinni. Yksi ryhmä n. tasoon ja toinen etelään 70⁰..?

10kw systeemin saa n. 3799eur:lla.

T:Eerin
 

Jounie

New member
MPPT jännitteet pitää täsmätä paneliryhmien jännitevaihteluihin
Tuota ei ymmärrä. Eli pitääkös paneeleita olla ryhmissä saman verran?

Talo on L-mallinen ja tuo pisin harja on tuohon pohjois-etelä suuntaan. Ajatus ollut että onkos se nyt että vähän niinkuin idän suuntaan (aamusta puolillepäivin ) katon lappeelle toinen ja toinen joko talon etelän puoleiselle päätyseinälle pystyyn tai jos sopisi tuohon lyhyelle L siiven lappeelle toinen.
Päätyseinältähän taitais tulla hyvin tuottoa lumi aikaan kun ei olisi paneelit lumen alla ja olisi etelän suuntaan.
Tuo 10kw systeemin hinta taitaa koskea vain tarvikkeita?
 
Viimeksi muokattu:

Mikkolan

Member
Paneelien suuntaus riippuu siitä haluatko keittää aamukahvit vai viidenteen "ilmaisella energialla". Joillain on yksi panelisto itäänpäin aamukahvia varten ja toinen länteen ehtoopuolen kulutusta varten. Kannatta siis vähän tutkailla omaa kulutusta, jota haluaa leikata paneeleilla.
Siinä missä keväällä saa enempi tuottoa ennen juhannusta niin myös aamupäivisin saa enemmän kuin iltapäivisin.

En tunne noita inverttereitä kovin hyvin mutta monessa on kahdet sisäänmenot, mikä suosii noita erisuuntiin olevia kenttiä.
Ilmeisesti tuo 10 paneelia kannattaa laittaa yhdeksi kentäksi ja lisätä myöhemmin toinen 10 kpl kenttä.
 

eros

Member
MPPT jännitteet pitää täsmätä paneliryhmien jännitevaihteluihin
Tuota ei ymmärrä. Eli pitääkös paneeleita olla ryhmissä saman verran?

Tuo 10kw systeemin hinta taitaa koskea vain tarvikkeita?

Siis invertterien MPPT jännitealue yleensä ilmoitetaan, sekä maksimijännite. Sitten katotaan paljonko panelista lähtee max voltteja ja paljonko "best MPPT" voltit, lasketaan ryhmän jännitteet yhteen (mppt ja max) verrataan invertterin datoihin ja jos sopii, niin ok, muuten on muutettava suuniteltuja kytkentöjä. Samat arviot myös amppeereille.
Eli ei tarvitse olla saman verran paneleja eri mppt ryhmien välillä, mutta ei ole aivan täysin vapaata kuinka kytkee.

10kw paketin hinta vain tarvikkeille, ei ole avaimet käteen hinta ja paketista puuttuu kattokiinikkeet/maatelineet. 10kw invertterissä on kaksi mppt sisäänmenoa.

T:Eerin
 

maanma

energiaonnellinen
Länsi ja itälappeen voi tehdä yhdellä mppt säätimellä samanlaiset sarjat rinnan kytkennällä. Sijoitus niin ettei etelä varjosta paljon. Etelään oma sarja.
 

Jounie

New member
Sattumalta eilen soitti myyntitykki ja halusivat tulla jutuille kun ovat juuri nyt tällä alueella kiertelemässä.;)
No sovittiin että tulee tänään käymään ,mukavaahan se on kun vieraita käy.
Poristiin asiaan kuuluvat ja kuulumattomat liirunlaarumit ,noin 2/3 ajasta meni kaikenlaiseen smooltookkiin.
Ja tulihan se viimeinkin heidän tarjous,joskin kovin tinkasi että paljonko on minun arvio ennen kuin antoi tarjouksen.

Kaveri meinasi että tarve olisi 16 paneelia joista tulee 4.88 kw. Anteeksi jos yksikkö meni väärin. Paneeelit olisivat itä ja länsilappeella.
Hintapyynti oli kun on muitakin asennuksia n.11100€. Jos tulevat asentaan myöhemmin "yksittäis" asennuksena n.12200€. Pakettiin kuuluisi kaikki asennus,tarvikket ja paperi hommat.
Kun esitin vähempiä paneeleita (6 kpl puolelle)niin meinasi ettei oikein riitä tai saa keväisin ja syksyisin paremman tuoton kun invertteri ei tahdo herätä vähillä paneeleilla. Lisäksi meinasi ettei noita +3 kw paketteja oikein kannata asentaa.
Jostai kumman syystä ei päästy kauppoihin.
 

don

Member
Moro

Niin,tonkokosen n. 5 kW:n paketin osat kaikkineen maksaa n. 4000 € kuluttajalle ja näille myyjille vähän vähemmän joten matkakustannuksille ja työlle yli 7000 €. ja työhän kestää tämänkokoisella järjestelmällä vajaan työpäivän kahdelta asentajalta siis tuntipalkaksi tulee 5-600 € ,ei paha. Asennettuna tämän pitää saada n. 7000 €:roon joten hyvää tässäkin tarjouksessa on vähintään 4000 €.Voidaanko tällaisissa kaupoissa kuten aiemminkin olen todennut puhua huijauksesta ja kusetuksesta ja kun vielä laskevat että takaisinmaksuaika on jotain 7 vuotta.Tämmösten myyjien omatuntokin luulisi olevan koetuksella vai röyhkeä myyntitykki taitaa vaan röyhistää rintaansa kun jos saa kusetettua taas yhtä onnetonta.

Niin mä toivon immeisten valistavan itteensä ennen tällaisia päätöksiä kun nykyään tietoa on saatavilla
 

Raksaaja

Member
Mikä niissä Freebon vehkeissä maksaakaan?


Jos vuosia sitten jo niillä ole yli 100 kaupustelijaa töissä (ainakin mainostivat), niin mikähän mahtaa olla lukumäärä nykyään.
Onko ajanvarausyksikkö Ständi Prisman aulassa? :)
 

Puuha

Active member
No ei ainakaan nämä työntekijät eli kaupuskelijat kun toimivat freelanser perjaatteella. Palkkaa tulee vain myynnistä.
 

Puuha

Active member
Ei sillä ole merkitystä paneliston teholle onko sarjassa eli rinnan. Senku kertoo paneli määrällä yhden panelin tehon.
 

maanma

energiaonnellinen
Rinnan tai sarjaan laskennallisessa kokonaistehossa ei ole eroa, mutta vuosituotossa on. Korkeammassa jännitteessä vähäisetkin
milliampeerit käynnistävät invertterin tuottamaan.
 

denzil dexter

Active member
Jonkin verranhan häviöt kasvavat kun jännite alenee, eli saman kokoisesta piuhasta saa teoriassa hiukan enemmän tehoa sarjakytkennällä. Sitä en osaa suoralta kädeltä sanoa, milloin se alkaa näkyä vuosituotossa, vai alkaako ikinä.
 
Ylös