Aurinkokulman ( 0-45 asteen ) prosenttuaalinen..." vaikutus aurinkopaneelin tuottoon?

puuhastelija

New member
Moro


Juu ok sivusto" Kiitos! Tosin tieto kuuluisi"" tulla kennon valmistajalta/testaajalta. Eli millä tavalla kennon tuottokäyrä" muuttuu aurinkokulman vaihdellessa 0-45 asteeseen. (0 on kohtisuorassa aurinkoon, 45 on 45asteen kulmassa aurinkoon nähden.) Tieto auttaisi vaakatason trakker-virityksen seitsemän kohdan säätöä. Tietty tulen sen jossain vaiheessa tulevaisuudessa testaamaan...
 

denzil dexter

Well-known member
Jos nollan asteen kulma tarkoittaa sitä, että aurinko paistaa kohtisuoraan paneeliin, niin silloin teho on cos(kulma). Esimerkiksi 30 asteen paisteella teho on 0.866-kertainen, tai vaikkapa 38 asteella 0.788-kertainen. Sini-funktiolla laskenta menisi siten, että kulma on laskettu aurinkoa vasten kohtisuorasta pinnasta (suoraan aurinkoa kohden olisi 90 astetta). Silloin edellinen 30 astetta olisikin 60 astetta ja sin(60) = 0.866.
 

korsteeni

Well-known member
on niin paljon satunnaisia muuttujia, että tässä ei selviä matematiikalla muutoin kun sillä täyspaisteella, josko silloinkaan

silloin kun minulla oli kääntyvä ja siilä testailin niin täyspaisteellakin maaliskuussa mittari näytti yllättän suuria tehoja kunhan paneli vain ollut täysin poikittain aurinkoa kohden

kokonaisuus taas ratkaisee vuoden kokonaistuoton, asento ei olekaan niin suuri tekijä kun yleensä kuvitellaan

huurrekaan ei välttämättä ole aina pahasta
 

Savonius

Well-known member
2022 aurinkoa kohti kutakuinkin koko paistaneen ajan suunnattujen 26kpl 240W paneelien vuosituotanto 9700kWh. No tuli sieltä ehkä jonkin verran enemmänkin kun puolet paneeleista on 285W. En kyllä huomannut että huurre varsinaisesti lisäisi tuottoa. Päinvastoin kyllä.
Portaaliin tietonsa syöttävän 240W paneelin vuosituotto 372,33kWh. Nimellistehojen suhteella laskettuna 285W paneelista tulee vuodessa 442,14kWh. Käytännössäkin tuo suhde näyttää pitävän paikkaansa.
Muistissani on että jollain kiinteästä melko vaakatasossa olevasta 32kpl 270W paneelistolla olisi tullut parhaana vuonna 8800kWh.
Itselläni on sellainen käsitys että mitä paremmin paneelin pinta on aurinkoon suunnattuna sitä suuremmaksi tuotto muodostuu. Tuottojen maksimoinnissa paneelin pitäisi juhannuksena aamulla osoittaa koiliseen ja illalla luoteeseen ja joulunakin kääntyä noin 90 astetta.
Nuo vaakatasossa olevat tuottava kesäaamuisin käsittämättömän hyvin.
 

denzil dexter

Well-known member
Voidaanhan leikisti olettaa, ettei suunta vaikutakaan kosinifunktion mukaisesti. Silloin olisi mahdollista laittaa paneeleita limittäin sahalaitamuotoon esim 45 asteeseen ja ne edelleen tuottaisivat aivan yhtä hyvin kuin tasopintaan asennetut, aurinkoa kohti suunnatut paneelit. Tilaa säästyisi reilusti, ja fysiikanlaitkin menisivät uusiksi säteilytasapainon osalta.
Hämmennystä on voinut aiheuttaa esim lumihangesta tai pilvistä heijastuneen valon osuus. Paneeli kun ei välitä mistä fotoni tulee, mutta jos se tulee suoraan auringosta, niin silloin tilanne on kuten edellä on esitetty.
Sitten taas aivan järjettömillä kulmilla, esim 60-70-80 astetta voi käydä niin, että valo heijastuu paneelin pinnasta pois, eli ei mene lainkaan kennoon asti. Jos tutkitaan vain tämän pois heijastuneen valon osuutta, niin silloin voi näennäisesti tulla tulos, että paneelin teho alenisi vasta hyvin suurilla kulmilla.
 

Savonius

Well-known member
Ilma- lasi rajapinnasta kaikki valo heijastuu lasilta. Käytännössä ei kuitenkaan näin käy sillä lasi on niin epätasaista että se tarjoaa miljoonille fotoneille aivan kohtisuoran kohtaamispisteen. Jos haluaa nähdä heijastuman vaikutuksen niin kannattaa suunnata punainen laser pimeässä aurinkopaneeliin vaihtelevassa kulmassa.
 
Ylös