Aurinkokeräinten hyötysuhde

savonhumu

Member
Nyt 12.3 kun aurinko jo osuu jotenkin lounaaseen osoittaviin, noin 25asteen kulmassa katolla makaaviin keräimiin, arvelin että laitan huvikseen lisäinfona tuottotiedot hyvän paisteen aikana. Ulkolämpötila oli aamulla -11 ja nyt on paisteessa varmasti plussalla mutta varjossa pikkupakkanen. Käytännössä tyyni keli.

Varaajan pohjalla oli aamulla +24 astetta eli otolliset olot vuodenajan tuottoihin. Yläosa +55 ja keskellä 30

Klo 12.30 pumppu pyörii nyt 56% tasaisesti, keräimiltä tulee 50 asteista ja keräimille menee noin 30asteista. Jatkuva teho 3.8kw. Pieni ero varaajan pohjan lämpötilaan selittyy sillä että alakierukka on nouseva ja ihan kaikkea ei enää näillä virtauksilla kerkee luovuttamaan.
EDIT: Mittaukseen 0.9 kerroin kun on glykoliseos mitä mitataan eli todellinen teho on noin 3.4kw

Jos kehtaisi kääntää keräinkenttää pystympään asentoon niin saisi tähän vuodenaikaan luultavasti paljonkin enemmän tuottoja Ja leikkasi kesän ylituottoa jonkin verran. On ollut ns työn alla jo pitkään mutta en oo saanu aikaan.

Pumpun pyörintänopeutta pudottamalla saisi kuumempaakin tehtyä mutta suurempi tarve on lämmityskäyttöön niin ajetaan kovempaa ja saadaan suurempi määrä hiukan matalempaa lämpöä, josta irtoaa kuitenkin jo käyttövesikin.
 
Viimeksi muokattu:
Ylös