aurinkokeräimestä tuloilman esilämmitys

jml2018

New member
Aurinkolämmön tuotto alkaa hiipumaan näin syksyä kohti ja ajatuksena olisi hyödyntää tuota keräimen tuottamaa lämpöä tuloilman lämmittämiseen. Keräimen lämpö ei ainakaan koko ajan riitä veden lämmitykseen vaaraajan olessa esim 40 asteessa, mutta tuossa olisi varmaan riittavästi energiaa lämmittämään ilmaa joka tuossa hetki sitten oli 12 astetta ja keräimen lämpötila 40 astetta. Itsellä on Ecocowatti + 300 l bufferi ja katolla 3 kpl polarsolin keräintä . Tarkoituksen olisi hyödyntää kustannussyistä olememassa olevia putkivertoja ja tehdä haara iv putken tuloilmapuolelle (aurinkokeräimen nesteputket 1 m päässä tästä) kierukkalle ja tälle oma pumppu. Pumppu iv kanavan kierukkaan käynnistyisi kun keräin olisi lämpöisempi kuin ulkoilma tietyllä erotuksella (esim 6 astetta), mutta sammuisi jos ecowatti käynnistää keräimen toisen pumpun (varaajan ja keräimen lämpötilojen ero 6 astetta) eli jotenkin pitäisi vertailla varaajan, keräimen ja ulkolämpötilan eroja. Onko tällaisia kolmen muuttujan seurantaan perustuvia ohjaimia?
 
Viimeksi muokattu:

Eko

Member
Termomat 2 voisi toimia tuossa , minulla puulämmitys- ja aurinkovaraajan välillä . Ainoa haittapuoli on tuon ohjaimen hinta ,taisi olla 10v sitten
jo 400€ .
 

Turskis

New member
En tiedä onko tuloilman lämmitystä auringolla suuremmin testailtu. Mutta onhan siinä merkittävästi suurempi lämpötilaero mihinkään varaajaan nähden.

Varsinkin PILP talossa jossa tuloilma lämmitetään vesipatterilla haluttuun lämpöön (esim. +18C) olisi jokaikisestä raitisilman esilämmitysasteesta hyötyä.

Tehokkaan LTO koneen kanssa tilanne on epäselvempi.
 
Viimeksi muokattu:

maanma

energiaonnellinen
Ei lämpötilaero kovin suureksi muodostu kun ilmaa aletaan siirtää iv järjestelmävaatimusten mukaisia määriä ja keräimen ollessa muutaman neliön kokoisia.
Lisäksi haasteena on että kesäaikaan lämmöntarve on negatiivinen - toisin kun lkv tai lattialämmitys tarve.
Silti näitä rakennetaan uusiin rakennuksiin, joilla ei välttämättä ole lämmitystarvetta lainkaan.
 

Turskis

New member
Siis mitä tarkoitat ettei lämpötilaero kovin suureksi muodostu? Eikai suurempaakaan lämpötilaeroa ole tarjolla kuin ulkoilman lämmitys IV-kanavassa.
Ja mitä suurempi lämpötilaero keräimen ja tuon ilmavirran välillä on, niin sitä tarkemmin keräimen poimiman energian saa siirrettyä käyttöön.

Kyllä ihan merkittävän määrän energiaa saisi tuloilmakanavaan siirrettyä energiaa. LTO:n kanssa sitä ei vain tarvita, mutta kuten mainitsin PILP:n kanssa tilanne olisi aika toinen.
 

jml2018

New member
Sorel mtdc näyttäisi olevan ohjelmoitavissa aika moni puolisesti useammalla anturilla ja hintakin vain reilun satasen saksassa.

ei tuota esilämmitystä olisi tietenkään tarkoitus käyttää kesällä koska silloin varaaja ottaa helposti lämmöt vastaan. Eli keväällä ja syksyllä kun ulkolämpötila alle 15 astetta.

jos tuo talven aikana Itse askartelisi voisi ehkä osia yksittäin haalimalla päästä 300 eur kustannuksilla. 150 eur ohjain, 50 eur pumppu, ja loput kurttuputkeen ja eristeisiin. 200 mm putkeen jos vetäisi kiepille kurttua ja supistukset molempiin päihin 160 mm niin ei kuristaisi virtausta. Paisuntasäiliö yms olemassa olevassa järjestelmässä. Osaako joku laskea paljonko tuosta voisi saada säästöä euroissa. Eli onko vain harrastusta vai oikeasti säästöä?
 

Turskis

New member
Eiköhän tuo harrastuksen puolelle mene. Mutta mielenkiintoinen olisi testinä että näkisi paljon energiaa saisi keräimistä lämmityskaudella kun ei ole ongelmaa varaajan lämmöstä.
 
Ylös