Aloittelijalle Hybridivoimala-tarjouksia ja vinkkejä?

jets

New member
No niin, nyt on sitten tilattu tämä:

http://cgi.ebay.co.uk/ws/eBayISAPI.dll?ViewItem&item=250917735072

Tuo kestää sen 500W, mitä varmaan harvoin sieltä tulee, mutta kuitenkin.

Tristarin kauppa on peruttu. Laskin, että selvisin nyt about 150€ halvemmallakin.
 

MarkoN

Member
jets sanoi:
No niin, nyt on sitten tilattu tämä:

http://cgi.ebay.co.uk/ws/eBayISAPI.dll?ViewItem&item=250917735072

Juuri tuota katselin eilen kun omaa voimalaa suunnittelen... 20mA kulutus.
Toivottavasti on hyvä. Jään mielenkiinnolla odottamaan.
Tuossa on sitten PWM tuon paneeleiden puoli... Mut sullahan oli oma säädin paneeleille??
 

jets

New member
Joo, mulla on PCM-6048 MPPT säädin paneeleille.

Tässä tosiaan oli pakko toimia nopeasti, koska talkoot maston jatkamista sun muuta varten on järjestetty kahden viikon päähän viikonlopuksi.

Ilmoittelen toki mitenkä käy, mutta ei mulla ole kovin suuria odotuksia.

Tänään muuten saapui 4 kpl 100W paneeleita :) Niitä pääsen virittelemään varmaan vasta jokusen viikon päästä.

Odotan mielenkiinnolla 4x16mm2 kaapelin käsittelyä, voi olla "hieman" jäykähköä :)
 

windmill

New member
Tervehdys,

On jäpäkkää käsitellä 16 neliön kaapeli.
Tästä linkistä kuitenkin jotain ohjeita kaapelien mitoitukseen.
https://groups.google.com/forum/#!topic/sfnet.harrastus.elektroniikka/XtUVcWonHzA

Aurinkoista kevättä kaikille!
-Juha-
 

jets

New member
Eilen tuli perille tuo tuulimyllyn säädin.

Sitäpä tässä mietiskelin, että pitäisikö laittaakin yksi paneeli tuohon säätimeen kiinni, siihen voi laittaa 150W max paneelistoa. Sen avulla saisi sitten light-controlin toimimaan ja säätimen outputista ohjattua jonkun laitteen virtoihin kun aurinko paistaa/ei paista/tmv. Tosin en ole vielä keksinyt varsinaista sovellutusta tuolle ominaisuudelle.

Tämän säätimen outputtia voi ohjata esimerkiksi ajastetustikin, jos haluaa. Mitähän keksisi?
 

jets

New member
No nyt tulee sähköä tuulimyllystäkin :) Lauantaina jatkettiin mastoa 4 metrillä ja sillä on mittaa nyt 18 metriä. Samalla laitettiin kaapeliksi 4x16mm2+16mm2 kaapeli, joka on muuten vähän helvetin jäykkää kamaa. Ja tietysti vielä laitoin tuon uuden lataussäätimenkin.

Ihan radikaali muutos tapahtui parempaan, sieltähän oikeasti tulee sähköä :) Mutta se, että minkä verran pitemmässä juoksussa onkin eri asia. Ainakin pienillä tuulilla näytti ampeerinkin verran sieltä työntävän. Näyttää tuo tuuliennuste olevan vähän "huono" kun ei ole kunnon tuulia tiedossa lähipäivinä, ymmärtääkseni.

Olen erittäin tyytyväinen. Ja tulihan jumpattua, on lihakset kipeänä. Koko operaatioon meni kolmelta ukolta seitsemän tuntia.

Seuraavaksi onkin ohjelmassa paneeliston upgreidaus. 4 paneelia tulee lisää ja paneelisto siirtyy toisen mökin katolle, joka on asiaa silmälläpitäen rakennettu lape etelään päin. Se katto on 45 asteen kulmassa, mutta mietin että pitäisikö tehdä teline jonka avulla voi paneeliston kulmaa muuttaa, mitäs sanotte?

tuulimylly18m.jpg
 

Puuha

Well-known member
hyä, hyä!

kuis muuten on, onkos tuo säädin semmottii että siinä on dumpit sisällä, oikosulkeva katkaisin tai sitten pitäisikö olla erillinen dumppit? näitä kaikkia kun näyttää olevan markkinoilla saman tyyppisinä säätiminä.

tässähän ei ollut mahdollisuutta asettaa tehoja joiden mukaan säädin toimisi niin että oltaisiin turbiinin parhaalla hyötysuhdealueella?
 

jets

New member
Puuha sanoi:
hyä, hyä!

kuis muuten on, onkos tuo säädin semmottii että siinä on dumpit sisällä, oikosulkeva katkaisin tai sitten pitäisikö olla erillinen dumppit? näitä kaikkia kun näyttää olevan markkinoilla saman tyyppisinä säätiminä.

tässähän ei ollut mahdollisuutta asettaa tehoja joiden mukaan säädin toimisi niin että oltaisiin turbiinin parhaalla hyötysuhdealueella?

Tämä säädin oikosulkee tuulimyllyn piuhat kun akusto menee täyteen. Ja juu, ei siinä mun mielestäni ollut mitään säätöjä, että voisi asetella jotain parasta hyötysuhdetta tms.

Aika vähissä on ollut kyllä tuuli, yöltä on tainnut kertyä (jos tuo dual meter toimii), sellaiset alle 1Ah :) Mutta pääasia että jotain kuitenkin tulee. Tulisi vaan semmoista tasaista tuulta.

Valitettavasti kävi tuossa myllyyn uutta kaapelia juotettaessa, että kaasukolvi ei sammunutkaan (taitaa vuotaa) ja siihen jäi pieni liekki, tietysti kolvi vierähti työtasoa pitkin suoraan yhden lavan juureen ja siitä sulahti pieni, ehkä grammainen pala pois. Toivotaan ettei vaikuta toimintaan, ei tuo näyttänyt värisevän puuskissakaan kummemmin. Ja onneksi pala lähti melko läheltä lavan juurta.

Ihmettelinkin mitenkä oli kaasukolvin säiliö tyhjä kun otin sen taas käyttöön. Ilmeisesti se tosiaan hieman vuotaa ja lähemmässä tarkastelussa paljastui, että kun vääntää kaasun säätimen offille, siihen jää vielä hetkeksi pieni liekki palamaan. No, onneksi ei sentään pahempaa sattunut.

Nyt olisi kyllä hienoa jos voisi jotenkin mitata tuota tuulta tuolla 18 metrin korkeudessa.
 

Puuha

Well-known member
toivotaan että säädin pelaa yhteen aurinkopaneleiden säätimien kanssa. ei senpuoleen, ei sitä säätöä ole tristarissakaan.

konehan sinulla jo sieltä ja lähtisin vastauksia hakemaan 1-wiren kautta yksinkertaisuuden vuoksi. tietotaitoahan sinulla löytyy ohjelmoinnista. pelkkä kuppianemometri maksaa sen 2,5 puntaa halvimmillaan kaupallisena. onhan sellainen helppo itsekkin tehdä kun vähän laskelmia tekee että TSR anometrillä on 1 niin tuulen nopeus on helppo muuttaa metreiksi/sekunnissa. kohtahan tuo pääsiäinenkin on tulossa niin silloin saa hyviä kuppeja anemometrin tekoon kun keräilee isoja pääsiäismunien sisällä olevia soikeita rasioita halkaisten ne puoliksi. tuulen suuntaan käy normi tuuliviiri johon kytkee 4-36 magneettikytkintä haluamansa tarkkuuden mukaan joista voi lukea tuulen suunnan.
 

jets

New member
Kuulkaas, puhuin muuten pa*kaa tuon maston pituudesta. Mistä lie tullut 18 metriä, sehän on siis 16 metriä nyt. No, kivi siinä alla antaa metrin lisää, joten 17 metriä maanpinnasta lienee oikea lukema.

Jotenkin unohtui, että tosiaan siis 2 kpl 2 metrisiä jatkoja sinne laitettiin, eikä kahta 3 metrin jatkopalaa. Kaikki muut palasethan on siis 3 metrisiä.

Näyttää nyt pysyneen akuston jännitteet kohtuullisella tasolla, vaikka välillä olen räpännyt päälle kääntyvän kamerankin. Se selvästi alkaa haukkaamaan jokusen wattisen kun laittaa päälle. Ja onhan siellä iso invertterikin päällä, että mitä lie vie sekin ilman kuormaa. Ja kai ne etäohjattavat pistorasiatkin jotain tyhjillään vie, varmaan hiton vähän, mutta kuitenkin.

Jaa, invertterin speksien mukaan menee 4W ilman kuormaa ja maksimissaan 35W ilman kuormaa. Missähän ihmeen tilanteessa voisi mennä 35W _ilman_ kuormaa!?!
 

jets

New member
Ja rojekti jatkuu taas :) Tällä kertaa ohjelmassa on viikonloppuna aurinkopaneelien siirto toisen mökin katolle. Teen niille tikapuu-tyyppisen "telineen" painekyllästetystä puusta. Paneelit saavat olla 45 asteen kulmassa, kuten kattokin. Mahdollisesti, jos on tarpeita, teen telineestä sellaisen että kulmaa voi muuttaa.

Ja tietysti tuohon telineeseen tulee nyt sitten nykyisten neljän paneelin lisäksi neljä lisää, eli telineessä on kiinni sitten 8 paneelia.

Homma on suurinpiirtein selvillä, mutta pitää vielä miettiä mitenkä kaapeloinnin teen. Matkaa paneeleilta säätimelle tulee ehkä noin 30 metriä. Mutta kaapelia jäi tuulimyllyprojektista yli varmaan tuon verran. Kaapelihan on siis 4x16mm2+16mm2 kaapelia, joten saan hyvinkin sen 32mm2 pinta-alaa per aurinkopaneeliston napa. Jännitehäviöt pitäisi siis olla minimissään.

Sepä se tässä onkin nyt ongelmana, että miten siististi saisin kaksi 16mm2 johtoa yhteen nippuun ja sitten siitä vielä hieman ohuemmalla johdolla liitännän MC4-liittimeen. Varmaan täytyy taas juottaa ja laittaa kutistesukkaa. Sama tietysti pitää tehdä toisessa päässä, ei säätimeenkään voi mitään 32mm2 tai edes 16mm2 johtonivaskaa työntää. Vai olisikohan helpompaa vaan kietoa johdot yhteen pitkältä matkalta ja loppupäästä sitten leikata juuri sen verran kupareita pois, että mahtuu säätimen liittimiin. Tietysti sitten pitäisi teippailla ja/tai laittaa kutistesukkaa reilummalla matkalla.

Mitäs tuumitte?

Tuulimyllyn tuotot on nyt 10 vuorokauden jälkeen noin 10Ah (mikäli siis tulkitsen mittaria oikein), joten ei sieltä juuri mitään tule, mutta kyllä se jotakin kuitenkin tuottaa, pysyy ainakin talvisin akusto kunnossa jos ei muuta. Toistaiseksi tuulimylly saa olla vuoden-pari ihan tuolleensa. Sitten voipi miettiä josko taas mastoa jatkettaisiin ja vaihdettaisiin myllykin parempaan :)

Akustonkin jännite on pysynyt siellä 12.5V kieppeillä ja tietysti päivisin on korkeammalla kun lataantuu aurinkopaneeleista. Varmaan alkaa tulemaan ylituottoakin kun on 800W paneeleita ja mylly päälle siihen vielä.
 

laturi

Member
16mm2 jakorasia sopii tuohon tarkoitukseen parhaiten ja siihen kiristettävät holkki tiivisteet tulee vedon poistot samalla.
Jossain askeissa on kiinteät liittimet valmiina valkkaa sellainen.Ei mitään kalvoaskia kannata käyttää vaan kovaa muovia.

Tuossa on jotain:
http://www.obo-bettermann.com/downloads/fi/kataloge/vbs_kabelabzweigkaesten_fi.pdf
 

jets

New member
Joo-o, jakorasia taitaa olla hyvä idea. Täytyykin käydä etsiskelemässä. Ei taida riittävän järeitä olla normikaupoissa? Tai siis pelkkiä rasioita löytyy, mutta itse kytkentärima sitten on eri asia. Eiköhän tämä tästä..
 

MarkoN

Member
Sähköliikkeestä saat hankittua järeän maadoitusriman johon normaalisti kytketään sähköpääkeskuksessa suojamaadoitukset...
Itsellä on sellainen ja siihen menee tuo 16mm2.
siis tällainen. https://www.sahkonumerot.fi/5044020/
 

MarkoN

Member
Niin ei niihin 16mm2 kaapeleihin tarvitse juottaa esim. 10mm2 kaapelillasupistuksia.
Leikkaat sen kaapelin ohuemmaksi liittimille, niin kuin aikaisemmin kerroit ja sitten kutestesukalla teet sen suojauksen... Mielestäni on ihan fine.
Riittävän pitkältä matkalta vain leikkaat et on helppo laittaa liittimiin se kaapeli. saattaa muuten tulla ahdasta...
 

jets

New member
MarkoN sanoi:
Sähköliikkeestä saat hankittua järeän maadoitusriman johon normaalisti kytketään sähköpääkeskuksessa suojamaadoitukset...
Itsellä on sellainen ja siihen menee tuo 16mm2.
siis tällainen. https://www.sahkonumerot.fi/5044020/

Joo, tuo olisikin hyvä. Mistähän paikoista näitä oikein sitten löytäisi, kun ei ole tuota tukkukorttia Onniselle tai muuhun vastaavaan paikkaan. Liekö Bauhausin tai vastaavan valikoimissa? Sähköliike-googlaus ei juuri tuottanut muuta kuin näitä yrittäjiä jotka eivät myymälää pidä.

No, tarkoituksena on vaihdella sitten nykyinen napajärjestely kiskotyyppiseksi, siis akuston ja siinä kiinni olevien osalta.

Mutta taidan nyt kuitenkin tehdä tuon paneeliston kaapeloinnin osalta niin, että kaventelen ohuemmaksi kaapelia ja sitten suojaan kuoritun osuuden hyvin, kuten Marko tuossa kommentoikin, niin lienee ihan fine.
 

MarkoN

Member
Biltemasta löysin tuollaisen mut näyttää vähän heppoiselta.
http://www.biltema.fi/fi/Rakentaminen/Sahko/Kiintea-asennus/Nolla--tai-maadoituskisko-2-kpl-46187/
 

jets

New member
MarkoN sanoi:
Kannattaisi harkita sen paremman tuulivoimalan hankkimista.
Tuotot tuolla voimalalla on todella heikot tai sitten siellä ei tuule ollenkaan.

Joo, niin kannattaisi. Tosin ei tuolla juuri paljon tuulekaan. Maston pitäisi varmaan olla hemmetin korkea. Mutta mylly on halpismylly, katsotaan nyt että mitenkä se pärjäilee tuolla. Eivät ole kunnon myllyt kovin halpoja.

Sellainen WP200 varmaan olisi hyvä, mutta maksaa se sekin.

Laskeskelin huvikseni, että mylly itsessään maksaisi tuolla tahdilla itsensä 22 vuodessa :) Ja jos laskee mukaan maston ja muut vermeen, niin tuolla myllyllä takaisinmaksuhinta olisi varmaan jotakuinkin 60 vuotta :D

Harrastushan se tämäkin vaan on. Päätuotto tulee paneeleista, ja nyt tuottaakin hyvin. Kohta tuottaa vähän pirusti kun paneelisto kaksinkertaistuu :)

Voisihan tuo mylly syksymmällä sitten jotain oikeasti tuottaakin. Pääasia on että se tuottaa edes jotakin.

Osaltaanhan asiaan voi vaikuttaa sekin, että mitenkä säädin katselee akuston jännitettä, kun tosiaan jännite nousee kun paneelisto latailee ja silloin voi myllyn säädin hieman himmailla myllyn tuotantoa. Tosin ei taida olla noussut yli 13 voltin jännitteet tässä 11 päivän aikana vielä kertaakaan.
 
Ylös