Aloittelijalle Hybridivoimala-tarjouksia ja vinkkejä?

MarkoN

New member
jets sanoi:
Etuna olisi ainakin se, että liitäntöjen tekeminen olisi helpompaa siinä mielessä, ettei tarvitse juotella tai muutoin liittää ohutta johtoa toiseen, vaan voisi käyttää tasasuuntaussillan omia ruuvattavia kiinnityksiä. Ne myllystä tulevat johdot ovat aika ohuita verrattuna esimerkiksi nyt kaavailemaani 6mm2 kaapeliin. Paksumpaakin kaapelia olen harkitsemassa.
Puristavat ruuviliitokset ei ole johtavuudeltaan lähelläkään samaa tasoa kuin juotetut. kaikki mahdolliset liitokset kannattaa tehdä juottamalla.
Kaapelivahvuutesi on aivan liian ohutta kahdella kaapelilla tuotavaksi alas tasasuunnattuna.
Edullisempaa on tuoda se vaihtovirtana ja suunnata se vasta juuri ennen akkuja tai säätimessä...
Voit laskea noita kaapelivahvuuksia vaikka tällä ohjelmalla
http://www.adita.fi/laskuri.asp
 

Mikkolan

Member
Aika harvoin taitaa tuulimyllut yleensäkään tuottaa täyttätehoa, tarkoitan että kannattako kaapeleita täydelle teholle mitoittaa? Toki jos dumppivastusta haluaa ruokkia täydellä teholla


Lipsuu hiukan makuasian puolelle haluatko 2 paksumpaa vai 3 hiukan ohuempaa johdinta. Kumpi tulee halvemmaksi?

MarkoN on ihan oikeassa noiden liitosten suhteen, niihin kannattaa kiinnittää erityistä huomiota. Kolme huolela tinattua liitosta lienee parempi kuin 5 kpl ruuviliitoksia sään armoilla.
Ite mietin tuota huollettavuutta, tasuri liitoksineen jäis "luonnon armoille". Kova homma käydä tarkistamassa onko ok.
 

Mikkolan

Member
Aika arvokas toi partcon silta, 72 €.

3 kpl noita 35A / 1000V maksais  ehkä 15 € , samalla sais lämpökuorman jaettua isommalle pinta-alalle, toki hiukka enempi käsitöitä joutuu tekemään.
 

jets

New member
Joo, Partcon silta on aika hinnakas, mutta se on valmis paketti ja täten myöskin vähentää omalta osaltaan johto- ja virityshelvettiä.

Jätän nyt sitten tasasuuntauksen tekemättä siellä maston päässä. Juotan liitokset ja suojaan ne esimerkiksi kutistesukalla jne.

Ja tosiaan ohjekirjan mukaanhan kaapelin paksuus pitäisi tuolla matkalla olla jo 16mm2. En vaan ole keksinyt että mistä saisin 3x25m eli yhteensä 75 metriä 16mm2 kaapelia järkevään hintaan. Saa vinkata. 6mm2 kaapelia on mulla jo valmiiksi. En sentään viitsisi vetää sitäkään useampaan kertaan, sitenhän saisi sitten kaapeliin "paksuutta" lisää. Mulla on siis 2x6mm2+6mm2 kaapelia melkoinen pätkä valmiiksi.

Ei satu kenelläkään lojumassa paksua kaapelia "joutavana" nurkissa? Tai tietoa mistä saisi suhteellisen järkevään kustannukseen paksuja kaapeleita? Jos joudun uuden kaapelin hankkimaan, saisi kustannukset olla mielellään alle satkun, mutta riippuen siitä ja tästä, ei se ihan hemmetin tiukka budjetti ole.

Sanokaas mitä lukemia kaapelilaskureihin kannattaa laittaa kun kyse on 3-vaihe virrasta ja tuommoisesta myllystä? Sieltähän yleismittariin voi tulla 20-40 volttia tasasuuntauksen jälkeen.
 

jets

New member
Joo, autoviihde.com:ssa näyttäisi tosiaan olevan 10mm2 kaapelia 50m keloissa, niitä kaksi tekisi 140€, se ei olisi kovin paha. Ja 20mm2 kaapeli on 3 euroa metri, siitä muuten tulee 270€ (!!), jos lasken 30 metrillä. Nimittäin se matka taitaa kasvaa lähemmäs 30 metriä, kun masto pitenee ja pitää nyt kuitenkin huomioida että kaapelia pitää vielä viedä sisään ja kuljettaa pieni mutka sisällä.

Tosin appiukolta olen saamassa 2x10mm2 kaapelia, mutta se on kyllä varattu tuohon aurinkopaneeleille.

Laskeskelin, että 6mm2 kaapelilla 12 voltin jännitteellä ja 100W tuotolla (eli 33W/Vaihe) jännite laskisi 0,45V. Mutta millähän jännitteellä tuota oikeasti pitäisi laskea? Sieltähän tulee siis ilman akkuja tuulella 20-40 volttiakin.
 

jets

New member
No kehveli, siunaantuikin sukulaissuhteitten kautta 4x16mm2 kaapelia :) Vaan kaapeli on siellä Savon suunnilla, vaan mitenkähän sen tänne saisi, eiköhän vaan jotenkin..
 

Mikkolan

Member
jets sanoi:
Puuha sanoi:
virtahan sen määrää

Joo, jaanko siis nimellistehon kolmella?

Kolmivaiheteho P = sgrt3 UI cosfii, josta virta I = P / sqrt3 U cosfii , P = 500W, U= 14,5 - 20 V, cosfii 0,5 -0,9, (oisko genun spekseissä mainittu tarkemmin tuo cosfii ?)
I = 16 - 40A, eli jos cosfii on epäedullinen niin saattais tasasuunnattuna siirtyä pienempää kaapelia käyttäen?

Jos tasasuuntais ja konkilla suodattais saman tehon myllyllä niin I =P / U. P = 500W ja U = 25 V niin I = 20 A. Menipäs vaikeeks, onko viisaampia sähkäreitä kommentoimaan?
Myllyn cosfii näyttäis vaikuttavan jonkin verran siihen kumpi parempi.

Toisaalta vielä se että jos myllyn keskiteho on 300 W niin paljonko energiaa jää saamatta kun tuulee enempi ja akut on jo täynnä ja dumppivastus hukkaa liikatehoa?

Tota jännitettä jäin kanssa miettimään, jos myllyn liittää suoraan akkuun niin jännite vois olla 14,5 V. Mutta osaako noi säätimet käyttää 20 - 40 volttia vai kyykyttääkö ne jänniteen 14 voltin tasolle?  en tunne asiaa.

Voe tokkiisa, hintoo tulloo jos postiukkel sitä kuapelija reutoo tänne päij, vuan ei se ilmane ou jos aatolla ryttyyttää männä hakemoo! ;D
 

kotte

Well-known member
Mikkolan sanoi:
Jos tasasuuntais ja konkilla suodattais saman tehon myllyllä niin I =P / U. P = 500W ja U = 25 V niin I = 20 A. Menipäs vaikeeks, onko viisaampia sähkäreitä kommentoimaan?
Myllyn cosfii näyttäis vaikuttavan jonkin verran siihen kumpi parempi.
Tasasuuntaamalla (ja konkilla) on "vaikeaa" (lue: mahdotonta yksinkertaisella tasasuuntaus-suodatuskytkennällä) saada suurempaa tehoa siirtymään, mitä kolmivaihejohdoissa kulkee luonnostaan. Jos ajatellaan kolmiokytkentää ja kahden vaiheen välinen jännite on 230V ja yhden vaiheen virta on 10A, niin yhdestä vaiheesta saadaan siirtymään 2300W:n teho (tuo tulee yhdestä generaattorin käämistä). Kun otetaan kolmas johto käyttöön, niin saadaankin siirtymään 3*2300W = 6900W, sillä virta ei kasva yhdessäkään johtimessa (eli kuormitus voidaan pitää entisellään). Johtimeen liittyvän uuden piirin virta on näet 120 asteen vaihesiirrossa ensimmäiseen käämiin nähden ja kun virrat lasketaan yhteen vektoreina, resultanttivirta onkin alkuperäisen virran suuruinen (ja 120 asteen vaihesiirrossa kahden ensimmäisen generaattorikäämin virtoihin nähden eli vektorit muodostavat kuviona tasasivuisen kolmion).

Jos kuorma on optimaalinen (jollainen kolmioon kytketty vastussetti tai kolmivaihemoottori on, mutta tasasuuntaajasilta ei ole), johtoja pitkin kulkee itse asiassa koko ajan tasaisena pysyvä teho (ikään kuin kyse olisi tasajännitteestä). Yksivaiheteho taas sykkii joka jaksolla sinimuotoisesti, eli keskimäärin puolet ajasta tehoa ei siirry yhtään.

Jos tuo kolmivaihejännite nyt tasasuunnataan (6-elementin sillalla) ja suodatetaan isolla kondensaattoriparistolla, saadaan jännitteeksi 20.5*230V = 325V. Kun tuo nyt johdetaan pitkin kahta alkuperäisen paksuista johtoa ja rinnalle laitetaan kaksi puolet ohuempaa lisäjohtoa (siis kuparin määrä on sama kuin 3-vaihekytkennälläkin), niin saadaan siirtymään vain teho 15A * 325V = 4880W (itse asiassa muutaman watin verran alle tuon).

Eli tasasuuntaus ja suodatus ei todellakaan nosta siirtokapasiteettia. Lisäksi tasasuuntaus aiheuttaa käämeihin epätasaisen kuormituksen (harmonisia yliaaltoja). Tuohan tapahtuu, vaikka kuvatun kaltainen yksinkertainen tasasuuntaus on kaapelin toisessakin päässä, eli jos johdon koko kolmivaihekapasiteetti halutaan hyödyksi, pitää käyttää hienompia menetelmiä (joko tehoelektroniikkaa taikka vaihemääränkorotusmuuntajia vastaanottopäässä). Ja tuossakin tapauksessa ei siis voida ylittää 3-vaihesiirron taloudellisuutta käytetyn kuparin määrässä, vaikka tuo hieno laitteisto olisi maston päässä, vaan korkeintaan tasavirtavoimasiirrolla voi päästä yhtä hyvään tulokseen kuin 3-vaihesiirrollakin.

Tasavirtavoimasiirrolla on kumminkin etuna, että johtimen huippujännite maata vastaan saadaan pienemmäksi tietyllä keskimääräisellä jännitteellä, mistä on todellista etua tietyissä suurjännitesovelluksissa ja pitkiin johtimiin ja erityisesti eristettyihin kaapeleihin liittyvät induktiiviset ja kapasitiiviset ongelmat ja häviöt.

PS. Unohdan tässä tahallaan vaihesiirron. Vaihesiirto on periaatteessa aina mahdollista kompensoida, mikä kannattaa tehdä siirtohäviöiden minimoiseksi ja siirtotehon maksimoimiseksi.
 

jets

New member
No huh! Jopa on tullut tietoa! Ymmärsin joitakin asioita :)

Aion nyt siis joka tapauksessa tuoda sillä 4x16m2 kaapelilla kolmivaiheisena energian sieltä myllyltä alas.

Tänään pääsen vihdoin hakemaan sen Tristarin. Nyt pitäisi sitten saada ne dumppivastukset. Mitähän siihen keksisi nyt sitten??
 

jets

New member
Hmm. Tehonkestoa tarvitaan 500W ja vastusta 0,41 ohmia.

Näitä kun laittaisin 5kpl rinnan, tulisi vastukseksi 0,44 ohmia ja tehonkestoa 500W, olisikohan passeli:

http://www.tme.eu/fi/details/ax100wr-2r2/100w-lankavastukset/te-connectivity/2-1625999-6/#

Mutta tämmöisiä lankavastuksiakin on olemassa, mitenkähän näitä käytetään:

http://varnia.fi/product_details.php?p=11296
 

MarkoN

New member
Eikö kannattaisi tuulisella kelillä laittaa säädin oikosulkemaan tuuligeneraattorin vaiheet kun akut on täynnä? Sitten kun Akkujen varaus on laskenut vaikka 0,25V aloittaa tuuligeneraattori lataamaan akkuja? Ainakin aluksi.
Sitten kun tiedät että energiaa tulee  niin paljon ja sinulla on kaikki hankittu vaikka siihen veden lämmittämiseen niin kokeilet toimiiko dumppaus ylipäätään.

Kävin eilen vaihtamassa yhden tuuligeneraattorin joka oli palanut. Tristar 45 ja dumppivastukset ei toimineet tai sitten ne toimi.

En ymmärrä miksi sitä tuottoa pitää hukata johonkin vastukseen ja tuulisella kelilllä sitten vehkeet palaa. Mielestäni fiksumpaa olisi katkaista lataus ja pysäyttää gene kun akut täynnä.
 

jets

New member
Itse olen samaa oikeastaan miettinytkin tässä. Mutta tuo mun myllyni pitäisi myrskytuulella kääntyä kai sivuun..

Täällähän mulle tosiaan suositeltiin asian toteuttamista tasasuuntaajalla ja Tristarin säätimellä diversiteettimoodissa.

Kun ei vaan tuntunut löytyvän sellaista järkevää säädintä, joka tekisi tuon oikosulun. Tuo edellinen rikkomani säädinhän oli aivan persiistä, se veti virtaa 0.3A koko ajan vaikka ei tehnyt mitään. Liekö nuo kaikki oikosulkevat säätimet semmoisia että vievät virtaa koko ajan?
 

jets

New member
Näyttäähän noita löytyvän.

http://www.ebay.co.uk/itm/Hybrid-Wind-Solar-Charge-Controller-400W-Regulator-12V-wind-charge-controller-/250917735072

Tosin ehdin jo tehdä kaupat siitä Tristarista, en ole maksanut. Kai sen voisi peruuttaa vielä..

Tuo olisi varmaan yksinkertaisempi ratkaisu. Hmm. Mitä sanoo raati?
 

jets

New member
Ei perskuta, pitänee sitten peruuttaa se Tristarin kauppa ja tilata tuommoinen oikosulkeva säädin siihen. Tulee vähän halvemmaksikin.

Ei sieltä kuitenkaan semmoisia tehoja tule, että saisi oikeasti mitään lämmintä aikaiseksi järkevästi.
 
Ylös