Akulla autuaaksi

Aurinkoinen

Active member
Tänään kävi kaksi ukkoa tarjoamassa voimalaani akkua. Lupsakoita kavereita, ei siinä mitään. Käytiin katsastamassa paneelit, sekä oiva sijoituspaikka akulle. Sitten alkoivat laskemaan tarjousta. Laskivat minulle heidän mukaansa edullisen tarjouksen. Akulle luvattiin 20 v käyttöikää. Se oli kuin legopalikka, koostui pienistä moduleista joita saattoi myöhemmin lisätä tarpeen mukaan. Jos oikein ymmärsin, tarjoukseen kuului 5.7 kWh:n akku, smart meter, älykäs invertteri ja tietenkin asennustyö. Tälle kokonaisuudelle oli tiukka hinta (pomolle ei sentään soiteltu) 9850 €. Siihen oli sitten laskettu jo kotitalousvähennyskin mukaan. Luultavasti hinnasta olisi ollut mahdollista tinkiä muutama satanen pois. Ilmoitin ukoille, että hyvän tarjouksen olette laskeneet, nimittäin itsellenne, minä en mokomaan nimeäni pistäisi. Syytä kyselivät, sanoin , että liian pitkä takaisinmaksuaika 50 vuotta, olisin ollut maanalustöissä jo pitkään, ennenkuin tuo olisi hintansa hankkinut. Jos sähkön hinta ja siirtohinnat radikaalisti nousisivat, takaisinmaksuaika saattaisi lyhentyä kymmenelläkin vuodella, mutta olisi siltikin liian pitkä.
Eivät uskoneet ostosähkön vuosikulutustani, sekoitin sen kuulemma kuukautiseen kulutukseen. Piti sitten kaivaa läppäri esille ja sieltä näyttää, miesten naamat venähtivät, iso talo, neljä asukasta ja olematon sähkönkulutus. Eivät kuulemma olleet vastaavaan aikaisemmin törmänneet. Keräilivät kampsunsa vähin äänin ja lähtivät, veivät akkutarjouksensakin mukanaan.
 

Mekaniker

Active member
Onko hinnassa mukana sitoutuminen johonkin tiettyyn valmistajaan? Millä tavalla ne takaa että kyseinen yritys on olemassa 5vuoden päässä?
Noin 6 kWh ei ole suuri...joten saa melkoisen patterin sillä rahalla jos kasaa itse yleisesti saatavista osista
Ja 10 vuotta tulevaisuuteen niin alkaa olla jo suuri tarve tehdä korjauksia elektroniikkaan jos katsoo nykyistä edistystä
 
Viimeksi muokattu:

evo

New member
Akkujen hinta on sellainen nykyään, että kun laskee valmistajan lupaamat käyttösyklit ja niihin sykleihin varastoivan sähkön määrän ja jakaa akuston ja tarvikkeiden hinnan tällä luvulla, niin kilowattihinta on kovempi mitä valtakunnan verkosta ostettaessa kaikkine siirtomaksuineen ja veroineen.

Eli akustoa ei ole kannattava ainakaan rahallisesti hankkia jos kohteeseen tulee sähkö valtakunnanverkosta. Toki akku voi olla perusteltu esimerkiksi sähkökatkojen varalle.

Ovelta ovelle kulkevia katto-, ikkuna-, eristys-, aurinkopaneeli, keittiö, savupiippu yms. remontteja kauppaavat koijarit kannattaa lähettää samantien matkoihinsa. Hinta niillä on tyypillisesti vähintään kolme kertaa kalliimpi mitä vastaava palvelu muualla maksaisi ja laatu on usein moskaa.

Nämä ovelta ovelle kauppiaat ovat taustaltaan usein tiettyä uskonnollista herätysliikettä ja kuluttajaviranomaisille valitettavan tuttuja tapauksia. Nehän taitavat keskittyä lähinnä kauppaamaan tai pakkomyymään palveluitaan eläkeikäisille omakotitalossa asuville. Joku lahkolaisen firma taisi olla joka on keskittynyt siihen, että etsivät näitä omakotitalossa olevien vanhusten yhteystietoja muille kotimyyntifirmoille.
 

rotzi

Well-known member
No ei saa avaimet käteen, mutta komponentit saa. Kaikki löytyy. Haluatko että laitan valmiiksi linkit, vai etsitkö itse?
En etsi koska ei ole tommosen haku päällä, mutta tottakais se antaa väitteellesi pohjaa jos jotain näyttöä on ja samalla aukee se mitä oikestaan tarkoitat noilla hinnoillasi.
 

denzil dexter

Well-known member
Pitänee kohta mennä dyykkaamaan autovahinkokeskukseen, jos kotitalouksiin ei ala ilmestymään järkevän hintaisia akustoja. Sähköautoissahan on 40-100 kWh akustot, joiden hinta on pari-kolme sataa / kWh.
8-10 kWh, useita tuhansia syklejä kestävä akku kotona muutaman tonnin hintaan menisi nyt kaupaksi. Nyt kauppaavat juuri päinvastaista: muutaman kWh:n akku kymppitonnin hintaan.
 

vmakela

Member
No eikös sulla ollutkaan niitä linkkejä 2000€ systeemiin!?
€ 366,54 23%OFF | NEW 4pcs 3.2v 280ah Lifepo4 Rechargeable Battery Lithium Iron Phosphate Solar Cell 12v 24v 280ah Grade A Lifepo4 Cell Tax Free

Yllä olevia kolme satasia, veroineen n. 1300€, kapaa 7,5-8kWh. Bms 250A 170€
€ 37,50 10%OFF | Daly Smart BMS 4S LiFePo4 12V 24V 36V 48V 30A 60A 80A 100A 120A 150A 200A 250A 300A 400A Li-Ion LTO 3S 7S 8S 10S 12S 13S 16S 24S

Ei se tuon ihmeempää rakettitiedettä ole.
 

rotzi

Well-known member
Joo ei kait ole rakettitiedettä, muttei ole sekään että kun tuo väkästellään ketjun hengessä verkkoon liitettäväksi toimivaksi setiksi niin hintaa tulee jo senverran että snt/kWh nousee kalliimmaksi kuin mittarin kautta ostettava sähkö...eli ei jatkoon ihan samalla lailla kuin muutkin akkuzydeemit. Harrastusbudjettia nämä edelleen vaan nakertaa.
 
Viimeksi muokattu:

vmakela

Member
No sehän näissä vielä on, kun laskee että kannattaako vai ei, niin syklejä pitää olla karkeasti yli 3000-4000, ja silloinkin ollaan vasta siinä ja siinä....
 

denzil dexter

Well-known member
Onneksi JSE helpotti tilannetta: siirtolaskun kanssa sähkön hinta on viime aikoina ollut 50-70 c/kWh, vaikkei sähkö itsessään maksa kuin 4.99. Jos ja kun jatkossa tilanne pysyy ennallaan tai pahenee, oma sähköntuotanto ja varastointi alkaa kannattaa taloudellisestikin silloin, kun kulutus on vähäistä.
 

vmakela

Member
Kyllä sitä kohti jo mennään vääjäämättä, että akku säätövoimana verkossa tulee seuraavan kymmenen vuoden sisään voimakkaasti. Veikkasin että jo muutaman vuoden kuluttua ei kotitalouksissa kannata laittaa paneeleja ilman akustoa. Sen näkee miten nopeasti hinnat on painunut kennoissa ja kapa kasvanut samalla. Puolessa vuodessakin on tultu alas esim LiFePO4 32650/32700 kennojen hinnoissa, kuten myös isommissa. LTO kennot on vielä kohtuullisen samalla kalliilla tasolla ja odottaa isompaa läpimurtoa, vaikka teknologisesti ovatkin erinomaisia. Niitä kun saisi joskus edullisesti/kannattavasti kotiin akkupankkiin.
 

rotzi

Well-known member
Onneksi JSE helpotti tilannetta: siirtolaskun kanssa sähkön hinta on viime aikoina ollut 50-70 c/kWh, vaikkei sähkö itsessään maksa kuin 4.99. Jos ja kun jatkossa tilanne pysyy ennallaan tai pahenee, oma sähköntuotanto ja varastointi alkaa kannattaa taloudellisestikin silloin, kun kulutus on vähäistä.
Onpas raju hinta, varmaan mini kulutus, omalla kohdalla tuo on 15-16c/kWh vaikka Carunan kalliilla alueella ja kulutuskin on kohtuu pieni. Omalla kohdalla tuntuu kyllä kalliilta ratkaisulta pistää napanuorat poikki ja koittaa pärjätä omillaan, kyllä siihen pitkä penni menee kun laitteet siihen malliin laittais.

Tuohan on toisin päin tuo kannattavuus jos lähtökulutus on vähäistä...silloin ei ole niitä liikkuvia kWh:ta millä se varasto itseään maksaa. Tämmönen jyvin tavallinen kotitalousakusto 10kWh olisi heti kohta täynnä ja syntyisi ylivuotoa...mihin se sitten! Tarvittaisiin järjetön varasto 'kausivarasto' ja hintaa pakkaa tulemaan väkisin, ei koskaan tule olemaan niin halpaa kamaa. 100kWh ei ole tuossa ajatuksessa mitään, autoja on melkein tuossa kokoluokassa jo aika paljon. Jos kuvittelisi että olisi vaikka 1000kWh varasto niin kuinka pitkälle pärjäisi, tulisko täyteen kesällä...pitäis oikein tutkaista Carunan tiedoista tuo oma tilanne mielenkiinnosta.

Näitähän on 10000 takuusyklin valmis-zydeemejä ~@10kWh (=100MWh) ja ne maksoi muutama vuosi sitten ~10000€, tuosta kun laskee 1000000c/10000/10kWh = 10c/kWh. Tiedä sitten mihin noiden hinnat on muuttuneet, hinta kuitenkin muodostuu kalliimman sähkön maiden sähkön markkinahinnan pohjalta ei siis mistään valmistuskustannuksista.
 

Savonius

Well-known member
Heinäkuun kulutus näyttää nousevan 32kWh tienoille. Kulut siitä veroineen, siirto ja kulutusmaksuineen mukaan lukien kuukausimaksut ovat noin 32€. Eli noin euron kilovattitunti. Kun myyntiin menee noin 540kWh niin ei se tässä kuussa niin kauheasti kirpaise.
 

Savonius

Well-known member
Tällä viikolla kypsyi kahdeksan akun pankissani kaksi 2012 käyttöönotettua 235Ah Exideä. Olivat ns. romuakkuja jotka elvytin 10A Cetekillä. Latasin, elvytin, purin kunnes purku vastasi alkuperäistä ja liitin ne pankkiin muiden hiukan nuorempien mukaan 2013 loppuvuonna. Kaksi akuista pankissa on ihan kaupasta ostettuja, muut elvytettyjä. Akuista on otettu 2-4kWh vuorokaudessa invertterisähköverkkoon jossa valaistusta, lattialämmityksen pumppu, tietsikat, viihde-elektroniikka ja latureita.
Odotettavissa on ilmeisesti myöskin noiden vanhempien romuakkujen kypsyminen lähiaikoina. Mietinnässä on miten jatkossa. Yksi mahdollisuus on käyttää noita lyhytaikaiseen varastointiin eli ottaa paneelisähköä kun sitä on tulossa ja muuten verkkosähköä. Tuo WT invertteri siirtää kuormat verkkosähkölle valitulla jännitteellä ja koplaa akuille kun akkujännite on 28,4V. Huonoilla akuilla tuo kytkeytymisjännite tulee melko nopeasti kun aurinko paistaa. Kokonaan akuista luopuminen houkuttaa myös. Alkuaikoina kun sähkökatkoja oli viikottain ja joskus pitkiäkin tuo akkusähkö tarjosi mukavuutta kun lattia oli lämmin, valoja paloi ja televisiot toimi. Nyt on kaapelit maassa eikä katkoja ole ollut vuoteen. Kuitenkin nuo uudet akkujärjestelmät hiukan houkuttavat
 

Mekaniker

Active member
Maapallon toisella puolella Off-Grid Garage sekoittaa aurinkosähköä verkkosähköön ihan omalla tavalla

Minä huomasin verkkoon päin syötetyn sähkönhinta olevan jotakin ihan muuta kun täällä ollaan keskusteltu, rajoitus-sopimus on myös kova
Aurinkosähkön näkymät olisi pohjoismaissa ihan toista luokkaa mikäli hinnat olisi samankaltaiset?

Jos on aikaa ja vapaata harraste-rahaa? niin voi tehdä erilaisia kokeiluja, siitä hyvä saitti
Ei tarvitse itse maksaa siitä;-)

Lisäys 5/8-21
On tullut uusi video KM7zxgGTU5U missä hän esittelee laitteen toimintaa sekä pari turvallisuusasiaa ettei tapa invertterin, löydättekö sen?
Samalla tuo sen miten paljon varjo haittaa tuotantoa
 
Viimeksi muokattu:

maanma

energiaonnellinen
Videon akku grid tie invertteri on siis G2 (generation 2) Sun series grid tie power inverter 2kW


https://files.gwl.eu/inc/_doc/attach/StoItem/5048/Manual_Inventer_instalation_EN.pdf
Tietoa VDE ARN 4105 hyväksynmästä en löytänyt vielä
 
Ylös