3D-tulostetut härvelit

vesioinas

Active member
Millainen on säädettävä dikitaalivastus?
Digipotikkaa säädetään askeltamalla. Suunta on joko ylös- tai alaspäin. Näissä on sata askelta ja säätö on lineaarinen:

***
Sain upotettua energiamittarin kotelon kanteen. Mittari "syö kuormasta" eli käyttövirta tulee mikroinvertteriä syöttävältä hakkurilta. Energialukema tallentuu mittarin omaan muistiin käyttöjaksojen välillä ja sen voi nollata napilla. Mittari näyttää lisäksi hetkellisen tehon, virran ja jännitteen. Mittari on tämä 20A malli https://www.aliexpress.com/item/1005001304977916.html

loggeri.png

Pienelle laitepuhaltimelle järjestyi tilaa ikkunan vierestä. Tehon saa nostettua lisäjäähdytyksellä 200W tuntumaan.
 
Viimeksi muokattu:

vesioinas

Active member
NTC-vastukset mittaavat isomman hakkurin lämpötilaa - puhallin käynnistyy +50C ja hakkurin sammuu +85C, ettei kuumene liikaa. Tällä pitäisi saada ~200W lähtötehoa (7A@30Vdc). Kuparilevyn päällä oleva pienempi step-up -hakkuri pitää mikroinvertterin hereillä. Koitan tehdä sillä myös sopivan tehomaksimin I&V-käyrään. Puhaltimen ilma-aukon verkko syntyi 40% triangle-infillillä. Hämähäkit jms. saavat pysyä kotelon ulkopuolella. Kotelon pohjassa on reiät poistoilmaa varten.
Screenshot 2022-05-26 08.11.01.png

Screenshot 2022-05-26 08.15.18.png
 
Viimeksi muokattu:

vesioinas

Active member
Kiinanmyllylle on tulossa oma invertteri. Odotellessa tein roboleikkuriin uuden ABS-tulostetun leikkuulautasen, joka laskee teriä 7mm. Lautanen on pinnoitettu kovalla epoksilla ja sen halkaisija on 22cm linkkuterien kanssa. Sähköaidan piristykseksi jännitteen nosto ei enää käy kun se on jo tapissa. Tehoa saa lisää enää virtaa kasvattamalla.
ll.png

***
Sähköaidan lähdössä on nyt n-kanava fetit IRFB3077, joilla ulostulo heiluu vuoroin ylös/alas IR2104-kytkimen ohjauksessa. IR2104:ssa on varauspumppu hi-side fetin ohjaamista varten. Kytkennän pelkistetty kuva on heti etulehdellä tässä https://www.infineon.com/dgdl/Infineon-IR2104-DS-v01_00-EN.pdf . Sähköaidan taajuus on noin 30kHz. Aiemmin aita oli kytketty suoraan kuvan 555-ajastimeen dc-blokin ja sarjavastuksen läpi. NE555:n max source/sink on 300mA ja käyttöjännite on ollut 16Vdc. Uudella kytkennällä tehoa saa kasvatettua - joku 5..10W pitäisi riittää koko sähköaidalle, jonka nykypituus on alle 100m. Roboleikkurin ei pitäisi päästä enää karkuteille, vaikka aitalanka olisi hankalassa paikassa tai kohtauskulma olisi huono. Virransäätö tapahtuu käyttöjännitetta muuttamalla tai sarjavastuksella. Jännite on vakioitu, koska se vaikuttaa taajuuteen, joka ei saisi muuttua liikaa, koska robon kaksi anturia ovat passiivisia LC-virityspiirejä. Antureita on 2kpl, jotta voidaan tunnistaa myös kohtauskulma karkeasti ts. vasen/oikea/kohtisuora.
Screenshot 2022-06-03 00.41.40.png

***
DC-erotuskonkka piti vaihtaa kun pieni pintaliitoskonkka ei kestänyt kovempaa virtaa. Napakka ABS-kotelo tulostui parissa tunnissa. Yksi ruuvitorni puristaa kytkentälevyn ja kannen tiiviisti kiinni. ABS kestää ainakin +90C, mutta varmistin, ettei vastukset lämpiä liikaa. Jonkinlainen muuntaja olisi parempi tuossa lähdössä kun nyt tehoa hukkuu sarjavastuksiin. Aitaa ei voi kytkeä ihan suoraan fettien lähtöön kun resistanssi on niin pieni ja suora kytkentä vastaisi lähes oikosulkua.
Screenshot 2022-06-03 23.29.56.png
 
Viimeksi muokattu:

vesioinas

Active member
Testasin pikaisesti tuuliruuvia 5(10) m/s tuulessa uuden kehikon kanssa ja ilman haruksia. Koko laitoksen korkeus on suunnilleen 2.5m. Tehoa ei ole hirmuisesti, mutta kyllä tällä akkua lataa. Jarrukytkentä estää ylijännitteen - max lähtöjännite on noin +50V ja step-down -hakkuri tekee siitä tasajännitettä, mutta virta säätyy maagisesti generaattorin jännitteen mukaan. Ilman tehonsäätöä turbiini ei kiihdytä kunnon vauhtiin, jolloin tehoa on tarjolla. Roottori on aika iso ja painava, joten kiihdytys on vähän hidasta. Toisaalta rotaatioenergia toimii myös jonkinlaisena puskurina. Tämänpäivän testissä halusin varmistaa, että jarruteho riittää ja että tehonsäädin kytkee virrat päälle. Tehonsäädön varsinainen toiminta on yhä testaamatta.

Generaattorikoppa on vielä avonainen, mutta tarkoitus on levyttää se. Maalaan lisäksi kaikki valkoiseksi. Myös turbiinin, jotta se kestää paremmin UV-valoa.
 
Viimeksi muokattu:

vesioinas

Active member
Kiinanmyllyyn puhalsi tänään vähän turhan pyörteinen tuuli kun suunta oli huono. Lukitsin puomin tuulen suuntaan narulla mikä tuntui auttavan selvästi. Kopioin silmämääräisesti läheisen tuulivoimapuiton suuntaukset 130m napakorkeudelta. Tähän voisi kehittää jonkin veivattavan ja tarvittaessa kokonaan irti kytkettävän suuntauslaitteen.
***
Tulostan tällaisen napavaihteen, joka kiinnittyy mastoon. Takapuomin saa vetojousella kiinni siniseen ulkorattaaseen. Jousi tasaa vähän tuulipyörteiden tempoilua.
Screenshot 2022-07-09 17.55.54.png

Tämän saa kasattua mastoputken ympärille. M8-pultti referenssinä.
Screenshot 2022-07-10 08.48.21.png

Screenshot 2022-07-10 19.05.50.png

Messinkiakselit toimivat tässä hyvin. Kauluksen korkeutta pitää ehkä kasvattaa vielä.
Screenshot 2022-07-11 00.20.39.png
 
Viimeksi muokattu:

vesioinas

Active member
Laitoin vielä epoksia pintaan suojaksi ja vahvistukseksi. Paikoilleenasennus aikaisintaan tulevana viikonloppuna, jos keli on sopiva. Testailin voimansiirtoa 4mm teräsvaijerilla, mutta se ei oikein toimi kun vaijeri joustaa liikaa. Laitan harjaterästä tai jotakin vastaavaa yksinkertaista voimansiirroksi.
Screenshot 2022-07-12 21.22.14.png
 

vesioinas

Active member
Koitin asentaa kiinanmyllyn kääntörattaan paikoilleen, mutta homma jäi vielä kesken kun ilmeni lisähaasteita. Mastoputken läpivienti tuli piirrettyä vähän turhan tiukaksi - halkaisijan kasvatus millillä riitti niin, että rattaat sai pyörimään. Sen jälkeen totesin, että kääntösysteemi on saatava mahdollisimman ylös niin, ettei kitka jarruta liikaa. Vaseliini auttaa myös. Käännön voimansiirto ts. pystyakseli syntyi 10 ja 12mm alumiiniputkista 2m pituisissa palasissa ja parista laakerista. Harusvaijereiden kiinnitysmekanismi on nyt harmittavasti akselin tiellä - muutan rakennetta sen verran, että akseli pääsee pyörimään vapaasti ilman mutkia ja hinkkautumista.

Tiistaiksi on luvattu reipasta 10m/s tuulta, joten masto pitäisi saada takaisin pystyyn huomisen aikana.
***
Nyt on kääntölaite asennettuna ja masto pystyssä. Kääntö onnistuu hyvin kunhan ei yritä väkipakolla vastatuuleen kääntöä. Sehän ei ole edes tarkuitus vaan suunnan lukitus pelkästään. Kesto on vielä arvoitus ja sehän selviää vasta sitten kun tulee kunnon puuskia.
 
Viimeksi muokattu:

vesioinas

Active member
Tuuli alkoi käydä jo tuotantovauhdilla. Ainakin toistaiseksi naparatas on pysynyt ehjänä. Turbiini ei pääse juurikaan pysähtelemään välillä kun suunta pysyy tuulta kohti.
Screenshot 2022-07-19 12.10.12.png
 
Ylös