3D-tulostetut härvelit

kotte

Well-known member
Onko muuten noinkin suurten virtojen mittaaminen shunttivastuksella ja herkällä jännite-erolla järkevin ratkaisu? Vaihtoehtonahan olisi virran suora mittaus joko suoraan hall-anturilla johdon kyljestä (tarkkuus hyvä vain rajallisella alueella) tai sitten takaisinkytketty mittaustapa, jossa virtamuuntajan tapaisen laitteen nettomagneettivuota pyritään pitämään mahdollisimman lähellä nollaa takaisinkytketyllä säädöllä muuntajasydämen keskiöön asennetun hall-anturin ohjaamana. Jos yhden sijasta on useita kompensointikäämejä "mittamuuntajassa", on mahdollista saada hyvin laaja mittausalue samalla kun mittaushäviöt saadaan puristetuksi hyvin pieniksi. Toki elektroniikkakin silloin monimutkaistuu.

En tiedä, siksi kysynkin.
 

vesioinas

Active member
DC-mittauksessa shutti on käsittääkseni tarkempi kuin hall-anturi, jossa voi olla jonkin verran muuttuva offset. LTC2943 toimii ainoastaan shunttivastuksella ja se mittaa myös jännitettä, jolloin galvaaninen kytkentä on tarpeen. Mun säätimessä virta ei myöskään nouse ihan noin ylös (<50A). Akku kestää isompiakin lataus- ja purkuvirtoja.

Mulla on hall-anturi kattovoimalan tehomittarina ja kytken sen avulla joitakin laitteita automaagisesti päälle/pois.
 

vesioinas

Active member
Tuulivoimalan LFP-akun coulombilaskuri on yhä kasaamatta, mutta enpä ole sitä kaivannutkaan. Akun puskurointilogiikka tuntuu toimivan ihan hyvin pelkällä jännitteelläkin. Heinäkuusta lähtien ei ole tarvinnut juuri muutella mitään. Mikroinvertterin syöttö käynnistyy kun jännite ylittää ylärajan ja lopettaa alarajalla. Syöttöteho pysyy vakiona, mutta sitä voi säätää tarvittaessa käsin. Syöttö pysyy päällä, vaikka turbiini pysähtelisikin välillä. Mahdollisimman yksinkertaista ja toimivaa. Näin jatkunee pakkasiin asti. Ensi kesänä saatan korottaa mastoa ja päivittää turbiinia.
 
Ylös