12 V vesipumppu

pertrac36

New member
Onko jollain kokemusta 12V jännitteellä toimivasta vesipumpusta, jolla voisi nostaa saunavedet järvestä saunalle n. 25m, korkeusero n. 4m ?  Ajatusmallina olisi tehdä rantaan pumppu/akkukoppi, johon kattolappeelle paneeli. Kerran, pari viikossa olisi tyypillinen käyttötarve, pumppausajalla ei oikeastaan merkitystä.  Toimisiko, kannattaako kokeilla vai unohtaa ?
 

denzil dexter

Active member
Eipä tuohon karmeita energiavarastoja/akkuja tarvita. 100 litran vesimäärän nostaminen 4 m korkeuteen vaatii 4000 Joulea, eli 4000 Ws. 10W pumppu 400 sekuntia, eli 7 minuuttia. Tai yhden watin pumppu vähän yli tunnin.

Hyötysuhteet, virtausvastukset yms toki sotkevat kuviota, mutta jos on tunti aikaa odotella, niin mikä tahansa siirtää tuollaisen vesimäärän. Saattaisi toimia pieni paneeli suoraan 10-20W pumppuun yhdistettynäkin.
 

pertrac36

New member
Tuon denzil dexterin teoreettisen tarkastelun kyllä osaan päätelläkin, mutta kun sen mukaisesti alle ampeerin virtaa ottava pumppu ei ehkä lykkää 14l/min neljään metriin :) , niin tarkoitinkin noiden hyötysuhteiden ja virtausvastusten vaikutusta käytännössä.
Toimiiko esim. Seaflo 12V/6A/4,2bar ja 11,5l/min kuvaamassani hommassa?  Tai vastaava Savoniuksen lähettämän linkin takaa.
 

denzil dexter

Active member
Kyllähän noilla tehoilla läträä jo mielin määrin. Katselin yhdestä Seaflown pumpusta tuottoja, niin 3.9 ampeerin virralla 1 m korkeudella antoi 16.3 l/min, 2 metrissä 13.5 l/min ja 3 metrissä 12.0 l/min.
Tuostahan saisi jo käyrästön, paljonko palaa hyötysuhteisiin.

Laitetaan vielä hinnaston alareunasta:

https://www.biltema.fi/veneily/venepumput/pentteripumput/pentteripumppu-12-v-2000017748

Tuo työntää 6.6 litraa/min 2 metriin. Voisi siis olettaa, että jossain 4 litran tasolla olisi 4 metrin tuotto. Silloin hyötyyn saatava teho olisi 2.7 W kun pumpun ottama teho on 12V x 1.2 A = 14.4W.
 
https://m.motonet.fi/fi/tuote/386750/Kiertovesipumppu-12V-o19mm


tuollainen odottaa käyttöönottoa täällä, jospa tänä keväänä eestys rakentaa aurinkoseinän valmiiksi niin paneelilla pyörittäs sitten nestettä kierukkaan.
 

pertrac36

New member
Noiden pilssi/pentteri/uppo/kiertovesipumppujen omnaisuus yleensä on, että nostokorkeus on olematon tai ainakin vaatimaton eli "painepumppu" pitäisi olla.
 

pökö

Member
pertrac36 sanoi:
Noiden pilssi/pentteri/uppo/kiertovesipumppujen omnaisuus yleensä on, että nostokorkeus on olematon tai ainakin vaatimaton eli "painepumppu" pitäisi olla.
no on se silti 4 metriä, olematon tai ei.

https://m.motonet.fi/fi/tuote/386409/Pilssipumppu-64-l--min-12V
 

Jussi

Member
pökö sanoi:
pertrac36 sanoi:
Noiden pilssi/pentteri/uppo/kiertovesipumppujen omnaisuus yleensä on, että nostokorkeus on olematon tai ainakin vaatimaton eli "painepumppu" pitäisi olla.
no on se silti 4 metriä, olematon tai ei.

https://m.motonet.fi/fi/tuote/386409/Pilssipumppu-64-l--min-12V
Esm. pilssipumpusta jos saat pienen lirunkin neljään metriin, niin hieno saavutus. Se, että sellanen luvataan, ei tarkota mitään.
 

Raksaaja

Member
Ei taida täällä vieläkään olla kenelläkään kokemusta noista.
Itse lähtisin kokeilemaan sellaisella pumpullä, jolle luvataan useampi bar painetta ja 2x enempi litroja minuutissa kuin todellinen tarve on.

Esim. https://www.karkkainen.com/verkkokauppa/seaflo-12v-painevesipumppu

Seaflow:lta löytyy maailmalta korkeampaankin paineeseen kykeneviä malleja:

https://www.amazon.com/Seaflo-Pressure-Diaphragm-Internal-cycling/dp/B01CQ7DD0S
 

Puuha

Active member
Kannattanee muistaa että tuotto ilmoitetaan näissä vesipumpuissa aina ilman vastapainetta. Letkun liittäminen perään leikkaa jo aika voimakkaasti pumpun tuottoa. Mökillä tällainen vastaava 5gpm:n pumppu pumppasi litran minuutissa vessanpyttyyn vedon jälkeen. imukorkeus oli 0,5m ja nosto metrin.

Pumput eivät ole oikein hyviä kestämään sitten heikohkoissa olosuhteissa vaan vaativat käytännössä sisätilat jotka ovat verrannolliset asumistiloihin niin kosteuden kuin lämmön osalta. Onhan sitten hermeettisesti suljettuja pumppuja myös jotka tuollaiseen soveltuisivat mutta hinna on sitten kolminumeroisia ja alkavat kakkosella tai kolmosella.

Tuolle matkalle ja käytölle ottaisin Nira nitkutus pumpun saunaan sisälle ja pumppaisin sillä.
 

jolla

Member
tänään on viimeinen päivä ottaa kantaa tulevaan kiinteistöverouudistukseen, jos carunan myyjät vielä voimistuu..........

siihen viitaten kannattaa miettiä laittaako sen nitkutusniran seinän sisäpuolelle vai ulkopuolelle
minulla tuo sisäpuolinen tietää 117€ lisäkustannusta....joka vuosi
 

Puuha

Active member
Ja mitähän salaperäisiä kustannuksia tästä taas syntyy? Liekkö jotain paskalakiin liittyvää?

Kuitenkaan itse aloittajan kysymykseen se tuskin vastaa.
 

ErkkiXC

Valakkarintalakkari
jolla sanoi:
^
kyllä sen kaikki muut tajuaa jos kiinteistövero nousee
Ei mulla ainakaan mitään vaikuta, vaikka mökillä yksi Nira-nitkuttaja on saunan sisäpuolella ja toinen mökin terassilla. Ja saunassa vielä 12V:lla toimivasta uppopumpusta tehty käsisuihku.
Eiköhän se käsipumpulla toteutettu vesi rinnasteta kantoveteen olipa se sisällä eli ulkona. Tietysti jos haluaa niin voihan sitä aina omaa kiinteistöverotustaan korjata ja kertoa verottajalle, että onkin pumppu- ja lämmin vesi sekä viemäröinti mökissä, niin saa noita lisäkustannuksia. Ja kertoa vielä kuntaan, ettei ole mitään jäteveden käsittelyäkään.

Aattelin joskus, jos laittas tuohon Niraan 12V toimivan nitkuttajan, niin ei tarviis ite pumpata.
 

Puuha

Active member
Kiinteistöverossa veroon vaikutus määritetään onko kyse kiinteästä asennuksesta riippumatta siitä missä pumppu sijaitsee. Käyttötarkoituksella ei ole merkitystä vaan asiaa katsellaan mukavuuslisä aspektista kiinteistön omistajalle.

Paskalain osalta taas on merkitystä onko pumppu ulko vai saunan sisäseinällä. Ulkona oleva pumppu luokitellaan kantovedeksi, sisällä oleva pumppu ei.
 

ErkkiXC

Valakkarintalakkari
Ei ainakaan tuo paskalain tulkinta pidä paikkaansa: Kantovedeksi voidaan luokitella myös pumpun avulla siirrettävä vesi, jota lämmitetään saunan padassa ja varsinainen veden annostelu tapahtuu pääosin napolla, vadeilla ja ämpäreillä. Suihkua tai lämminvesivaraajaa ei ole.
 
Ylös