Aikaansaatu sähköpula ja sähkön korkea pörssihinta

maanma

energiaonnellinen
Energiayhtiöt ovat ilmeisesti saaneet rakennettua nyt monopolinsa siten, että sähkön hintaa pystyy manipuloimaan. Vaihtoehtoisesti kartelli voisi olla käynnissä.

Nimittäin vesivarastot ovat korkeammalla kuin pitkään aikaan, mutta vuorokaudet näyttää käyvän yösähkön osaltakin koko ajan vain kalliimmaksi.

Suomeen tuontikapasiteettiakin jää käyttämättä?
 

kotte

Well-known member
Paljon kalustoa huollossa (voimajohdot, voimalaitokset) koko Pohjolassa, kun on loma-aika ja periaatteessa paras aika vetää laitoksia alas huollon takia. Aivan normaalia tähän aikaan vuodesta, onneksi huollot on keskitetty tähän vuodenaikaan (ja jäljellä on sähkö- ja lämpömarkkinoiden jähmeyden takia vielä fossiilienergialla pyöriviä kaukolämpöyhteistuotantolaitoksia, ettei vielä paljon pahempi tilanne muodostu krooniseksi talven lämmityskaudella ilman vuosihuoltojakin).
 

Sami

Member
Aivan hullut hinnat jatkuu vaan ja nousee. Nyt 7vrk keskihinta 10.8c/kwh. En tiedä mikä hintoja nostaa nut kun vettäkin tullut jo monta viikkoa.
Jos tämä jatkuu on meillä sähkölämmittäjillä rankka talvi edessä.
 

denzil dexter

Well-known member
Voi harmi. Nyt on jo useana kuukautena peräkkäin ollut tilanne, että sähkölasku on negatiivinen - yhtiö siis maksaa tuottamastani sähköstä huomattavasti enemmän kuin minä maksan käyttämästäni sähköstä. Kokonaiskustannuksiin se ei kyllä vaikuta, koska siirto/perusmaksu dominoi aivan täysin.
 

don

Active member
Moro

Ja niin se tulee jatkossakin olemaan.
Kun itse tuotetun sähkön määrä tulee aurinkokennojen lisääntyessä nousemaan ja ostetun ja siirretyn sähkön määrä tulee laskemaan ja kun sähköä myyvien ja siirtävien yhtiöiden pitää vain lisätä tuottojaan osakkailleen ei ole kun yksi mahdollisuus,nostaa hintoja.
He joilla ei ole kennoja heidän sähkölaskunsa nousevat eniten ja meillä joilla jo on tai jotka sellaiset hommaavat voi sähkölasku hieman pudoa mutta jos ei näitä em. muutoksia hinnoihin ei tulisi säästäisimme me enemmän.
Monopoliyhtiöiden on helppo KILPAILLA markkinoilla ja maakunta maksaa.
 

Mekaniker

Active member
Jokunen eteläruotsissa asuva voivottelee sähkönhintaa paikallisesti, on ollut liki 12c/kWh ilman veroja

Minun ajatusmaalima on ihan selkeä:
Ei kannata luottaa siihen että energiahinnat pysyy maltillisella tasolla mikäli tulee finbull-talvi eurooppaan ja aikainen sylksy viittaa siihen...
 

maanma

energiaonnellinen
Tuon tekstin mukaan laman ainekset on ladattu. Se lähtee siitä kun henkilöstöä laitetaan odottamaan halvempia energian hintoja ilman palkkaa.

Tarttis näköjään siirtää öljypoltin pistokkeelle että vois ajaa invertterillä akusta. Öljystä varajärjestelmänä en ole luopumassa juuri noista artikkelissa esillä olevista syistä.
 

Mekaniker

Active member
Linkki spothinnoitteluun ilman veroja:

Melkoiset hintaerot Malmön ja Uumajan välillä

Lisäys:
Hintahistoria osoittaa suuret vaihtelut

SE4 hinta on sama Virossa/Baltia? Lähde: https://www.nordpoolgroup.com/Market-data1/#/nordic/map
 
Viimeksi muokattu:

Mekaniker

Active member
Hmm
Noilla sähköpörssin hinnoilla saattaa olla että joku joka omaa luvallisen verkkoinvertterin käynnistää aggregaatin puuttuvan aurinkopaisteen takia ja alkaa syöttää sähköä verkkoon poltellen vanhoja öljyjä pois
:whistle:
 

Savonius

Well-known member
Kesän jälkeen vesivarastojen kuuluukin olla vähäisiä. Norjassa, Ruotsin ja Suomen lapissa on kyllä satanut melko paljon. Syyssateet kyllä täyttävät kohta sen mitä altaista puuttuu. Ydinvoimaloita on ajettu reippaasti alle maksimi tehon ja Ruotsista on Rihtniemen tasavirtakaapelista tullut muutaman sadan megavatin teholla. Ruotsalaiset jäähdyttelevät asuntojaan niin että Suomeen ei voida myydä. Ehkä?
 

denzil dexter

Well-known member
Joku voisi esittää tyhmän kysymyksen, että miten ihmeessä Norjan vesivarannot pystyvät muuttamaan Suomessa tuotetun sähkön kustannuksia. Tai lähinnä nostamaan niitä.
 

Puuha

Well-known member
Joku voisi esittää tyhmän kysymyksen, että miten ihmeessä Norjan vesivarannot pystyvät muuttamaan Suomessa tuotetun sähkön kustannuksia. Tai lähinnä nostamaan niitä.
Sehän on tämä yhteispohjoismainen sähköverkko mikä sen mahdollistaa. Suomihan on hyvin riippuvainen muista energiataseen osalta kun lähes kolmannes on ostossa.
 

Savonius

Well-known member
Itse asiassa kulutus Suomessa on ollut kesäkuusta lähtien melko samoissa, noin 8000- 9000MW. Viron suuntaan on mennyt tavallista suurempi määrä. Juuri nytkin Rihtniemeen tulee Ruotsista 78MW ja Viroon menee 985MW teholla, (taitavat lykätä naapuriin hiilisähköä). Norjasta menee kohtalaisia määriä Tanskaan kun Jyllandissa ei tuule mutta Saksaan ja Hollantiin kutakuinkin samoja määriä kuin Suomesta Eestiin.
Näistä niitä voi seurata.
Fingrid Online - Fingrid
Itämeren alueen sähköjärjestelmän tila - Fingrid
 
Ylös