Savosolar SF3-100 + Oso Rtve 300 käyttövesiprojekti

Omavara

New member
Tervehdys kaikille!  :)
Laitteistohankintojen myötä päätin rekisteröityä. Keskusteluja olen seurannut jo pidempään. Mielestäni edullisten tori.fi kauppojen seurauksena katollani on nyt kolme vuoden 2017 Savosolar SF3-100 keräintä, reilu 6m2 siis. Varaajana toimii ainakin toistaiseksi pieni 300l Oson lämminvesivaraaja 0,6m2 pohjakierukalla. Ohjausta hoitaa jokin MTDC laite jossa tuntuu olevan säätömahdollisuuksia reilunpuoleisesti. Pumppuryhmä jokin ensol paketti jossa 3-nopeuksinen grundfos pumppu. Paisuntasäiliö 18l ja keräimien, putkiston ja kierukan yhteistilavuus noin 17 litraa. Kaikkinensa hyvin samantapainen ellei jopa sama paketti kuin jäspi solar 3

Keräimet on länsi lappeella, katon kaltevuuden suuntaisesti, arviolta noin 30'.

Muutaman aurinkoisen päivän kokemuksella laitteisto pelaa erinomaisesti ainakin näin heinäkuussa. Oson 300l varaaja on 70c lämmöissä päivän päätteeksi. Viisihenkisen perheen iltasuihkut menee siiis näppärästi sähköä käyttämättä.  8)

Lämpöä olisi selvästi näin heinäkuussa tarjolla enemmänkin kuin mitä tuo 300l pystyy varastoimaan. Aurinkopiirin neste ei juuri jäähdy varaajassa loppupäivästä. Toisaalta ei tunnu liiaksikaan lämpenevän, tuohon 70c paikkeille tuo lämpeneminen tuntuu pysähtyvän. Putkilinjasta tosin puuttuu vielä osa eristeistä, ja kiertonesteessä tuntuu ilmaa riittävän. Vielä pelkkää vettä, lisään zero glygolit myöhemmin.

Mitenhän tuota ohjainta kannattaisi säätää että loppupäivältäkin saisi jotain talteen, eli vajaajan lämpöä vielä korkeammaksi? Lämpötilaeroa suuremmaksi ja kiertovesipumppua pienemmälle?
Isomman varaajan taidan ainakin laittaa hankintalistalle sadepäivien varalle. Talo lämpenee suorasähköllä/ilmalämpöpumpulla joten muuta virkaa aurinkolämmölle ei oikein ole kuin tuo käyttövesi.
 

pökö

Member
Älä säädä mitenkään, ei se parane kuin vesitilaa kasvattamalla. Nyt saat nopeasti vedet lämpimiksi eikä se kiehu niin homma pelittää hyvin.
 

VPJ

Member
Kiertonestepumppu pienimmälle nopeudelle ensin. Pumppuyksikössä on varmaan joku kuristin jolla voi lisää hidastaa virtausta että saa lämpimämmäksi.
Turhaa kuluttaa sähköä 3.nopeudella jos 1.nopeus riittää eikä lämmöt nouse liian ylös.

Omassa järjestelmässä tuleva tänään parhaimmillaan 94c ja palaava 69c.
Mahdollisimman kuumaksi varaaja niin riittää pisimpään.
 

Omavara

New member
Pumppu on nyt 1-nopeudella ja putket eristetty. Virtausmittari näyttää jotain 3l/min virtausta. Tälle päivälle luvattu pelkkää paistetta  8)

Voisiko vesitilavuuden kasvatuksen tehdä vain lisäämällä tavallisen 200-300l sähkövaraajan priimausvaraajaksi tuon oson jatkeeksi? Kovin paljoa ei tähän kannata investoida, ja noita saisi käytettyjen puolelta uudehkojakin muutamalla kympillä.
 

VPJ

Member
Omavara sanoi:
Pumppu on nyt 1-nopeudella ja putket eristetty. Virtausmittari näyttää jotain 3l/min virtausta. Tälle päivälle luvattu pelkkää paistetta  8)

Voisiko vesitilavuuden kasvatuksen tehdä vain lisäämällä tavallisen 200-300l sähkövaraajan priimausvaraajaksi tuon oson jatkeeksi? Kovin paljoa ei tähän kannata investoida, ja noita saisi käytettyjen puolelta uudehkojakin muutamalla kympillä.
Minulla on 300 litran varaajassa aurinkokierukka ja rinnalla 2000 litrainen, lämpö nousee hyvin ylös.
http://ilmaisenergia.info/foorumi/index.php?topic=825.0
 

celeste

New member
Omavara sanoi:
...
kolme vuoden 2017 Savosolar SF3-100 keräintä
...

...
Putkilinjasta tosin puuttuu vielä osa eristeistä, ja kiertonesteessä tuntuu ilmaa riittävän. Vielä pelkkää vettä, lisään zero glygolit myöhemmin.
...
Pieni varoituksen sana Savo Solarin SF3-100 -keräimistä. Niiden absorpaattori on valmistettu alumiinista ja sen kanssa pitää käyttää inhibiittorillisia keräysnesteitä! Minulle lähettivät tehtaalta Coracon Sol 5F -nestettä omiin keräimiini. Sen kanssa on huomioitava, että sitä ei pitäisi laimentaa vedellä.

Coracon Sol 5F:n tietoja

PS. Korjasin edelle purkin etiketin tarkistuksen jälkeen nesteen tyypin oikeaksi.
 

Omavara

New member
Savosolarin keräimen kyljessä olevassa tyyppikilvessä lukee kuitenkin
Fluid : water / propylene glygol

Alumiinia ne autojenkin jäähdyttimet on, ja hapetonta tuo litku on ilmautumisen jälkeen. Tuo zero on kait autopuolelle alumiinikansiin alunperin suunniteltu. Mitä tuo nyt sitten keräimissä aikaansaisi vrt. tuo linkattu tuote?

Hyvin on systeemi pelannut, vielä ei ole asentamisen jälkeen tarvinut vettä sähköllä lämmittää. Vaikka välissä on muutama pilvinenkin päivä ollut. +85c oli varaaja kuumimman päivän jäljiltä. Aika hyvin tuntuu rajoittavan ylilämpenemistä tuo varaajan ja kiertonesteen korkea lämpötila. Ennakkoon pelkäämäni ylilämpöongelmaa ei normikäytössä näytä olevan. Pitkiin kesälomareissuihin pitää vielä joku ratkaisu keksiä, ohjaimessa näyttää olevan mahdollisuus yö kierrätykselle, riittääköhän moinen varmistukseksi?
 

Omavara

New member
Käyttöönotosta lähtien menty pelkällä auringolla, kuukauden päivät siis.  8)  Vielä riittää paistetta. Yhden sadepäivän yli pärjää 300l varaajalla, mikä on toistaiseksi riittänyt. Alimmilaan kuukauden aikana kävi varaajan ylälämpö jossain 40c paikkeilla, mutta seuraavana päivänä olikin legionella pelot taas hoidettu 70c varaajalämmöillä.
Kilowatteja säästetty jo 300-400kwh, ei ole mittausta. Sähkövaraaja otti tyypillisesti n.10-15kwh päivässä. Vuodessa meni noin 4500-5000kwh pelkkiin vesiin. Toiveissa olisi laitteistolle noin 2000kwh vuosipudotus, jolloin laitteistolle saisi maltillisen viiden vuoden TMA:n.
 

rotzi

Well-known member
Kai 2MWh voi onnistua vuodessa saamaan, halvalla olet saanut jos koko laitteisto 1200€:lla on paikoillaan toimivana...
 

savonhumu

Member
Nuissa keräimissä ois kyllä paukkuja lämmitellä isompaakin vesimäärää ja näin saantokin ois isompi. Hommaat jostain käytetyn 100-300 litrasen varaajan ja paat tuon olemassaolevan rinnalle tilaavuutta lisäämään. mulla on 4kpl sf100-3 keräimiä 1m3 pytyssä kiinni ja sähköö ei juurikaan mene huhti-syyskuu välillä lämmitykseen ja käyttöveteen.  Toki asennus on kesäoptimoitu loivalla kulmalla ja suunta lounaaseen + täysin varjoton paikka ilman kaupunkien "savusumuja."

Esimerkiksi juuri nyt kello on 16.41 ja keräimillä on 75-astetta. varaaja on läpi asti yli 60-asteinen ja yläosastaan 73-asteinen.  Virtaus 0.2m3/h ja keräimille palaava neste 63-asteinen ja pollucomin mittaama jatkuva tuotto on noin 2.6kw.
 

rotzi

Well-known member
savonhumu sanoi:
  Toki asennus on kesäoptimoitu loivalla kulmalla ja suunta lounaaseen + täysin varjoton paikka ilman kaupunkien "savusumuja."
Jos ei oo savusumuja niin silti joskus on savonhumuja varjostamassa kun käydään tarkistuskäynnillä...  ;D
 

Omavara

New member
Mitenkäs lähtisitte tätä pikkubudjetilla parantamaan? Nyt saanteja rajoittaa kovasti varaajan pieni koko. Ongelma on myös veden käyttöprofiili, illallalla tarvitaan paljon, mutta myös aamulla pitäisi olla suihkuteltavaa riittävästi. Varaajan sähkövastus on varaajan puolivälissä, eli tällä kyseisellä käyttöprofiililla yläosa lämpenee melkein aina vastuksella, ja jos aamulla ei satukkaan kukaan käymään suihkussa vie tuo taas turhaa auringon potentiaalia. Olen tuota sähkövastusta ohjannut ajastinkellolla että ennakoiden käsipelillä, tämä on parantanut hieman tilannetta mutta ei tuota kikkailua jaksa. Pitäisi siis saada vähän automaattisempi systeemi kasaan.
Ajatuksissa oli asentaa tuon nykyisen jatkeeksi tavallinen sähkövaraaja joka olisi aina päällä, ja tuon aurinkopöntön sähkövastuksen saisi pysyvästi pois päältä tai ehkä legionellakärvennys sillointällöin. Kanattaisiko tuo jatkoksi tuleva sähkövaraaja olla pieni vai iso? En oikein hahmota olisiko tuon jälkimmäisen lämmitysvaraajan suuremmasta koosta kuitenkaan mitään apua auringon kannalta.
Tämä olisi helppo ja edullinen toteutaa. Toinen ja kalliimpi vaihtoehto olisi kytkeä toinen aurinkovaraaja tuohon rinnalle. Muutakin vaihtoehtoa saa toki ehdottaa.

Ihan hyvin silti pelittää nykyisellänkin, eilen nousi lämmmöt puolipilviseltä taivaalta varaajan aamun +10c asteesta +40c asteeseen, eli tekiskö 300litralle noin 10kwh taivaalta ennen vastuksen päällemenoa. Ihan hyvin länsilappeelta minivaraajaan? Helmikuussa jo pyörähteli pumppu ensimmäisiä kertoja.
 

park

Member
Itse laittaisin pienen tulistuvaraajan aurinkopöntön jälkeen. esim 30-50l, esilämmitys aina aurinkopöntön kautta.
Silloin kuuman veden saanto on turvattu ja voit jättää aurinkopöntön viilentymään rauhassa. Sitten jos tiukka saunailta tiedossa, niin voi käydä isomman pöntön laittaa sähköllä kuumaksi.
 

maanma

energiaonnellinen
Käytetty 300l varaaja, jonka vettä pumpataan levarin läpi samaan aikaan kun aurinkopiirin puolellakin. Melko pienikin levari riittää.
 

Omavara

New member
Päivän päätteeksi varaaja taas pohjasta ylös asti ainakin +87c, vaikka välissä on vettä käytettykkin. Varaajan huipulla ei ole anturitaskua, vaan anturit on varaajan 1/3 ja 2/3 kohdilla. Molemmat näytti äsken +87c. Ohjaimen suoja-asetus pysäyttää nestekierron +120c asteessa. Loppupäivästä tuo tahtoo siihen nousta, pysäytyksen jälkeen keräimen lämpö nousee vielä 130c yli. Paine nousee kierrossa tyypillisesti noin 0,3bar, mutta ei juuri enempää. Korkeimmillaan kierron paine on ollut noin 4bar. Pumppuryhmässä on 10bar varoventtiili, josta olen johtanut putken avonaiseen muovikanisteriin, mutta mitään sieltä ei ole ainakaan vielä tullut. 18l paisunta, on nähtävästi ihan riittävä. Aika hurjia lämpöjä noista näyttää irtoavan, onkohan moisesta mitään haittaa?
 

savonhumu

Member
Päivän päätteeksi varaaja taas pohjasta ylös asti ainakin +87c, vaikka välissä on vettä käytettykkin. Varaajan huipulla ei ole anturitaskua, vaan anturit on varaajan 1/3 ja 2/3 kohdilla. Molemmat näytti äsken +87c. Ohjaimen suoja-asetus pysäyttää nestekierron +120c asteessa. Loppupäivästä tuo tahtoo siihen nousta, pysäytyksen jälkeen keräimen lämpö nousee vielä 130c yli. Paine nousee kierrossa tyypillisesti noin 0,3bar, mutta ei juuri enempää. Korkeimmillaan kierron paine on ollut noin 4bar. Pumppuryhmässä on 10bar varoventtiili, josta olen johtanut putken avonaiseen muovikanisteriin, mutta mitään sieltä ei ole ainakaan vielä tullut. 18l paisunta, on nähtävästi ihan riittävä. Aika hurjia lämpöjä noista näyttää irtoavan, onkohan moisesta mitään haittaa?
On haittaa kun näyttää likimain kiehuvan ja varmaan kiehuukin nuissa lämmöissä. Glykolit menettää ominaisuutensa ja muutenkaan ei tee millekkään komponentille hyvää olla ns ylilämmöissä jatkuvaan.. Hommaa ihmeessa lisää varaajatilavuutta tai peitä osa keräinalasta isommilla paisteilla ennenkuin tulee isompaa vahinkoa... onko ohjaimessa suojaa sille että varaaja ei pääse ylilämpöihin? mulla on 1m3 pytty neljän sf3 keräimen lämmittämänä tänään 80/70/65 lämpötilassa hyvän paistepäivän jälkeen..
 
Viimeksi muokattu:

Omavara

New member
On haittaa kun näyttää likimain kiehuvan ja varmaan kiehuukin nuissa lämmöissä. Glykolit menettää ominaisuutensa ja muutenkaan ei tee millekkään komponentille hyvää olla ns ylilämmöissä jatkuvaan.. Hommaa ihmeessa lisää varaajatilavuutta tai peitä osa keräinalasta isommilla paisteilla ennenkuin tulee isompaa vahinkoa... onko ohjaimessa suojaa sille että varaaja ei pääse ylilämpöihin? mulla on 1m3 pytty neljän sf3 keräimen lämmittämänä tänään 80/70/65 lämpötilassa hyvän paistepäivän jälkeen..

Ei kai tuo kierto nyt vielä kiehu? Varaaja alkaa olla kyllä aika tapissaan. Siksi tuo ohjain katkaisee kierron toimien juuri varaajan ylilämpösuojana.
Propylen glygolin kiehumispiste on 188 astetta ja kierrossa noin 50% seos 3,5bar paineessa. Painehan nostaa kiehumispistettä. Tarkoitus on kyllä hankkia toinen 300l kierukkavaraaja tuon ensimmäisen kaveriksi, jahka sopiva tulee vastaan. Koitin etsiä tuon Zero glygolin sallittua käyttölämpötila-aluetta mutta en kyllä tahtonut löytää mitään infoa tuotteesta. Missä vaiheessa glygoli sitten on pilalla? Vasta kiehuttuaan vai jo ennen sitä? Mitään ei järjestelmästä ole ainakaan ulos tullut. Käsittämättömän hyvin kyllä puskee tämä systeemi lämpöä paisteella :)
 
Ylös