Rakensin passiivisen maalämpöpiirin 2014 tammikuussa Tuusulaan valmistuneeseen passiivitaloomme (avaimet käteen paketti). 190 metriä 40 mm vesijohtoputkea aurattiin maanrakennusurakoitsijan toimesta tonttiin ja se on nyt lopullisesta maanpinnasta noin yhden metrin syvyydessä. Maaperä on tiukkaa savea. Tuloilman esilämmitys/-viilennyspatterin (Vallox MLV) asensin itse jo keväällä tuloilmakanavaan, mutta muut kytkennät saivat odotella kesän talousrakennuskiireitä.
Vihdoin lokakuun lopulla sain järjestettyä putkimiehen täyttämään maapiirin ja tekemään tarvittavat loppuasennukset. Lämmönsiirtoaineeksi laitettiin 50 % vesi-etanoli (Altian Naturet), kiertovesipumpuksi tuli hieman normaalia hienompi (tyyriimpi) Grundfos Magna 3, 12 litran paisuntasäiliö, lämpömittari ennen ja jälkeen patterin ym. sulut ja täyttöyhteet. Saamieni tietojen mukaan pumppu pitää olla sellainen, joka kestää etanolia (komponentit ei hapetu) ja kylmiä liuoksia. Grundfossilta sanottiin, että sitten se on tuo malli. Onhan siinä liikaa hienoja ominaisuuksia, mutta taajuusmuuttajan ansiosta virrankulutus ainakin on pientä. Netistä tilasin yksinkertaiset digitaaliset lämpömittarit, joiden anturit heitin Valloxin "huoltoluukun" kansien raoista patterin molemmille puolille.
Käyttökokemuksia on vielä niukalti, kun ei ole oikeastaan ollut pakkasia. Pientä käsitystä jo on tehoista näiltä "nollakeleiltä" mutta en viitsi niitä ulkomuistista julkaista. Tuleva neste on ollut 8-9 C ja lähtevä yleensä asteen vähemmän.
Siispä pakkasia odotellessa.